DZD B 17-18

Ronde 9

09-04-2018

DZD B – DEZ B (2 – 2)

WIT BEGINT EN ZWART WINT ALLES

Na een uur was uw verslaggever even bang dat het B-team met 4-0 zou gaan verliezen tegen DEZ B. Ton van Vliet en Freek Pruis stonden een pion achter, Wilco Krijnsen moest zich beperken tot verdedigen. En Eric Dek leek geveegd te worden. Hij kwam een stuk achter en compensatie was ver te zoeken. Dit werd de einduitslag:

  DZD B 1544 DEZ B 1502 2 2
1. Van Vliet 1646 Van de Berge 1624 1 0
2. Krijnsen 1622 Van Eenennaam 1587 0 1
3. Dek 1572 Blonet 1576 1 0
4. Pruis 1334 Lindhout 1220 0 1

Oftewel: alle zwartspelers wonnen. Ton en Eric hadden zich (nota bene in tijdnood) knap teruggevochten in de partij. Ton was (geloof ik) een kwaliteit voor gekomen en Eric had eerst (met nog steeds een stuk minder) remise aangeboden (je moet maar durven, maar volgens Eric was het toen al remiseachtig), wat geweigerd werd en vervolgens was tegenstander Blonet blijkbaar in drijfzand terecht gekomen.

Dat Wilco verloor was niet gek. Zijn tegenstander speelt als enige van ZSC in de landelijke 3e klas de pannen van het dak en haalt het ene na het andere goede resultaat tegen veel sterkere spelers. Freek is extern momenteel geen schim van wat hij intern laat zien en kon zijn pion achterstand niet ombuigen naar een remisestelling. Kortom: een niet ongelukkige 2-2.

 


Ronde 8

12-03-2018 (3,5 – 0,5)
Zierikzee – DZD B

1. Sjaak Spiegels 1802 Ton van Vliet 1645 1 0
2. Kees van den Nieuwendijk 1750 Cor Heijboer 1656 ½ ½
3. Martin Krijger 1674 Wilco Krijnsen 1576 1 0
4. Ben Snethorst 1520 Matthijs Schouten 1371 1 0

Ronde 7

05-02-2018

VRIJ


Ronde 6

26-01-2018

Terneuzen A – DZD B (2,5 – 1,5)

Met een andere opstelling als gewoonlijk moesten wij de strijd aanbinden tegen het sterke A – team van Terneuzen.

Van de partij van onze gastspeler Jaap van Oosten op bord 4 heb ik helaas weinig meegekregen. Van Jaap begreep ik dat hij in de opening een stuk tegen twee pionnen moest geven. Vervolgens moet het snel gegaan zijn, want na ruim 30 minuten was de stand 1 tegen 0. Jammer voor Jaap dat zijn partij zo kort duurde, maar zoals er op de weg terug in de auto werd geopperd “shit happens” af en toe.

Marius Leendertse, onze tweede gastspeler, kwam redelijk gelijkwaardig uit de opening waarbij hij wat druk in het centrum leek op te kunnen bouwen en zijn tegenstander Martijn Dobbelaar juist sterker stond op de damevleugel. Vervelend en uiteindelijk beslissend was de slechte witte loper van Marius die niet mee deed in het spel tegenover de juist sterke witte loper van zijn tegenstander die door het openen van de stelling vervolgens met zijn toren binnen kon dringen in Marius zijn stelling.

Cor Heijboer kwam lekker uit de opening, d4-e6; e4-d5; e5-c5 waarna Cor koos voor de korte- en zijn tegenstander voor de lange rokade. Nadat Cor over de f-lijn met zijn paard, ondersteund door zijn toren, binnen kon dringen, kon hij twee achter gebleven pionnen veroveren. Zijn tegenstander Dekker kwam overigens vervaarlijk met zijn paarden aan de andere zijde van het bord bij Cor binnen, wat Cor tot uiterste nauwkeurigheid in zijn spel dwong om zijn voordeel niet te verliezen.

Zelf kreeg ik een voor mij onbekende variant uit het Frans op het bord. Op zich niet zo vreemd want nagenoeg iedere variant is voor mij onbekend. Het gevolg was dat ik na een 8-tal zetten voorzag dat ik veel te verdedigend zou komen te staan en dat de paarden van mijn tegenstander op termijn de centrale posities op het bord zouden kunnen innemen. Om deze reden besloot ik om voor de tweede keer met mijn zwarte loper te spelen. Iets wat als je al niet lekker staat tegen alle regels in lijkt te zijn. Het gevolg was een serie van 5 – 6 zetten die ik had voorzien en waarbij er diverse momenten waren dat mijn tegenstander met schaak met zijn loper op h7 kon slaan. Maar zoals ik zelf ook dacht, leek dit geen enkele keer de juiste keus te zijn en wellicht om die reden sloeg hij hier niet. Het gevolg was dat er een gelijke stelling op het bord ontstond.

