Schaakpartijen

Stukje van Rinus zijn HZ toernooi

Rinus den Hollander’s HZ-toernooi 2019

Ik heb lang getwijfeld over wel of niet mee zou doen aan het HZ-toernooi.

Weinig routine (laatste partij in april, denk ik) en weggeëbde openingenkennis.

Maar het is ook altijd weer leuk om tegen schakers uit andere landen en andere Nederlandse streken te spelen. Dus besloot ik om toch mee te doen.

Ik zal in dit stukje niet elke partij laten zien, maar een stukje over de 2 meest interessante.

Na mijn inschrijving leek het er op dat ik in de 1e ronde een grootmeester zou treffen en dan wil je toch wel enigszins beslagen ten ijs komen, al weet je ook dat je vrijwel kansloos bent. Alhoewel.. Peter speelde in de 2e ronde toch wel een degelijke partij tegen de Russische grootmeester Romanishin.

Ter voorbereiding heb ik in de laatste dagen voor aanvang nog wat openingen-filmpjes bekeken op Youtube. Dat blijft bij mij namelijk beter hangen dan theorie uit boeken.

Nadat de deelnemers op zaterdagmiddag definitief bekend waren bleek dat ik toch niet tegen een grootmeester moest. Jammer.

Ik trof nu in de 1e ronde een ietwat verlegen jongen van 15 uit Singapore, Eng Soon Derrick, met een FIDE-rating van 1190. Die zou ik moeten kunnen hebben met mijn rating van 1827, denk je dan. Niet dus! Ik liet me met zwart in een door wit snel gespeelde Caro Kan verrassen door een variant die ik niet kende. Ik weet niet hoe de variant heet, maar ik noem het maar de dubbele doorschuifvariant van de Caro Kan. Na e4-e5 schoof wit de e-pion namelijk ook nog eens door naar e6!

Dit was die partij:

Wit: Eng Soon Derrick (1190) – Zwart: Rinus den Hollander (1827)

1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.h4 h6 5.g4 Lh7 6.e6! (zie diagram 1)

 

Niet slaan op e6 lijkt me niet goed.

Daarna gaat het als volgt verder 6. … fxe6 7.Ld3 Lxd3 8.Dxd3 Dd6 9.Dg6+

Diagram 2
(zie diagram 2) en dan maak ik een fout door de koning naar d7 te spelen in plaats van naar d8.

Eng maakt het daarna goed af:

 1. … Kd7 10.Pf3 Kc7 11.Pe5 Pf6 12.Pf7 Dd7 13.Lf4+ Kb6 14.Pxh8 Pa6 15.Th3 Pc7 16.Tb3+ Ka6 17.Dd3+ b5 18.Lxc7 Dxc7 19.a4 Da5+ 20.Dc3 1-0. Een compliment voor de Singaporees.

Een valse start dus, even slikken.

 

 

 

In de 2e ronde ’s zondags heb ik een bye genomen. Twee rondes op 1 dag is wat veel.

In de 3e t/m de 7e ronde speelde ik 5 keer (!) remise tegen Joost Hamelink (1645), Gerard de Winter (1632), Uwe Buettchenbach (1602), André van de Laar (1699) en Tejo Hagen (1662).

In de partij tegen Tejo Hagen, waarin ik wit had, was er een interessant moment na de 31e zet van zwart (zie diagram 3):

Diagram 3

 

 

 

 

 

Na lang nadenken over Txh7 kwam ik niet tot een positief oordeel,

maar de computer gaf later aan dat Txh7 een goede zet was:Txh7 Kxh7

33. Dh6 Kg8 34.Dxg6+ Tg7 35.Le6+ Kh8 36.Dh5+ Th7 37.Dxg5 Dxg5 38.Lxg5 (zie diagram 4)

Diagram 4


Tot hier (6 zetten vooruit) had ik het wel kunnen berekenen, daarna was het voor mij onduidelijk. Kwaliteit achter. De computer kijkt verder en maakt de witte pionnenmeerderheid beslissend.

 

 

 

 

 

 

In de 8e ronde verloor ik opnieuw van een jonge schaker, Martijn de Wit (19 jaar rating: 1626). Niet overrompeld zoals in de 1e ronde, maar door enkele mindere zetten ben ik op verlies komen te staan.

