Eindejaarstoernooi

Verrassende winnaars bij Eindejaarstoernooi d.d. 8-1-2024

 

“Ik ga vannacht slecht slapen!” Dat waren de woorden van Lennard Duynkerke direct na de laatste Blitz-ronde. Zei hij dat omdat hij euforisch was of juist teleurgesteld?

Vijf-en-dertig rapidpartijen. Geen enkele remise! Waren de niveauverschillen dan zo groot? Okay, de eerste ronde misschien, maar daarna toch niet. Was het misschien gewoon zo dat de combinatie van het knock-out-tempo (15 minuten per speler per partij zonder increment) en het door iedereen vol op winst spelen tot 35 keer 1-0 (of 0-1) leidde.

Er waren dus weer twee toernooien op het Eindejaarstoernooi. Naast 20 leden waren er 2 oud-leden, twee huisschakers en een Souburger (nou ja, eigenlijk een “Schrabbekerkenaar”) die wel eens bij een toernooitje bij ons aanschuift.

Terug naar het Blitzen. Elf deelnemers speelden een enkelrondig toernooi met het Bronstein-tempo van 5 minuten + 3 seconden. Wat is dat nu weer en waarom? Het waarom is simpel: het is gewoon een keuze op de DGT-klok (nummertje 22) en met dit tempo zou het toernooi ongeveer drie uur duren, net als het rapid-toernooi.

En wat is het? Zo staat het in de handleiding:

Het oudste voorstel uit de schaakwereld om het probleem van de beperkte bedenktijd op te lossen is afkomstig van internationaal grootmeester David Bronstein. Zijn methode werkt al vanaf de eerste zet. De bedenktijd begint pas na een vertraging af te lopen. Het is niet mogelijk om de bedenktijd te laten toenemen zoals bij de bonusmethode door een zet in minder tijd te spelen dan de extra toegestane tijd per zet. De klok laat steeds de totaal beschikbare tijd zien. De klok wacht niet met aftellen bij het begin van een beurt maar telt de vertragingstijd bij de beschikbare tijd op na elke zet. Wordt een zet binnen de vertragingstijd voltooid, dan springt de tijd terug naar de vorige waarde; er is dan geen tijd verbruikt.

Bijvoorbeeld: de klok is ingesteld op 3 seconden vertraging en geeft 57 seconden weer. De speler gebruikt 2 seconden voor zijn volgende zet (minder dan de vertragingstijd dus). De klok geeft vlak voor het indrukken van de hefboom 55 weer. Na het indrukken van de hefboom verschijnt (weer) 57 seconden op de klok, de speler heeft in deze beurt geen tijd verloren. Wanneer hij 10 seconden nodig had gehad voor deze beurt dan zou de klok vlak voor het afmelden 47 hebben aangegeven, en na het afmelden 3 seconden voor de volgende beurt bijtellen, zodoende komt hij op 50 te staan De speler heeft nu zijn volledige vertragingstijd benut en 3 seconden van de hoofdtijd opgebruikt. Het voordeel van deze methode is, dat de spelers altijd het totaal van hun tijd kunnen zien tot de volgende tijdcontrole of tot het eind van de partij.

Na drie rondes stonden vier spelers boven aan met 2 ½ punt: Lennard Duynkerke, Gayan den Hollander, Ton van Vliet en Leon Zweedijk. Ratingfavoriet Peter van der Borgt stond laatst, met 0 (NUL) punten. Peter speelde een soort Zwitsers Gambiet XXL (alleen werkt dat niet als je een Round Robin toernooi speelt).

Na 10 rondes (met nog één ronde te gaan) was dit de stand:

  1. Gayan den Hollander: 8
  2. Lennard Duynkerke: 7 ½
  3. Peter van der Borgt: 7

Peter had dus eerst drie keer verloren, toen zeven keer gewonnen. Hij kon dus nog als eerste eindigen als Gayan en Lennard zouden verliezen. Hij zou dan gelijk met Gayan staan, maar vanwege de winst op Gayan zou Peter toch eerste zijn. Omdat Peter van Lennard had verloren moest Lennard dus ook verliezen. Alleen was het technisch onmogelijk dat Lennard en Gayan zouden verliezen. Waarom niet? Ze moesten tegen elkaar. Wel leuk dat de laatste ronde dus ook een soort finale was. De partij was ook nog als laatste klaar met als winnaar ……. Gayan! Een luid applaus klonk. Omdat beide gasten voor een spannende partij hebben gezorgd.

