DZD A

DZD A – Oostkapelle A
25-3-2024

 

DZD A wint wel, maar schiet er niet veel mee op

Eigenlijk kwam het A-team op alle borden goed uit de opening. Ik dacht dat zelfs een 4-0 zege mogelijk was. Maar die kwam er niet: good old Gerrit Christiaanse wist zijn f-pion naar f6 te spelen en daar wist Rinus niet goed weg mee. Constant moest hij kansen neutraliseren. Dat kostte veel tijd en ging uiteindelijk toch fout.

De andere drie speelden gewoon een degelijke partij. Maar ondanks de winst was er de teleurstelling omdat Zierikzee A van het B-team won en daarmee de terechte kampioen van de Tweede Klasse is. Het A-team staat nu tweede, maar kan nog als derde eindigen als Middelburg A van Goes C wint. Maar dat weten we pas volgende week.

 

Gedetailleerde uitslag:

De Zwarte Dame A Rating Oostkapelle A Rating Ronde 7
Duynkerke, L.J. (Lennard) 1840 Bil, A. (Anton) 1726 1 – 0
Westveer, M.C.A. (Riny) 1815 Doesburg van, R.P. (Robert) 0 1 – 0
Hollander den, R. (Rinus) 1749 Christiaanse, G. (Gerrit) 1568 0 – 1
Dek, E. (Eric) 1741 Nooteboom, E. (Erik) 0 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1786 Gemiddelde Rating: 1647 3 – 1

 


Zierikzee A – DZD A
4-3-2024

Rating
Rating
Krijger, M.M. (Martin) 1853 Duynkerke, L.J. (Lennard) 1840 1 – 0
Spiegels, S. (Sjaak) 1847 Westveer, M.C.A. (Riny) 1815 1 – 0
Kersten, A.P.H.M. (Aloys) 1854 Hollander den, R. (Rinus) 1749 1 – 0
Nieuwendijk van den, C.L. (Kees) 1816 Dek, E. (Eric) 1741 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1843 Gemiddelde Rating: 1786 3-1

 


DZD A – Terneuzen B
5-2-2024

 

DZD A komt niet verder dan 2-2 tegen Terneuzen B

Tegen de supersnel spelende Barish Valipoor kwam Eric Dek een pion voor, maar Eric leek geen goed plan te kunnen bedenken om die voorsprong uit te bouwen naar een winnende positie. Erger nog: mede door de steeds groter wordende tijdnood en goede zetten van zijn tegenstander moest Eric afwikkelen naar een toreneindspel met een pion minder. Omdat Valispoor Erics koning kon afsnijden van de pluspion was het simpel te winnen: ½ – 1 ½ achter.

Daarvoor had Peter van der Borgt namelijk al berust in remise, ondanks een pion meer. Peter had wel gezien dat Wilmer Jacobusse gewonnen stond en Riny Westveer niet kon verliezen. Overigens was de slotzet van tegenstander Martijn Dobbelaar wel grappig:

Wit speelde hier de prachtig om te spelen zet 24. Dg5!!! met een remiseaanbod. Aannemen van het dame-offer is echt fout, want na 24…..hxg5 volgt 25. Lg6 mat. Ondanks dat ik een pion voor sta nam ik na enig nadenken (en kijken op de andere borden) het aanbod aan. Volgens de engine is het trouwens ook remise-achtig. Ook daarvoor al, al dachten de omstanders dat ik wel straal verloren moet hebben gestaan.

Wilmer speelde heel thematisch: druk op pion e6. Uiteindelijk nadat Wilmer f5 speelde kon hij een pion winnen en veel ruilen. Naast heel wat pionnen stonden de dames nog op het bord. Voor Gerard de Winter zat er echte geen eeuwig schaak of zo in. Toen Wilmer dames kon ruilen was het eindspel eenvoudig. Knap gespeeld van Wilmer: 1 ½ – 1 ½.

Riny stond een pion voor, maar eigenlijk was het potremise: paard + 3 pionnen tegen paard + 2 pionnen en de pionnen allemaal aan dezelfde kant. Toch deed Riny nog een winstpoging. Hij dacht dat hij moest winnen. Gelukkig kon teamleider Peter melden dat remise ook okay was.

