DZD C

 

Oostkapelle A – DZD C

27-02-2020

 

Wij waren al om plus minus half 8 in hun speelgelegenheid. Kwart over 7 gezamenlijk vertrek vanaf het ANWB station in Kapelle had ook gekund.

Onze tegenstander was er toen nog niet. “Jullie staan bovenaan” werd er gezegd. Dat was zo, maar eerst nog spelen om de punten voor minimaal een gelijk spel. “Maar dat viel tegen”, volgens de woorden van Geert Mak bij de tv uitzendingen over Europa.

Bram en Herman hadden sterke tegenstanders. Bram moest in zijn partij een kwaliteit (toren tegen paard) geven en daarna maakte zijn tegenstander geen fouten meer.

Ook Herman werd in zijn eindstelling belaagd door allerlei stukken van zijn tegenstander. Zelf had hij weinig tegenspel. Een zet met schaak door het paard op zijn kwetsbare koning werd hem fataal.

Jaap speelde remise in een gelijk opgaande strijd, al dacht ik op een bepaald moment, dat hij iets beter stond.

Marius opende tegen zijn tegenstander wat passief, waardoor zijn tegenstander het initiatief nam. Op het remisevoorstel van Marius ging zijn tegenstander akkoord. In de analyse, bleek dat Marius nog een zware dobber zou hebben om de remise te behouden.

Al met al een terechte nederlaag bij een sterke tegenstander met een hogere rating.

Volgend jaar nieuwe ronde met nieuwe kansen!

Oostkapelle 1427 DZD C 1342 3 1
Paauwe 1564 Boone 1515 1 0
V/d Heijden 1541 Schoonakker 1437 1 0
Monte 1344 Leendertse 1288 0,5 0,5
Christiaanse 1260 Van Oosten 1127 0,5 0,5

 


DZD C – Goes D

03-02-2020

 

C TEAM WINT WEER

Vorig jaar verloor het C-team bijna alles. Nu winnen ze bijna alles. Terwijl (op papier) het team zwakker is geworden. De geheime krachten in de sport, zullen we maar zeggen. Ook Goes D moest er aan geloven.

Ron Blok was een pionnetje achter gekomen, maar hij had best tegenkansen. Plots had Ron een black-out. Hij speelde Kb8-a8, waarna Krijn Saman met zijn paard op d5 de ongedekte pion op c7 kon nemen, daarmee de koning schaak zetten en (nog erger voor Ron) ook de ongedekte toren op e8 aanvallen. Kortom: die paardvork leverde Krijn een pion en een toren op en het C-team een 1-0 voorsprong.

Het werd 2-0 door Marius Leendertse die in een (voor Marius ongebruikelijke) wild-west-partij terecht was gekomen. Dat kwam overigens vooral door tegenstander Johnny Westdorp, die een erg agressieve partij opzet had. Zo agressief, dat zelfs Marius ging offeren en dat bleek succesvol. Mooie pot van Marius tegen een sterke tegenstander.

Vervolgens was de missie voor Herman Schoonakker en Bram Boone simpel: samen tenminste één remise binnen halen. Dat lukte niet, want geen van beiden speelde remise. Bram stond heel de partij wat minder en dat werd hem fataal. Maar gelukkig voor hem (en het C-team) had Herman daarvoor de stand al op 3-0 gebracht. Hoe dat gegaan is weet ik niet, maar zijn sympathieke tegenstander, Jeroen Frijhoff, gaf aan dat hij had zitten suffen.

DZD C 1337 Goes D 1378 3 1
Boone 1515 Dekker 1634 0 1
Schoonakker 1437 Frijhoff 1366 1 0
Leendertse 1288 Westdorp 1518 1 0
Saman 1108 Blok   995 1 0

 


DZD C – DEZ B

06-01-2020

Het lukt het C-team niet te verliezen

Op drie borden had het C-team een ratingachterstand. En op het andere bord zat Flip Meijaard met een speel-achterstand (“ik speel gewoon te weinig” was Flips analyse achteraf) en een chronisch tijdgebrek.

Krijn Saman bouwde zijn partij voorzichtig op. Zijn tegenstander deed het net zo rustig. Als niemand het spel zou “openen”, zou het wel remise zijn geworden. Maar Leemreijze werd ongeduldig en speelde d4. Dat kostte een pion (later nog eentje) en leverde ook nog een zwakke koningsstelling op. Krijn moest vervolgens het eindspel over de streep trekken. Hij was erg bezig met winstpogingen via een paardvork die een loper zou opleveren. Dat leverde niet veel op, totdat Leemreijze er toch een keer intrapte: 1-0.

