DZD A

Goes C – DZD A
18-10-2024

Vrijdagavond speelden we met DZD A uit tegen Goes C. Van de 6 basisspelers konden er 5 niet waardoor er zelfs invallers gezocht moesten worden die sterker waren dan de basisspelers van hun C team. Zo belandde Joey van de Braak tegenover Lennard en natuurlijk viel good old Jo Tholenaar ook in.

We gaan de borden af in chronologische volgorde van het aflopen van de partij. Ruben de Bruijn was als eerst klaar en heeft een korte samenvatting gemaakt:

Vrijdag had ik de eer om tegen Jo Tholenaar te spelen, de schaker uit Goes die op 96-jarige leeftijd nog schaakt!

Hij speelde met wit de Grand-Prix aanval tegen het Siciliaans van mij. Nadat wit e5 gespeeld had, kwam ik met Lf5 en begon het veel te lijken op de Caro-Kann opening.

Na Pc6 en Db6 viel ik het centrum aan, en Jo speelde het wat passieve 8. d3. Nu kon ik zelf op zet 11. d4 spelen en uiteindelijk een stuk winnen.


Dit is de stelling op zet 11, na Le3 kon ik hier d4 spelen.

We speelden door, maar nadat ik een aantal stukken kon afruilen en mijn c-pion op ging spelen gaf wit op.

Toen we vroeg op 1-0 stonden wilde Ruben nog wel even analyseren maar, ik citeer Jo, “Ik ben maar een oud mannetje, ik ben 96…”. De rest verstond ik niet zo goed maar het kwam er op neer dat hij naar bed ging. Toch knap dat hij nog altijd meespeelt.

Lennard Duynkerke speelde zoals eerder gezegd tegen Joey van de Braak. Hij kreeg niet zijn geliefde Jobava Londen op het bord omdat zijn tegenstander met een soort van dame-indische opstelling opende. Het leek gelijk op te gaan maar zwart creëerde steeds meer druk op de stelling en ook op de klok. Toen Lennard in onderstaande stelling Kd2 speelde dacht ik al dat het lastig ging worden, en dat werd het ook.

Toch probeerde Lennard nog wel wat maar toen in onderstaande stelling Txd3 op het bord kwam was het wel klaar. 1-1 dus.

Corné Harmsen speelde met wit tegen David de Feijter. Corné had zich voor de partij al voorgenomen om een vleugelgambiet te spelen nadat hij het er met Ruben over had gehad. Het werd uiteindelijk een “French Defense: Knight Variation, Wing Gambit”, kijk zelf maar:

Vanaf de opening kon ik er al geen kaas meer van maken, en dat bleef eigenlijk de hele partij wel een beetje. Zwart kwam gevoelsmatig wel goed uit de opening maar Corné begon steeds meer druk te zetten op zwarts koning. Tijdens dit druk zetten heeft zwart wel een winstkans gemist maar dat werd alleen door de computer gevonden. In onderstaande stelling kreeg Corné de kans om zijn pion terug te winnen en deed dat ook, ziet u hoe? Het antwoord staat onderaan het verslag.

Hierna kwam zwart nog heel even terug in het spel maar niet veel later was dit de stelling:


Corné speelde hier Ld3 en de dame zit gevangen. Zwart gaf op, 2-1 dus.

Zelf had ik (Riny Westveer) de hele partij al een klein plusje tegen Jefta van Steijn, maar durfde ik ook niet te veel risico’s te nemen omdat ik niet wist wat Lennard en Corné zouden doen. Toen Lennard had verloren moesten Corné en ik dus 1.5 punt scoren. Mijn stukken stonden steeds wel beter maar eigenlijk was ieder eindspel remise dus hoopte ik op een vol punt van Corné. Toen ik richting tijdnood ging bedacht ik me nog één keer te gaan kijken bij Corné en die was tot mijn verbazing al klaar en had gelukkig gewonnen. Remise was dus voor mij genoeg.