Peter van der Borgt (1821) – Martijn Dobbelaar (1662) remise

Wilmer Jacobusse (1557) – Gerard de Winter (1575) 1-0

Riny Westveer (1674) – Joeri Harreman (0000) remise

Eric Dek (1599) – Barish Valipoor (1611) 0-1

 

Peter van der Borgt

 


Middelburg A – DZD A

22-12-2023

 

Jong DZD A verslaat sterk Middelburg A

Zal het ooit gebeurd zijn dat Leon Zweedijk de oudste was in een DZD-team? Ik denk het niet. Maar Leon (als invaller voor de zieke Rinus den Hollander) speelde met drie gasten die zijn zoon hadden kunnen zijn (om misverstanden te voorkomen: qua leeftijd).

Ruben de Bruijn opende de score door met zwart Aart Kögeler in een Budapester (Leon zal deze partij geïnteresseerd hebben gevolgd) van het bord te zetten. Dat Aart al in de opening in de fout ging hielp Ruben wel.

Aart heeft hier net 7. b3 gespeeld. Hoe maakte Ruben hier gebruik van? Antwoord: verderop.

Goed: 1-0 dus voor DZD.

Wilmer Jacobusse komt dit jaar door studie weinig toe aan het spelen van klassieke partijen. Maar nu kon hij meedoen en hij zorgde voor de 2-0.

Hier is wit (Wilmers tegenstander) aan zet. Die zag zijn kans schoon en won een pion, die op h5. Daar kreeg hij spijt van. Waarom? Antwoord: zie verderop.

Leon bood toen remise aan. Tactisch natuurlijk, want als zijn tegenstander zijn aanbod zou aannemen was de teamzege binnen. En dat aanbod werd nog aangenomen ook.

Riny was toen nog bezig. Hij speelde tegen de sterke en ervaren Marcel Nellen. Riny kon dus, zonder risico, doorspelen. Riny speelde een prima partij, waarbij Marcel Riny’s foute zet 14. Pe5? (zou een pion verliezen) niet afstrafte. Daarna bleef Riny foutloos, kreeg een mooie vrijpion, kwam twee pionnen voor en (niet onbelangrijk) hij bleef goed opletten.

Riny had net 34. Kf3 gespeeld, waarna 34….g4+ volgde. Gelukkig speelde Riny niet het logische 35. Kf4, want dan stond hij na 35….Lg5 plots mat. Riny lette op en ging weer terug met zijn koning en speelde het eindspel met zijn twee pluspionnen keurig uit.

 

Gedetailleerde uitslag van deze op 22 december 2023 gespeelde wedstrijd:

Marcel Nellen (1776) – Riny Westveer (1769) 0-1

Kiarash Saeïd (1868) – Wilmer Jacobusse (1518) 0-1

Harmen van Beek (0) – Leon Zweedijk (1668) ½ – ½

Aart Kögeler (1700) – Ruben de Bruijn (1491) 0-1

 

Antwoorden:

Partij Ruben: Ik laat Ruben aan het woord:  Op zet 7 maakte mijn tegenstander een fout, hij speelde b3, waar op het eerste gezicht niets mis mee lijkt, maar na 7. b3, Pxf3+ 8. Lxf3 kon ik Df6 spelen waardoor ik een kwaliteit voor kwam te staan. 

Na het foutje in de opening kwam mijn tegenstander wel snel met tegenspel, omdat mijn dame op de a-lijn een beetje ‘buitenspel’ stond kon hij snel met zijn e- en f-pion komen, om een aanval op mijn koningsvleugel te starten. Gelukkig was ik op tijd met Da5, en later op zet 20. Dh6 (enige zet om mijn voorsprong te behouden).

 Die aanval leek lang gevaarlijk, ook omdat mijn dame op h6 best klem stond, maar wit kon daar nog geen gebruik van maken. Toen de aanval gestopt was, en mijn toren op de a-lijn binnenkwam gaf mijn tegenstander op.

 Partij Wilmer: Na Txh5 volgde Th1+! en na Kxh1, Pxg3+ gevolgd door Pxh5 stond Wilmer een stuk tegen een pion voor. Overigens stond zwart er toch al niet best voor. Zwart dreigt al iets met Pd2-f1 en zwart kan daar niet veel tegen doen. Maar los daarvan: knap gezien van Wilmer, dat torenoffer.