In de 9e ronde heb ik dan gelukkig toch ook nog een keer gewonnen. Van Martin de Bock (1661) uit Souburg. Martin gaf een stuk weg.

Uiteindelijk heb ik dus 4 punten gescoord.

Het is en blijft een leuk toernooi, ik kan het aanraden aan eenieder om er ook eens aan mee te doen. Je treft meestal onbekende tegenstanders, de sfeer is gezellig (mooi restaurant met genoeg analyseborden) en het is altijd perfect georganiseerd. Een echte aanrader!


Peter van der Borgt      HZ Toernooi 2019 

Het zit er weer op! Voor mij was het een leuk toernooi met interessante partijen tegen spelers die ik voor het eerst achter het bord ontmoette. Hoogtepunt was mijn partij tegen voormalig wereldtopper Oleg Romanishin. Wat een eer om tegen deze grootheid in een “normale” partij te spelen.

Van De Zwarte Dame deed ook Rinus den Hollander mee. Voor Rinus begon het toernooi een dag te vroeg en duurde het bijna twee dagen te lang. Dit is een bijzondere manier om te melden dat Rinus in ronde 1 en 8 verloor en in ronde 9 aanvankelijk erg moeilijk stond na een pardoes weggegeven pionnetje. Maar de echte details staan in het verslagje van Rinus zelf, zie VERWIJZING NAAR STUK RINUS.

Ook prominent aanwezig was Eric Clarisse. Hij zit in de organisatie en is vooral “de man van de automatiseringstechniek”. Als speler heb ik niets raars gezien; dus Eric zal het wel prima onder controle hebben gehad.

 

Resultaten

Omdat de meeste schakers nu eenmaal eerst de feiten willen weten:

Ik ben op de 72e plaats geëindigd (van de 185 deelnemers[1]), terwijl ik als 63e geplaatst was. Ik haalde 5 uit 9 (of eigenlijk 4 ½ uit 8 + een bye). Mijn FIDE-rating is 1938. Mijn TPR (Toernooi Prestatie Rating) was 1951. Voor het eerst sinds ik een FIDE-rating heb zal die dus een keer niet dalen[2]:

 

Als mijn FIDE-rating verbeterd is zal dat ook wel zo voor mijn KNSB-rating. Dat mocht ook wel nadat ik in drie jaar tijd van 1901 naar 1838 (precies 100 minder dan mijn FIDE-rating dus) ben terug gevallen.

Voor Rinus vrees ik dat zijn resultaten zijn KNSB-rating verlaagd hebben, net als zijn FIDE-rating. Rinus is 132e geworden met 4 uit 9 (eigenlijk dus 3 ½ uit 8 + een bye) en een TPR van 1576. Rinus was als nummer 90 geplaatst met een FIDE-rating van 1827. Overigens is Rinus’ KNSB-rating veel lager (1612). Dus is het ook wel logisch dat zijn FIDE-rating wat meer richting KNSB-rating gaat.

Die verschillen tussen FIDE- en KNSB-rating deden zich bij mijn tegenstanders veel minder voor, behalve dan bij Willem Brouwer, die voor Souburg speelt.

Tegenstander[3] FIDE-rating KNSB-rating
Boom 1599 1596
Brouwer 1705 1603
Elgersma 2128 2151
Hagen 1662 1619
Enserink 1803 1785

De vraag is dus (op basis van deze niet representatieve steekproef) of Zeeuwen door de FIDE worden overschat of door de KNSB onderschat. Lijkt me een mooi project voor iemand met teveel tijd en te weinig omhanden.

