Individueel

 

Sander domineert in Spijkenisse

Zaterdag 6 april werd in Spijkenisse het jaarlijkse J. de Kluyver jeugdschaaktoernooi georganiseerd. Dit is een groot toernooi waar jaarlijks ruim honderd kinderen aan meedoen. Dit is ook het toernooi dat altijd zo enorm sterk is in de A groep (voor iedereen geboren na 1996) en waar Riny, Julian en ik vorig jaar met z’n drieën stijf onderaan eindigden. Dit jaar besloten Riny, Sander en ik om nog eens een poging te wagen.

Met vier 2100 spelers was het toernooi dit jaar zeker niet minder sterk en het begon allemaal niet zo best. Na drie rondes stonden Riny en ik allebei op 1/3 en toen ik de vierde ronde ook nog verloor was het zelfs zo erg dat ik een bye kreeg. Riny wist de vierde ronde wel te winnen en stond zo met 2/4 op een 50% score. Sander daarentegen was met 3/4 alleen maar aan de top borden te zien.

Helaas werden de tegenstanders toen wel erg goed, waardoor hij ronde vijf en zes niet kon winnen. Maar als kers op de taart speelde hij de laatste ronde remise tegen de winnaar van het toernooi, een speler met een FIDE van 2100, klasse gedaan! De 4,5/7 score leverde de vijfde plaats op, helaas net niet voldoende voor een van de vier geldprijzen.

Riny en ik werden ten slotte in de laatste ronde met een 3/6 score tegen elkaar ingedeeld. Na een fout offer van Riny resulteerde dit in een score van 4/7 voor mij en 3/7 voor Riny. Maar gelukkig hadden we toch een winnaar in de auto. Luuk, een maat van Karel, speelde mee in de B-groep en werd daar met 5/7 gedeeld eerste, proficiat!

Lennard


 

Karel wint in Spijkenisse!

Zaterdag 2 december werd in Spijkenisse het jaarlijkse Open Kampioenschap van Spijkenisse gehouden, een mooi toernooi met bijna 100 deelnemers! Wij waren ook dit jaar weer met een volle auto vanuit Zeeland afgereisd: Sander, Karel, Luuk en Julian speelden in de C-groep (1500-), Lennard in de B-groep (1800-).

Er zijn maar weinig toernooien geweest waar we zo lang gelijk op gingen. En dat niet in negatieve zin! Na drie rondes speelden in de C-groep op alle vier de top borden een van ons. Julian, Karel en Luuk met 3/3 en Sander met 2.5/3. In de B-groep ging het echter wat minder voor de wind… Hier was eigenlijk al na twee rondes duidelijk dat een eerste of tweede plaats er niet in zat, doordat Lennard de eerste en tweede ronde beide verloor. Nu wordt de vergelijking met een diesel motor wel vaker gemaakt, maar dit was echt te veel.

Na de derde ronde ging het echter ook in de C-groep wat minder en al snel werd duidelijk dat Karel en Julian (beide 4/5) van ons de enigen waren die kans maakten op een eerste of tweede prijs. Julian verloor de volgende ronde echter en speelde de laatste partij tegen Luuk; de winnaar van deze partij zou waarschijnlijk gedeeld derde zijn. Door een stukblunder werd dit Luuk. Karel bleef intussen maar winnen en won zo met 5.5/7 de gedeelde eerste plaats. Gefeliciteerd Karel en Luuk!

Uiteindelijk hebben de volgende punten behaald: Sander (3.5/7), Julian (4/7), Lennard (4/7), Luuk (5/7), Karel (5.5/7). Ondanks dat het indelen iedere ronde vrij veel tijd koste en het toernooi circa een uur uitliep, toch een gezellige dag met een mooi resultaat. Toen we hoorden dat onze jeugdleden ook twee eerste prijzen hadden veilig gesteld, kon de dag niet meer stuk!

 

Lennard Duynkerke

 


ZK Snelschaken Teams Kruiningen

 

Bijrol voor DZD-teams, hoofdrol voor Riny

Zaterdag 28 oktober was er weer eens een schaaktoernooi in Kruiningen. In het kader van het 150-jarig jubileum van de KNSB organiseerde de ZSB het Zeeuws Kampioenschap Snelschaken voor Teams. De laatste keer dat dit toernooi werd gespeeld betaalden we nog in guldens en increment was nog onbekend in het Zeeuwse.

