DZD-2


17-09-202
Ronde -1

Baronie 4 – De Zwarte Dame 2

Op 17 september 2022 maakt een tweede team van De Zwarte Dame zijn landelijke debuut. We spelen in de laagste klasse en op papier zijn we ook nog eens de zwakste ploeg en hebben veel spelers niet of nauwelijks ervaring in het spelen van teamwedstrijden. Ik ben er zelf niet bij. Maar ben wel benieuwd.

Om 16.40 uur krijg ik een appje van Marco Baars: 3,5-3,5 nu … alleen Ad is nog bezig en staat kwaliteit en pion voor. Dertien minuten later weer een appje: Tegenstander heeft opgegeven. Het was paard en toren tegen twee torens en twee pionnen.

Een zege dus. Maar misschien was Baronie 4 niet zo sterk opgekomen als uit de opgegeven spelers zou blijken. Naar later bleek was dat ook niet het geval. Kijk maar naar de uitslag:

Rating
Rating
Z Ligtenberg, B. (Bas) 1619 W Schoonakker, H.A. (Herman) 1456 1 – 0
W Ermes, M. (Marc) 1603 Z Baars, M.S. (Marco) 1442 1 – 0
Z Hengst den, S. (Simon) 1575 W Westveer, M.C.A. (Riny) 0 0 – 1
W Boogert, W.A. (Willem) 1541 Z Jacobusse, W.L. (Wilmer) 0 ½ – ½
Z Stafleu, M. (Michiel) 1531 W Klinken van, A. (Ad) 0 0 – 1
W Dogterom, J.L. (Jan Leendert) 1517 Z Pernat Sušek, K. (Klemen) 0 0 – 1
Z Graumans, R. (Ron) 1510 W Hoff van ’t, A. (Alexander) 1096 1 – 0
W Zaal, N. (Nico) 1354 Z Klinken van, L.C. (Leendert) 0 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1531 Gemiddelde Rating: 1331 3½-4½

Later hoor ik, beetje bij beetje, hoe de wedstrijd verlopen is. Alexander van ’t Hoff was als eerste klaar. Hij speelde 13. Ph4. Een aardige zet, lijkt het op het eerste gezicht. Maar: dat paard staat daar wel ongedekt. Het staat weliswaar niet direct aangevallen, maar wel indirect. Zwart ziet zijn kans schoon en speelt 13….Lxh2+. Alexander ziet nu (na slaan op h2) 14….Pg4+ aan komen en speelt 14. Kf1, om na 14….Pe4 14. Pxf5 pardoes mat gezet te worden (Pxd2).

Maar wat had u gespeeld in deze stelling (dus na 13…Lxh2+):


Antwoord: verderop

Ook daarna vielen de meeste partijen de Bredase kant op.

Marco Baars merkt over zijn partij het volgende op: Ik kwam in een gesloten Siciliaan terecht met penningen over en weer.. kwam pion achter.. uiteindelijk weer pion terug gewonnen. Ik had al remise aangeboden en hij wilde het wel aannemen maar dat mocht niet van zijn teamleider omdat het te close was en mijn tegenstander wel genoeg tijd en ik minder.

Alexander was vorig jaar teamleider van BSV 3, dat tijdens het seizoen zich terugtrok, Marco was deze wedstrijd assistent-teamleider en Herman Schoonakker was de “echte” teamleider. En ook die verloor. Misschien moeten we de volgende keer zonder teamleider spelen.

Aan Hermans partij, Chess.com/Herman en zijn analyse heb ik niets toe te voegen: In het begin van de partij kwam ik wel iets beter te staan. Stock Fish beoordeelde het daarom als een “weggever”. Zo heb ik het niet gevoeld hoor. Ik heb nooit het gevoel gehad echt gewonnen te staan. Pe2 op zet 16 werd als een blunder beoordeeld. Hiermee had ik mijn voorsprong kennelijk weer ongedaan gemaakt.

In het algemeen valt te zeggen dat ik de aanval op mijn koningsvleugel te lang heb onderschat. Ik zag de dreiging wel, maar nam ze niet serieus genoeg. Anderzijds heb ik ook niet vol op de aanval gespeeld.

Mijn tegenstander vertrouwde me na afloop van de partij toe dat hij de aanval op de koningsvleugel met het paardoffer ook niet helemaal had kunnen doorrekenen, maar het bleek achteraf wel goed te zijn.

