Corona en SVDZD

 


15-01-2021

Beste mensen,

Corona is nog niet uit het land. Zeker niet. Eerder had de KNSB al besloten de OTB (“over the board”) competities voor het seizoen 2020-2021 te schrappen. Nu heeft de ZSB hetzelfde gedaan. Logische besluiten.

De kans dat De Zwarte Dame binnenkort ouderwetse wedstrijden “achter het bord” kan (en wil) organiseren acht ik nog niet groot. Ik heb geen glazen bol, maar het lijkt me toe dat we in het 1e kwartaal van 2021 nog wel in een (bepaalde soort van) lockdown zitten. Niet leuk, zeker niet. Voor veel mensen geeft het ook problemen; niet alleen besmet raken zelf, maar ook uitgestelde andere behandelingen of “gewoon” mentale problemen. Ik hoop dat het bij jullie “meevalt”. Ook voor de beheerder van Ons Dorpshuis zijn dit zware tijden. Als we weer “mogen” hoop ik dat jullie haar niet vergeten.

Op maandagavond schaken we online. De animo daarvoor is nu groter doordat er ook BSV-ers mee doen (naast Alexander en Ton). En eerlijk is eerlijk: telkens als de BSV-ers meededen gingen de bloemen naar Brabant. De 2e “lang tempo” online competitie is ook van start. Op Marko Burger rust de zware taak zijn titel te prolongeren. Negen spelers zullen er alles aan doen om hier een stokje voor te steken.

Verder weten jullie wellicht dat ik vanaf 1 januari met pensioen ben en dus “alle tijd” heb. Of dat ook zo is weet ik nog niet, maar ik heb in elk geval het plan om alle door mij gespeelde serieuze partijen waarvan ik het notatiebiljet nog heb in Chessbase te zetten en ook van commentaar te voorzien. Wellicht dat ik zo nu en dan ook een partij op onze site / op onze facebookpagina laat zetten. Wie weet. Het zijn nu nog wilde plannen en vanaf morgen ga ik eerst genieten van Tata Steel via de livestream en via de dagelijkse journaals: https://tatasteelchess.com/live-stream/.

Met vriendelijke groeten en Blijf Gezond!

Peter van der Borgt

06 53 94 50 59


16 december 2020

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

Aan: Secretarissen en contactpersonen van alle schaakclubs

Betreft: Update coronacrisis gevolgen schaakwereld
Nr: 20/20783

Update coronacrisis
Hierbij ontvangt u nieuwe informatie in verband met de coronacrisis. De vorige mailing die u van ons ontvangen hebt was van 5 november 2020.

Toespraak premier Rutte 14 december

In de toespraak van 14 december kondigde premier Rutte een strenge ‘lockdown’ aan tot tenminste 19 januari 2021.
Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn de volgende maatregelen voor sport van kracht vanaf 15 december:

• buiten mag maximaal met twee personen gesport worden, zolang er minimaal 1,5 meter tussen zit;
• in een binnenruimte is sporten niet toegestaan;
• groepslessen buiten mogen niet plaatsvinden;
• sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden;
• voor topsporters gelden uitzonderingen.

Gevolgen voor schaaksport
De ‘lockdown’ betekent dat voor een periode van tenminste vijf weken sporten in een binnenruimte niet is toegestaan. Schaakclubs, scholen en wijkgebouwen gaan dicht.
Zowel voor volwassenen als voor jeugd geldt dus dat wedstrijden en trainingen alleen ‘online’ kunnen worden gehouden.

Website NOC*NSF en KNSB
NOC*NSF actualiseert continu de website over sport en het coronavirus. Dit geldt ook voor de speciale lijst met veelgestelde vragen: https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen

Op de website https://nocnsf.nl/sportprotocol vind u het meest actuele sportprotocol.

De meest actuele informatie vanuit de KNSB vind u hier: https://www.schaakbond.nl/nieuws/schaken-en-de-coronacrisis

Tata Steel Chess Tournament 2021
De Masters groep van het Tata Steel Chess Tournament 2021 valt onder de topsportregeling van de overheid. https://schaken.nl/nieuws/tata-steel-chess-tournament-2021-gaat-door.