Negen viertallen hadden zich ingeschreven. Behalve Landau, Oostkapelle en Vlissingen (bestaat die club nog?) hadden alle Zeeuwse clubs een viertal ingeschreven en De Zwarte Dame zelfs twee.

DZD 1 bestond uit vier jongelingen: Lennard Duynkerke, Riny Westveer, Ruben en Sander de Bruijn. Ze waren met afstand het jongste team met op enige afstand Goes waar de gemiddelde leeftijd (en ook gewicht trouwens) fors hoger werd door Master Kroket.

DZD 2 bestond uit oudjes, met de alleroudste op bord 1 (je was verplicht je team op te stellen in volgorde van de KNSB-rating voor klassieke partijen). Peter van der Borgt, Leon Zweedijk, Ad van Klinken en Alexander van ’t Hoff waren de teamleden.

Op basis van de gemiddelde rating waren zowel DZD 1 als DZD 2 absoluut geen kanshebber voor de klok voor het beste team. Er waren ook nog geldprijzen voor de beste speler aan bord 1, 2, 3 en 4. Ook daar waren we logischerwijs geen kanshebber.

Op basis van rating zou dit de top-3 zijn: HWP, Souburg, DEZ. Daarna zou het Goes, DZD 1, Zierikzee, Middelburg, DZD 2 en Terneuzen zijn.

DZD 1 werd 4e (net iets beter dan “the expected score” van nummer 5) en DZD 2 werd 7e (ook net een plekje beter). Ze haalden 42 ½ en 33 ½ punt. Eindwinnaar werd Souburg met 58 ½ bordpunt (het ging om de meeste bordpunten) voor HWP (54) en DEZ (50).

DZD 1 eindigde dus boven DZD 2; zoals het hoort. De eerste partij eindigde nog in 2-2 Lennard en Peter en Riny en Leon speelden remise en de ene de Bruijn won (Ruben van Ad) en de andere verloor (Sander van Alexander). De tweede partij werd een walk-over: 4-0 voor de jonkies, die duidelijk meer uithoudingsvermogen hadden.

Het was een dubbelrondig toernooi. Je speelde dus twee keer tegen je tegenstander, een keer met wit en een keer met zwart. Negen rondes voor de pauze (met een prima lunch met ijs na en dat allemaal voor €30 inschrijfgeld per team!) en negen rondes daarna met een tempo van 7 minuten k.o.. Een lange dag met start om 10 uur en eind tegen 17.30 uur.

Beste eerste bordspeler was niet de ratingfavoriet, maar Robin Bosters, de oerdegelijke speler van Souburg. Verdiend Robin, die mij twee keer simpel, heel simpel van het bord zette. Robin haalde 17 punten op 18 rondes. Wow. Zelf kwam ik maar tot 8 ½, wat eigenlijk 6 ½ uit 16 is (de cijferaars onder ons snappen dit), waarmee ik nog 6e werd van de 9 spelers. Lennard deed het net iets beter: 9 punten. Voor wat het waard is: de gemiddelde rating op bord 1 was 1896.

Op het derde bord was Johan de Zwart met 15 ½ punt de beste. Ruben haalde 11 ½ punt (4e plaats) en Ad 8 punten (7e plaats) tegen spelers met een gemiddelde rating van 1561.

Op het vierde bord hadden vier spelers (nog) geen rating, waardoor de gemiddelde rating (1533) hier wat minder zegt. Vincent Sleuyter van Souburg was hier de beste: 14 ½ punt. Sander haalde 8 punten en Alexander 5 ½.

Je bent het tweede bord vergeten, hoor ik je denken. Nee, dat ben ik niet vergeten. Logisch is dat de bordprijs gewonnen wordt door een speler uit de top-3. Op bord 2 was er een gedeeld winnaar: Henrik Westerweele en …… onze eigen Riny Westveer. Knap hoor om in een veld met een gemiddelde rating van 1697 14 punten te halen.