 

Peter van der Borgt

 

DZD A – Goes C
27-11-2023

A-team aan kop

Het A-team moest tegen Goes C, dat nog zonder puntverlies was. Ik zou nu kunnen schrijven dat het een eclatante 3-1 zege werd. Maar dat zou scorebordjournalistiek zijn. Nul-Vier had ook gekund. De partijen werden beëindigd in bordvolgorde.

Lennard Duynkerke had in eerste instantie het Vleugelgambiet (net als de Londen lijkt dit wel een virus dat maar blijft rondwaren) van Mark Paul goed behandeld. Toch bleek Mark in het middenspel een mooie stelling te hebben opgebouwd. Torens op a1 en b1 die over de open a- en b-lijn de zwarte pionnen op a7 en b7 aanvielen. De loper op f3 deed de rest. Dat Lennard daar ongeschonden uit kwam was niet verwacht. Het resterende toreneindspel was remise. Dat was de eerste meevaller.

Leon Zweedijk speelde tegen “Speedy Gonzalez” Jo Tholenaar. Al snel stond Leon ver achter in tijd. In een stelling waar ik geen snars van snapte en waar de materiaalverhoudingen bijna constant wijzigden wist Leon het hoofd (met zettenlang bijna geen tijd meer op de klok) het best koel te houden. Toen Jo dacht straffeloos op zet 50 met een toren een pion te kunnen pakken gaf hij na het ontnuchterende dame slaat die toren op. Meevaller Twee.

Maar ik kan niet laten te vermelden wat Leon mij later mailde Ik hoop dat als ik zo oud mag worden dat ik dan nog zo schaak. Respect! Hier kan niemand het mee oneens zijn. De partij zelf hier bespreken is trouwens schier onmogelijk. Leon had op zet 30 al minder dan 3 minuten en Jo had nog 30 minuten op de klok. Telkens als Leon dacht dat hij Tholenaar op de rug kon krijgen had Jo een mooie reddende zet.

Rinus den Hollander was in de opening een pion achter gekomen. Het was geen offer. Er was ook nauwelijks compensatie. In het verre middenspel met voor beiden niet veel tijd meer kon Dennis Jansen het goede plan niet vinden en erger nog hij raakte het spoor bijster en begon foutjes te maken.  Rinus wist keer op keer in tijdnood prima zetten te vinden, een stuk te winnen en het ook nog netjes uit te tikken. Knap van Rinus die toch meestal in tijdnood of een foutje maakt of door de vlag gaat. Meevaller Drie.

Met de teamzege op zak was Eric Dek (uiteraard in tijdnood) nog aan het vechten voor remise. In een complexe partij met veel mogelijkheden om fouten te maken bleef het heel de tijd remise-achtig, alhoewel mijn onderbuik zegt dat Tygo Timmermans ergens de winst gemist moet hebben. Uiteindelijk werd het toch “gewoon” remise. Meevaller Vier.

 

De Zwarte Dame A Rating Goes C Rating Ronde 3
Duynkerke, L.J. (Lennard) 1738 Paul, M. (Mark) 1745 ½ – ½
Zweedijk, L.J.A. (Leon) 1667 Tholenaar, J. (Jo) 1538 1 – 0
Hollander den, R. (Rinus) 1590 Jansen, D. (Dennis) 0 1 – 0
Dek, E. (Erik) 1627 Timmerman, T. (Tygo) 1402 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1656 Gemiddelde Rating: 1562 3-1

 

 


Souburg C – DZD A
9-11-2023

DZD A wint. Dit is de uitslag.

