DZD B

DZD B – Goes C
10-3-2025

 

De Zwarte Dame B Rating Goes C Rating Ronde 6
Hollander den, R. (Rinus) 1750 Feijter de, D.C. (David) 1826 0 – 1
Dek, E. (Eric) 1747 Tholenaar, J. (Jo) 1714 1 – 0
Boone, A.W. (Bram) 1726 Dekker, R.L.E. (Rob) 1769 0 – 1
Bruijn de, S.J. (Sander) 1713 Kloos-Kämink, M. (Marlies) 1476 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1734 Gemiddelde Rating: 1696 2-2

 


DEZ B – DZD B
14-2-2025

DZD B wint overtuigend met drie invallers!

Door allerlei omstandigheden moesten we met drie invallers aantreden: Leon Zweedijk (meteen gebombardeerd tot teamleider), Herman Schoonakker en jeugdlid (en broertje van) Julian Duynkerke.

Het werd een spetterende 4-0 zege.

Denk en Zet B Rating De Zwarte Dame B Rating Ronde 5
Bajramovic, I. (Ibrahim) 1681 Zweedijk, L.J.A. (Leon) 1735 0 – 1
Stoutjesdijk, A. (Adrian) 1624 Bruijn de, S.J. (Sander) 1695 0 – 1
Leemreijze, R. (Raymond) 1463 Schoonakker, H.A. (Herman) 1613 0 – 1
Scherpenisse, D. (Daniël) 1463 Duynkerke, C.J.G. (Julian) 0 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1558 Gemiddelde Rating: 1681 0-4

 

Teamleider Leon schrijft dit over de wedstrijd:

Sander speelde Scandinavisch met teruggaan van zijn dame naar d8. Daar had hij de laatste tijd flink mee gewonnen, ipv Da5. Ook nu pende hij weer graag het paard van zijn tegenstander met zijn loper, maar kreeg een loperoffer tegen zich op f7, wat hem een pion kostte en de rokade. Toen er nog geen uitslagen bekend waren vroeg hij netjes aan mij of hij remise mocht aanbieden. Uiteindelijk had zijn tegenstander moeten winnen, maar Sander zette de klok stil toen zijn tegenstander schaak stond en een andere zet deed. Daarop gaf zijn tegenstander op en boekte Sander een wat geflatteerde zege. Toen hadden Herman en ik al gewonnen.

Ook bij Herman kwam een soort Scandinavisch achtige stelling op het bord. Na c4 speelde de tegenstander d5 en Herman sloeg die pion. Kwam de hele partij steeds iets beter te staan en won netjes.

Julian speelde klassiek Hollands (hij had een boek van mij erover geleend en ja ik heb er nog een paar thuis, niet al mijn schaakboeken staan in de kast op de club). Speelde het netjes. Vroeg op een gegeven moment ook of hij remise mocht aanbieden. Nam de tegenstander ook niet aan. Julian tikte het vervolgens netjes uit. In zijn eindstelling had hij een paard en zijn tegenstander een aantal pionnen, maar het paard snoepte die een voor een weg. Niet helemaal de slotstelling meer gevolgd, maar dacht dat de pionnen van Julian konden doorlopen.

Met dit verslag doet Leon zichzelf wat tekort. Hij speelde een (zoals we dat van Leon gewend zijn) complexe partij. Een onachtzaamheid in de opening had Leon beroofd van zijn sterke zwartveldige loper. Nou ja “beroofd”; die loper was geruild tegen een paard. De engine liet een klein voordeel voor zwart zien. Ik zag het niet. Ik zag wel dat Leon een koningsaanval startte. Die aanval was te pareren, maar je moest geen gekke dingen doen. Toen zwart (al dan niet gedwongen) met zijn toren wat heen-en-weer begon te springen (nou ja, een toren springt niet natuurlijk) werd zijn pion op e6 zo zwak dat die door Leon gewonnen kon worden. Zwart probeerde nog een schwindel, maar dat kostte een loper. Daarna kon Leon afruilen en zijn stukken en pionnen zo neer zetten dat zwart geen enkel aanknopingspunt had voor een tegenaanval. Erger nog: hij had ook geen enkele verdediging meer tegen of doorlopende pionnen of een binnenvallende koning of een binnenvallend paard. Mooie zege van Leon.

Uiteraard mag een partijfragment niet ontbreken. En we kiezen voor Julian.

Julian speelt met zwart. In de opening heeft hij een stuk gewonnen, maar door een onhandige manoeuvre moest hij even later twee pionnen teruggeven. We zitten nu in het eindspel. Wit is creatief op de schwindeltoer gegaan en heeft net 42. f5 gespeeld. Natuurlijk kan zwart die pion slaan, maar verlies je dan niet je h-pion en hoe sterk wordt dan de witte vrije h-pion.