Over de partijen zelf kan ik niks zeggen; zelfs mijn eigen partijen ben ik grotendeels al vergeten. Over het toernooi kan ik wel wat zeggen: de geluiden waren gemiddeld genomen positief (zelfs op de site van Goes las ik positieve geluiden). Misschien dat we volgend jaar dit toernooi weer een keer organiseren, maar dan ook open stellen voor schakers van buiten Zeeland. We gaan het zien.

 

Peter van der Borgt

 

PS1: In de PZC van 1 november stond een heel artikel over dit toernooi met onze Ton prominent op de foto.

PS2: op de sites van Souburg, Goes, DEZ en de ZSB staan ook wat verslagen

 


Grensstreek Schaaktoernooi Zundert

Zaterdag 14 oktober werd het Grensstreek Schaaktoernooi gehouden in Zundert. Vanuit DZD deden Sander en Lennard mee, samen met oud-lid Karel en zijn maat Luuk, een jong talent met een indrukwekkende chess.com rating van 2000+. Aangezien DZD2 een week eerder ook tegen de Raadsheer speelde, leidde Sander ons moeiteloos naar de juiste locatie.

Alle vier speelden wij in de B-groep (rating 1800<), vastbesloten om met een prijs naar huis te gaan. Dit bleek echter nog niet mee te vallen. Luuk en ik begonnen het toernooi wel goed, maar lieten daarna wat steken vallen. In de laatste ronde bevonden we ons toch allebei in een positie waarin een overwinning een prijs op zou leveren, respectievelijk 4/6 en 4.5/6. Helaas slaagde ik er niet meer in om te winnen na een torenblunder, maar Luuk versloeg zijn tegenstander wel: 5/7. Geweldig gedaan, goed voor de derde prijs!

Sander en Karel hadden wat opstartprobleempjes, maar Karel wist al snel wat punten te pakken pakken: 4/7. Bij Sander ging het wat minder goed, hij eindigde op 1.5/7. Sander had een minder succesvolle dag en eindigde met 1.5/7. Hij had echter een verklaring paraat: “Ik had maar 4 uur geslapen vannacht, dan kun je ook niet veel verwachten.”

Tijdens de prijsuitreiking bleek dat er ook ratingprijzen waren! Zo won Karel toch ook een prijs, een mooi schaakboek van Sokolov, en gingen alleen de DZD’ers met lege handen naar huis… Volgende keer beter!

Het Grensstreek Schaaktoernooi was ongetwijfeld een goed georganiseerd en gezellig toernooi op een prachtige locatie. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij. Voor de volledige uitslagen, zie:

sv-deraadsheer.nl/2023/10/14/grensstreek-schaaktoernooi-2023

 


 

NK Snelschaken

Een Nederlands Kampioenschap wordt niet iedere dag gehouden en zeker niet in Rotterdam! Wij maakten op 9 september dus dankbaar gebruik van de gelegenheid en na nauwelijks een uur rijden waren we op locatie. Toegegeven: ik heb nog nooit een toernooi gespeeld met zo’n sterk veld. Veteranen zoals GM Loek van Wely, maar ook veel jonge talenten, zoals o.a. FM Machteld van Foreest (zusje van) en de GM’s Liam Vrolijk, Thomas Beerdsen, Max Warmerdam en Casper Schoppen. Deze laatste wist zichzelf uiteindelijk ook tot Nederlands Kampioen Snelschaak 2023 te kronen.

Het tempo van het NK Snelschaken was 3+2 en er werden in totaal 26 rondes gespeeld. Een lange dag met zo’n tempo in combinatie met de hitte, een ideaal recept voor veel blunders dus ;). Er werd gespeeld volgens het Amsterdamse systeem, wat inhield dat er eerst drie zeskampen werden gespeeld en ten slotte een finale poule. Na ieder zeskamp werd er opnieuw een indeling gemaakt op basis van het totaal aantal behaalde punten tot dan toe, zodat iedereen na drie rondes filteren een finale zou spelen tegen spelers van zijn eigen niveau. Althans, dat was het idee.

Julian had een vliegende start, Riny begon goed, maar Sander en ik hadden wat meer moeite om op gang te komen. Na het eerste zeskamp was het dus snel duidelijk dat Riny en Julian een aantal poules zouden stijgen (de zeskampen waren genummerd van A tot Z). Lennard zou rond hetzelfde niveau blijven hangen en Sander zou zakken. De tweede ronde ongeveer hetzelfde met Julian, Lennard en Sander, maar Riny wist door het gestegen niveau van zijn tegenstanders helaas geen partij te winnen.