Bouman, E. (Eric) 1465 Duynkerke, L.J. (Lennard) 1738 0 – 1
Broekhoven van, M.D.N. (Merijn) 1524 Zweedijk, L.J.A. (Leon) 1667 0 – 1
Baljeu, F. (Frans) 1383 Schoonakker, H.A. (Herman) 1427 ½ – ½
Engelen, J.M. (Jan) 1225 Hollander den, R. (Rinus) 1590 0 – 1
Gemiddelde Rating:  1399 Gemiddelde Rating:  1606 ½-3½

 

Dit meldt Leon Zweedijk over deze wedstrijd:

Rinus won als eerste. Geloof dat hij een toren voorstond. Speelde zelf tegen Merijn. Heb een loper geofferd voor mataanval. Beiden niet gezien dat f4 zijn redding had kunnen zijn. Toen bood Herman tactisch remise aan tegen Frans. Die nam het aan en toen was alleen Lennard nog bezig. Die hield de stelling complex. Tegenstander nog 1,5 minuut, Lennard ruim 7. Toen zijn tegenstander zijn dame weggaf vond die het welletjes.

Prima resultaat met dank aan de Goese invallers.


DZD B – DZD A
9-10-2023

B-team bezorgt A-team een blauw oog

Het B-team had twee invallers, want Bram Boone (werk) en Martjan Romijn (jarig) waren er niet. Op papier waren de vervangers verzwakkingen. Bij het A-team was Riny Westeveer er niet (studeert een half jaar in Enschede en even op en neer op een maandagavond is een beetje teveel van het goede). Maar hier was de vervanger (op papier dan toch) beter.

Kortom: het A-team zou wel even een 4-0 zege behalen. Mooi niet.

Krijn Saman maakte optimaal gebruik van een penning over de c-lijn. Eric Dek probeerde met een loperoffer op g3 het tij te keren, maar het maakte zijn stelling eerder erger dan beter. Krijn bleef gefocussed en liet Eric niet glippen: 0-1.

Sander de Bruijn speelde een prima partij tegen Rinus den Hollander. Hij zorgde ervoor dat het een complexe partij werd. En in dergelijke partijen is het de vraag of de tegenstander of de klok Rinus’ grootste probleem is. Hij kwam op een gegeven moment een pion (of waren het er nu twee) voor, kreeg een remise-aanbod met weinig tijd op de klok, nam het niet aan, kon niet altijd de simpelste voortzetting kiezen en werd dus verrast door het met enig ongeloof, maar ook enige blijdschap door Sander uitgesproken “VLAG!”: 0-2.

Daarvoor was er al commotie geweest aan het bord van Lennard Duynkerke en Ad van Klinken. Lennard speelde op een gegeven moment Ld8 om tussen loslaten van het stuk en indrukken van de klok te zien dat dat een pion kostte. Dat leidde ertoe dat hij de klok niet indrukte, maar insloeg. Mocht Ad niet gezien hebben dat het een fout was, dan was dit wel een hint. Toch was dit niet het einde van de partij, want Ad meende (ironisch bedoeld) dat zijn klok sneller liep dan die van Lennard. Ad kwam dus in tijd- en andere nood. Van die andere nood maakte Lennard geen gebruik. Dus hier geen “VLAG!”.

Maar wel andere commotie. Lennard speelde Tf8xf1+; een geweldige zet, alleen wel onreglementair, want Lennards koning op g7 stond aangevallen door een dame op a7. Txf1 hief dat schaak niet op. Toen moest er opgezocht worden wat de sancties waren. Dat leidde tot hoorbare onrust, die zodanig was dat op bord 2 de klok ook maar even stil werd gezet (daar waren ze beland in het tweede diagram, zie hierna).

Na Lennards Tf8-f7 (hij moest met die toren spelen) keerde de rust weer en had die onreglementaire zet Lennard geen materiaal gekost en Ad iets van tijd erbij opgeleverd.

Peter van der Borgt was bezig om zijn materiële voorsprong uit te bouwen om Ruben de Bruijn op de knieën te krijgen. Dat lukte, alhoewel dat veel denkwerk vereiste vanwege de ongelijke lopers. Omdat het best leerzaam was volgt hieronder wat meer uitleg bij die partij. Maar goed: het stond toen 1-2.

Bij Ad en Lennard ging het tijdnoodduel door. Op een geven moment was er een stelling ontstaan met allebei een paard en vier pionnen. Lennard had de verste vrijpion en dat was beslissend: 2-2.

Een spannende wedstrijd en als voorzitter tevreden dat beide teams gespeeld hebben alsof het een team van een andere vereniging was. Zo hoort het ook.