Toeschouwers zijn in Wijk aan Zee niet toegestaan. Het toernooi zorgt voor een uitgebreide online live verslaggeving via https://tatasteelchess.com/

Online KNSB-competitie
De Online KNSB-competitie gaat op 19 december van start.

Alle informatie leest u hier: https://schaakbond.nl/competitie/online-competitie

Veel online activiteiten
De KNSB organiseert diverse online activiteiten in de periode van de lockdown. Houd hiervoor de websites schaken.nl en schaakbond.nl goed in de gaten.
Vanavond (16 december) om 20.00 is er een webinar van Anish Giri https://schaken.nl/nieuws/gratis-webinar-anish-giri-16-december

Anish demonstreert een aantal van zijn beste partijen en geeft antwoord op vragen van kijkers via het twitch kanaal van de schaakbond: https://www.twitch.tv/schaakbond

Na de kerstvakantie zal op 6 januari Merijn van Delft een lezing houden over zijn boek Mastering Positional Sacrifices, en gaat de Grand Prix voor de jeugd verder vanaf 8 januari.
Voor de jeugd t/m 12 jaar zal vanaf 21 december op Schaakmatties 6 weken lang de winter challenge worden georganiseerd.

Elke week is er een challenge, bijvoorbeeld los 10 puzzels op, doe aan 3 toernooien mee of win 10 snelschaakpartijen. Alle kinderen die de challenge halen, dingen mee naar de weekprijsjes.

 


 

08-12-2020

Beste mensen,

Wellicht hebben jullie ook naar de persconferentie van Rutte en De Jonge gekeken. Duidelijk is dat er voorlopig geen kans is dat we weer gaan schaken achter een echt bord. Dus zeker ook geen gezelligheidstoernooi, terwijl dat vorig jaar in de foyer best een succes was. Het is niet anders. En ik heb geen glazen bol, maar de stijgende besmettingscijfers stemmen mij somber.

Dat betekent dat we voorlopig ook niet verder komen dan online schaken. Dat kan natuurlijk prima buitenom De Zwarte Dame, maar ook binnen onze club. Op maandagavond spelen we elke maandag een toernooitje (meestal rapid, soms blitz, soms Chess 960). Ik merk dat de animo wat afneemt. Maar we hebben nog voldoende mensen die mee doen. Verder loopt het OHOKO-toernooi nog. Dat zal ergens eind december klaar zijn. Wat mij betreft starten we begin 2021 met een nieuw toernooi van partijen met een relatief lang tempo waarbij we tegen elkaar spelen op een moment dat het de twee spelers uitkomt.

Ik kan me voorstellen dat jullie (zowel de mensen die online meedoen met DZD-activiteiten als degene die dat niet doen) ook ideeen hebben om het verenigingsgevoel te behouden / te verstevigen. Als je ideeen / suggesties hebt: laat ze weten.

Eric Clarisse (die in het voorjaar voorspelde dat “dit” nog wel eens tot de zomer van 2021 kon duren) maakte mij attent op http://elometer.net/. Leuk om een keer die opgaven te doen.

Net nu schaakclubs dicht zijn vliegen de schaakspellen bij de (online)winkels de deur uit. En dat allemaal door “The Queens Gambit”, een serie die te zien is op Netflix. Als schaker vallen je toch vooral de zaken op die “niet kloppen”, zoals het razendsnel uitvoeren van zetten in een partij met een normaal tempo. Zelfs bij ons op de club speelt niemand zo snel. Anderzijds vallen ook details die wel kloppen, zoals dat de klokken bij serieuze partijen netjes op 4 uur staan, zodat de eerste tijdscontrole precies om 6 uur valt. Voor de jongeren onder ons: zo ging het vroeger met de analoge klokken.

Iets anders om naar uit te kijken (voor ons schakers) is het Hoogovenstoernooi (nou ja: Tata Steel eigenlijk) dat half januari begint. Zelf ben ik dan met pensioen, zodat ik de partijen en vooral de commentaren dagelijks kan volgen. Een mooi vooruitzicht. Meer info volgt later op https://tatasteelchess.com/news/.