Zie diagram 1 voor een mooie combinatie waarmee Julian een van zijn partijen in deze ronde wist te winnen. Zijn tegenstander dacht met 1. … Txe1 een pion te kunnen winnen na 2. Txe1 Dxd4. Wat speelde Julian?

Diagram 1: Na 3. Te8! wint Julian een toren en daarmee de partij.

Na het tweede zeskamp zat alleen Riny op het juiste niveau: Julian zat in een poule met veel sterkere spelers, Sander en Lennard in een poule met zwakkere spelers. En dat was terug te zien in de resultaten. Terwijl Riny 3/5 en Lennard 4/5 punten pakten, lukte het Sander om al zijn partijen te winnen (5/5) en Julian om al zijn partijen te verliezen. Zo blijkt maar dat dit Amsterdamse systeem net zo min waterdicht is als het Zwitserse systeem. Zie diagram 2 voor een mooie combinatie van Riny deze ronde; ziet u de juiste zet?

Diagram 2: Riny speelt 1. … Pcxd4 waarna zijn tegenstander binnen vijf zetten opgaf. Hij kan niet tegelijk de loper en het paard verdedigen.

Het bizarre gevolg van de uiteenlopende uitslagen van het derde zeskamp was dat Julian, Sander én Riny in precies dezelfde finalepoule terecht kwamen. En dat terwijl er 18 verschillende poules waren! Zelf kwam ik door mijn resultaten van de laatste ronde in een wat hogere poule. Daardoor wist ik zeker dat ik ergens op plaats 61-72 zou eindigen. Echter, doordat meer tegenstanders in deze poule een rating van 2000+ hadden dan 2000- werd dit plaats 72…

Tijdens een van deze rondes kreeg ik een interessant offer tegen, zie diagram 3. Is het offer 1. … Pd5 correct? En wat is het juiste plan voor zwart?

Diagram 3: Het offer is inderdaad niet correct, maar wel erg gevaarlijk! Het is zelfs zo dat er voor zwart maar één juiste zet is na 1. … exd5 2. exd5. Zelf speelde ik 2. … Ld6 om na Pe7 mijn koning in veiligheid te brengen door te rokeren. Helaas stond mijn damesvleugel nu zo muurvast, dat ik effectief met drie stukken minder speelde en de partij verloor. De juiste oplossing was: 2. … Lb4+ 3. Ld2 Lxd2 4. Dxd2 d6! en 5. … Kf8. Met deze opstelling staat de koning veilig en krijgen de stukken op de damesvleugel lucht.

Hoewel Sander (3/11, waaronder een winst op Riny), Riny (4/11) en Julian (6/11) in de finalerondes niet zulke slechte resultaten behaalden als ik (2/11), was dit toch niet voldoende voor een prijs. De algemene conclusie van deze dag was dat de tegenstanders te goed waren en wij zelf te slecht speelden. Om het in Riny’s woorden uit te drukken: “mijn rating veranderde mee met die van mijn tegenstanders, ik speelde als hun rating min 200…”.

Dan resteert er natuurlijk nog één vraag: hebben we van een getitelde speler kunnen winnen vandaag? Helaas niet, hoewel we wel tegen GM’s, IM’s, FM’s en WFM’s gespeeld hebben, bleken ze dit keer te sterk. Volgend jaar weer een kans!

Voor de volledige uitslagen, zie: livechess.nl/nksnelschaken

 


Karel schittert in Oostkapelle (20-7-2023)

 

Zo midden juli op een donderdagavond is er in Oostkapelle altijd een schaak- en damtoernooi. Een toernooi met een rapid (of is het nu een blitz) tempo van 10 minuten k.o., chaotische indelingen, naamsverhaspelingen en de damtelling (2 punten voor een zege en 1 voor een remise). Maar los daarvan is het wel één van de best bezochte toernooien. Een pluim dus voor één van de kleinste schaakclubs van Nederland. Zoals altijd weet Joey (in Oostkapelle: Joeri) Grochal er een mooi verhaal van te maken: joeri-wint-oostkapelle