Spelplezier

Het belangrijkste van allemaal, tenminste voor mij. Heb ik plezier aan mijn partijen beleefd? Zeker wel. Eigenlijk was dit voor mij één van de leukste HZ-toernooien die ik me kan herinneren. Waarom? In willekeurige volgorde:

 • Een partij tegen een jeugdheld.
 • Geen enkele partij tegen iemand waar ik al eens tegen gespeeld heb.
 • Geen echte blunders, niet van mezelf, maar ook niet van mijn tegenstanders.
 • Redelijk vaak kon ik mijn plan blijven volgen en volgde ik dat plan ook. Eén keertje week ik af van mijn plan en dat bleek achteraf misschien ook wel beslissend.
 • Goede afwisseling van tactische en positionele partijen.
 • Alle partijen duurden meer dan 3 uur. De langste 5 uur, waarmee ik (samen met mijn tegenstander) die dag het lengterecord (in tijd) vestigde.
 • Minder vaak in tijdnood geweest dan ik gewoon ben. Maar, dat gezegd hebbend, uit de analyse komt ook dat ik tussen de 30e en 40e zet mijn meeste foutjes heb gemaakt. Vraag is of dat teaken heeft met gebrekkige eindspeltechniek of met tijdnood.
 • En met een knipoog: Drie Amsterdammers als tegenstander en alle drie op een Nul getrakteerd en dat doet een Feyenoord-supporter altijd deugd.

Verslagjes per dag

Hierna volgt per dag een kort verslagje met ook de zetten van de gespeelde partij. Op mijn partij in de 1e ronde na staan alle partijen ook op de HZ-site (https://www.hztoernooi.nl/index.php/nl/), onder het kopje PGN[4]. Overigens was er op onze facebooksite ook al wat te lezen (met dank aan Freek Pruis).

 Zaterdagmorgen 3 augustus

“Het HZ” begint vandaag. Net als altijd ben ik licht gespannen. En zie ik het weer helemaal niet zitten. Niks lukt. Gisteren is mijn handicap bij golf weer hoger geworden (en dat betekent dat je op papier slechter bent geworden). Woensdag werd duidelijk dat mijn KNSB ELO-rating weer fors gedaald is. En ik heb ook nog last van mijn rug. Nu is schaken een sport die je met je hoofd doet, maar lichamelijke (of geestelijke) pijntjes helpen “dat hoofd” niet bij het bedenken van goede zetten of goede plannen.

Nu was ik afgelopen week op een tinnitus groepsbijeenkomst. Niet dat ik last van tinnitus heb, maar mijn geliefde wel en die heeft daar echt last van. In die bijeenkomst was de tip “maak de tinnitus onbelangrijk”. Naar analogie daarvan: “maak de rugpijn onbelangrijk”. Goede tip, maar HOE?

In elk geval heb ik al een reden waarmee ik een slechte partij kan verklaren: rugpijn. Typisch voor de individuele sporter: de reden van verlies nooit zoeken bij je eigen spel. Bij golf (waarin ik overigens talentloos ben, maar wat ik, net als schaken, wel erg leuk vindt) ligt het aan de wind, iemand die net gaat praten als jij slaat, spelers voor je die niet opschieten of spelers achter je die je juist opjagen. Het ligt natuurlijk nooit aan de gebrekkige techniek.

Golf heeft wel wat voordelen ten opzichte van schaken. Na een slechte slag of hole heb je nog vele mogelijkheden om het te herstellen. Na een blunder bij het schaken is het over en sluiten en herstelmogelijkheden zijn er pas bij de volgende partij op de volgende dag.

Aan de andere kant: na een slechte slag bij golf ben je meteen weer aan de beurt. En natuurlijk is daar ook de tip: “denk alleen aan je volgende bal, niet aan de vorige”. Maar hoe vergeet je binnen de minuut die beroerde bal die je net geslagen hebt. Hoe voorkom je dat je de verloren gegane meters wil terugwinnen door verder te willen slaan dan je ooit gedaan hebt (en wat dus niet lukt; meestal is het tegendeel het gevolg: weer een beroerde bal)? Bij schaken kun je na een mindere zet gelukkig meer tijd nemen of jezelf te “resetten”.

Straks nog wat voorbereiden. Niet op een specifieke tegenstander, want die is nog niet bekend. Het zal niet veel meer zijn dan door wat openingenboeken heen bladeren om in elk geval de eerste paar zetten uit mijn repertoire weer in mijn hoofd te krijgen.