Er rest mij niet meer dan iedereen een goede decembermaand te wensen in de hoop dat iedereen de Corona-maatregelen in acht neemt, voor jezelf en voor anderen.

met schaakgroeten

Peter van der Borgt

 


05-11-2020

Beste mensen,

De persconferentie, van dinsdag 02-11-2020, was duidelijk: er wordt tenminste tot en met half december niet geschaakt in Ons Dorpshuis. Vervelend, maar nodig. Hopelijk gaat het helpen en krijgen de ziekenhuizen weer lucht en gaat het aantal besmettingen fors naar beneden.

Als schaakclub hebben we hier natuurlijk last van. We willen allemaal weer lekker achter een bord zitten om een “echte” partij te schaken. Maar het zit er gewoon niet in. Zowel de ZSB als de KNSB herkennen dit ook en het begin van de teamcompetities is uitgesteld tot begin 2021 en dan nog moeten we maar zien of dat doorgaat.

Online is er natuurlijk van alles te doen bij De Zwarte Dame:

 • Elke maandag een toernooitje
 • Elke week een wedstrijd van 1 uur per speler knockout
 • KNSB-online teamcompetitie (hopelijk kunnen we daarvoor een team op de been brengen)

Mocht je vragen / opmerkingen / ideeën hebben: bel / mail me.

Groeten vanuit Kruiningen en blijf gezond,

Peter


16-10-2020

Beste mensen,

Als bestuur hebben we uitvoerig beoordeeld wat we moeten doen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag en de gedetailleerde uitwerking daarvan door de overheid en de KNSB. De conclusie is dat we vier weken dicht gaan.

De hoofdlijn van onze redenering is de volgende:

Afgelopen woensdag 14 oktober om 22 uur is Nederland in een gedeeltelijke lockdown gegaan.

Waarom? Om de huidige corona-uitbraak weer onder controle te krijgen.

De horeca is gesloten, sportcompetities zijn verboden, en er zijn nog veel meer strenge maatregelen.

Waarom? Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken kan het aantal besmettingen verlaagd worden.

Dat is de enige manier om die corona-uitbraak onder controle te krijgen.

Hiermee kunnen we als schaakclub onszelf en iedereen in Nederland helpen.

Hopelijk heeft iedereen begrip voor ons besluit.

Mocht je opmerkingen of vragen hebben bel / mail me dan.

Mocht je ideeen hebben om deze vier weken (en wie weet gaat het langer duren) door te komen (op schaakgebied): laat het ons weten.

In elk geval zullen we online het één en ander organiseren.

Blijf vooral gezond en hou je aan de maatregelen. Als iedereen dat doet des te eerder we weer samen achter een bord kunnen zitten!

met vriendelijke groeten

Peter van der Borgt

06 53 94 50 59

 


02-10-2020

Beste mensen,

De Stichting Ons Dorpshuis heeft ons meegedeeld dat de Gemeente het volgende beleid heeft met betrekking tot dorpshuizen in de Gemeente Reimerswaal:

Een dorpshuis wordt beschouwd als horeca, hetgeen betekent dat de bar sluit om 22.00 uur. De zalen mogen langer open blijven.

Als bestuur hebben we nagedacht over wat ons wijs lijkt voor de komende drie weken (NB: de termijn van drie weken hangt samen met de door de overheid aangegeven termijn dat over drie weken wordt beoordeeld of de maatregelen versoepeld kunnen worden of juist aangescherpt.). We hebben daarbij de volgende zaken overwogen:

 1. Zoals op de ledenvergadering is gemeld hebben we tot eind juni 2021 meer dan voldoende maandagavonden beschikbaar om de interne competitie (waarvan de winnaar “de clubkampioen” is) te organiseren. Een tijdelijke stop van die competitie betekent dus niet dat er geen volwaardige competitie gespeeld kan worden in 2020-2021.
 2. Het in de interne competitie gehanteerde tempo willen we niet aanpassen.
 3. Het is niet praktisch om (veel) langer door te blijven schaken na 22.00 uur; het is immers niet meer mogelijk om drinken o.i.d. te bestellen.
 4. Wij vinden het niet goed uitlegbaar dat de beheerster veel langer dan 22.00 uur moet blijven om de zalen,alleen voor De Zwarte Dame, op maandagavond open te houden.
 5. Ook wij willen een bijdrage aanleveren aan het terugdringen van het COVID-19 virus.