Met een nederlaag tegen Peter en remises tegen Ton van Vliet (die de fictieve AOW-Bokaal aan Wim Loomans moest laten) en Ad van Klinken en voor de rest alleen maar zeges was Gayan de terechte kampioen.

De eindstand:

  1. Gayan den Hollander: 9
  2. Lennard Duynkerke: 7 ½
  3. Peter van der Borgt: 7
  4. Ad van Klinken: 7
  5. Wim Loomans: 7
  6. Corné Harmsen: 6 ½
  7. Ton van Vliet: 5 ½
  8. Sander de Bruijn: 5
  9. Leon Zweedijk: 4 ½
  10. Eric Dek: 4
  11. Alexander van ’t Hoff: 3

NB: bij spelers met evenveel punten is het onderling resultaat bepalend voor de volgorde.

 

Wil je nog meer details:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 totaal
1 Dek 0 0 1 0 0 0 1 0 0 1 1 4
2 Harmsen 1 0 1 1 0 1 0,5 0 1 0 1 6,5
3 Duynkerke 1 1 1 1 0 1 0 0 1 0,5 1 7,5
4 van ’t Hoff 0 0 0 1 0 0 0 0 1 0 1 3
5 van Vliet 1 0 0 0 1 0 1 0,5 1 0 1 5,5
6 Loomans 1 1 1 1 0 1 0 0 0 1 1 7
7 de Bruijn 1 0 0 1 1 0 0 0 0 1 1 5
8 van Klinken 0 0,5 1 1 0 1 1 0,5 0 1 1 7
9 den Hollander 1 1 1 1 0,5 1 1 0,5 0 1 1 9
10 van der Borgt 1 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 7
11 Zweedijk 0 1 0,5 1 1 0 0 0 0 0 1 4,5
12 Vrije ronde 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

Dan het Rapid-toernooi. Veertien deelnemers. Bijzonder was dus dat er geen enkele remise te noteren viel. Huisschaker Huib Knulst (vader van een jeugdspeler) won meteen zijn eerste partij of was het tegenstander Herman Schoonakker die verloor. Voor Herman bleek het tempo nogal snel en de vlag was voor hem dan ook vaak meedogenloos. Ook tegen Huib. Huib kreeg hierna meteen drie serieuze tegenstanders en eindigde op dat ene punt.

Hij was niet de enige. Ook Dies en Dingnis Lokerse en Herman bleven op een punt steken. Maar wel mooi dat alle deelnemers dus minstens één keer wonnen.

De andere huisschaker (Christiaan van der Jagt, een maatje van Sander de Bruijn) behaalde knap twee zeges, waardoor hij gelijk eindigde met ervaren spelers als Marius Leendertse en ons oud-lid Ron Blok.

Omdat ik zelf druk aan het Blitzen was heb ik niet veel van het Rapid-toernooi gezien. Na drie ronden waren er twee spelers met een 100%-score: Jan Capello (die de indelingen weer op kundige wijze uitvoerde) en Vincent Sleuyter (die Souburger dus). Jan verloor en omdat hij ook zijn laatste ronde verloor was zijn 3-op-5-score wat teleurstellend.

Dezelfde score als Jan had Leendert van Klinken, die op basis van de klassieke rating de favoriet was. Ook een beetje teleurstellend dus. Voor ons oud-lid Jaap Janse en ons net nieuwe lid Wouter van der Ploeg was de 3-op-5-score natuurlijk prima.

Er waren twee spelers met 4 punten: Ruben de Bruijn en Rinus den Hollander. Zij hadden allebei alleen van Vincent verloren en dus niet tegen elkaar gespeeld. Zij stonden echt heel erg gelijk: evenveel weerstandspunten en evenveel Sonneborn-Berger-punten. De gemiddelde tegenstand (op basis van de ratings) was van Rinus ietsie-pietsie sterker. Daarom eindigde Rinus tweede.