Zaterdagavond 3 augustus

Ik mag tegen Amsterdammer Harrie Boom (FIDE: 1599 KNSB ELO: 1596), een oudere (net als ik dus) speler uit Amsterdam. Hij is lid van EsPion. In de Alapin (met 2….d5) maakte ik weer een foutje (ik had 10 …Db5 gemist). Gokkend dat mijn tegenstander niet Dxb2 durfde (“sla nooit op b2, ook niet als het goed is” en mijn hogere rating) sloeg ik op d4. Mijn tegenstander nam inderdaad (ten onrechte) niet op b2. Toen kon ik afwikkelen naar een beter eindspel (pionnenmeerderheid op de damevleugel) wat ik planmatig naar winst voerde. Helaas waren er ook een paar uitvoeringsfoutjes (vooral 34. dxe5)die gelukkig onbestraft bleven.

 1. e4 c5 2. c3 d5 3. exd5 Qxd5 4. d4 Nf6 5. Nf3 e6 6. Be2 Be7 7. 0-0 0-0 8. Bf4 Nc6 9. Ne5 cxd4 10. Bf3 Qb5 11. Nxc6 bxc6 12. cxd4 Lb7 13. Nc3 Qa5 14. Re1 Rac8 15. a3 Nd5 16. Nxd5 cxd5  17. Qb3 Qb6 18. Qxb6 axb6 19. Rac1 Rxc1 20. Rxc1 Rc8 21. Rc7 Rxc7 22. Bxc7 b5 23. Kf1 Kf8 24. Ke1 Ke8 25. Be2 Bc6 26. Ba5 Bf6 27. Bc3 Kd7 28. Kd2 Be7 29. Bd3 g6 30. g3 Bd6 31. Kc2 Kc7 32. Kb3 Bd7 33. Bb4 e5 34. dxe5 Bxe5 35. Bc3 d4 36. Bb4 Be6+ 37. Kc2 Kb6 38. f4 Bf6 39. b3 Bd5 40. a4 Bc6 41. axb5 Bxb5 42. Bxb5 Kxb5 43. Bf8 Kc6 44. Kd3 Kd5 45. Ba3 Bd8 46. Bb2 Bb6 47. b4 f5 48. Ba3 Ba7 49. b5 Bb6 50. Bb4 Bc7 51. Be7 Ba5 52. Bf6 Bb6 53. Be5 Ba7 54. Bc7 55. b6 Bxb6 56. Bxb6+ Kxb6 57. Kxd4 1-0

Zondagmiddag 4 augustus

Deze zondagmiddag zal altijd een hoogtepunt uit mijn schaakloopbaan zijn: een officiële wedstrijd met een normaal tempo tegen een voormalige speler uit de absolute wereldtop: Oleg Romanishin (zie verder https://en.wikipedia.org/wiki/Oleg_Romanishin). Ik had zwart, verloor (uiteraard), maar ben niet weggespeeld. Volgens Romanishin was 8….dxc4 niet goed (en inderdaad: in de database is deze zet zelden terug te vinden). Maar dan nog: hij moest hard werken om het punt binnen te halen. Na 26.d5 dacht hij me op de knieën te hebben, maar hij had 27….Lg5 over het hoofd gezien. Tenminste dat meende ik te zien aan zijn non-verbale reactie. Hij zuchtte eens diep en leek te denken “verhip, nu heb ik de buit nog niet binnen”. Daarna stond ik nog steeds minder, maar kon ik blijven vechten. Het bedenken van goede zetten had me wel veel tijd gekost en in tijdnood blunderde ik met 36….a5. Toen was het snel klaar en streek ik na drieënhalf uur spelen de vlag. Voor Romanishin was het blijkbaar best een zware wedstrijd geweest, want ’s avonds kwam hij niet verder dan remise. Hij kreeg er dus een halfje bij. Ik ook, want ik had die avond een bye genomen.

