DZD D – 3e klas avond


18-02-2019

DZD D – Zierikzee C (oftewel: Het Verhaal van de Rode Lantaarn)

Deze wedstrijd was “super” belangrijk: bij winst zou Zierikzee de rode lantaarn aan de onzen overdragen. Vooraf had de sympathieke teamleider van de eilandbewoners (Paul Greefhorst) het vuurtje flink opgestookt door te melden dat hij die lantaarn naar Kruiningen zou meenemen en niet van plan was hem mee terug te nemen over de Zeelandbrug. Op de foto is die rode lantaarn te zien.

 

Hopelijk kan Paul een paard van een loper onderscheiden, maar een lantaarn van een waxinelichtje niet (waarschijnlijk kon die gozer het destijds ook niet en wilde hij eigenlijk een lantaarn naar de Gouden Koets gooien). Naast dit beperkte inzicht in de wereld van de verlichting is het ook helder dat Paul op zijn minst een vorm van kleurenblindheid heeft, want als dat ding op de foto rood is dan is de vlag van Nederland geen rood-wit-blauw. Hopelijk kan Paul wel wit van zwart onderscheiden.

Paul zette zijn partij prima op en na Lc6 liep hij zelfgenoegzaam rond (en meldde me dat hij de Rode Lantaarn – dat waxinelichtje dus – langzaam naar Marius’ kant van de tafel wilde schuiven. Dat was voorbarig. Allereerst omdat Lc6 een kwaliteit leek op te leveren, maar met een goede tegenzet van Marius alleen maar ruilen zou betekenen. Marius zag die zet echter niet en kwam dus een kwaliteit achter.

De altijd zo degelijke Jaap van Oosten leek dit keer voor een andere aanpak te kiezen. Nadat hij b4 had gespeeld besloot hij lang te rokeren wat er op zijn minst “eng” uit zag, maar toen hij dames kon ruilen zag het er aanmerkelijk veiliger uit. We waren toen zijn drie kwartier op pad. Bij Piet van Boven en Krijn Saman (die trouwens toch is binnen gekomen op de Nederlandse ratingranglijst met een mooie 1229) was er nog weinig van te zeggen.

Een half uur later is Krijn een pionnetje voor gekomen en heeft Piet mooie winstkansen door een ver opgerukte d-pion. Na Van Dalsens Kf1 ziet Piet helaas niet dat Txg2 direct wint, maar Piet doet een andere zet die ook moet winnen als Piet zijn zenuwen in bedwang kan houden Bij Jaap blijft het er “eng” uit zien, ondanks dat Jaap inmiddels een pion in de plus staat.

En dan gaat het opeens snel. Even was uw verslaggever weg (om te kijken waarom Bram Boone verloren had) en toen ik terug kwam stonden we op 2,5 punt. Jaap en Piet hadden gewonnen en Krijn had geremiseerd.

De Rode Lantaarn moest dus definitief mee terug naar Het Eiland. Erger nog (voor Paul) was dat het er op leek dat Marius nog meer zout in de wonden zou strooien, want hij had inmiddels zijn tegenkansen benut en was materiaal voor gekomen en moest alleen een ver doorgelopen pion weten te ontmantelen. Dat lukte en de monsterzege was binnen en de Rode Lantaarn weer buiten.

Gedetailleerde uitslag:

DZD D 1179 Zierikzee C 1261 3,5 0,5
Leendertse 1282 Greefhorst 1333 1 0
Van oosten 1092 Baakman 1357 1 0
Van Boven 1112 Van Dalsen 1235 1 0
Saman 1229 De Vrieze 1119 0,5 0,5

 


25-01-2019

 

Het claimen van een partij bij geen zetten opschrijven….