Julian lost het heel mooi op met 42……Pg1! Na 43. fxg6, Pf3+ 44. Kf5, Pxh4+ 45. Kg5 volgt 45……Pxg6 en als wit het paard slaat loopt de zwarte h-pion door. Wit sloeg dus die pion maar, maar met een stuk meer trok Julian de winst eenvoudig naar zich toe.

 

Peter van der Borgt

 


 

DZD B – Middelburg B
13-1-2025

 

De Zwarte Dame B Rating Middelburg B Rating Ronde 4
Dek, E. (Eric) 1758 Westerweele, M. (Maarten) 1823 0 – 1
Boone, A.W. (Bram) 1726 Onbekende Speler 0 1 – 0
Klinken van, A. (Ad) 1703 Grijsbach, A. (Annelies) 1697 0 – 1
Bruijn de, S.J. (Sander) 1698 Frijhoff, J. (Jeroen) 1660 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1721 Gemiddelde Rating: 1727 1½-2½

 


DZD C – DZD B
25-11-2024

Ronde 3

Uitslag en verslag zie: DZD C

 

 


Oostkapelle – DZD B
14-11-2024

 

Op donderdag 14 november gingen we naar De Egelantier in Oostkapelle om tegen het A-team te spelen. Eric Dek, Bram Boone, Sander de Bruijn en ik werden er hartelijk ontvangen door alle spelers van Oostkapelle. Onze Eric Clarisse was er ook, iets met software. Direct kregen we koffie aangeboden in de fraaie speelruimte met prachtig schaakmateriaal, dus waren de ingrediënten aanwezig om er een fijne schaakavond van te maken.

De einduitslag werd uiteindelijk 1,5-2,5 in ons voordeel.

Sander de Bruijn tegen Leo van der Heijden

Sander (1707) speelde met zwart tegen Leo van der Heijden (0).

Wit begon heel sterk en was vanaf het begin van de partij steeds beter komen te staan tot aan zet 21 (engine: +4).


Stelling na zet 21 …. Dc7

Daarna ging het voor Wit echter op min of meer dezelfde manier bergafwaarts. Sander verdedigde sterk, terwijl Wit maar niet de juiste voortzetting kon vinden.


Stelling na 35. Dxf3

In deze stelling kan zwart met enkele paardzetten (Pe4 en Pc3) de kwaliteit die hij achterstond, terugwinnen.

Daarna ontstond op zet 38 een gelijke stelling:


Stelling na 38. … Td7

Wit raakte op dit moment echter helemaal de weg kwijt en speelde 39. e4 ???? Sander won daarna eenvoudig doordat Wit in zetdwang zijn f-pion verloor.
Mooi verdedigd en uitgespeeld door Sander.

Bram Boone (1721) tegen Wim van der Heijden (1728)

Bram had met Wit aan het derde bord Wim van der Heijden als tegenstander. Zij speelden een gesloten Siciliaan. Beiden bouwden hun stelling rustig op. De stelling van Bram kende eigenlijk geen zwaktes, zijn tegenstander had een zwakke pion op d6, maar die was al snel weer verdwenen na pionnenruil op e5.


Stelling na 6. 0-0

Zwart had een paard op d4 weten te posteren, maar ruilde dat sterke paard af tegen wit’s slechte witte loper op e2.

Op zet 16 kwam Bram beter te staan na een dameruil op f2. Torens konden worden verdubbeld, de zwarte stelling was erg kwetsbaar geworden, met name op f6. En zwarts lange rokade maakte het eigenlijk alleen maar erger. Bram maakte goed gebruik daarvan en won daarna vrij eenvoudig. Netjes gedaan.


Torenverlies na 34. Pd7

Eric Dek (1765) tegen Ronald van de Wetering (1869)

Eric Dek speelde met wit aan het eerste bord en moest het opnemen tegen Ronald van de Wetering. Het werd een Konings-Indische partij.
Tot zet 16. …. b5 ging het min of meer gelijk op.


Stelling na 16. …. b5

Eric speelde hier 17. b3 ? en na 17. … bxc4 18. bxc4 Tc4 19. Tfb1 Tfb8 20. Txb4 cxb4 staat Zwart ineens veel beter en gaat de pion op d5 (Pxd5) verloren doordat de witte dame ongedekt staat. En heeft Zwart een vrijpion.
Er is daarna geen houden meer aan.