 1. d4 d5 2. Nf3 e6 3. g3 Nf6 4. c4 c6 5. Bg2 Be7 6. O-O O-O 7. Nc3 Nbd7 8. Qd3 dxc4 9. Qxc4 Qa5 10. Bf4 Nd5 11. Bd2 Nxc3 12. Bxc3 Qc7 13. Rac1 Nb6 14. Qb3 Nd5 15. Bd2 Qb6 16. Qc2 h6 17. e4 Nb4 18. Qb1 Rd8 19. a3 Na6 20. Be3 Qa5 21. Rfd1 Bd7 22. Ne5 Be8 23. Nc4 Qc7 24. b4 Qb8 25. Bf4 Nc7 26. d5 exd5 27. exd5 Bg5 28. Bxg5 hxg5 29. dxc6 Rxd1+ 30. Rxd1 Bxc6 31. Bxc6 bxc6 32. Ne5 Qe8 33. Re1 Ne6 34. Qe4 Nd8 35. Qf5 Qe7 36. Re3 a5 37. Nxc6 Qxe3 38. fxe3 Nxc6 39. b5 1-0

Na deze partij kreeg ik best veel reacties, vooral ook omdat die partij “live” te volgen was (ook dat was een unicum voor een partij van mij). Vooral leuke reacties, variërend van “leuk om tegen hem te spelen” tot “je speelde eigenlijk best aardig”. En dat klopte allemaal. Duidelijk is ook dat “best aardig” spelen onvoldoende is om een resultaat te halen op dit niveau.
(deze partij is ook na te spelen onder aan deze pagina)


Maandagavond 5 augustus

Ik mocht met wit tegen Willem Brouwer (lid van Souburg, FIDE: 1705 KNSB ELO: 1603) die het laatste jaar fanatiek is gaan schaken (laatste kwartaal: 4 toernooien). In het Schots volgde hij aanvankelijk de theorie (5….Df6), maar zijn 6….Dxc6 is minder en geeft mij allerlei aanvalsmogelijkheden, waarvan ik weliswaar de meest logische, maar niet de beste, neem. Uiteindelijk denkt zwart zijn witveldige loper te kunnen gaan ontwikkelen na 14….d6. Maar dan heb ik een venijnig en verrassend zetje. Daardoor kom ik een kwaliteit en een pion voor en kan ik de partij rustig uitspelen.

 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Nxd4 Bc5 5. Nxc6 Qf6 6. Qd2 Qxc6 7. Nc3 a6 8. Bd3 Ne7 9. O-O O-O 10. Qg5 Ng6 11. Nd5 Re8 12. Bd2 Bd4 13. c3 Bb6 14. a4 d6 15. Bb5 axb5 16. axb5 Qc4 17. Nxb6 cxb6 18. Rxa8 Qxe4 19. Qe3 Qxe3 20. Bxe3 Bd7 21. Rxe8+ Bxe8 22. Rd1 Bxb5 23. Rxd6 f6 24. Bxb6 Ne5 25. Bd4 Nf7 26. Re6 Nh6 27. Re7 Bc6 28. Bc5 Nf5 29. Rc7 h5 30. b4 Nh4 31. f3 1-0

Dinsdagavond 6 augustus

Wat heb ik genoten van deze partij, die overigens in een nederlaag eindigde. Wat een plezier had ik in het spelen van mijn 14e zet. Wat jammer dat ik op de 17e zet mijn plan (Tf8) niet doorzette. En ook jammer dat ik niet 21….Db4 speelde waarna wit alleen nog maar eeuwig schaak zou hebben gehad (als hij een nederlaag wilde voorkomen). Maar het bleef een mooie partij tegen een (op papier) veel betere speler: Simon Elgersma (FIDE: 2128, KNSB: 2151), die de titel CM (Candidate Master, wat “onder” FM, FIDE Master, zit) mag voeren.

Mede door tijdnood speelde ik het eindspel (met een pion minder) ook niet handig en toen ik ook nog blunderde met 38…Kb5 (kostte nog een pion) gaf ik op.