Al met al een leerzame partij. Ik hoop er ooit nog eens mijn voordeel mee te kunnen doen.

En zo hadden onze enige spelers met een KNSB-rating een nul aan de broek. De andere spelers (zonder rating) wonnen allemaal, op Wilmer Jacobusse na. Maar ook hij had kunnen winnen.

Wilmer meldde het volgende over die partij: Op zet 4 speel ik altijd de Löwenthal met e5 maar zonder goede reden besloot ik nu eerst Pf6 te spelen wat op zich prima is maar daardoor kwam ik een paar zetten later in een stelling die ik niet kende en zonder goed te kijken speelde ik dus 7. Le7 i.p.v a6, als een vanzelfsprekende zet omdat de dame niet weg kan van de bescherming van c7. Te snel, terwijl ik het zette zag ik het probleem. Gelukkig neemt mijn tegenstander op zet 10 op e7 maar ik blunder door met de dame terug te nemen. Hierna krijg ik wat tempo in het spel, a3 vond ik een rare zet, ik kan toch niet nemen op a2, het haalt Pb4 in de toekomst eruit maar hij had nog twee onontwikkelde stukken. Ik speelde f5, zodat mijn loper naar een fijn veld kan na Pc7. Daarna kon ik dat paard wegjagen met a6 en kwam mijn paard fijn te staan, zijn loper niet echt. Die ging naar d3 maar toen had ik de mooie zet Pb3+.

Even later beging hij de blunder 25. Td1 (waar ik stiekem al een beetje op gehoopt had omdat het op het eerste gezicht zo’n natuurlijke zet lijkt) en toen was ik opeens de betere partij. 28.Pe4 was wel heel sterk omdat hij zowel naar f2 als c5 kan. Ik ging voor Td5 om hem van c5 weg te houden en om druk te kunnen zetten op de a en b pionnen.

Op zet 31 had Wilmer de winnende zet kunnen spelen. Wit heeft net met zijn paard op d3 een pion geslagen. En toen stond het zo:


Wat was de winnende zet voor Wilmer, die hij helaas niet speelde? Antwoord (en hele partij): zie verderop.

Daarna werd het snel remise. Jammer, maar ik sluit me aan bij Wilmers slotopmerking: Zuur, maar we waren het erover eens dat we het beiden verpest hadden. Het positieve aan de partij is dat ik er mentaal goed in bleef zitten na een slechte opening.

Klemen Pernat Sušek en Leendert van Klinken wonnen hun partij ook. Hoe dat gegaan is weet ik niet, maar wel dat Klemen het volgende nog meldde it’s been a while since I played such a long game, daarmee suggererend dat alleen online of rapid potjes niet de beste voorbereiding voor een serieuze partij is. En dat klopt!

Helaas missen we Leendert en Wilmer de komende maanden omdat ze een “road trip” gaan doen en vanuit Zeeland naar het Zuiden afzakken. Mannen, veel plezier en we hopen dat jullie ongeschonden en vol met verhalen terug komen en onze club weer komen bezoeken.

Dan de laatste twee partijen, die van Riny Westveer en Ad van Klinken. Het stond toen dus 3½ – 2½. Vooraf had ik de op de KNSB site opgegeven opstelling van Baronie 4 rond gestuurd. Riny had die goed bestudeerd, want dit was zijn reactie: Ik had me voorbereid op de nummer 3 van het lijstje dat je stuurde en daar speelde ik ook tegen. Probleem was alleen dat hij op zet 4 al een zet speelde die ik niet had verwacht (a6), dus toen moest ik zelf gaan spelen. Ik kwam licht slechter te staan maar omdat mijn tegenstander er geen 100% gebruik van maakte, gingen we daarna gelijk op.

Na Riny’s 17. Pxd5 (hij slaat een paard dat op d5 stond) ontstond de volgende stelling:


Hoe moet zwart terug slaan en hoe niet? Antwoord (en hele partij): zie verderop.

Zwart deed het niet goed en Riny won materiaal en speelde het daarna keurig uit. Zo kwamen we gelijk.

Tenslotte was Ad nog aan het spelen. Ik kende Ad nog uit de tijd dat hij bij TOG (Tot Ons Genoegen) in Bruinisse speelde, een club waar ik mooie herinneringen aan heb, zie: Peters partij 3.

Voor Ad was een teamwedstrijd dus lang geleden. Toen ik hem de maandag erna sprak zag ik aan hem dat hij er met volle tuigen van genoten had.

Dit is zijn partij

Chess.com/Ad

met Ads opmerkingen:

 • Er kwam een of andere doorschuifvariant van de Caro-Kann op het bord. 
 • Zwart speelde hierin wel een paar merkwaardige zetten: 4)….- Db6
  5) …..-Ph6
 • Na 9) g3 dwong ik zwart om zijn witte loper af te ruilen, met de gedachte dat zijn zwarte loper nog niet ontwikkeld was en nog belemmerd werd door de witte pion op c5, ik sla met mijn paard terug en daardoor krijgt de witte loper meer ontwikkelruimte
 • Achteraf gezien had ik in plaats van 9) 0-0, beter de loper kunnen spelen, mijn toren op a1 werd dan gedekt. Nu kostte dit eigenlijk een pion 
 • Omdat de a-pion toch verloren zou gaan ging ik meer op het centrum richten, door afruil kreeg ik een open e-lijn. 
 • Met Tfc1 zorgde ik er voor dat hij zijn dubbelpion niet kon afruilen, nu speelde hij hem door. 
 • 20) Dd2 om de diagonaal sterker te maken. Dit pakte erg goed uit, want hij speelde Tb8 i.p.v. het voor de hand liggende Tfa8
 • Dit was het echte kantelpunt in de partij in mijn voordeel
 • Er kwam toen 21) Lf4! – Pf8
 • e6 was de doorbraak met uiteindelijk stukwinst
 • na 27) c5 gaf ik met een tussenschaakje wat materiaal (een paard) terug om de twee gevaarlijke centrumpionnen uit de weg te ruimen 
 • Daarna was het zorgvuldig afwikkelen naar gewonnen eindspel. 

Prima analyse van Ad. Ik heb er niks aan toe te voegen.

 

Antwoorden:

 

Partij Alexander:

Natuurlijk is 14. Kf1 de slechts mogelijke reactie. Dan kun je nog beter naar h1 gaan. Maar, hoe gevaarlijk en eng het er ook uit ziet, slaan op h2 kost zwart gewoon een stuk: 14. Kxh2, Pg4+ 15. Kg3 en het paard op h4 staat gedekt en het zwarte paard op g4 staat zelfs dubbel aangevallen.

Partij Wilmer:

Wilmer wikkelde af door met de loper op d3 te slaan, maar met 31….Tb3 had hij een stuk kunnen winnen. Door de penning van het paard dreigt 32….e4 (ook als de koning naar e2 gaat, want dan staat het paard nog steeds gepend). Natuurlijk kan zwart 32. Ke4 spelen, maaar dan volgt 32…Ld5+ en daarna 33… e4 met paardwinst.

Wilmers opmerking bij deze stelling: Op zet 31 had ik nog in mijn hoofd dat hij met de toren terug moest nemen omdat er eerder telkens 2 verdedigers op d3 stonden dus nam ik direct terug i.p.v even te kijken, wanneer ik zeker weten Tb3 had gespeeld en had gewonnen.

En dit is de hele partij: https://www.chess.com/a/2peDhS4efV5G

 

Partij Riny:

Het paard kan op drie manieren terug geslagen worden:

 1. met de toren, maar dat is zeker niet goed, want kost meteen een kwaliteit
 2. met de pion, maar dat levert zwart een zwakke d-pion op
 3. dus maar slaan met de loper

Dat laatste deed zwart, maar dit kost materiaal: 17….Pxd5 18. Lxd5, exd5 19. b4! (NB: ook op 18….exd5 was dit gevolgd) en daarna 20. Pc6 wint de kwaliteit. Slaan met de pion zou dus toch het beste zijn geweest voor zwart.

Riny’s reactie: Pas 5 minuten na mijn 17. Pxd5 (toen mijn tegenstander nog aan de beurt was) kwam ik erachter dat hij niet met zijn loper mocht slaan. Eerlijk van Riny, maar ook als zwart met de pion had terug geslagen zou wit beter hebben gestaan.

En dit is de hele partij: Chess.com/Riny

 

Peter van der Borgt, een trotse voorzitter

Visits: 153
Today: 12
Total: 43565