Schaakanalyse

Op  deze stellingen kunt u onderaan reageren, om span tegen te gaan moet u zich wel (eenmalig) even aanmelden. Misschien een idee om een stelling van je eigen partij te laten bekijken door onze schakers van de club? Geef dan wel even het stelling nummer door bij je bericht.

Stuur je eigen stelling en de zetten door De Zwarte Dame

Op deze pagina kunnen we ook de stellingen plaatsen aan de hand van een Facebook verslag. Lijkt een beetje vreemd om twee dezelfde stellingen neer te zetten maar de rechter stelling is de “opstelling en de tweede heeft de mogelijkheid om de zetten te spelen. Raar, maar kan (nog) niet anders .


Stelling 3

In de praktijk ging het helemaal niet zo makkelijk.

Jan bereikte niet veel tegen Paul Greefhorst en Jans wat wilde actie (g5 gevolgd door Th6) leverde meer ellende op dan goeds. Greefhorst kon met een petite combinaison een pion winnen, maar dat werd hem ook meteen fataal.
Paul denkt in deze stelling (waarin hij dus een pion meer heeft)met het net gespeelde Tf5 (gevolgd door slaan op g4) de pion voor te blijven, maar wat speelt Jan hier? Antwoord: zie hierna. Ik zal alvast verklappen dat Jan won.

 


Stelling 2

Tegenstander Rinus Burgerhoff kwam niet goed uit de opening en moest veel tijd investeren om niet al ruim voor de 20e zet te verliezen. In de onderstaande stelling had Peter net 19. Pg3 gespeeld en Rinus zag zijn kans schoon om (met nog weinig tijd op de klok) dameruil proberen af te dwingen en speelde Dg5 en trapte zo met open ogen in de val die Peter had uitgezet. Ziet u de val en snapt u dat Rinus na Peters 22e zet opgaf  ?


Stelling 1

In deze stelling had Piet net “sneaky” Kg6 gespeeld (na schaak van Dies). Nu speelde Dies Td4 om pion f4 te gaan winnen, maar toen ging het dus mis: h5+, Kh3 (gedwongen), gevolgd door Th1 mat. In plaats van Td4 had Dies beter schaakjes kunnen blijven geven.

 


 

 

 

 

 

Geef een reactie