Duidelijk was toen wel dat Herman Schoonakker ging verliezen. Door een sterke zet (e4) was Theo Blonet een pion voor gekomen. Toch leek Herman met zijn loperpaar en de niet zo sterke pionnenstructuur van zwart voldoende tegenspel te hebben. Maar eerst ruilde Herman zijn sterkste loper. Dat was al niet handig. Maar ook gebruikte Herman te veel tijd. En zo werd hij geveld door de vlag: 1-1.

Na een mooi offer op h6 was Jan de Graaf materiaal voor gekomen tegen Bram Boone. Als teamleider had ik de nul al geteld. Daarom moest Flip proberen te winnen. Flip stond ook wel een pion voor en had twee verbonden vrijpionnen, maar hoe krijg je die naar voren? Flip kreeg het niet voor elkaar, ook omdat Wilco Lindhout prima bleef verdedigen. Toen Lindhout remise aanbood, Flip nog twee minuten had en Flip van de teamleider een minuutje of vijftien daarvoor had gehoord dat Bram gewonnen stond, nam Flip dat aanbod aan.

Door welke kortsluiting bij De Graaf of geniale zet van Bram, Bram materiaal was voor gekomen, weet ik niet, maar het was wel zo. Vervolgens verknalde Bram het weer, deed De Graaf ook niet de beste zetten. Er ontstond een stelling met witte pionnen op b7, f5 en h5, een zwarte pion op f7, een zwarte loper op d6, de zwarte koning op e7 en de witte koning ergens in de buurt van c3. Bram aan zet zou winnen met Kf8, maar speelde Kf6. Toen volgde h6 en plots kon Brams koning niets meer (slaan op f5 en de h-pion loopt door en als de koning terug zou gaan naar e7 gebeurt hetzelfde) en hoefde De Graaf alleen naar c8 te lopen, te promoveren op b8, de loper daar pakken, waarna Bram alleen nog Ke7 kon spelen, waarna de witte h-pion promoveert. De Graaf zag het niet, bood remise aan wat Bram aannam: 2-2 dus.

DZD C 1354 DEZ B 1414 2 2
Boone 1498 De Graaf 1687 0,5 0,5
Schoonakker 1437 Blonet 1545 0 1
Meijaard 1371 Lindhout 1252 0,5 0,5
Saman 1108 Leemreijze 1172 1 0

 


Vlissingen A – DZD C

25-11-2019

Na eerst op een zijspoor te zijn gezet door Wim, kwamen wij toch nog op tijd aan in zorgcentrum “Ter Reede”. Wim meende dat hun speelhonk was in de Wilhelminastraat 73, in de buurt van het Arsenaal. Dit bleek niet te kloppen. Aangekomen in “Ter Reede” (ingang Vredehoflaan) werden wij keurig ontvangen door Gerard de Pree en hij begeleidde ons naar de speelruimte. Een mooie rustige multifunctionele ruimte.Gerard speelde niet mee en ook hun vaste 1e bord speler was niet van de partij.

Jaap was als eerste met zijn partij klaar; in minder dan een uur tijd. Keurig van Jaap. Bram speelde degelijk en liet zich niet verrassen door de aanvallend ingestelde Baljeu. Ook Wim ging uiteindelijk voor de winst, al kostte het hem meer moeite, wat hij uiteindelijk bereikte door secuur spel. Netjes gespeeld van beiden. Zodoende was het 0 -3.

De tegenstander van mij redde de eer van Vlissingen A. In een remiseachtige stelling dacht ik met doorschuiven van pion f6 voordeel te bereiken. Ik vergat echter toen een pion te slaan, waardoor ik een pion achter kwam. Er resteerde een toreneindspel met 5 tegen 4 pionnen, dat mijn tegenstander beter uitspeelde dan ik. Uiteindelijk ging ik in verloren stelling door mijn vlag.

Een mooie overwinning wederom voor DZD C.

Vlissingen A 1328 DZD C 1358 1 3
Van Son 1529 Van Gent 1517 0 1
Baljeu 1529 Boone 1498 0 1
Schot 1149 Leendertse 1300 1 0
Jacobse 1104 Van Oosten 1115 0 1

Marius Leendertse


Zierikzee C – DZD C

11-11-2019

Onweer, hagel en forse regenbuien zowel naar als van Zierikzee! De navigators: Piet en Marius op de achterbank van Bram’s auto wisten wel de weg in Zierikzee naar het clubhuis van SV Zierikzee. In gedachten wel… maar in de praktijk vanaf de achterbank en in het donker bleek dit lastiger. Dus zodoende stuurden wij Bram de verkeerde richting op en dan is het niet makkelijk om via éénrichtingsverkeer de juiste weg te vinden. Menig smal straatje in Zierikzee werd doorkruist, maar de tijd was in ons voordeel. Op tijd kwamen wij in hun mooie speelruimte.