Tweede, achter de ongenaakbare Vincent Sleuyter, die al zijn partijen won. Zijn tegenstanders waren de nummers 2, 3, 4, 5 en 6. Dan ben je dus echt helemaal de terechte winnaar. Chapeau! 

  1. Vincent Sleuyter: 5
  2. Rinus den Hollander: 4
  3. Ruben de Bruijn: 4
  4. Jan Capello: 3
  5. Jaap Janse: 3
  6. Wouter van der Ploeg: 3
  7. Leendert van Klinken: 3
  8. Ron Blok: 2
  9. Marius Leendertse: 2
  10. Christiaan van der Jagt: 2
  11. Dies Lokerse: 1
  12. Huib Knulst: 1
  13. Dingnis Lokerse: 1
  14. Herman Schoonakker: 1

NB: bij spelers met evenveel punten is eerst weerstandspunten bepalend voor de volgorde, dan Sonneborn-Berger-punten en dan gemiddelde tegenstand.

 

Wil je nog meer details; dan volgen nu de uitslagen per ronde:

Ronde 1

Marius Leendertse-Leendert van Klinken 0-1

Vincent Sleuyter-Wouter van der Ploeg 1-0

Ron Blok-Rinus den Hollander 0-1

Jan Capello-Dies Lokerse 1-0

Dingnis Lokerse-Ruben de Bruijn 0-1

Herman Schoonakker-Huib Knulst 0-1

Christiaan van der Jagt-Jaap Janse 0-1


Ronde 2

Leendert van Klinken-Jan Capello 0-1

Ruben de Bruijn-Huib Knulst 1-0

Rinus den Hollander-Vincent Sleuyter 0-1

Jaap Janse-Herman Schoonakker 1-0

Wouter van der Ploeg-Dingnis Lokerse 1-0

Dies Lokerse-Christiaan Van der Jagt 1-0

Ron Blok-Marius Leendertse 1-0

 

Ronde 3

Jan Capello-Jaap Janse 1-0

Vincent Sleuyter-Ruben de Bruijn 1-0

Leendert van Klinken-Dies Lokerse 1-0

Huib Knulst-Rinus den Hollander 0-1

Wouter van der Ploeg-Ron Blok 1-0

Herman Schoonakker-Marius Leendertse 0-1

Dingnis Lokerse-Christiaan Van der Jagt 0-1

 

Ronde 4

Vincent Sleuyter-Jan Capello 1-0

Ruben de Bruijn-Leendert van Klinken 1-0

Jaap Janse-Wouter van der Ploeg 1-0

Rinus den Hollander-Dies Lokerse 1-0

Marius Leendertse-Huib Knulst 1-0

Christiaan Van der Jagt-Ron Blok 0-1

Dingnis Lokerse-Herman Schoonakker 0-1

 

Ronde 5

Jaap Janse-Vincent Sleuyter 0-1

Jan Capello-Rinus den Hollander 0-1

Ron Blok-Ruben de Bruijn 0-1

Wouter van der Ploeg-Marius Leendertse 1-0

Herman Schoonakker-Leendert van Klinken 0-1

Huib Knulst-Christiaan Van der Jagt 0-1

Dies Lokerse-Dingnis Lokerse 0-1

 

 

Peter van der Borgt

 

O ja: hoe zat het ook alweer:

 

  • Een round-robintoernooi(of iedereen-tegen-iedereen toernooi) is een competitie waarin elke deelnemer alle anderen ontmoet.
  • De weerstandspunten van een speler worden bepaald door de punten van diens tegenstanders op te tellen.
  • Bij het Sonnenorn-Berger-systeem worden de door de tegenstanders behaalde punten bij elkaar opgeteld waarbij de punten van verslagen tegenstanders voor 100% meetellen, hun punten bij remises voor 50% meetellen en de punten van verliespartijen niet worden meegeteld.

 

 

 

 


 

Snelschaken en Rapid d.d. 5-12-22

 

Snelschaken

 

Jonge garde kan oude garde nog niet van de troon stoten

Nu we toch in WK-sferen zitten: Gary Lineker (een fameuze Engelse voetballer) gaf ooit de volgende definitie van voetbal (ik weet hem niet meer precies, maar de teneur was): Voetbal is een balspel van twee keer elf spelers waarbij Duitsland op het eind toch de winnaar is. Bij snelschaaktoernooitjes bij De Zwarte Dame zou de definitie kunnen zijn: Snelschaken is een bordspel met 32 figuren op het bord en twee spelers erachter die in rap tempo zetten doen waarbij Bliek op het eind toch de winnaar is.