Rinus den Hollander (1726) tegen Anton Bil (1768)

Over deze partij is maar weinig te vertellen. Ik speelde met zwart aan het 2e bord tegen Anton Bil. Het werd een wat bloedeloze positionele partij met weinig opwindende momenten, waarin de engine tussen +1,3 en -1,4 schommelde. Tijdnood was er uiteraard wel weer aan mijn zijde.
De stukken werden langzaamaan geruild totdat er uiteindelijk een stelling met ongelijke lopers overbleef en wit een pion meer had. En dat is dan algauw een remise. En daarmee werd de teamwinst een feit.


Eindstelling

 

Oostkapelle A – DZD B 1,5 – 2,5

Ronald van de Wetering – Eric Dek 1 – 0

Anton Bil – Rinus den Hollander ½ – ½

Wim van der Heijden – Bram Boone 0 – 1

Leo van der Heijden – Sander de Bruijn 0 – 1

 

 


Zierikzee B – DZD B
23-9-2024

 

Op maandag 23 september arriveerden we keurig op tijd in de ‘vesting’ (het gebouw heet eigenlijk de Veste) waar schaakvereniging Zierikzee zich had verschanst. Even leek het erop dat Zierikzee alles uit de kast had gehaald om te winnen. Om te beginnen was de stroom uitgevallen en hadden ze bedacht dat we bij het licht van de noodverlichting onze partijen konden spelen. Want ze konden niet bij de stoppenkast. Een veilig gevoel…

Verder was de koffie op toen ik mijn tegenstander iets te drinken aan wilde bieden, probeerde op bord 1 de tegenstander van Marko te winnen met een niet reglementaire zet (wat Marko zag) en was tot overmaat van ramp de cola op.

Maar toen we (alle gekheid op een stokje) serieus aan de partijen waren begonnen en het rumoer in de zaal was gezakt tot ZEN niveau werd er gevraagd of we bezwaar hadden tegen een foto voor het verslag op de site. Dat hadden we niet en zodoende kunt u op de site van Zierikzee zowaar ons team in volle actie bewonderen. Zelfs de partij van Bram kunt u daar naspelen.

Op bord 1 trok Marko voortvarend ten aanval. Grappig detail was wel dat zijn tegenstander sneller speelde dan Marko. Meestal is dat andersom. Marko won eerst een pion en toen hij een stuk of een dame dreigde te winnen dacht zijn tegenstander dit te pareren met een paardzet die Marko zijn dame aanviel. Marko had dit paard kunnen pennen met zijn loper, maar sloeg gewoon de dame en toen zijn tegenstander hetzelfde deed bleek Marko, nadat de kruitdampen waren opgetrokken, gewoon een stuk meer te hebben. Toen hij daarna zijn loper gebruikte om de zwarte koning aan te vallen op g8 en Pf7+ kon geven toen de koning naar h8 was verhuisd vond zijn tegenstander het wel genoeg en gaf op.

Op de andere drie borden hadden onze tegenstanders hun stellingen voorzichtig opgebouwd. In mijn geval kreeg ik daardoor niet direct de gewenste stelling. Toen ik op avontuur ging met mijn dame naar b6 lokte ik daarmee zijn pionnen naar voren op de damevleugel. Doordat mijn tegenstander een centrumpion sloeg kon ik al mijn stukken activeren. In de volgende stelling leek het erop dat ik een stuk ging winnen (zie diagram).

Ik zat hier echter te kijken naar 20. Te1. waartegen ik dan Pd7 in gedachten had. En na Te3 win ik dan geen stuk. Maar mijn tegenstander speelde 20. Db3, waardoor ik het stuk werkelijk won. Daarna speelde mijn tegenstander nog even door, maar gaf de partij gewonnen, net nadat Eric Dek remise had aangeboden en zijn tegenstander dat had afgeslagen. Die had daar achteraf spijt van, want Eric voerde de druk netjes op en won.

Toen was alleen Bram Boone nog bezig. Die kon al in een vroeg stadium van het spel een loper in de stelling van zijn tegenstander plaatsen. Toen daar doodleuk nog een loper naast kwam te staan moest de tegenstander allerlei capriolen uithalen met zijn toren en dame om geen kwaliteit te verliezen. Op het eind had Bram zijn tegenstander weinig tijd meer. Hij had nog kunnen proberen om eeuwig schaak te krijgen, maar deed dat niet. Bram had zijn vrijpionnen nog wat verder op kunnen schuiven, maar deed dat ook niet. Toch gaf zijn tegenstander op.

En daarmee konden we met de maximale uitslag terug de Zeelandbrug over.

Zierikzee B 1597 DZD B 1769 Uitslag
Peter de Vrieze 1689 Marko Burger 1844 0 – 1
Ernst van de Beek Leon Zweedijk 1760 0 – 1
Mark van Rooten Eric Dek 1756 0 – 1
Erik de Vrieze 1504 Bram Boone 1715 0 – 1

 

Leon Zweedijk