 1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 e6 4. O-O Nge7 5. d4 cxd4 6. Nxd4 Nxd4 7. Qxd4 Nc6 8. Bxc6 bxc6 9. c4 Qb6 10. Qd3 d5 11. exd5 cxd5 12. cxd5 Ba6 13. Qf3 Bxf1 14. dxe6 O-O-O 15. Kxf1 fxe6 16. Nc3 Bc5 17. Bf4 Qb7 18. Qe2 Rhf8 19. Qxe6+ Qd7 20. Qa6+ Qb7 21. Qc4 Rxf4 22. Qxf4 Rf8 23. Qg4+ Kb8 24. f3 Qa6+ 25. Ne2 Re8 26. Re1 Qd3 27. Qf4+ Ka8 28. Qc1 Qd6 29. Rd1 Qe6 30. Qd2 Qxa2 31. Nc3 Qa6+ 32. Qd3

Qxd3+ 33. Rxd3 Rb8 34. Ne4 Be7 35. b3 Rd8 36. Rc3 Kb7 37. Kf2 Kb6 38. f4 Kb5 39. Rc7 1-0


Woensdagavond 7 augustus

Door de nederlaag van gisteren mocht ik nu weer tegen een (figuurlijk in elk geval) lichtere tegenstander: Tejo Hagen (FIDE: 1662, KNSB: 1619), mijn tweede Amsterdamse opponent. Het werd weer een Alapin. Uiteindelijk won ik twee pionnen, maar kwam ik in een heel vervelend eindspel terecht. Technisch gewonnen, maar door het paardenpaar van zwart moest ik constant opletten dat ik niet een stuk of een pion verloor. Over stukverlies hoefde ik niet na te denken door constant met mijn paard mijn loper te dekken. Pas na vijf uur spelen had ik deze vis op het droge.

 1. e4 c5 2. c3 Nf6 3. e5 Nd5 4. g3 d6 5. exd6 e6 6. Bg2 Bxd6 7. Nf3 O-O 8. O-O

Nc6 9. d4 cxd4 10. cxd4 b6 11. Nc3 Nde7 12. Re1 Bb7 13. Ng5 h6 14. Nge4 Nf5 15. d5 Nce7 16. dxe6 fxe6 17. Nxd6 Nxd6 18. Rxe6 Rf6 19. Rxf6 gxf6 20. Bxb7 Nxb7 21. Qg4+ Kf7 22. Bxh6 Qg8 23. Qc4+ Kg6 24. Qxg8+ Rxg8 25. Be3 Nf5 26. Nd5 Nbd6 27. Rc1 Rc8 28. Nf4+ Kf7 29. Rxc8 Nxc8 30. Bd2 Nd4 31. Kg2 Nd6 32. f3 N6f5 33.Kf2 Nd6 34. Ne2 N4f5 35. Bf4 Nc4 36. Bc1 Ne5 37. f4 Nd3+ 38. Kf3 Ne1+ 39. Ke4

Ke6 40. g4 Nd6+ 41. Ke3 Nc4+ 42. Kd4 Nd6 43. f5+ Kd7 44. Bf4 Nb7 45. Bg3 Nc2+ 46. Kc3 Ne3 47. h3 Nd1+ 48. Kc2 Ne3+ 49. Kd3 Nd5 50. Ke4 Nb4 51. a3 Nc5+ 52. Kd4 Nc6+ 53. Ke3 Ne7 54. Nc3 Kc6 55. b4 Nd7 56. Kd4 a6 57. Bh4 b5 58. Bg3 Nb6 59. h4 Nd7 60. Ne4 Ng8 61. Bf4 Ne7 62. Nc3 Nb6 63. h5 Nd7 64. Bg3 Nf8 65. Ne2 Nh7 66. Bf4 Ng8 67. Ke4 Ne7 68. Nd4+ Kd7 69. Ne6 Kc6 70. Nd8+ Kd7 71. Nf7 Ke8 72. Nh8 Kd7 73. Ng6 Ng8 74. Kd5 Ne7+ 75. Nxe7 Kxe7 1-0


Donderdagavond 8 augustus

Tegenstander was Dirk Weber. Een Duitser met een bijzondere kledingstijl. Elke dag een weinig verhullend hemd. Daaronder een korte broek (vooral de erg kort versie was bijzonder, maar die had hij tegen mij niet aangetrokken) en blote voeten in teenslippers. En dat allemaal bij een kerel van twee meter. Spraakzaam was hij niet. Zijn spel is saai. Hij doet ogenschijnlijk onschuldige zetten en staat “opeens” beter. Dat was niet alleen tegen mij zo, maar ook in andere partijen die ik van hem heb nagespeeld. Ik heb dus ook geen idee waar het fout is gegaan. Maar dat deed het wel.