De vraag was of deze definitie in 2022 net zo onjuist blijkt te zijn als die van Lineker. Niet dus. Stiekem had ik een beetje er op gerekend dat de jonge garde het Wouter Bliek moeilijk kon maken. Maar dat viel tegen. Het was nota bene ikzelf die Wouter kon bijbenen. Niet omdat ik zo goed speelde, maar omdat mijn tegenstrevers tegen mij Pakjesavond wel erg letterlijk namen. Zo kon ik drie keer een simpele pionvork doen en ook in andere potjes werd me van alles cadeau gedaan. Niet tegen Wouter. Die won van me, nadat ik in een eindspel met dame en toren nog een pion cadeau deed.

Daar stond tegenover dat Lennard Duynkerke en Marko Burger Wouter op remise hielden (dat waren ook meteen de enige remises in het hele blitz-toernooi), zodat Wouter en ik op 10 uit 11 eindigden voor de youngsters Lennard en Riny (Westveer) met 7 ½ en 7 punten. Dat Riny als vierde zou eindigen was na 5 rondes niet de verwachting. Riny had toen zegge en schrijve één schamel puntje. Daarna won hij zes keer op rij.

Leon Zweedijk won ook zes keer op rij, de eerste zes rondes, om vervolgens een super-lange-rochade op het bord te zetten (oftewel: 5 nullen). Die zes punten waren nog wel genoeg om gelijk te eindigen met Ton van Vliet en Gayan den Hollander, overigens achter Marko Burger, die niet tevreden was met zijn eigen optreden, maar nog wel “gewoon” vijfde werd. Leuk dat Gayan er weer bij was, maar  een paar maanden niet in clubverband schaken bleek toch een negatieve impact  te hebben op het eindresultaat. Andere jaren zat Gayan immers standaard in de top-5.

Na de spelers met zes punten viel een gat, een groot gat. Voor de andere vier spelers bleek of het tempo toch te snel of de problemen waarvoor ze gesteld werden te groot of nog erger: een combinatie van beiden. Ze haalden dus vooral punten tegen elkaar.

Eindstand:

1 Bliek, van der Borgt 10
3 Duynkerke 8
4 Westveer 7
5 Burger 7
6 den Hollander, van Vliet, Zweedijk 6
9 Pernat Susek 3
10 Blok, van ’t Hoff 2
12 Lokerse 0

 

Rapid

 

Ruben de Bruijn ONAANTASTBAAR

De rapidschakers speelden een Zwitsers toernooi onder leiding van Jan Capello, die misschien daardoor niet meedeed voor de prijzen (NB: die er niet waren; de EER, daar ging het om). Er werden 5 rondes gespeeld.

Ruben was de enige die alles won. En hij had echt geen misselijke tegenstanders. In de laatste ronde moest Ruben tegen Wilmer Jacobusse die 3 ½e punt had. Wilmer hoefde alleen maar te winnen om Ruben te passeren. Maar dat gebeurde niet.

Een knappe prestatie van Ruben. Ook opvallend was de 3 uit 5 van Jaap Janse. Al weer jaren geleden was Jaap lid. Zo nu en dan speelt hij nog eens mee in een toernooitje van De Zwarte Dame en bewijst hij dat hij nog prima mee zou kunnen, maar blijkbaar lukt het zwager Rinus den Hollander niet hem over te halen.

Verder werd er geanimeerd gespeeld onder het genot van en bitterbal, kruidnootjes en sinterklaaschocolaatjes die de jarige Marius Leendertse had meegenomen (niet alleen de Bisschop van Myra is op 5 december jarig). De felicitaties waren voor Marius, maar in het toernooi moest Marius 4 keer zijn tegenstander feliciteren.

Eindstand:

1 De Bruijn 5
2 Ad van Klinken, Jacobusse 4
4 Janse, Loomans, Schouten, 3
7 Den Hollander, Saman 3
9 Baars, Capello, Leendert van Klinken, Schoonakker 2
13 Leendertse 1
14 Lokerse 0

 

Peter van der Borgt