DZD 1

DZD – SHTV

REMISE UIT HET VUUR GESLEEPT.

Tegen SHTV 1 heeft het keurkorps van De Zwarte Dame  4-4 gespeeld. De Hagenezen zullen met gemengde gevoelens richting de Hofstad terugkeren, want wat hebben ze de teamzege uit handen gegeven.

SHTV staat voor Schaakcombinatie Haagse Toren Vogelwijk en het is (zeker vanuit Zeeuws perspectief) een grote club. Als je meer wilt weten: hun website geeft een aardig beeld van deze club: SHTV.

Niet alleen qua aantal leden, maar ook qua schaakniveau waren ze op papier veel beter dan ons. Gemiddeld hadden ze vandaag 120 ELO-punten meer en op elk bord was er sprake van een ratingverschil in ons nadeel.

Aanvankelijk leek het er ook op dat dat verschil in de uitslag tot uitdrukking zou komen. Alleen bij Wouter Bliek was er weinig aan de hand. Eric Clarisse had een kwaliteit weg geblunderd, maar wel enige compensatie over gehouden. Op alle andere borden was het op zijn minst zo dat de thuisspelers niet tevreden zullen zijn geweest.

Grappig was wel dat op elk bord waar met 1.e4 werd geopend (op 6 borden) er geantwoord werd met de c-pion: 3 keer Siciliaans en dus 3 keer Caro-Kann. De Siciliaanse partijen waren in twee gevallen Alapins. Bij Willy Meulblok sloeg hun teamleider Peter Vorstermans (die ergens in de jaren ’80 nog een enkele keer met onze teamleider Peter van der Borgt in één bedrijfsschaakteam in Rotterdam had gespeeld) op d4 terug met de dame. Willy reageerde daar niet goed op en werd in de verdediging gedrongen. Peter van der Borgt ging met zijn paard via a3 naar c4, terwijl c2 logischer zou zijn geweest. Als je dan later dat paard via a3 naar c2 moet spelen, was wel duidelijk dat Peter nogal wat tempi had verspeeld en zich niet aan het beste deel van zijn moest wijden: verdedigen.

Rinus den Hollander kwam in de Caro-Kann niet aan rokeren toe en Ton van Vliet speelde de Panov-aanval en rokeerde lang, wat me (als niet-kenner van de Caro-Kann) niet handig leek. In elk geval kwam Ton op een gegeven moment een pion achter en had ook nog een losse dubbele f-pion. De derde Caro-Kann (Wouter) was saai.

Na 2 uur spelen had Erics tegenstander alle dreigingen (die Eric zeker had) uit de stelling gehaald zonder dat het materiële voordeel verdwenen was. Eric gaf dus op. Niet lang daarna volgde opgave van Bram Koeman, die te maken kreeg met een wit paard op h8 dat teveel op g6 dreigde. Een loperschaak op h2 kon de boel niet redden.

Gelukkig was Lennard Duynkerke van de partij. Hij speelde tegen hun enige jeugdspeler (met overigens een rating van meer dan 1600 punten) en wist, na een moeizame fase waarin zwart dreigend leek door te komen, een mooie aanval over de b-lijn op te bouwen. Dat leverde uiteindelijk materiaalwinst op, zodat Lennard zijn debuut in een officiële teamwedstrijd met lang tempo bekroonde met een zege. Die zege bracht niet direct hoop op een goed teamresultaat. Daarvoor stonden de andere partijen te slecht. We wisten wel dat we de eer gered hadden.

Rinus kon het niet bolwerken en bij Wouter werd het remise: 1½ – 3½ dus. Ton een pion achter, Peter nog steeds heftig verdedigend en Willy stond positioneel verloren. Om tot 4-4 te komen, moest er dus echt iets raars gebeurd zijn. En dat gebeurde dan ook.

Peters tegenstander dacht dat na g5 zijn aanval zou doorslaan. Peter speelde Ph5 (met aanval op zijn toren op f6) en won een kwaliteit, want zwarts gxLf3+ werd met Kh2 beantwoord en doordat zwarts dame weg moest (want aangevallen door het paard op f6), kon Peter met de tussenzet PxLd7 de angel uit zwarts aanval houden. Peter beef een kwaliteit voor en toen zwart nog een pion weggaf, vond die het welletjes.

Willy’s tegenstander deed het rustig aan, waardoor Willy zijn toren, die op a8 de hele tijd lucht stond te happen, toch in het spel kreeg. Dat dat ook nog voldoende was om de winst binnen te halen, was op zijn minst bijzonder. En zo stonden we opeens gelijk.

Van het eindspel van Ton begrepen de toeschouwers niet veel. Telkens als we dachten dat Tons tegenstander de trekker zou overhalen, gebeurde dat niet. Uit respect voor beide spelers (die beiden overigens lid waren geweest van het Groningse SISSA) houd ik het er maar op dat in een toreneindspel altijd onverwachte remontes kunnen voorkomen en dat Ton die allemaal zag.