 1. c4 c6 2. Nf3 Nf6 3. e3 g6 4. b3 Bg7 5. Bb2 O-O 6. Qc2 d6 7. d3 e5 8. Nbd2 Re8 9. Be2 Nbd7 10. O-O b6 11. Rfe1 Bb7 12. d4 Qc7 13. Rad1 c5 14. dxe5 dxe5 15. Ng5 Rad8 16. Bf3 h6 17. Bxb7 Qxb7 18. Nge4 Qc6 19. f3 Qc7 20. Re2 Qc6 21. Nf2 Nb8 22. Nf1 Qe6 23. Red2 Rxd2 24. Rxd2 Nc6 25. Qd1 Bf8 26. Ng3 Be7 27. Nge4 Rd8 28. Nxf6+ Bxf6 29. Rd5 h5 30. a3 Qe7 31. Bc3 Rxd5 32. Qxd5 Qe6 33. Nd3 Kg7
 2. b4 cxb4 35. axb4 Qf5 36. e4 Qe6 37. Qxe6 fxe6 38. Kf2 Kf7 39. Ke1 g5 40. Kd1 Ke7 41. b5 Nd4 42. Bxd4 exd4 43. e5 Bg7 44. g4 hxg4 45. fxg4 Kd7 46. Ke2 Bf8 47. Ne1 Ba3 48. Nf3 Bc1 49. Nxd4 Bf4 50. Nf3 Kc7 51. Kd3 Kb7 52. Ke4 Bc1 53. Nd4 1-0

Vrijdagavond 9 augustus

Mijn jongste tegenstander van het toernooi: Victoria Wagner, 15 jaar oud (FIDE: 1799) en dus (als ik de verslagen van Joey Grochal op de site van Goes mag geloven) een “mijn”. Dat bleek wel mee te vallen. Gelukkig had ik vooraf niet op de FIDE-site gekeken hoe haar ratingontwikkeling was, want ze was inderdaad in 2 ½ jaar 400 punten gestegen. Als ik dat gezien had had ik ze misschien vooraf als “mijn” beschouwd en pas je (wat op zich al dom is) je speelstijl aan.

Terug naar Victoria. Zij deed met zusje en vader mee aan het toernooi en samen met moeder hielden ze vakantie in Zeeland. Alleen niet in het door hen per internet geregelde huisje. Het gezin Wagner was één van de slachtoffers van de internetfraude die in de PZC breed werd uitgemeten. Vervelend voor hen.

Maar tijdens de partij speelde dit geen rol. Ik kwam een pion voor. Mijn gevoel zei dat na zwarts 20….f6 ik misschien de gewonnen pion moest geven, maar daarvoor dan weer aanvalskansen kreeg. Wat ik compleet miste (maar de engine niet) was dat na 26…Lxf3 ik “gewoon” 27. exf6 had kunnen doen. Dat zou of tot mat of tenminste stukwinst geleid hebben. Maar ja, dan moest je wel meer zetten vooruit kunnen denken dan ik kan.

 1. e4 c5 2. c3 d6 3. Nf3 Nf6 4. Bc4 e6 5. Qe2 Bd7 6. O-O Be7 7. d4 d5 8. exd5 exd5 9. Bd3 c4 10. Bc2

O-O 11. Ne5 Nc6 12. h3 Re8 13. Qf3 Nxe5 14. dxe5 Ne4 15. Bxe4 dxe4 16. Qxe4 Qc8 17. Be3 b5 18. Bd4 Bd6 19. Qf4 Bc7 20. Nd2 f6 21. Rfe1 Qb8 22. Nf3 Bc6 23. Rad1 Qb7 24. Re3 Rad8 25. Rde1 Qb8 26. Qf5 Bxf3 27. gxf3 fxe5 28. Bxe5 Bxe5 29. Rxe5 Rf8 30. Qe4 a6 31. Re7 Qf4 32. Qxf4 Rxf4 33. Re8+ Rxe8 34. Rxe8+ Kf7 35. Re3 Rf6 36. Kg2 Rd6 37. Re2 Rg6+ 38. Kh2 1/2-1/2


Zaterdagmorgen 10 augustus

Mijn derde Amsterdamse tegenstander: Henk Enserink. Hij en mijn tegenstanders uit de 1e en 6e ronde zaten in hetzelfde huisje in Zeeland. Ik won deze partij, maar had hem ook kunnen verliezen, want mijn 40e zet deed ik met nog één seconde op de klok.