Daarom hebben we besloten om:

 1. De komende drie weken een tempo te hanteren van 1.00 uur per speler knock out.
 2. De wedstrijden in deze drie weken tellen niet mee voor de interne competitie.
 3. Voor die drie weken zal een ranglijst worden bijgehouden; echte prijzen zijn er niet; uiteraard wel de eer.
 4. De indeling zal plaats vinden op basis van de interne rating per heden.
 5. In die drie weken speel je niet twee (en dus ook geen drie) keer tegen dezelfde speler.
 6. De indeling wordt komende maandag (5 oktober) gemaakt op de speelavond zelf. Wie om 19.30 uur aanwezig is wordt ingedeeld.
 7. Verder blijven alle regels (looproutes, desinfecteren etc. etc.) van toepassing die we al hadden. Dus ook altijd met bord, stukken en klok naar de andere ruimte om op te ruimen (eventueel nadat eerst geanalyseerd is).

Na drie weken zullen we deze opzet evalueren. Wij horen graag jullie reactie, nu of na die drie weken.

Jullie moeten je realiseren dat wij dit allemaal niet ideaal vinden. We hebben ook geen “glazen bol” en hebben dus geen idee wat ons over drie weken te wachten staat. Mochten de maatregelen gelijk blijven wil dat niet zeggen dat de hier voor geschetste opzet ook gehandhaafd blijft. Voor de gemeente, voor de dorpshuis-stichting en voor de beheerster is dit ook allemaal nieuw. Vanuit die hoek kan het ook zijn dat er over drie weken anders tegen de situatie aangekeken wordt.

Kort en goed: maandag wordt er “gewoon” geschaakt. Hopelijk hebben jullie nog steeds zin en zijn jullie om 19.30 uur (of eerder, maar niet teveel eerder – Corona!) aanwezig.

met vriendelijke groeten

 

Peter van der Borgt

06 53 94 50 5912 september 2020.

We spelen volgens de protocollen va de KNSB en eventuele aanwijzingen van de beheerder van Ons Dorpshuis. Zie

CORONA en de regels bij onze club.

Hieronder de punten waar we met zijn allen aandacht aan moeten blijven schenken om zoveel mogelijk de corona geen kans te geven om in onze club binnen te breken.
Wekelijks moet er een lijst ingeleverd worden bij de beheerder (i.v.m. besmettingen corona) met de naam en telefoonnummer van de aanwezige leden.  

 

Basisregels voor iedereen die het Dorpshuis betreedt:

 • gebruik de ontsmettingsmiddelen die beschikbaar zijn;
 • blijf bij klachten thuis en laat u testen;
 • houdt 1,5 meter afstand van anderen;
 • was vaak uw handen en hoest en nies in uw elleboog; 

  Natuurlijk zijn er “extra” regeltjes, vóór, ná en tijdens het schaken:

 • Bij het betreden van de zaal of zalen, gebruik de handontsmettingsmiddelen
 • Houdt u aan de ingestelde looprichting
 • Ga aan de tafel zitten aan de lange kant (in verband met de afstand)
 • Praat zo min mogelijk met elkaar als u de partij aan het spelen bent, als u spreekt doe het dan niet luid maar probeer het met “fluisteren”; dit zorgt er voor dat eventuele virusjes zich niet zo ver verspreiden
 • Draag gerust een (zelf meegenomen) mondkapje als u zich daar beter bij voelt.
 • Na de partij niet in de speelzaal analyseren, neem het bord, doosje, klok en de stukken mee en ga in de andere zaal analyseren. U kunt het vanuit de analyse zaal ook direct in de kasten opbergen.
 • Ook in deze zaal is het de bedoeling dat u toch een beetje zachtjes blijft praten. Blijf er om denken dat u de afstand blijft bewaren.
 • Ga niet rondlopen om andere partijen te bekijken. Dan staat u snel te dicht op de spelers
 • Als u meerdere borden op wilt ruimen gebruik dan de handschoenen, daarna de handschoen bij de pols langzaam uittrekken zodat deze gelijk binnenste buiten in de klaarliggende plastic zak gedumpt kunnen worden eventueel met uw zelf meegebrachte mondkapje (niet in de prullenbak). Als alles opgeruimd is dan kan de plastic zak met de gebruikte handschoenen dicht gebonden worden en kunt u deze in de prullenbak deponeren.
 • Na afloop van alle partijen dienen de tafels afgenomen te worden met de ontsmettingsspray (in de sprayflessen), dan even met de oranje doek na-wrijven zodat de hele tafel ontsmet is.

