DZD B

Zierikzee B – DZD B

Op maandag 23 september arriveerden we keurig op tijd in de ‘vesting’ (het gebouw heet eigenlijk de Veste) waar schaakvereniging Zierikzee zich had verschanst. Even leek het erop dat Zierikzee alles uit de kast had gehaald om te winnen. Om te beginnen was de stroom uitgevallen en hadden ze bedacht dat we bij het licht van de noodverlichting onze partijen konden spelen. Want ze konden niet bij de stoppenkast. Een veilig gevoel…

Verder was de koffie op toen ik mijn tegenstander iets te drinken aan wilde bieden, probeerde op bord 1 de tegenstander van Marko te winnen met een niet reglementaire zet (wat Marko zag) en was tot overmaat van ramp de cola op.

Maar toen we (alle gekheid op een stokje) serieus aan de partijen waren begonnen en het rumoer in de zaal was gezakt tot ZEN niveau werd er gevraagd of we bezwaar hadden tegen een foto voor het verslag op de site. Dat hadden we niet en zodoende kunt u op de site van Zierikzee zowaar ons team in volle actie bewonderen. Zelfs de partij van Bram kunt u daar naspelen.

Op bord 1 trok Marko voortvarend ten aanval. Grappig detail was wel dat zijn tegenstander sneller speelde dan Marko. Meestal is dat andersom. Marko won eerst een pion en toen hij een stuk of een dame dreigde te winnen dacht zijn tegenstander dit te pareren met een paardzet die Marko zijn dame aanviel. Marko had dit paard kunnen pennen met zijn loper, maar sloeg gewoon de dame en toen zijn tegenstander hetzelfde deed bleek Marko, nadat de kruitdampen waren opgetrokken, gewoon een stuk meer te hebben. Toen hij daarna zijn loper gebruikte om de zwarte koning aan te vallen op g8 en Pf7+ kon geven toen de koning naar h8 was verhuisd vond zijn tegenstander het wel genoeg en gaf op.

Op de andere drie borden hadden onze tegenstanders hun stellingen voorzichtig opgebouwd. In mijn geval kreeg ik daardoor niet direct de gewenste stelling. Toen ik op avontuur ging met mijn dame naar b6 lokte ik daarmee zijn pionnen naar voren op de damevleugel. Doordat mijn tegenstander een centrumpion sloeg kon ik al mijn stukken activeren. In de volgende stelling leek het erop dat ik een stuk ging winnen (zie diagram).

Ik zat hier echter te kijken naar 20. Te1. waartegen ik dan Pd7 in gedachten had. En na Te3 win ik dan geen stuk. Maar mijn tegenstander speelde 20. Db3, waardoor ik het stuk werkelijk won. Daarna speelde mijn tegenstander nog even door, maar gaf de partij gewonnen, net nadat Eric Dek remise had aangeboden en zijn tegenstander dat had afgeslagen. Die had daar achteraf spijt van, want Eric voerde de druk netjes op en won.

Toen was alleen Bram Boone nog bezig. Die kon al in een vroeg stadium van het spel een loper in de stelling van zijn tegenstander plaatsen. Toen daar doodleuk nog een loper naast kwam te staan moest de tegenstander allerlei capriolen uithalen met zijn toren en dame om geen kwaliteit te verliezen. Op het eind had Bram zijn tegenstander weinig tijd meer. Hij had nog kunnen proberen om eeuwig schaak te krijgen, maar deed dat niet. Bram had zijn vrijpionnen nog wat verder op kunnen schuiven, maar deed dat ook niet. Toch gaf zijn tegenstander op.

En daarmee konden we met de maximale uitslag terug de Zeelandbrug over.

Zierikzee B 1597 DZD B 1769 Uitslag
Peter de Vrieze 1689 Marko Burger 1844 0 – 1
Ernst van de Beek Leon Zweedijk 1760 0 – 1
Mark van Rooten Eric Dek 1756 0 – 1
Erik de Vrieze 1504 Bram Boone 1715 0 – 1

 

Leon Zweedijk