Het claimen gebeurde door Piet, die zijn tegenstander er op aan sprak geen zetten genoteerd te hebben. Daarop ontstond discussie, omdat men bij Middelburg dacht, dat er dan sprake was van tijdstraf. Er was geen wedstrijdleider aanwezig. Het reglement werd er bijgehaald. Daarna werd tot remise besloten. Piet stond inmiddels een stuk achter.

Door al deze consternatie raakte Krijn het spoor bijster, terwijl hij zetten in zijn hoofd had om zijn tegenstander te verschalken. Deze zetten was hij helaas kwijt en zijn tegenstander kreeg de overhand. En won de partij.

Dies zette zijn partij goed op, maar kon het niet bolwerken tegen good old Jan Boone. Toch goed gespeeld van Dies.

Marius zijn partij leek naar remise te gaan, maar op het eind kreeg hij een prachtige combinatie met schaak van zijn tegenstander voor zijn kiezen. Dat kostte hem een stuk en later de partij.

Al met al een wat rommelig avondje.

Middelburg C 1391 DZD D 1195 3,5 0,5
Van Tuijl 1563 Leendertse 1287 1 0
De Jager 1451 Van Boven 1103 0,5 0,5
Poortvliet 1319 Saman 1 0
Boone 1229 Lokerse 1 0

 


7-01-2019

 

Geen punten afgesnoept van Zierikzee B

Door alle aandacht op mijn eigen partij heb ik niks gezien van de  overige borden. Op het 3e bord van Piet ging het jammer genoeg snel mis. Hij moest zijn dame geven. Ook Krijn moest na verloop van tijd de vlag strijken; tevens door verlies van zijn dame.

Jammer voor beiden. Dus 2 – 0 voor Zierikzee B. Jaap speelde een degelijke partij, maar moest door tijdnood gedwongen in remise berusten. Zodoende was de overwinning binnen voor Zierikzee B.

Zelf was ik bezig met een spannende partij met in 1e instantie wat initiatief mijnerzijds, maar ook mijn tegenstander (Eric Bouman) zette zijn stukken op de goede velden. Na verloop van tijd kwam er een combinatie in het spel, met als gevolg loperwinst door het slaan van mijn toren. Indien mijn tegenstander deze toren sloeg, was het vervolg een schaak met mijn paard gevolgd door verlies van zijn dame. Hij speelde het anders, maar kwam steeds meer in tijdnood. Ook ik moest nog goed opletten en de juiste zetten blijven spelen. Dat lukte; winst voor mij maar een nederlaag voor DZD D met 2½ – 1½

 


 

6-12-2018

 

Het eerste punt voor DZD D

In een gemoedelijke sfeer werden wij ontvangen. Oostkapelle beschikt over prachtige digitale Garde klokken. Een lust voor het oog.

Maar nu het schaken. Omdat ik alle zeilen moest bijzetten bij mijn eigen partij, heb ik weinig gezien van de overige borden. Toch ging het best goed met DZD D. Piet scoorde al snel een vol punt in zijn partij. Keurig gedaan!
Marco won netjes van zijn tegenstander in een eindspel met zijn toren tegen een paard met enige pionnen op het bord. Ook Jaap en Marius gaven degelijk partij. Maar toch ging het mis bij deze borden. Beiden gaven dan ook op.

Het blijft opletten bij het schaakspel.

Oostkapelle A 1479 DZD D 1211 2 2
Paauwe 1592 Baars 1346 0 1
V.d. Heijden 1543 Leendertse 1287 1 0
Duvekot 1301 Van Oosten 1108 1 0
Vuijk Van Boven 1103 0 1

Marius


09-11-2018

Ondanks mooie start, toch verlies

Wij waren in mijn beleving nog maar net bezig, toen Piet mij meldde dat hij door middel van het verschalken van de dame van zijn tegenstander, gewonnen had. Keurig Piet!

Op de overige 3 borden was de strijd volop bezig. Jaap was in een gelijkwaardige stelling gewikkeld met zijn tegenstander. En ook Alexander volop in de weer tegen de vrouw van Goes.