Bij eventuele vragen en of opmerkingen over corona en de regels wil ik u vragen om deze via de mail te stellen van de secretaris en liever niet tijdens de schaakavonden

Secretaris De Zwarte Dame secretaris@dezwartedame.nl


05-07-2020

Beste mensen,

Schaken vanaf 1 september

Het goede nieuws is dat (mede doordat we twee zalen huren in Ons Dorpshuis) we voldoende ruimte hebben om de Corona-maatregelen in acht te nemen bij het schaken. Voor zover nu bekend is de ventilatie (en de ventilatiemogelijkheden) in Ons Dorpshuis op orde. Du daar is ook geen probleem. Het probleem zit hem er nog in dat onduidelijk is of je op de ouderwetse manier kan schaken (dus met minder dan anderhalve meter er tussen). De KNSB is bezig om hier duidelijkheid over te verkrijgen. Voor achtergronden zie onderstaand bericht van 04-07-2020

Misschien omdat ik een optimist ben: ik ga er vanuit dat dit voor 1 september is opgelost.

KNSB-competitie 2020-2021

Omdat de KNSB een bijzonder jaar verwacht (vanwege Corona) zou in de Bondsraad die recent gehouden een keuze worden gemaakt uit twee varianten:

KNSB competitie variant 1 • Alle teams kunnen meedoen op de gebruikelijke manier • Alle teams die niet mee willen doen, behouden de opgebouwde rechten • Normale promotie en degradatie

KNSB competitie variant 2 • Alle teams kunnen meedoen • Alle teams behouden de opgebouwde rechten • Teams zijn kleiner • Alleen promotie en degradatie tussen de Meesterklasse en Eerste Klasse

De KNSB heeft ons het volgende meegedeeld:

De Bondsraad is er in grote meerderheid voorstander van om de KNSB-competitie 2020-2021 met de normale teamgrootte te laten spelen, d.w.z. tientallen in Meesterklasse en 1e klasse, achttallen in de overige klassen. Wel zijn er de nodige vragen en opmerkingen over de promotie/degradatieregeling. Het seizoen 2020-2021 wordt naar verwachting een apart seizoen, met substantiële kans dat door een oplaaiend coronavirus de sportcompetities verstoord zullen worden. Om die reden zal de KNSB nog eens naar de promotie/degradatieregeling kijken, en hoe er omgegaan moet worden met teams die een jaartje overslaan.

Verder zullen wij kijken naar verschuiving van de deadline voor de inschrijving, van 15 augustus naar een later moment. Dit om clubs meer tijd te geven zaken rond hun locatie te regelen en de interesse onder hun leden te polsen. Voor ons is het van belang om voldoende tijd te houden voor het maken van een indeling, rekening houdend met de wensen van de clubs. De eerste ronde van de KNSB-competitie is op 31 oktober.

Typisch Nederlands. We kiezen niet voor het één en niet voor het ander. Ik ben hierover in contact getreden met de directeur van het Bondsbureau en heb hem wat ideeen aan de hand gedaan. Afwachten dus. Doelstelling is en blijft om met 1 team mee te doen.

met vriendelijke groeten

Peter van der Borgt


4 juli 2020

UPDATE CORONA EN SCHAKEN

Bondsbureau KNSB, Frans Halsplein 5, 2021 DL Haarlem.

KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHAAKBOND

Aan: Secretarissen en contactpersonen van alle schaakclubs

4 juli 2020

Update coronacrisis

Hierbij ontvangt u nieuwe informatie in verband met de coronacrisis. De vorige mailing die u van ons ontvangen hebt was van 1 juli 2020.

