DZD C

01-11-2021
SVDZD C – Terneuzen B

TERNEUZEN B MAAT TE GROOT

Krijn Saman moest zich laten testen op Corona en mocht dus niet meespelen. Krijn testte (gelukkig) negatief. Helaas was de uitslag van zijn team ook negatief. Was dat raar? Helemaal niet. Op alle borden was er een ruim ratingoverwicht. Werd het een clean sheet voor Terneuzen? Nee. De eer werd gered door Krijns last minute vervanger, Riny Westveer.

 

DZD C

 

 

 Terneuzen B

 

 

Meijaard, P.J. (Flip)

1379

 

Putter de, P. (Peter)

1625

0 – 1

 

Leendertse, M. (Marius)

1310

 

Dobbelaar, M. (Martijn)

1667

0 – 1

 

Westveer, M.C.A. (Riny)

0

 

Hecke van, M.P.J. (Martin)

1573

½ – ½

 

Romijn, M.J. (Martjan)

0

 

Winter de, G. (Gerard)

1581

0 – 1

 

Gemiddelde Rating:

1345

 

Gemiddelde Rating:

1612

½-3½

Het was al snel duidelijk dat de avond met een nederlaag zou eindigen: Flip en Marius kwamen al in de opening zwaar in de problemen. Marius had de partij kunnen rekken door een kwaliteit te geven. Hij deed het anders en moest al snel het hoofd buigen. Een beetje ongewoon voor Marius die meestal juist de langere partijen speelt. Flip moest een pion geven zonder compensatie.

Bij de youngsters (Martjan en Riny) zag het er beter uit. Tenminste dat ze in de opening geen materieel of positioneel verlies opliepen. Bij Martjan ging het mis. Aanvallend spel van Martjan had hem niet veel opgeleverd behalve een zwakke pion op d4. Voor de ervaren rot Gerard de Winter was het plan simpel: drukken op die pion. Martjan onderkende de zwakte van die pion onvoldoende en kon ook niet echt een plan vinden om zijn aanval verder te zetten. Toen er ook nog een foutje werd gemaakt en de d-pion weg werd gegeven liet Gerard zien hoe je zo’n materieel voordeel uitspeelt.

Riny redde dus de eer door knap remise te spelen tegen Martin van Hecke, echt geen misselijke schaker. Toen het 2-0 voor Terneuzen stond begon Martin een ruilactie en bood (zoals het een goed teamspeler beaamt) remise aan om de teamzege veilig te stellen. Riny meldde dit netjes aan de teamleider (zoals het een goed teamspeler beaamt) met de opmerking dat hij dit aanbod zeker niet mocht aannemen. Alleen was het zo dat met geen enkele mogelijkheid Flip meer dan remise kon halen. Verder was het zo dat Riny na de ruil met een zwakke d-pion bleef zitten en dat Van Hecke gewoon winstkansen had en Riny niet. Kortom: Riny mocht het remise-aanbod aannemen en debuteert zo met een halfje tegen een1500+-speler. Prima.

Flip keek nog steeds tegen een stelling aan met een pion minder en passieve torens en zag de pionnen van Peter de Putter (gesteund door wel actieve torens) als een wals op zich afkomen. Flip wist ook wel dat alleen een wonder hem kon redden. En het kon dan wel Allerheiligen zijn, maar het wonder kwam niet.

 

Peter van der Borgt


04-10-2021
DZD C verliest van DZD B

Logisch, dat het B-team wint van het C-team. Toch? Nou, het had zomaar 2-2 kunnen zijn.

Bij voetbal is het zaak dat je je kans pakt als die zich voor doet en dat je niet treuzelt als je als spits alleen voor de vijandelijke doelman komt te staan: hoek uitkiezen en met het binnenkantje de bal in het net schoppen voordat een verdediger je de schietkans ontneemt. Bij het schaken is tijd gebruiken als je een scoringskans hebt juist wel handig; je tegenstander mag toch niks doen als jij aan zet bent. Nog beter is je zet die je van plan bent niet één keer, maar meerdere keren door te rekenen en zeker de “blundercheck” te doen. Als je achter staat daarentegen kun je snel spelen in de hoop dat je tegenstander daarin mee gaat.

Helaas hanteerde Martjan Romijn de voetbaltactiek toen hij in het middenspel gewonnen kwam te staan tegen Klemen Pernat Sušek. Klemens enige troef was een e-pion die hij tot veld e7 had gebracht. Martjan hoefde alleen maar zijn koning naar f7 te spelen om die pion onschadelijk te maken en zijn materiële voorsprong om te zetten in een vol punt, maar dacht zijn kans te pakken en speelde à tempo Te6. Deze toren kon door Klemen meteen geslagen worden en in plaats van een snelle zege boekte Martjan nu een snelle nederlaag. Jammer voor Martjan en een meevaller voor Klemen. Beiden zullen hun debuut in een teamwedstrijd anders hebben voorgesteld.

Na de 1-0 voor het B-team duurde het lang voor er een volgend resultaat was. Krijn Saman speelde een puike pot tegen Herman Schoonakker. Krijn had allerlei dreigingen op Hermans koningsvleugel en die werden Herman fataal: 1-1.

Helaas voor het C-team was in de andere twee partijen de B-speler vanaf het begin “in the lead”. Leon Zweedijk en Marco Baars gebruikten minder tijd, deden iets vaker de beste zet, wonnen wat materiaal en uiteindelijk de partij ondanks heftig tegenstribbelen van tegenstanders Flip Meijaard en Marius Leendertse.

Van Leon kreeg ik de volgende korte analyse:

Het was een London opening waarbij Flip zijn paard van b1 op d2 had geplant. Hierdoor viel de aanval op de b pion wat tegen.

In deze stelling speelde Flip echter a3 en overzag daarmee dat het paard op d4 kon slaan.

Overigens dacht ik hier, wat als hij het paard toch slaat? Paard en toren tegen pion en dame. Gevoelsmatig niet fijn en Flip speelde het dan ook niet. De vervolgzet van Flip na 13. …. Pxd4 was b4. Intuïtief speelde ik hier Da6, omdat Dd8 wat te passief leek. Daarna dacht ik Pc5 is dan vervelend na Lxc5 en cxd4, waarna de loper hangt omdat de toren onbeschermd is. Echter dreigt zwart uiteraard gewoon mat op e2 als het paard op d3 beweegt. Iets teveel naar de dreiging gekeken en te weinig naar mijn tegenkansen. Misschien moet ik wat meer schaakpuzzels doen. Mogelijk had ik het in de partij alsnog gezien als hij werkelijk Pc5 had gespeeld.

 Hij speelde echter 15. Pf3, dus na 15. .. Pxf3+ ging het paard op d3 verloren en daarmee ook de partij. De rest was historie aldus Flip in de nabeschouwing.

 

 

 

 

De Zwarte Dame B

Rating

 

De Zwarte Dame C

Rating

Ronde 1

 

Zweedijk, L.J.A. (Leon)

1672

 

Meijaard, P.J. (Flip)

1379

1 – 0

 

Baars, M.S. (Marco)

1466

 

Leendertse, M. (Marius)

1310

1 – 0

 

Schoonakker, H.A. (Herman)

1434

 

Saman, K. (Krijn)

1172

0 – 1

 

Pernat Sušek, K. (Klemen)

0

 

Romijn, M.J. (Martjan)

0

1 – 0

 

Gemiddelde Rating:

1524

 

Gemiddelde Rating:

1287

3-1

Visits: 331
Today: 1
Total: 30855