Snelschaak

Blitz-schaak is als een Rollercoaster

 

De muziekvereniging EMM (Eendracht Maakt Macht dat is opgericht in 1864!) oefent elke maandagavond. Door Corona staan alle deuren open en kunnen we meegenieten. Ze zijn al weken Rollercoaster (je weet wel, van Danny Vera) aan het oefenen. Daar zit wel eens een valse noot bij, maar ja, het is ook een rollercoaster. Welnu, bij Blitz-schaak is er ook wel eens een “valse noot”, oftewel: een verschrikkelijke blunder. Maar, “at the end of the day” is de stand toch wel een beetje zoals verwacht.

Laten we de deelnemers maar aflopen, van de onderste naar de bovenste. Dan komen de “valse noten” vanzelf aan de orde.

Dingnis Lokerse nekte zichzelf in veel partijen door enthousiaste aanvalszetten, waarbij hij soms vergat dat hij schaak stond. Onreglementair dus.

Dies Lokerse zette zijn partijen vaak redelijk goed op, maar was misschien tijdens de partij teveel bezig met commentaar op zijn eigen zetten en vooral op de niet verwachte zetten van de tegenstander. Dat leverde alleen een zege tegen neef Dingnis op.

Marco Baars had vooraf al aangegeven dat snelschaken niks voor hem was en dat bleek ook wel. Marco dacht gewoon te lang na. Verder was Marco vooral positioneel bezig in plaats van tactisch. Tegen Klemen Pernatsusek had hij mat in twee, maar in plaats daarvan “verbeterde” hij zijn stelling, waarna Klemen hem mat zette.

Voor Rinus den Hollander gaat blitzschaak ook nogal eens te snel. In de laatste ronde ging hij door zijn vlag tegen Herman Schoonakker, die daardoor Rinus net voorbij ging. Herman was goed gestart met onder andere een zege op Lennard Duynkerke in een prachtige partij, waarbij beide spelers stukken bewust lieten instaan en het steeds kiezen was welk stuk te slaan (of juist je eigen stelling nog te verbeteren).

Onze nieuweling Klemen Pernatsusek bleek een snelle leerling. In de eerste ronde deed Dingnis een onreglementaire zet en Klemen wist toen nog niet dat je dan kon “claimen”. Nadat de wedstrijdleider (en schrijver van dit stukje) hem het claimen had uitgelegd kon hij dat de volgende partij tegen Gayan den Hollander meteen toepassen. Gayan liet zichzelf in een gewonnen stelling schaak staan. In de derde ronde kreeg Klemen weer met een voor hem nieuw fenomeen te maken: zijn tegenstander (Rinus) ging door zijn vlag. Zo kwam Klemen op 3 uit 3. Daarna ging het minder goed, met 3 uit 8. Maar toch: geen slecht debuut in een blitztoernooi.

Lennard Duynkerke zal anders denken over dit toernooi. Wat ik er van gezien heb speelde hij minder goed dan we gewend zijn en dan had hij ook nog te maken met een gevalletje “ik was helemaal mijn tijd vergeten”. Tegen Ton van Vliet dacht hij minutenlang in een stelling waarin dat niet nodig was. Toen Ton “Vlag” zei ontwaakte Lennard uit deze “boze droom”. Enige positieve was dat hij won van zijn broertje William.

Maar William is toch de morele winnaar van de broederstrijd. Hij haalde namelijk een punt meer dan Lennard. En dat verschil had groter kunnen zijn. William speelde gewoon goed, maar in de laatste halve minuut ging hij stukken slaan die gewoon gedekt stonden. Materiaalverlies was het gevolg en dus ook verlies van veelbelovende stellingen. Eén keer had hij nog geluk dat er een verwoestend familieschaak in zat (tegen Rinus).

William haalde even veel punten als Jan Capello, maar in het onderlinge duel (in de laatste ronde) was Jan de betere. Jan speelde een degelijk toernooi. Maar dat was net onvoldoende om in de top-3 te eindigen.

Aarts-blitz-speler Gayan den Hollander werd derde. Zijn start was niet goed. Eerst een onnodige nederlaag tegen Klemen en daarna de remise tegen vader Rinus. Een gewonnen stelling eindigde met een loper meer. Helaas stonden er geen pionnen of andere stukken meer op het bord. Remise dus. Daarna verloor Gayan alleen nog van de winnaar (een eindspel met oneven lopers en een pion minder was misschien remise te houden, maar eenvoudig was dat niet en het lukte dan ook niet) en kwam hij niet verder dan remise tegen Ton van Vliet, die als tweede eindigde.

Eigenlijk was het ook wel terecht dat Ton tweede werd. Hij wist als enige een halfje van de winnaar af te snoepen. En dat was een mooi halfje. Ton offerde speculatief een stuk voor een pion. Hij bleef aanval houden, maar het eindigde met herhaling van zetten, omdat Ton een loper bleef aanvallen die door Wouter Bliek (want die werd winnaar) niet gedekt mocht worden met de koning op straffe van een prachtig mat. Door een vroege nederlaag tegen William kon Ton Wouter overigens nooit echt bedreigen.

Wouter Bliek won dus. Tien zeges en één remise. Simpel dus. Lijkt het. Maar ook Wouter heeft in een paar partijen best wat benauwde momenten gehad. Aan de andere kant heeft Wouter genoeg klasse om die benauwde momenten te doorstaan.

Mooie zege van Wouter. Mooi toernooi. En nu anderhalve maand vakantie!

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

totaal

plaats

1

Dingnis Lokerse

 

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

12

2

Capello

1

 

0

1

0

1

0

0

1

1

1

1

7

4

3

van Vliet

1

1

 

1

0,5

1

0,5

1

1

0

1

1

9

2

4

Schoonakker

1

0

0

 

0

1

0

1

1

0

1

0

5

8

5

Bliek

1

1

0,5

1

 

1

1

1

1

1

1

1

10,5

1

6

Dies Lokerse

1

0

0

0

0

 

0

0

0

0

0

0

1

11

7

Gayan den Hollander

1

1

0,5

1

0

1

 

0,5

1

1

1

0

8

3

8

Rinus den Hollander

1

1

0

0

0

1

0,5

 

0

0

1

0

4,5

9

9

Lennard Duynkerke

1

0

0

0

0

1

0

1

 

1

1

1

6

6

10

William Duynkerke

1

0

1

1

0

1

0

1

0

 

1

1

7

5

11

Baars

1

0

0

0

0

1

0

0

0

0

 

0

2

10

12

Pernatsusek

1

0

0

1

0

1

1

1

0

0

1

 

6

7

 

 

Visits: 257
Today: 1
Total: 30860