In dat verslag staat ook de hele stand waarin te zien is dat Karel Hoogerland met 6 uit 8 (of in Oostkapelle-telling: 12 uit 8) prima voor de dag kwam en netjes gedeeld derde werd. Maar hij was niet de enige DZD-er. Ook Wilmer Jacobusse en Ad en Leendert van Klinken deden mee. Die presteerden iets unieks, want ze eindigden precies achter elkaar: 19, 20 en 21. Ook Martjan Romijn en Ron Blok deden mee. Martjan scoorde met 3 uit 8 best aardig en Ron wist de rode lantaarn net niet te bemachtigen.

 


Parkschaaktoernooi Tilburg (15-07-2023)

 

Amsterdams systeem in Tilburg

Zaterdag 15 juli werd het jaarlijkse Parkschaaktoernooi georganiseerd door SG KiNG in het Spoorpark in Tilburg. Dit is een gezellig snelschaaktoernooi met een tempo van 5|0 waar jaarlijks tientallen mensen aan meedoen. Ook dit jaar was er weer een opkomst van bijna 80 man, met een sterk veld. Het risico aan een schaaktoernooi in de buitenlucht is wel dat je afhankelijk bent van de weersomstandigheden, maar gelukkig bleef het droog. De zon scheen zelfs en de temperatuur was goed, iets boven de twintig graden. Dat er door de wind een tweetal borden wegwaaiden en de stukken in het rond vlogen kon de pret niet drukken!

Vanuit Zeeland waren we afgereisd naar Tilburg met vijf man: Ruben, Sander, Adrie, Julian en ik. Het toernooi wordt altijd gespeeld volgens het zogenaamde Amsterdams systeem, wat inhoudt dat er eerst in tien poules zeven rondes worden gespeeld om het niveau te bepalen. Op basis van deze scores worden dan acht nieuwe poules gevormd waarin negen rondes gespeeld wordt voor een prijs. De scores van deze eerste rondes waren als volgt:

  • Julian 5/7
  • Lennard 4/7
  • Ruben 3/7
  • Adrie 2/7
  • Sander 1/7

Daardoor kwalificeerde Julian voor de tweede poule, die voornamelijk gevuld was met 1900/2000-spelers, zware tegenstanders dus. Hoewel hij toch een aantal keer een gewonnen posities behaalde, koste het tempo hem keer op keer de kop, waardoor hij geen partijen wist te winnen. Toch kon hij wel vier keer een remise behalen, waardoor Julian de tweede ronde eindigde met een score van 2/9; lager dan gehoopt, maar toch een prima resultaat.

Voor Adrie was dit het eerste toernooi waar hij aan mee speelde en werd op basis van zijn score ingedeeld in de zesde poule, Sander in de zevende poule. In negen rondes haalden Adrie een score van 5/9 en Sander van 5,5/9. Beide helaas te weinig voor een prijs.

Ruben en ik werden in de vijfde poule ingedeeld en troffen elkaar na een aantal rondes. In een complexe stelling wikkelde Ruben af naar een remise stelling met ongelijke lopers. Mijn koning stond wat actiever, maar de stelling was gelijk.

Stellingen met ongelijke lopers zijn vaak remise, maar het blijft oppassen waar je de stukken neerzet. Na 1. … Kc3 is er voor wit namelijk maar één weg naar de remise: de loper via e8 naar b5 spelen, waar de loper beide pionnen verdedigt en zo een fort vormt. Onder tijdsdruk speelde Ruben zijn loper echter via f7 naar d5, waarna de a- en b-pionnen vielen. Zo kon ik met wat mazzel deze partij winnen.

Het woord ‘mazzel’ kwam sowieso wel vaker terug. Veel gewonnen stellingen zijn door de tijd verloren en veel verloren stellingen gewonnen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Al met al hebben we lekker kunnen snelschaken, maar er was bij iedereen ook wel een gevoel dat het beter had gekund. Hetzij door betere scores in de tweede ronde, hetzij door te kwalificeren in een hogere poule.

Hoe dan ook, het toernooi in Tilburg was weer erg gezellig op een prachtige locatie en er waren opvallend veel jonge deelnemers. Volgend jaar hopen we er zeker weer bij te zijn!