Duynkerke, L.J. (Lennard) 1754 Klinken van, A. (Ad) 1550 1 – 0
Borgt van der, P.B.F. (Peter) 1827 Bruijn de, R.T. (Ruben) 1482 1 – 0
Dek, E. (Erik) 1627 Saman, K. (Krijn) 1315 0 – 1
Hollander den, R. (Rinus) 1599 Bruijn de, S.J. (Sander) 0 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1702 Gemiddelde Rating: 1449 2-2

 

Ik zou nog terug komen op die partij van mij tegen Ruben. We komen erin na zet 13 van zwart.

Ik was van plan te slaan op g7. Ik had berekend dat ik dan na 14. Dxg7, Tf8 (Ke7 15. Lg5+ en 14….Kd7 15. Td1+ zijn nog slechter) 15. Lh6 een kwaliteit en een pion zou voorkomen.

Maar voordat ik sloeg op g7 deed ik nog even de blundercheck en zag dat zwart met 14…..Dd4 op creatieve wijze de toren kon dekken. En dan sta je een pion voor, maar de g-lijn is open en dus wil je tegenkansen tegen gaan en wil je de grote stukken ruilen, maar dan resteert een eindspel met ongelijke lopers en een pion meer. En daarvan weet je: dat is remise.

Dan was het ook nog een teamwedstrijd en dus wil je geen extra kansen voor je opponent toestaan. Dus speelde ik 14. Dxc5 in de hoop op 14….Dd6, 15. Dxd6, cxd6 en dat ik dan druk op die ongedekte d-pion kon krijgen en die kon winnen, uiteindelijk. Ruben speelde inderdaad zijn dame naar d6.

Vervolgens had ik maar één doel: nog een pion winnen en dan ook nog zodanig afwikkelen dat ik niet met twee verbonden pionnen blijf zitten, want hoe goed dat normaal ook is, in een eindspel met ongelijke lopers is dat remise.

Door een kleine onachtzaamheid van Ruben kon ik de druk op die d-pion houden en uiteindelijk winnen, maar makkelijk was het niet.

Ruben heeft net 28….f5 gespeeld. Logisch, want ik dreigde met 29. Ted1 pion d6 te gaan winnen (dekken met 29…..Kc7 helpt niet vanwege 30. c5). Wat Ruben misschien niet had gezien was dat die pion toch verloren gaat na slaan op f5 en dat er een eindspel ontstaat van T+L+2 pionnen tegen T+L. Deze stelling (met Ruben aan zet) had ik berekend:

En die stelling kwam ook op het bord. Ruben had het misschien beter kunnen doen, maar dan had hij een studie-achtige zet moeten zien en dat is op zich al moeilijk, maar zeker met (allebei) minder dan vijf minuten op de klok.

Deze stelling had ik beoordeeld als gewonnen voor wit, want:

  1. Een eindspel van T+L tegen T (of L) kan niet ontstaan. Vooral T+L tegen T zag ik niet zitten. Is gewoon remise-achtig, zeker met weinig tijd.
  2. Ik hoef niet bang te zijn voor L+ verkeerde randpion tegen niks, want ik heb geen randpion.
  3. Mijn pionnen staan ver genoeg uit elkaar om niet door loper en koning tegen gehouden te kunnen worden. Ik kan dus torens ruilen. Overigens wist ik ook niet meer precies hoe de regel was, of er een regel was. Ik wist dus wel dat twee verbonden pionnen in een eindspel met ongelijke lopers zo goed als altijd remise is. En wat lees ik (maandagnacht) in Het Eindspel 2A (onvolprezen serie eindspelboeken van Euwe/Donner/van Wijgerden) dat Fine (een heel goede speler uit het verleden) ooit had gesteld dat als er twee of meer lijnen ruimte zit tussen de vrijpionnen de sterkere partij wint. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waar eindspelstudie-componisten op los zijn gegaan. Maar dit is een echte partij en geen studie.

De engine geeft hier nog maar + 1,60, maar dit is echt helemaal gewonnen. Nu speelde Ruben het ook niet op zijn best, want na 36….Kb7 (Kd7 was beter) 37. Tb6+, Ka7 38. Tb2 deed de zwarte koning niet meer mee en het ging snel mis.

 

Peter van der Borgt