Van de partijen heb ik niet veel gezien. Piet hield het als eerste voor gezien; jammer, achteraf bleek, dat hij niet fit aan de partij was begonnen. Op de achterbank van Bram was hij wagenziek geworden met als consequentie een wat frequenter bezoek aan de wc dan gebruikelijk. Wim en Bram waren tevreden over hun partijen. Zodoende was de stand 2-1 in ons voordeel. Zelf was ik nog bezig tegen Frans Nijman, maar ik had een toren meer op het bord staan. Veroorzaakt door een paardzet van mij naar f5, met als tegenactie een paardzet met pionwinst van hem met schaak door zijn dame. Dat kon ik pareren door een loper te zetten tussen mijn koning en aanval op zijn dame. Beide dames gingen daarna van het bord af. Ik kwam in het voordeel door het slaan met schaak van zijn loper met het paard op f5. Daarna volgde afruil van stukken en opgave van mijn tegenstander.

Een mooie overwinning voor DZD C!

Piet was gelukkig hersteld op de terugreis, maar toch reden wij ook toen nog even de verkeerde richting in…

Marius

Zierikzee C 1199 DZD C 1364 1 3
Greefhorst 1305 Van Gent 1517 0 1
Van Dalsen 1216 Boone 1498 0 1
Nijman 1077 Leendertse 1300 0 1
Jansen Van Boven 1140 1 0

 


DZD C – Middelburg

16-09-2019

C-team komt net tekort maar krijgt later toch de winst

Het C-team had op de onderste twee borden een ELO-tekort. Dat zal niet de reden zijn geweest dat Jaap van Oosten al binnen het uur verloren had. Hoe dat is gebeurd weet ik niet, behalve dat ik het woord “blunder” meende op te vangen.

Bram Boone en Herman Schoonakker kwamen in de opening een pion voor, maar Brams tegenstander had prima compensatie en die van Herman niet. Integendeel: ook positioneel stond Herman er veel beter voor. Herman maakte het mooi af en bleef rustig ook tegen de Zwarte Dame (ik bedoel nu het stuk en niet zijn tegenstandster) die met wat wanhoopsschaakjes het tij probeerde te keren.

Omdat het bij Bram remise werd, kwam de druk op de schouders van Piet van Boven en (nog veel meer) op die van Adriaan van Haaften te liggen. Piet had prima gespeeld tegen deze sterke tegenstander. Uiteraard had Piet weer zeeën van tijd en van Haaften juist niet. En dat was het moment waarop rust nodig was. De rust die Piet goed kon gebruiken om een mooie zege of tenminste remise te boeken. Van Haaften zat inmiddels onder de minuut en had wel een pion meer. Maar hoe kon hij door de verdediging van Piet komen? Piet had namelijk de vrijpion onder controle. De beste strategie leek me “niks doen” (lees: een beetje met de koning heen en weer schuiven), al was het maar omdat Van Haaften dan een plan moest bedenken en ook telkens een goede (of op zijn minst redelijke) zet binnen 30 seconden moest doen. Remise aanbieden zou ook een idee zijn geweest. Alleen het nadenken daarover had Van Haaften al tijd gekost. Helaas komt remise aanbieden of “niks doen” niet in Piets woordenboek voor en besloot hij te ruilen. Voor Van Haaften had dat meerdere voordelen: ruilen gaat sneller dan 30 seconden en de stelling werd eenvoudiger en daardoor het bedenken van het winstplan ook.

Van Haaften redde het binnen de tijd en haalde zo de Middelburgse winst binnen. Jammer voor het C-team en jammer voor Piet die een goede pot speelde. Troost voor Piet is dat hij met de camper naar de Duitse Wijnfeesten gaat en zijn nederlaag alcoholisch kan weg spoelen.

Aangezien Piets tegenstander niet speelgerechtig was, is deze uitslag veranderd in een reglementair punt, Het C-team wint dus.

 

DZD C 1296 Middelburg C 1386 2,5 1,5
Boone 1498 Botman 1503 0,5 0,5
Schoonakker 1424 Grijsbach 1414 1 0
Van Boven 1140 N.O. 1 0
Van Oosten 1123 Boone 1241 0 1