Winterschaak

WINTERSCHAAK IN SFEERVOLLE AMBIANCE

Vroeger speelden we bij De Zwarte Dame het Slaatjesschaak. Snelschaken met in de pauze een slaatje. Al jaren zijn er geen slaatjes meer en geen echte pauzes. En naast snelschaken, wordt er ook rapid gespeeld. Een goede nieuwe naam is er nog niet, maar wie weet is Winterschaak een blijvertje. Als naam dan. Als toernooi voor leden en oud-leden en aanhang blijft het uiteraard bestaan.

Omdat de muziekvereniging en de zangvereniging kerstreces hadden, konden we in de bar terecht. Met een tafel extra en wat minder ruimte dan we gewend zijn (behalve een kapotte chocolademok leverde dat verder geen schade op) werd er driftig geschaakt.

Vier borden rapid en acht borden snelschaak. Van beide toernooien zijn aparte verslagen gemaakt.

Tussendoor waren er warme hapjes (bitterballen en zo) en was er lekkere (door Ons Dorpshuis bijgeleverde) kerststaaf. Dat er soms geen tijd was om daar van te genieten was een ander verhaal.

Ook de spelregels bleken niet bij iedereen duidelijk. Vooraf werd vooral aandacht geschonken aan “winst claimen na een onreglementaire zet”. Krijn Saman en Jaap Janse wisten vanuit het verleden nog dat je de koning mocht slaan als de tegenstander zich zelf schaak zette of het net gegeven schaak niet verhinderde. De regels zijn echter tijden geleden al veranderd en het slaan van de koning is een onreglementaire zet, waarna de tegenstander de winst kan claimen. De juiste methode is dat je niet de koning slaat, maar de winst claimt omdat je tegenstander een onreglementaire zet heeft gedaan. Krijn en Jaap trapten er een keer in en dat is natuurlijk zuur.

Maar er was wel meer zuur. Blunders werden er voldoende gemaakt: vorken werden over het hoofd gezien, mat-in-één werd soms wel en soms niet gezien en onreglementaire zetten waren er voldoende. Vaak had dat met schaak te maken. Maar er waren ook andere onregelmatigheden. Zo liet Krijn zijn paard een keer een bijzondere, maar wel niet door de regels ondersteunde, sprong maken. Maar zelf ging ik ook twee keer in de fout: ik promoveerde op a1 tot dame. Ik zag zo snel geen dame en zette een toren op zijn kop. