Eindejaarstoernooi

Snelschaken en Rapid d.d. 5-12-22

 

Snelschaken

 

Jonge garde kan oude garde nog niet van de troon stoten

Nu we toch in WK-sferen zitten: Gary Lineker (een fameuze Engelse voetballer) gaf ooit de volgende definitie van voetbal (ik weet hem niet meer precies, maar de teneur was): Voetbal is een balspel van twee keer elf spelers waarbij Duitsland op het eind toch de winnaar is. Bij snelschaaktoernooitjes bij De Zwarte Dame zou de definitie kunnen zijn: Snelschaken is een bordspel met 32 figuren op het bord en twee spelers erachter die in rap tempo zetten doen waarbij Bliek op het eind toch de winnaar is.

De vraag was of deze definitie in 2022 net zo onjuist blijkt te zijn als die van Lineker. Niet dus. Stiekem had ik een beetje er op gerekend dat de jonge garde het Wouter Bliek moeilijk kon maken. Maar dat viel tegen. Het was nota bene ikzelf die Wouter kon bijbenen. Niet omdat ik zo goed speelde, maar omdat mijn tegenstrevers tegen mij Pakjesavond wel erg letterlijk namen. Zo kon ik drie keer een simpele pionvork doen en ook in andere potjes werd me van alles cadeau gedaan. Niet tegen Wouter. Die won van me, nadat ik in een eindspel met dame en toren nog een pion cadeau deed.

Daar stond tegenover dat Lennard Duynkerke en Marko Burger Wouter op remise hielden (dat waren ook meteen de enige remises in het hele blitz-toernooi), zodat Wouter en ik op 10 uit 11 eindigden voor de youngsters Lennard en Riny (Westveer) met 7 ½ en 7 punten. Dat Riny als vierde zou eindigen was na 5 rondes niet de verwachting. Riny had toen zegge en schrijve één schamel puntje. Daarna won hij zes keer op rij.

Leon Zweedijk won ook zes keer op rij, de eerste zes rondes, om vervolgens een super-lange-rochade op het bord te zetten (oftewel: 5 nullen). Die zes punten waren nog wel genoeg om gelijk te eindigen met Ton van Vliet en Gayan den Hollander, overigens achter Marko Burger, die niet tevreden was met zijn eigen optreden, maar nog wel “gewoon” vijfde werd. Leuk dat Gayan er weer bij was, maar  een paar maanden niet in clubverband schaken bleek toch een negatieve impact  te hebben op het eindresultaat. Andere jaren zat Gayan immers standaard in de top-5.

Na de spelers met zes punten viel een gat, een groot gat. Voor de andere vier spelers bleek of het tempo toch te snel of de problemen waarvoor ze gesteld werden te groot of nog erger: een combinatie van beiden. Ze haalden dus vooral punten tegen elkaar.

Eindstand:

1 Bliek, van der Borgt 10
3 Duynkerke 8
4 Westveer 7
5 Burger 7
6 den Hollander, van Vliet, Zweedijk 6
9 Pernat Susek 3
10 Blok, van ’t Hoff 2
12 Lokerse 0

 

Rapid

 

Ruben de Bruijn ONAANTASTBAAR

De rapidschakers speelden een Zwitsers toernooi onder leiding van Jan Capello, die misschien daardoor niet meedeed voor de prijzen (NB: die er niet waren; de EER, daar ging het om). Er werden 5 rondes gespeeld.

Ruben was de enige die alles won. En hij had echt geen misselijke tegenstanders. In de laatste ronde moest Ruben tegen Wilmer Jacobusse die 3 ½e punt had. Wilmer hoefde alleen maar te winnen om Ruben te passeren. Maar dat gebeurde niet.

Een knappe prestatie van Ruben. Ook opvallend was de 3 uit 5 van Jaap Janse. Al weer jaren geleden was Jaap lid. Zo nu en dan speelt hij nog eens mee in een toernooitje van De Zwarte Dame en bewijst hij dat hij nog prima mee zou kunnen, maar blijkbaar lukt het zwager Rinus den Hollander niet hem over te halen.

Verder werd er geanimeerd gespeeld onder het genot van en bitterbal, kruidnootjes en sinterklaaschocolaatjes die de jarige Marius Leendertse had meegenomen (niet alleen de Bisschop van Myra is op 5 december jarig). De felicitaties waren voor Marius, maar in het toernooi moest Marius 4 keer zijn tegenstander feliciteren.

Eindstand:

1 De Bruijn 5
2 Ad van Klinken, Jacobusse 4
4 Janse, Loomans, Schouten, 3
7 Den Hollander, Saman 3
9 Baars, Capello, Leendert van Klinken, Schoonakker 2
13 Leendertse 1
14 Lokerse 0

 

Peter van der Borgt