 

Scores tweede ronde:

  • Julian (poule 2) 2/9
  • Ruben (poule 5) 4/9
  • Lennard (poule 5) 5/9
  • Adrie (poule 6) 5/9
  • Sander (poule 7) 5/9

 

Zie de website van SG KiNG voor een uitgebreid verslag:

Luuk Baselmans winnaar SG KiNG Parkschaaktoernooi 2023 – SG KiNG

 


Toernooi Overschie

 

Een Zwitser gambiet en een 12-voudig gedeelde prijs

Het was bijna 30 graden, de Haringvlietbrug was afgesloten en op de weg richting Overschie waren er werkzaamheden. Het zat dus allemaal niet zo mee voorafgaand aan het Open Kampioenschap in Overschie. Gelukkig viel de temperatuur in het gebouw zelf wel mee en de sfeer zat er goed in met bijna 100 deelnemers. Ook het tempo was prettig: 15 min p.p.p.p. en er werden flinke prijzen uitgedeeld in verschillende ratingscategorieën. Kortom, Sander, Riny en ik hadden er zin in!

Bij Riny was dat meteen terug te zien in zijn resultaten, hij won zijn eerste twee partijen en was na vijf rondes met 4 uit 5 een van de koplopers van de B-categorie (1850<). Zie in onderstaande partij hoe hij zijn tegenstander naar achteren dringt en met een aantal sterke pionzetten veel terrein wint:

De partij vervolgde: 9. … b4 10. Pb8 c3 (zie de passieve positie van de witte stukken op de damesvleugel), waarop wit besloot materiaal te geven: 11. Pxc3? bxc3 12. bxc3. Hoewel dit offer niet helemaal goed was (na bijvoorbeeld 11. Db3 is er niet zo veel aan de hand), wist Riny er mooi van te profiteren en won de partij.

Intussen ging het bij Sander en mij allemaal wat minder voor de wind. Sander begon met 4 nullen op rij, zodat hij op gegeven moment vertwijfeld uitriep: het gaat toch niet gebeuren dat ik vandaag helemaal geen partijen win. Maar dat was zeker niet het geval, van de resterende partijen scoorde hij namelijk 3 uit 5!

Zelf had ik in de eerste partij een toren geblunderd en ook de tweede partij liep niet zo lekker, maar met een schwindel kon ik die toch nog redden. Toen kwam de derde partij waar op gegeven moment de volgende stelling ontstond (u kunt de volgende zet al wel raden):

Ik wist dat ik te weinig materiaal had om de aanval af te maken, maar ik kon het niet laten. De partij vervolgde: 10. Lxh7+ Kxh7 11. Dh5+ Kg8 12. g6 Pdf6 en na 13. gxf7 Txf7 14. Dxf7+ Dxf7 15. Pxf7 Kxf7 kon ik weliswaar een kwaliteit terugwinnen, maar stond ik nog steeds een kleine kwaliteit achter. Mijn tegenstander maakte het vervolgens netjes af en het is overbodig om te zeggen: de rest van de dag heb ik geen stuk meer geofferd!

Met 2 uit 4 zag ik mijn kansen op een prijs eigenlijk wel verdampen, dus de hoop was vooral op Riny gevestigd. Doordat Riny zo hoog stond kwam hij veel goede spelers tegen, voornamelijk uit de A-categorie (>1850). In de volgende partij had hij bijvoorbeeld in onderstaande stelling g3 gespeeld om de koningsaanval tot stilstand te brengen. Het torenoffer is duidelijk, maar is het ook goed? Riny dacht dat alles voldoende verdedigd stond en dan is een toren wel heel veel materiaal. Ziet u de winst voor zwart?

Zwart speelde hier: 22. … Txg3 23. fxg3 Dxg3 24. Kh1 Txe1+ 25. Txe1 Dxe1+ en het staat materieel weer gelijk. Echter, na: 26. Kh2 Dh4+ 27. Kg1 Lxd4+ verliest wit zijn dame en gaat mat in nog twee zetten. Netjes afgemaakt van Riny’s tegenstander!

