DZD C

Zierikzee C – DZD C

Onweer, hagel en forse regenbuien zowel naar als van Zierikzee! De navigators: Piet en Marius op de achterbank van Bram’s auto wisten wel de weg in Zierikzee naar het clubhuis van SV Zierikzee. In gedachten wel… maar in de praktijk vanaf de achterbank en in het donker bleek dit lastiger. Dus zodoende stuurden wij Bram de verkeerde richting op en dan is het niet makkelijk om via éénrichtingsverkeer de juiste weg te vinden. Menig smal straatje in Zierikzee werd doorkruist, maar de tijd was in ons voordeel. Op tijd kwamen wij in hun mooie speelruimte.

Van de partijen heb ik niet veel gezien. Piet hield het als eerste voor gezien; jammer, achteraf bleek, dat hij niet fit aan de partij was begonnen. Op de achterbank van Bram was hij wagenziek geworden met als consequentie een wat frequenter bezoek aan de wc dan gebruikelijk. Wim en Bram waren tevreden over hun partijen. Zodoende was de stand 2-1 in ons voordeel. Zelf was ik nog bezig tegen Frans Nijman, maar ik had een toren meer op het bord staan. Veroorzaakt door een paardzet van mij naar f5, met als tegenactie een paardzet met pionwinst van hem met schaak door zijn dame. Dat kon ik pareren door een loper te zetten tussen mijn koning en aanval op zijn dame. Beide dames gingen daarna van het bord af. Ik kwam in het voordeel door het slaan met schaak van zijn loper met het paard op f5. Daarna volgde afruil van stukken en opgave van mijn tegenstander.

Een mooie overwinning voor DZD C!

Piet was gelukkig hersteld op de terugreis, maar toch reden wij ook toen nog even de verkeerde richting in…

Marius

Zierikzee C 1199 DZD C 1364 1 3
Greefhorst 1305 Van Gent 1517 0 1
Van Dalsen 1216 Boone 1498 0 1
Nijman 1077 Leendertse 1300 0 1
Jansen Van Boven 1140 1 0

 


DZD C – Middelburg

16-09-2019

C-team komt net tekort

Het C-team had op de onderste twee borden een ELO-tekort. Dat zal niet de reden zijn geweest dat Jaap van Oosten al binnen het uur verloren had. Hoe dat is gebeurd weet ik niet, behalve dat ik het woord “blunder” meende op te vangen.

Bram Boone en Herman Schoonakker kwamen in de opening een pion voor, maar Brams tegenstander had prima compensatie en die van Herman niet. Integendeel: ook positioneel stond Herman er veel beter voor. Herman maakte het mooi af en bleef rustig ook tegen de Zwarte Dame (ik bedoel nu het stuk en niet zijn tegenstandster) die met wat wanhoopsschaakjes het tij probeerde te keren.

Omdat het bij Bram remise werd, kwam de druk op de schouders van Piet van Boven en (nog veel meer) op die van Adriaan van Haaften te liggen. Piet had prima gespeeld tegen deze sterke tegenstander. Uiteraard had Piet weer zeeën van tijd en van Haaften juist niet. En dat was het moment waarop rust nodig was. De rust die Piet goed kon gebruiken om een mooie zege of tenminste remise te boeken. Van Haaften zat inmiddels onder de minuut en had wel een pion meer. Maar hoe kon hij door de verdediging van Piet komen? Piet had namelijk de vrijpion onder controle. De beste strategie leek me “niks doen” (lees: een beetje met de koning heen en weer schuiven), al was het maar omdat Van Haaften dan een plan moest bedenken en ook telkens een goede (of op zijn minst redelijke) zet binnen 30 seconden moest doen. Remise aanbieden zou ook een idee zijn geweest. Alleen het nadenken daarover had Van Haaften al tijd gekost. Helaas komt remise aanbieden of “niks doen” niet in Piets woordenboek voor en besloot hij te ruilen. Voor Van Haaften had dat meerdere voordelen: ruilen gaat sneller dan 30 seconden en de stelling werd eenvoudiger en daardoor het bedenken van het winstplan ook.

Van Haaften redde het binnen de tijd en haalde zo de Middelburgse winst binnen. Jammer voor het C-team en jammer voor Piet die een goede pot speelde. Troost voor Piet is dat hij met de camper naar de Duitse Wijnfeesten gaat en zijn nederlaag alcoholisch kan weg spoelen.

 

DZD C 1296 Middelburg C 1401 1,5 2,5
Boone 1498 Botman 1503 0,5 0,5
Schoonakker 1424 Grijsbach 1414 1 0
Van Boven 1140 Van Haaften 1444 0 1
Van Oosten 1123 Boone 1241 0 1