Zelf had ik net een stuk verloren, maar compensatie gekregen door het snoepen van 2 pionnen van mijn opponent.

De avond en de tijd vorderde (!). Jaap verspeelde helaas een toren. Gelijke stand dus. Alexander raakte inmiddels wat pionnen kwijt. En ik zag de klok verstrijken, verloor een stuk door foutieve voortzetting,

maar kreeg een aanval door het centrum. Won de dame tegen 2 torens; uiteindelijke materiaalverhouding was: zwart 2 torens en loper plus 3 pionnen tegenover wit 1 dame en 6 pionnen.

Met de tijd niet echt in mijn voordeel… bood ik remise aan… en hij nam het aan!

Ook Alexander had remise aangeboden, maar zij was aan de winnende hand in een toreneindspel, met 2 verbonden vrijpionnen in haar voordeel. Na verloop van tijd verloor Alexander dan ook.

Op naar de volgende tegenstander!

Goes D 1221 DZD D 1135 2,5 1,5
Verburg 1382 Leendertse 1266 0,5 0,5
Frijhoff 1283 Van Oosten 1109 1 0
Blok 1041 Van Boven 1103 0 1
Kloos-Kämink 1176 Van ’t Hoff 1063 1 0

Marius

 

 


08-10-2018

 

DZD D 1159 DZD C 1465 1 3
Leendertse 1266 Capello 1561 0 1
Van Oosten 1109 Schoonakker 1451 0 1
Van Boven 1103 Den Hollander 1448 0 1
Saman Meijaard 1399 1 0

 


17-09-2018

DZD D VERLIEST ONDANKS MAN MEER

Denk en Zet B kwam maar met drie man. Zo stonden we al meteen met 1-0 voor, maar binnen het half uur zagen we die voorsprong (als je naar de borden keek) al verdampen. De beide zwartspelers (Freek Pruis en Krijn Saman) hadden hun opening te voorzichtig opgezet en dreigden onder de voet gelopen te worden. Bij Krijn was er een “komische” reden: zijn tegenstander kende Krijns opening niet, deed een zet die niet in de theorie staat, maar Krijn bleef stug volgens de theorie spelen met vervelende gevolgen: pion achter en een gevaarlijke koningsstelling, maar met nog wel wat remisekansen.

Freek kon nog even keepen, maar moest al snel capituleren: 1-1 dus. Marius Leendertse kwam goed uit de opening, leek een kwaliteit te winnen, maar zijn tegenstander had een creatieve verdediging. Dit zou een stuk kosten, maar twee verbonden vrijpionnen opleveren. Dat durfde Marius niet aan en hij wikkelde af naar een gelijke stelling, die snel remise werd.

Toen was het lot van het D-team dus in Krijns handen (en in die van Wilco Lindhout). Misschien had Krijn met een opstelling van zijn loper op c6 en elkaar dekkende (en zo nu en dan gemene vorkjes dreigende) paarden de pionnen op de koningsvleugel kunnen tegen houden, maar Krijn probeerde aan te vallen wat niet de beste keuze was, want zijn drie lichte stukken werden steeds aangevallen en naar slechte velden gedwongen. Krijns damevleugel viel zo ten prooi aan de vraatzucht van Lindhouts toren en opgave van de partij was dan ook het enige dat Krijn restte.

Dat de Tholenaren wonnen was overigens op basis van de ratingverhoudingen volstrekt logisch. Kijk maar naar de gedetailleerde uitslag:

DZD D 1222 DEZ B 1492 1,5 2,5
Pruis 1292 De Graaf 1661 0 1
Leendertse 1266 Blonet 1578 0,5 0,5
Saman Lindhout 1238 0 1
Van Oosten 1109 N.O.G. 1 0

en het 4e bord bleef leeg (zodat we daar de 1 scoorden en Jaap van Oosten kon rapid-den)