Peters partij 11

Winnen van Ome Jaap

Binnen De Zwarte Dame waren de Karelses prominenten in de jaren ’70. Deels omdat ze tot de beste schakers van onze club hoorden en ook wel omdat ze gewoon aanwezig waren (zie ook Peter’s Partij 3 – De Zwarte Dame). Zeker Willem stond verbaal zijn mannetje en probeerde in verloren stellingen met woorden de partij toch nog naar zijn hand te zetten. Zijn ome Jaap was wat rustiger, als persoon. Als speler waren ze van het Open Spel. Iets anders dan met e4 zullen ze nooit geopend hebben.

Winnen van Ome (ook anderen noemden hem zo) Jaap was dan ook een goed resultaat. En als je dan ook nog eens in zijn stijl won dan kon je daar van genieten en schreef je (ik dus) in je boekje “MOOIE PARTIJ”.

En die omschrijving snap ik wel als je wint na een dubbel stukoffer, waarbij het tweede stukoffer tot ondekbaar mat leidt. Genoeg “gepraat”, de partij spreekt voor zich.

Ik had destijds de onhebbelijke gewoonte om alleen de spelersnamen te noteren en soms nog wel de uitslag. Maar een datum (of zelfs een indicatie daarvan) niet. Ik had toen natuurlijk ook nog niet gedacht dat ik nu al die partijen in “een personal computer” (die waren er toen nog niet, net zo min als pinautomaten, zelfs een fax bestond toen nog niet) zou invoeren.

Jaap Karelse
Peter van der Borgt

Resultaat: 0 - 1
Metagegevens » Klikken om te openen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.