Eigenlijk kreeg ik vanaf dat moment pas de eerste winstkansen maar omdat ik geen enkel risico wilde lopen in tijdnood wikkelde ik af naar de makkelijkste remise stelling die ik kon vinden. Ik had een pion meer en stond actiever dus vanaf die stelling waren de enige 2 reële uitslagen een winst voor mij of remise. Ik bood remise aan en dit nam hij aan waardoor we met 2.5-1.5 wonnen.

 

 

Antwoord: Txg6

 

Goes C Rating De Zwarte Dame A Rating Ronde 2
Braak van de, J. (Joey) 1929 Duynkerke, L.J. (Lennard) 1902 1 – 0
Steijn van, J.B.L. (Jefta) 1843 Westveer, M.C.A. (Riny) 1876 ½ – ½
Feijter de, D.C. (David) 1821 Harmsen, E.C. (Corné) 1847 0 – 1
Tholenaar, J. (Jo) 1716 Bruijn de, R.T. (Ruben) 1718 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1827 Gemiddelde Rating: 1836 1½-2½

 


Verslag DZD A – DEZ B

Het was een stroeve start van het seizoen. Pas een week van tevoren hoorden we dat de volgende clubavond zouden moeten spelen. Nu viel het voor ons mee dat het een thuiswedstrijd was, DEZ kon echter niet op tijd een team op de been brengen, waardoor de wedstrijd een week verplaatst. Maar maandag 30 september was het dan zover en konden we de eerste wedstrijd van het seizoen spelen. Weliswaar met een bord minder omdat DEZ slechts met drie spelers opkwam, maar dit mocht de pret niet drukken.

We waren nog geen tien minuten bezig of de bord 1 speler van DEZ blunderde een stuk. Lennard viel in een Siciliaan het paard op e4 voor de tweede keer aan dat slechts één keer gedekt stond, maar zijn tegenstander deed er niets aan om het stuk nog een keer te dekken. “Het was gewoon schaakblindheid!” mopperde hij in de analyse. Er werd nog even doorgespeeld, maar toen er nog een stuk viel en de dames werden geruild vond hij het welletjes, de eerste punt was binnen.

Riny had op dat moment al een erg comfortabele stelling uit een Benoni: een mooi ruimtevoordeel, een opgeschoven h-pion en veel stukactiviteit. Zijn tegenstander daarentegen had moeite om de stelling bijeen te houden. Het duurde niet lang meer of hij was gedwongen om een pion op te geven of zijn stelling helemaal vast te zetten door een paard terug te spelen naar de 8e rij. Hij koos de laatste optie, maar dit bleek fataal. Binnen 5 zetten kon Riny beslissend binnenkomen en snel daarna gooide ook zijn tegenstander de handdoek in de ring.

Corné had op bord 3 in het middenspel een kwaliteit gewonnen met een röntgenaanval en koos ervoor om de stelling meer en meer aan het versimpelen. Nadat de meeste stukken en de pionnen op de dameszijde van het bord waren, speelde hij een eindspel met 2 torens en een paard tegen paard, loper, toren. Hij maakte het voor de omstanders nog wel even spannend toen hij een paardvork tussen beide torens blunderde. Een speler van DEZ concludeerde buiten de deur: “Hij geeft het weg hoor, hij geeft het weg met Pc3”. Corné had echter een aantal zetten verder gekeken en bleek zelf de winnende combinatie achter de hand te hebben. Zijn tegenstander moest dus een aantal zetten later opgeven.

Ondanks de stroeve start was het dus toch een mooi begin van het seizoen, een 4-0 overwinning voor DZD A. Op naar onze eerste uitwedstrijd op 18 oktober!

De Zwarte Dame A Rating Denk en Zet B Rating Ronde 1
Duynkerke, L.J. (Lennard) 1902 Blonet, T. (Theo) 1734 1 – 0
Westveer, M.C.A. (Riny) 1876 Meyer de, J.A. (Andries) 1665 1 – 0
Harmsen, E.C. (Corné) 1847 Scherpenisse, D. (Daniël) 1485 1 – 0
Bruijn de, R.T. (Ruben) 1718 Onbekende Speler 0 1 – 0
Gemiddelde rating: 1836 1628 4-0