Ondanks dat ik tevreden was met mijn stelling, bracht mij dit in een lastig parket. Cor moest wat oppassen, maar aan zijn lichaamshouding in combinatie met zijn stelling schatte ik hem op een winstpunt in. Marius kwam almaar lastiger te staan en zijn resultaat, ondanks dat hij goed speelde, schatte ik in op een ‘0’. Kortom in mijn gelijke stelling zou ik eigenlijk moeten winnen… Het gevolg was dat ik met mijn dame, gesteund door mijn paard en torens, enige (niet reële) druk op zijn koning trachtte te zetten. Met als gevolg, zoals dat vaker gaat in dergelijke situaties, dat ik zelf uiteindelijk een pion weggaf na een gedwongen afruil van de dames en een toren. Weg was de minuscule hoop om een kansje op meer te kunnen creëren.

Gelukkig kon ik vervolgens direct mijn paard ruilen tegen zijn loper waarbij zijn extra pion veranderde in een minder belangrijke dubbelpion. Door de de ontstane bunker opstelling van mijn kant zou het niet gemakkelijk worden om hier één, twee, drie doorheen te komen, als dit al mogelijk zou zijn en schatte ik mijn kans goed in om remise aan te bieden. Cor had ondertussen gewonnen en Marius had zijn tegenstander de hand geschud. Om zeker te zijn van de team overwinning accepteerde mijn tegenstander de remise. Ik kon zelf nooit meer winnen. Dit zou alleen nog mogelijk zijn als mijn tegenstander te grote risico’s zou nemen bij het spelen op een heel misschien mogelijke winst. Zover kwam het niet en moesten we met een 2,5 – 1,5 nederlaag terug door de tunnel.

Eric Dek

  Terneuzen A 1729 DZD B 1414 2,5 1,5
1. Dekker 1850 Heijboer 1672 0 1
2. Hotwani 1750 Dek 1572 0,5 0,5
3. Dobbelaar 1644 Leendertse 1278 1 0
4. Freeke 1670 Van Oosten 1134 1 0

 

 


Ronde 5

18-12-2017

DZD B – Landau A (1 – 3)

B-TEAM LAAT KANS(JES) LIGGEN

Het B-team moest tegen concurrent Landau A, op papier een betere ploeg. Maar: “papier is geduldig”. En eigenlijk zag het er op een gegeven moment ook naar uit dat Landau niet zou winnen en dat het 2-2 zou worden omdat alle witte borden beter stonden. Ton van Vliet speelde een prachtige partij tegen Theo de Putter. Theo had wel een pion meer, maar kwam niet aan ontwikkelen toe. Eric Dek overtrof zichzelf door niet alleen goed uit de opening te komen (want dat is bijna altijd het geval), maar nu dat openingsvoordeel ook om te zetten in een materiële voorsprong. Wilco Krijnsen en “last minute” invaller Gayan den Hollander hadden het moeilijk tegen respectievelijk de sterke Ronald de Pooter (die naar het schijnt een knappe zus heeft; NB: dit is een opmerking voor insiders) en Mark Zootjes.

En toen gebeurde wat je altijd ziet gebeuren: onze witte borden konden de winst niet over de streep trekken en die van hun wel, waarbij het wel zo eerlijk is te melden dat Gayan de remise uit handen gaf door onvoldoende eindspelkennis (kersttip: eindspelboek), dat Ton remise nam in een stelling die niet te verliezen was (maar wel te winnen) (kersttip: die is al met Ton besproken) en dat Eric ook aan zijn eindspeltechniek moet werken (kersttip: tweede deel van dat eindspelboek).

Al met al: een spannende avond waarbij het B-team deze titelkandidaat serieus in de problemen heeft gebracht.

  DZD B 1561 Landau A 1688 1 3
1. Krijnsen 1590 De Pooter 1788 0 1
2. Van Vliet 1649 De Putter 1711 0,5 0,5
3. De Hoillander 1434 Zootjes 1647 0 1
4. Dek 1572 Janssens 1605 0,5 0,5

 


Ronde 4

30-11-2017

Souburg C – DZD B (0,5 – 3,5)

Marco Baars wint bij debuut in DZD B

Donderdag 30 november jl. moest het B team uit naar Souburg C. Na een reeks van nederlagen de laatste jaren te Souburg waren we extra gemotiveerd om een resultaat te halen.

Ton van Vliet, die speelde tegen Martin de Bock, kwam lekker uit de opening. Hij speelde op z’n Ton’s actief en scherp en kreeg met een toren op de open e-lijn, een actieve loper, paard in het centrum en een goed gepositioneerde dame veel overwicht. Waar zijn tegenstander had voorbereid om lang te rokeren, moest deze om van de open e-lijn te komen Ke8-d8 spelen. Na een goede combinatie, die uw verslaggever heeft gemist, kon Ton met een paardvork een toren winnen en vervolgens relatief snel de partij: 0-1, een goed begin!