Intussen wist ik door mijn lage positie op de ranglijst de sterkste tegenstanders te vermijden en dat was maar goed ook, want er deed zelfs een GM mee (GM Liam Vrolijk)! Hierdoor kon ik veel partijen op rij winnen en ben ik maar twee A-spelers tegengekomen, zodat ik het toernooi kon afsluiten met 6,5/9. Dit moest wel genoeg zijn om een prijs te winnen, maar ik wist nog niet welke prijs. Wel wist ik dat twee van mijn concurrenten (5,5/8) tegen elkaar remise speelden, dus met 6/9 eindigden. Uiteindelijk bleek tijdens de prijsuitreiking dat er uit de B-categorie zelfs 12 (!) spelers waren met een score van 6/9, zodat we met een eerste prijs naar huis gingen. Riny sloot het toernooi af met 5/9 (beter dan vorig jaar) en Sander 3/9, wat na het stroeve begin ook een prima resultaat is.

Maar belangrijker dan de scores: we hebben een erg leuke dag gehad en lekker geschaakt. Het was een gezellig toernooi met een groot aantal deelnemers en oude bekenden van eerdere toernooien. Nadat we dag konden afsluiten met een gratis maaltijd bij de Mac kon de dag helemaal niet meer stuk ;). Zeker voor herhaling vatbaar!

 

Voor de eindstand, zie: sg-overschie.nl

 

Lennard Duynkerke


Open Snelschaakkampioenschap van Schouwen-Duiveland

Normaal zijn we met 3 of 4 man op een toernooi met 7 rondes, nu waren we in totaal met 7 man (Ruben, Sander, Riny, Karel, Ad, Leendert en ik) op een toernooi van 11 rondes. Ook was er maar één pauze, de toernooileiding hield de vaart er aardig in. Al met al heb ik dus maar weinig meegekregen van de partijen van de rest. Wel begreep ik dat de meesten wat moeite hadden om op te starten, na twee rondes zaten de meesten nog op 0 punten. Maar toen iedereen eenmaal aan het spelen was, werden de punten wel binnengehaald. Ook Sander, die voor het eerst met een toernooi meedeed, heeft nog 3 keer kunnen winnen en hij vond het ook leuk om mee te doen. Toch zei hij in de auto wel dat hij voor de rest van de dag geen schaakbord meer hoefde te zien ;). Zijn broer, Ruben, speelde met 5 punten uit 11 ook een mooi toernooi, maar ik heb maar weinig van zijn partijen meegekregen.

Ad is op plaats 20 van de 40 geëindigd, precies nog in de bovenste helft, dus hij was hiermee tevreden. Dit kwam mede doordat hij in één van de laatste rondes van zoon Leendert won. Die partij had alleen wel heel anders af kunnen lopen: Ad viel namelijk met zijn toren de dame van Leendert aan, zonder dat zijn toren gedekt stond. Leendert had dit echter niet door, waardoor hij de toren niet sloeg en Ad er met de winst van door ging. Desondanks heeft Leendert toch 5 punten weten te halen, een mooi resultaat.

Een andere ontmoeting tussen twee DZD-ers was in de laatste ronde toen ik tegen Karel mocht spelen. Na een wat chaotische partij en wat slordigheden in het eindspel kreeg Karel een betere stelling, maar hij ging door zijn vlag voordat hij het af kon maken. Gelukkig had hij wel al mijn materiaal weten af te ruilen, waardoor het vredig in remise eindigde. Een score van 7/11 dus voor Karel en mij. Bij Riny waren veel partijen tot op het laatste moment spannend en in meerdere partijen was de tijd van zowel Riny als zijn tegenstander onder de 10 seconden gekomen. Dit bleek de ene keer in een verloren stelling in het voordeel van Riny uit te vallen, dan weer in een gewonnen stelling in het voordeel van zijn tegenstander. Uiteindelijk wist Riny ook met 6,5 uit 11 te eindigen.

