Peters partij 12

LES VAN WILLEM KARELSE BETAALT ZICH UIT

Willem Karelse (fruitkweker in Schore) was een prominent club van De Zwarte Dame. Hij had een enorme winnaarsmentaliteit. Daarbij veroorloofde hij wel eens iets meer verbaal “geweld” dan passend was. Zeker in verloren stellingen probeerde hij daarmee zijn tegenstander uit zijn evenwicht te brengen. En ook was hij niet te beroerd te schwindelen. Nog steeds één van de mooiste manieren om van een tegenstander te winnen: in een verloren stelling niet de beste zetten doen, maar de zetten die je tegenstander het meest in verwarring brengen.

Willem was ook, nee vooral, een aanvalsspeler. Hij moest het niet hebben van positioneel geschuif. Als je wilt winnen moet je de vijandelijke koning mat zetten. De beste aanval is dus de koningsaanval. Maar als hij dan niet direct won met een koningsaanval was hij zeker ook goed genoeg om met “kleinere” zetjes de verdediging van zijn tegenstander uit zijn verband te spelen. Een speler die ik best een beetje bewonderde.

Begin 1978 kreeg ik weer eens een lesje van hem: zie de eerste partij op deze pagina:

https://www.chess.com/analysis/game/pgn/2tpdyG2Vav

Natuurlijk, dit was geen perfecte partij, maar het geeft wel aan hoe Willem speelde.

Een leerzame nederlaag heet dat dan. En warempel, de twee partijen daarna won ik de stijl van Willem Karelse.

Eerst was Ype Kuipers (een verzekeringsagent of zo uit Hansweert) het slachtoffer in een partij die van beide kanten best goed was:

De tweede en derde partij zijn via de onderstaande link na te spelen om CHESS.COMM

https://www.chess.com/analysis/game/pgn/4gBia29BCa

En daarna in een teamwedstrijd tegen Middelburg 2 aan het 1e bord bracht ik de koning van ene Rotte voldoende in problemen om hem in 29 zetten te verslaan:

https://www.chess.com/analysis/game/pgn/2tskFYjq34

 

Met dank aan Willem.

Willem Karelse
Peter van der Borgt

Resultaat: 1 - 0
Metagegevens » Klikken om te openen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.