Onduidelijkheid over aanhouden 1,5 meter tijdens het schaken

Op 26 juni jl. hebben wij u bericht over de persconferentie van 24 juni. In die persconferentie heeft het kabinet aangekondigd dat per 1 juli binnensport voor alle leeftijdsgroepen weer werd toegestaan, inclusief wedstrijden. Op de site van de rijksoverheid is dat inmiddels ook zo verwoord. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens het sporten mag de 1,5 meter afstand worden losgelaten.

In het algemene sportprotocol van NOC*NSF zijn deze nieuwe regels ook verwerkt. In het protocol, te vinden op www.nosnsf.nl/sportprotocol, staat: tijdens het sporten dient waar mogelijk 1,5 meter afstand te worden gehouden, maar als dat een normale sportbeoefening in de weg staat mag de1,5 meter afstand tijdelijk losgelaten worden.

Wij dachten dat dit ook voor schaken zou gelden. Ook als beide spelers achterover leunen wordt de 1,5 meter niet gehaald. Tegelijkertijd hebben wij wel zorgen, omdat schaakpartijen vaak veel langer duren dan andere sportwedstrijden. We zijn aan het kijken of we daar in het specifieke schaakprotocol nog wat extra over gaan opnemen.

In de afgelopen dagen kwam er een extra complicatie bij. In de praktijk zijn de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s leidend voor wat tijdens het sporten mag. In de toelichting van de meest recente model noodverordening staat het volgende:

“Onderdeel g ziet op de uitoefening van sport, theater en dans in de vorm van sport of culturele uiting. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. De 1,5 meter afstand tijdens het sporten, dient waar mogelijk in acht genomen te worden, maar als dat een normale sportbeoefening in de weg staat mag 1,5 meter afstand tijdelijk losgelaten worden. Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 18 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines. Bovenstaande betekent dat wel 1,5 meter afstand moet worden gehouden als dat een normale sportbeoefening niet in de weg staat. Denk hierbij aan bowlen, biljarten, darten en bridge.”

Dit roept extra verwarring op. Van de bridgebond hebben wij begrepen dat verschillende veiligheidsregio’s dit hebben overgenomen en ook zo uitleggen. Wij hebben inmiddels signalen ontvangen dat er veiligheidsregio’s zijn die deze lijn ook doortrekken naar schaken, dus dat bij schaken ook 1,5 meter afstand dient te worden bewaard.

Dit wijkt af van het algemene sportprotocol en ook van de gesprekken die de sportbonden (via NOC*NSF) met de overheid hebben gevoerd. Om die reden gaat NOC*NSF bij het ministerie van VWS vragen hoe de toelichting in de model noodverordening uitgelegd dient te worden. Als die duidelijkheid er is, zullen wij u informeren.

Ons advies op dit moment is daarom om altijd 1,5 meter afstand aan te houden, ook tijdens het spelen.


Deel specifiek schaakprotocol

Uit het voorgaande blijkt dat nog niet duidelijk is op welke manier we weer achter het schaakbord mogen plaatsnemen. Omdat verschillende clubs een vorm van zomercompetitie gaan starten, en andere clubs op korte termijn moeten bepalen of hun speellocatie geschikt is, volgt nu alvast een aantal belangrijke zaken.

Voor de helderheid: de regels van de Rijksoverheid, de noodverordening in uw gemeente en het algemene sportprotocol van NOC*NSF zijn leidend.

De belangrijkste regels uit het ‘Protocol verantwoord sporten’ die van toepassing zijn voor schaken zijn de volgende:

– Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte zodat de lucht regelmatig ververst wordt (zet zo mogelijk ramen en deuren open), dit voorkomt de kans op besmetting. Is het niet mogelijk voor goede luchtverversing te zorgen, dan is deze zaal niet geschikt;

– Kwetsbare sporters (boven 70 jaar en uit risicogroepen) dienen zelf hun risico te analyseren of zij op de sportlocatie zich in groepen kunnen begeven. Raadpleeg desnoods uw huisarts;