In de tussentijd verloor Marco eerst een centrumpion (3x aangevallen en maar 2x verdedigd) en vervolgens een tweede pion. Hiermee stond hij tegen Wolfgang Reichpietsch theoretisch verloren. Zijn tegenstander echter zette al zijn pijlen op het winnen van een derde pion. Dit liet Marco graag toe om hiermee een alles of niets aanval te kunnen openen op de koning van zijn tegenstander. Met een zwarte pion op g3 en de koning van zijn tegenstander op g1 offerde Marco op de open h-lijn knap zijn toren op h1 met schaak. De koning moest verplicht slaan, waarna Marco’s dame op de h lijn schaak kon geven, waarbij zijn tegenstander op kon geven met de dreiging van Dh2 nogmaals schaak met een niet te verdedigen soort van ‘mat achter de paaltjes aanval’. Knap gedaan!

Met de belofte dat we het als team wel remise zouden houden groette uw verslaggever Ton die tevreden naar huis vertrok.

Wilco Krijnsen en Eric Dek hadden beiden op dat moment een nog remiseachtige stelling. Wilco had zijn favoriete opening met pion c6 – c5 op het bord gekregen tegen Walter Franse. Hij won uiteindelijk een pion die hij terug moest geven door een vorkje wat hij overzag, zo vertelde hij op de terugweg in de auto. Eric’s tegenstander Frans Baljeu gebruikte veel tijd en moest met nog 5 minuten op de klok tegen 20 minuten van Eric een binnendringende toren zien te weerstaan. E.e.a. leidde tot het verlies van een centrumpion van zwart. Wat vervolgens weer gaf dat beide spelers nog slechts 4 à 5 minuten tijd te gaan hadden. Na enkele mindere zetten van beiden in tijdnood, waarbij Frans overzag hoe hij een paard kon winnen, kon Eric door met zijn centrumpionnen op te stomen het derde punt van de avond toevoegen. Dit was het sein voor Wilco’s tegenstander om remise aan te bieden, zodat we tevreden met ½ -3½ de thuisreis naar Kruiningen konden maken.

  Souburg C 1411 DZD B 1509 0,5 3,5
1. De Bock 1582 Van Vliet 1649 0 1
2. Franse 1502 Krijnsen 1590 0,5 0,5
3. Baljeu 1367 Dek 1572 0 1
4. Reichpietsch 1191 Baars 1226 0 1

 


Ronde 3

06-11-2017

DZD B – DZD C (3 – 1)

  DZD B 1525 DZD C 1485 3 1
1. Heijboer 1672 Tolhoek 1592 0,5 0,5
2. Krijnsen 1590 Den Hollander 1434 1 0
3. Oosterlee 1522 Schoonakker 1429 0,5 0,5
4. Pruis 1319 Saman 1 0

Ronde 2

13-10-2017

Middelburg B – DZD B (1 – 3)


Ronde 1

18-09-2017

DZD B – Vlissingen A (3 – 1)

DZD B BOEKT DEGELIJKE ZEGE

Van de wedstrijden van DZD 1 en DZD 2 wist het B-team dat een ratingoverschot niet automatisch betekent dat je wint. Welnu, op elk bord hadden de B-spelers wat meer ELO-punten dan hun tegenstrevers van Vlissingen A. Opletten geblazen dus.

Op twee borden leek tijdens de wedstrijd dat verschil in ELO echter al snel groter. Jan van Son wist stukverlies vanwege een lastige penning niet te vermijden, waardoor Wilco Krijnsen na anderhalf uur de figuurlijke zegebloemen in ontvangst kon nemen. Net daarvoor had Ton van Vliet al gewonnen tegen ons oud-lid Gerard de Pree. Ton kreeg een loper op d6 en dat in combinatie met een toren op de open d-lijn was dodelijk.

Marko Burger en Eric Dek waren toen nog bezig. Marko had zich na een enigszins moeizame openingsfase in een remiseachtige stelling gemanoeuvreerd. Eric Dek speelde op aanval, zoals altijd. Uw verslaggever meende te zien dat na e4-e5 (dreigt iets te winnen op h7) en het gedwongen g7-g6 Eric met Pe4 binnen kon komen op f6. Eric speelde evenwel f2-f4 wat ook niet slecht was. Toch bood Eric remise aan, direct nadat Marko dat deed. Beiden dachten dat de Vlissingers zouden weigeren, maar ze gingen er op in en zo was de 3-1 zege een feit.

  DZD B 1615 Vlissingen A 1572 3 1
1. Burger 1664 Snoek 1638 0,5 0,5
2. Van Vliet 1645 De Pree 1584 1 0
3. Krijnsen 1576 Van Son 1530 1 0
4. Dek 1573 Baljeu 1536 0,5 0,5