 

De Zwarte Dame SHTV 1
Bliek, W. (Wouter) 1950 Pauw, S.A. (Sander) 2008 z-w ½ – ½
Clarisse, E. (Eric) 1863 Noordkamp, H.W. (Wouter) 2024 w-z 0 – 1
Meulblok, W.H.C. (Willy) 1862 Vorstermans, P.A.W. (Peter) 1996 z-w 1 – 0
Borgt van der, P.B.F. (Peter) 1865 Segers, J.C.M. (Hans) 1952 w-z 1 – 0
Hollander den, R. (Rinus) 1610 Leeuwen van, O. (Olav) 1839 z-w 0 – 1
Vliet van, A. (Ton) 1653 Willighagen, G.J. (Gert-Jan) 1889 w-z ½ – ½
Koeman, B. (Bram) 1698 Bodaan, A. (Ton) 1907 z-w 0 – 1
Duynkerke, L.J. (Lennard) 0 Leeuwen van, R.C.D. (Robin) 1633 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1786 Gemiddelde Rating: 1906 4-4

DZD 1 – Scheldeschaak

Scheldeschaak: Uiteraard Verloren!

De 1e ronde meteen tegen onze Angstgegner, Scheldeschaak. Door een bijzondere (door de bond zelf ook zo genoemde) truc was Scheldeschaak, ondanks hun degradatie toch in de 4e Klas gebleven. Ze hadden zich terug getrokken en opnieuw ingeschreven en vervolgens diende de bond te beoordelen of “het nieuwe” Scheldeschaak goed genoeg zou zijn voor de 4e Klas. Je zou denken “nee, want ze zijn gedegradeerd”, maar de bond beoordeelde dit als “ja op grond van de rating van de opgegeven spelers”. Bizar natuurlijk, zoiets zou zelfs Campomames in zijn beste tijd niet bedacht hebben.

Overigens zit de bond toch enigszins op het verkeerde spoor denk ik met de introductie van een 6e en zelfs een 7e klas. Bij zo’n beetje alle andere sporten zie je een pyramide: 1 hoogste klasse, daaronder 2 klassen daaronder, dan 4 etcetera. Voordeel is dat je dan ook beter regionaal kunt spreiden. Voor dunbevolkte en excentrisch gelegen gebieden als Zeeland is een goede regionale spreiding cruciaal, want uiteindelijk zullen er natuurlijk Zeeuwse ploegen gaan degraderen uit die 4e klas.

Maar goed: genoeg over niet-schaakpartij-gerelateerde zaken. Over de wedstrijd kunnen we ook kort zijn. Het maakt niet uit wie Scheldeschaak opstelt en ook niet wie wij opstellen: we verliezen gewoon altijd.

We begonnen slecht doordat Marco Baars in de opening te veel mindere en zelfs een enkele slechte zet deed. Zijn tegenstandster maakte gehakt van Marco. Gelukkig was er ook Henry Flikweert, die eerst zijn koning naar h1 speelde, toen zijn toren naar g1 om met g4 “le gran attaque” te starten. Met een zwarte loper op b7 en de tegenactie f7-f5 bleek die opmars met zijn g-pion echter een kamikaze-actie die door Peter van der Borgt op waarde werd geschat: 1-1.

Op de rest van de borden was het een beeld toen al niet best. Voor ons. Alleen bij Bram Koeman konden we misschien van een iene-mienie-voordeeltje spreken. Alleen had Bram de pech tegen remise-koning Gerard de Winter te spelen.

Na de 1-1 wisten de Overkanters hun florissantere stellingen tegen Wouter Bliek en Bram Boone (die op het laatste moment voor Eric Clarisse moest invallen) om te zetten in een zege en kon Willy Meulblok niet veel anders dan in een mindere stelling (en met heel weinig tijd) het remise-aanbod van Kees Freeke accepteren: 3½ -1½  achter.

Rinus den Hollander bracht een kleine hoop op een 4-4 terug door van Arend-Jan Breukelman te winnen. Na La5 dreigde Rinus een pion (op d5) te winnen. Breukelman dacht dit met Tc6 op te lossen, maar dat kostte nog steeds die pion en een kwaliteit: 3½ -2½.

Maar: hun topspeler Jan Damen stond een pion voor tegen Ton van Vliet en Ton moest alle zeilen bijzetten om in remisehaven te blijven. Bram Koeman bleef op bewonderenswaardige zoeken naar winst in een zo goed als dode remisestelling. Maar Bram kwam eigenlijk niets verder (Gerard is een goede verdediger) en uiteindelijk werd door een simultaan remise-aanbod de wedstrijd beslist in Zeeuws-Vlaams voordeel.

 

Scheldeschaak DZD 1

 

Freeke, K. (Kees) 1599 Meulblok, W.H.C. (Willy) 1870 z-w ½ – ½
Flikweert, H. (Henry) 1715 Borgt van der, P.B.F. (Peter) 1838 w-z 0 – 1
Meester de, J. (Johan) 1748 Bliek, W. (Wouter) 1970 z-w 1 – 0
Damen, J. (Jan) 1900 Vliet van, A. (Ton) 1645 w-z ½ – ½
Breukelman, A.J. (Albert Jan) 1894 Hollander den, R. (Rinus) 1612 z-w 0 – 1
Temmerman, S. (Sara) 0 Baars, M.S. (Marco) 1411 w-z 1 – 0
Winter de, G. (Gerard) 1553 Koeman, B. (Bram) 1703 z-w ½ – ½
Verreydt, C. (Christine) 0 Boone, A.W. (Bram) 1498 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1735 Gemiddelde Rating: 1693 4½-3½