– Zorg dat altijd 1,5 meter afstand kan worden aangehouden tijdens het schaken. Er dient dus 1,5 meter afstand te zijn tussen 2 naastgelegen borden. Verder dienen looppaden breed genoeg te zijn. Bij borden links en rechts van het looppad dient het pad 3 meter breed te zijn;

– De omvang van de zaal bepaalt hoeveel mensen u toe kunt laten tot uw clubactiviteit. Wanneer u meer clubleden heeft dan de zaal aan kan: zorg dan dat mensen zich aanmelden. Hiermee kan voorkomen worden dat te veel mensen aanwezig zijn in de speelzaal;

– Reinig het materiaal zowel voor als na de training/wedstrijd;

– Reinig of desinfecteer uw handen voor aanvang van de wedstrijd;

– Zorg waar nodig voor persoonlijke hygiënemiddelen en schoonmaakmiddelen voor materialen (water en zeep en voldoende papieren handdoekjes);

– Begeleiders/ouders/toeschouwers: deze mogen in de speelzaal aanwezig zijn mits de regels voor 1,5 meter afstand dit toelaten;

– Voor aanvang van de sportactiviteit zal er middels een gezondheidscheck een aantal vragen worden gesteld, een overzicht van de vragen aan het einde van dit document.

– Schakers kunnen worden geweigerd of naar huis worden gestuurd tijdens de training of wedstrijd bij (vermoeden) van klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, of koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak.

– Zorg dat u aanwezigheidsgegevens kunt overleggen voor eventueel bron- en contactonderzoek. Het advies is om de gegevens minimaal 4 weken te bewaren.

 


26-06-2020

Aan de secretarissen en contactpersonen van alle clubs, voorzitters en secretarissen van regionale en bijzondere bonden,

Hierbij ontvangt u een korte update met 2 onderwerpen: update naar aanleiding van persconferentie en ontwikkeling maandelijkse ratinglijst. De vorige mailing was van 12 juni.

Binnen schaken voor alle leeftijdsgroepen mogelijk vanaf 1 juli

De persconferentie van 24 juni bevatte een grote en aangename verrassing voor ons, en voor alle binnensporten. Het kabinet heeft besloten om alle binnensporten vanaf 1 juli voor alle leeftijdsgroepen weer volledig toe te staan. De hoofdregel, dat volwassenen 1,5 meter afstand dienen te houden, blijft leidend. Maar als dat voor het beoefenen van de sport niet kan, dan mag daarvan worden afgeweken. Dat betekent dat spelers tijdens een partij tegenover elkaar kunnen zitten, daarvoor en daarna dient afstand bewaard te worden. 

Het algemene sportprotocol van NOC*NSF, ons schaakspecifieke protocol en de praktische handleiding voor clubs lagen allemaal klaar voor publicatie. Door de versnelde versoepeling dienen deze stukken geactualiseerd te worden. Verder zijn er zoals gebruikelijk verschillende zaken die nog niet helemaal duidelijk zijn, zoals de afstand tussen de borden. Die zaken zijn we nu aan het uitzoeken.

NOC*NSF heeft aangekondigd dat het algemene sportprotocol in de loop van vandaag (26 juni) gepubliceerd zal worden. Dat protocol is leidend voor ons, en dat betekent dat wij voor onze eigen stukken een check moeten uitvoeren. Wij zullen het schaakspecifieke protocol en de handleiding daarom a.s. dinsdag, 30 juni publiceren.

Maandelijkse rating

Tot slot iets heel anders. We zijn al een tijd bezig om maandelijkse ratinglijsten mogelijk te maken. We maken gestaag vorderingen bij dit project, en inmiddels zijn we zover dat we de conceptversie van de ratingviewer willen delen. Dit met de vraag/uitnodiging om mee te denken en commentaar te leveren. Voor meer info  zie: https://schaken.nl/rating/knsbrating/maandelijkse-rating.

Ik wil u vragen dit bericht onder uw leden te verspreiden.

Alvast bedankt voor uw medewerking en blijf gezond.

Met vriendelijke groet,

Dharma Tjiam

Directeur

 


Beste mensen,

Eén ding is zeker in Corona-tijd: morgen kan het weer anders zijn. Maar toch ga ik proberen te schetsen hoe het schaakseizoen 2020-2021 er uit gaat zien met de kennis van nu en de verwachtingen van nu. Die verwachting is ook gebaseerd op een recent overleg wat ik heb gehad met een vertegenwoordiger van de KNSB en de ZSB-vergadering van 2 juni.

