Peter’s partij 7

De Zwarte Dame 1 – De Zwarte Dame 2

Onderlinge wedstrijden zijn er de laatste jaren voldoende. Maar dat is logisch, want we deden met vier viertallen mee in een competitie van drie klassen. Daarvoor kon ik me alleen herinneren dat we met het 1e en het 2e op zaterdag wel eens in één klas speelden. Maar blijkbaar speelden in de zeventiger jaren we ook een keer met (de enige) twee teams in dezelfde klasse.

In het seizoen 1974-1975 was De Zwarte Dame 2 verrassend kampioen geworden van Noord 3 (NB: er was toen ook nog een Noord 4!). Dat kampioenschap kwam er na twee beslissingswedstrijden tegen Middelburg 3 die eindigden in een 8 ½ – 7 ½ zege. Aan die wedstrijden mocht ik meedoen, want toen was ik nog speler van De Zwarte Dame 2 (en vaak invaller bij het eerste). Blijkbaar was ik het seizoen daarna vaste speler van het eerste, want in de eerste competitiewedstrijd van De Zwarte Dame zat ik aan bord 4 (zoals zo’n beetje alle wedstrijden dat seizoen) van dat eerste. En dat was de wedstrijd tegen ons tweede team.

Wie speelden er toen mee op die 6e oktober in 1975?

De Zwarte Dame 1 – De Zwarte Dame 2 4 ½ – 3 ½

Rinus den Hollander – Lou Poleij ½ – ½

Harry van Iwaarden – Kees Kriekaard 1-0

Jaap Janse – Jaap Karelse 0-1

Peter van der Borgt – Y. Kuipers 0-1

Piet Sanders – Ben Cok 1-0

J.W. Hasman – Jan-Leen Minnaar 1-0

Willem Karelse – J. van Oosten 0-1

Willem Zuidweg – Krijn Saman 1-0

Blijkbaar was het een spannende wedstrijd. In mijn geheugen zat die wedstrijd zeker niet meer. Misschien kwam dat omdat ik een mooie stelling verknoeid had en daarna in een materieel gelijke (maar al moeilijke) stelling pardoes een dame weggaf.

Opvallend was dat de eerste vier borden van het eerste team eigenlijk heel jong waren: ik was nog een tiener en Rinus en Harry zullen dat net wel of net niet meer geweest zijn en Jaap moet toch ook onder de 30 zijn geweest.

Een aantal spelers zijn helaas al niet meer onder ons. Maar drie ervan zijn nog (of weer) lid: Rinus, Krijn en ikzelf. Jaap Janse doet nog wel eens online mee of in het eindejaarstoernooi.

Kees Kriekaard woont nog op hetzelfde adres als eind 1972 toen hij me enthousiast maakte om lid te worden. Hij woonde in hetzelfde blok als mijn ouders en ik.

In mijn herinnering was Jaap Karelse altijd een prominent speler van De Zwarte Dame 1, maar blijkbaar was hij toen al geen speler meer van het eerste.

Peter van der BorgtY. Kuipers
Y, Kuipers

Resultaat: 0 - 1
Metagegevens » Klikken om te openen.