Henk offerde een pion, waar ik niet goed op reageerde. Ik had Lh6, gevolgd door slaan op g7, onderschat. Zijn paardoffer (21. Pxh5) was goed, alhoewel ik het na 22. Dxh5 nog wel net remise had kunnen houden (de variant die de engine aangaf was ik ook van plan). Hij speelde echter 22. Txe7, wat mij kansen bood, zeker nadat hij mijn pion op b5 geslagen had. Na 26. Kh1 zag ik dat ik moest kunnen winnen en vermoedde ik dat mat niet meer tegen was te gaan. Tot en met 29…Txh4 kon ik het uit rekenen en ook dat ik tenminste de geofferde toren zou terug winnen. Mijn gevoel zei dat het ook mat moest zijn. De engine toonde het ook aan. Zelf zag ik (tijdnood natuurlijk) alleen maar schaakjes met de dame op de f-lijn, maar niet dat 30…Df4+ gevolgd door De3+ tot mat zou leiden. Nu wist ik niets beters dan de toren op g1 te slaan.

 1. e4 c5 2. f4 Nc6 3. Nf3 g6 4. Bc4 e6 5. Nc3 Bg7 6. O-O Nge7 7. Ne2 O-O 8. c3 d5 9. exd5 exd5 10. Bb3 Bf5 11. d3 d4 12. Ne5 Nxe5 13. fxe5 Bxe5 14. Bh6 Bg7 15. Bxg7 Kxg7 16. cxd4 cxd4 17. Ng3 Qd6 18. Qf3 Rab8 19. Rae1 b5 20. h4 h5 21. Nxh5+ gxh5 22. Rxe7 Qxe7 23. Qxf5 Rb6 24. Qxh5 Rg6 25. Qxb5 Qe3+ 26. Kh1 Qe2 27. Rg1 Rh8 28. g3 Qf3+ 29. Kh2 Rxh4+ 30. gxh4 Qf2+ 31. Kh3 Qf3+ 32. Kh2 Qf2+ 33. Kh3 Qxg1 34. Qe5+ Kh7 35. Qh5+ Kg8 36. Qf3 Rg7 37. Qa8+ Kh7 38. Qe4+ Rg6 39. Qf3 Qe3 40. Bd5 Rf6 41. Be4+ Kh6 42. Qg3 Rf2 43. Kg4 f5+ 0-1

Tenslotte

Over Dirk Weber hebben we het al gehad. Hij was (uiterlijk) zonder meer de meest opzienbarende person. Overigens vond ik Kamsky – Nebolsina ook niet het meest voor de hand liggende stel. De toppers zaten op het podium. Maar er was ook een tweede podium. Dat was gereserveerd voor slecht ziende Martin Krijger (bij het raam, goed in het licht, met hulp van een bijschijnende lamp) en de slecht ter been zijnde Kees van ’t Hoff. Prima dat dat zo geregeld is. En ook makkelijk: als je hun partijen wilt volgen weet je ze snel te vinden.

Over negen rondes lukt het bijna niemand ongeslagen te blijven, behalve een paar (vier) toppers (Kamsky, Van Wely, Werle en Dronavalli) en …… Johan de Wolf, die 9 (negen!) remises speelde. Johan was daarmee ook meteen één van de weinige spelers die geen enkele partij won!

Spelers: Romanishin, Oleg (2441) - Van der Borgt, Peter (1936)
Resultaat: 1 - 0
Metagegevens » Klikken om te openen.
Datum: 04-08-2019
Locatie: HZ Vlissingen
Toernooi: Event "HZ Chess Tournament 2019
Opening: E06 Catalaans, Gesloten, 5.Nf3
Ingediend door:
Gepubliceerd op: 05-08-2019
PGN-bestand downloaden
Afbeelding maken van positie  (afbeelding weer verwijderen)