Allereerst mogen binnensporten weer vanaf 1 juli. Nu is dat voor schaakclubs meestal het moment dat de zomerstop start. Dat is voor De Zwarte Dame ook zo, mede omdat Ons Dorpshuis in de periode juli-augustus meerdere weken dicht is. Verder is het zo dat competities pas vanaf 1 september mogen, zonder publiek. Dat laatste zal voor De Zwarte Dame geen probleem zijn.

En dat eerste ook niet. Dus is onze doelstelling dat we op 1 september “gewoon” beginnen met de interne competitie. Nu valt 1 september op een dinsdag, dus in de praktijk zullen we op 7 september starten en houden we waarschijnlijk de maandag ervoor (31 augustus) onze ledenvergadering.

Het woordje “gewoon” slaat er ook op dat de partij wordt gespeeld op 1 bord met 1 klok en met twee spelers die tegenover elkaar zitten. Dus niet naast elkaar zoals nog te zien is op internet, zie https://www.flickr.com/photos/schaakbond/49941684542/in/dateposted/.

Wel zal het zo zijn dat die twee spelers dan wel anderhalve meter van andere spelers vandaan zitten. Het zal voor sommige clubs best een uitdaging zijn dit te realiseren, zeker bij teamwedstrijden. Voor De Zwarte Dame is dit geen probleem; we huren immers twee zalen. Freek is al “virtueel” aan het meten geweest en op dat punt voorzien we geen problemen. Ook wat ventilatie betreft zijn die er niet. Kortom: zoals het er nu naar uit ziet kunnen we in september gewoon van start. Uiteraard nemen we dan alle hygiene maatregelen in ogenschouw, waaronder het desinfecteren van borden, stukken en klokken.

Voor wat betreft teamwedstrijden zijn we plan (net als afgelopen seizoen) drie avondteams en één zaterdagteam in te schrijven. De KNSB-competitie begint (vanwege Corona) pas eind oktober 2020. De ZSB-competitie zal ook pas in oktober of november starten. Dit is op de digitale ZSB-vergadering van 2 juni besloten. In die vergadering kwam ook aan de orde dat het ZSB-bestuur vanaf oktober een andere voorzitter krijgt: Albert Vermue wordt opgevolgd door …. Ton van Vliet. Jawel, ”onze” Ton. We wensen Ton alvast succes.

Tot 1 september blijven we op maandag online spelen. In juni hebben we onze rapidtoernooi. In juli zullen we ook rapid spelen, maar zo nu en dan ook Blitz of Chess 960.

Als jullie vragen of opmerkingen hebben of gewoon een pot willen ouwehoeren: mail / bel me

groeten

Peter van der Borgt

06 53 94 50 59


Beste mensen,

Als bestuur hebben we besloten om de interne competitie niet meer uit te spelen. Vervolgens kwam de vraag aan de orde: is er een kampioen etc.? Het competitiereglement kent geen regels over het vroegtijdig stoppen van de competitie als gevolg van overmacht. Omdat 19 van de 24 rondes gespeeld zijn (ca. 80%) en de stand ook best duidelijk is (dus niet zoals in de Eredivisie) hebben we unaniem het volgende besluit genomen:

 1. De stand na 19 rondes geeft de eindstand aan. Dat betekent dat Wouter Bliek kampioen is en Peter van der Borgt 2e en Rinus den Hollander is 3e geworden.
 2. Marco Baars heeft de ratingprijs gewonnen. Ondanks dat Marco niet de vereiste 50% had gespeeld, maar die wel had kunnen halen (bij 24 rondes) en zijn duidelijke voorsprong op de rest vonden we dat Marco het meest in aanmerking komt voor deze prijs.
 3. De ratings na 19 rondes zijn de startratings voor de interne competitie 2020-2021

Mochten jullie vragen / opmerkingen hierover hebben: bel of mail me.

Met vriendelijke groeten

Peter van der Borgt

06 53 94 50 59