Nu wat meer over mijn eigen partijen. Ik heb er namelijk een beetje een gemengd gevoel over omdat ik mooie partijen heb gespeeld, van goede tegenstanders heb gewonnen en een erg sterke start van het toernooi had (5,5/7). Aan de andere kant heb ik ook onnodig partijen verloren, op tijd of door een blunder, dus er had wel veel meer in gezeten, zeker als je de score na de 7e ronde vergelijkt met mijn eindscore. Het ergste was ook dat ik in die eerste 7 rondes de beste tegenstanders al gehad had. Van Joey Grochal en Roeland Alders wist ik te winnen, tegen Jeroen Hekhuis speelde ik remise. In de twee partijen daarna was ik mijn concentratie een beetje kwijt en maakte ik veel slordige fouten. Mijn tegenstanders maakten hier wel goed gebruik van en speelden het mooi uit. Een ronde later tegen Henrik Westerweele kwam ik met 2 torens en 4 pionnen tegen 1 toren in het eindspel, maar ik had tien seconden te weinig om hem schaakmat te kunnen zetten; hij won op tijd. Er had dus wel meer in kunnen zitten, maar alsnog ben ik tevreden over mijn resultaat.

Het belangrijkste is dat we een leuk toernooi gehad hebben, lekker geschaakt hebben en dat het onderling onder de DZD-ers en met de andere deelnemers ook erg gezellig was. Maar toch weet je: als je Joey Grochal boos bij je bord weg ziet lopen, dan kan je dag niet meer stuk ;).

Superkort verslag: https://www.svzierikzee.nl/cms18/tiki-read_article.php?articleId=6538

Eindstand en uitslagen: http://www.svzierikzee.nl/schaken/toernooien/20230218/index.html

 

Lennard Duynkerke


Toernooi Spijkenisse

Aan het toernooi in Spijkenisse deden uiteindelijk zo’n 80 man mee, 40 in groep 3 (0-1500), 20 in groep 2 (1500-1800) en 20 in groep 1 (1800+). Vooraf aan het toernooi was mijn verwachting dat Julian in ieder geval wel een prijs zou winnen en mijn hoop dat Riny, Ruben of ik ook nog een prijs zou kunnen pakken. Dit omdat Julian met rating 0 in de 1500- groep meedeed en van de meeste 1500-spelers gemakkelijk zal winnen. Probleem was alleen dat er ook andere “unrated” spelers meededen, waardoor er uiteindelijk naast Julian in groep 3 nog een handvol spelers was met een Chess.com rating van 2000+. Desondanks speelde Julian een mooi toernooi met 4  winstpartijen, 2 remises en 1 verlies: 5/7. Helaas net niet genoeg voor een prijs. Ook Ruben, die naast de Schaak-Off voor het eerst aan een toernooi meedeed, wist de nodige punten te pakken en kwam op een mooie score van 3,5/7.

Riny en ik speelden in de tweede groep mee (1500-1800), maar daar wisten we tenminste zeker dat de spelers een officiële rating hadden en dat deze correct was, geen verrassingen dus zoals in de derde groep. Op het begin gingen Riny en ik vrij gelijk op, maar nadat wij tegen elkaar moesten spelen begon ik wat uit te lopen. Uiteindelijk wist Riny hierna nog een partij te winnen en remise te spelen, waardoor hij net als Ruben op 3,5/7 eindigde. Onderstaande stelling komt uit onze partij: ik heb een paard geofferd tegen twee pionnen en ben de vorige zet nog een toren verloren. Bovendien dreigt Riny binnen te komen met zijn dame op c8. Zie onder aan voor de oplossing.

Ook daarna ging het nog vrij goed en na de zesde ronde stond ik met 4,5/6 op de tweede plaats. In de laatste partij wist ik uiteindelijk na een kwaliteit verloren te zijn toch af te wikkelen naar een gewonnen eindspel (beide een a,b,h-pion, maar ik had een paard én de oppositie). Ik had echter nog maar 30 seconde op de klok, zette veel te snel en gaf het helemaal weg, waardoor ik de partij verloor. Echt een vreselijke manier om het toernooi af te sluiten, nog los van het feit dat ik hierdoor 100 euro misliep…

Al met al liep het toernooi dus wat anders dan verwacht, ook wat anders dan gehoopt. Toch hebben we een leuke en vooral gezellige dag gehad, zeker voor herhaling vatbaar!

 

Lennard Duynkerke

 

P.S. oplossing: 1. Dh1+ Kxh1 2. Lf3+ Kg2 3. Tg4+ Kh2 4. Th4+ Kg1 5. Th1#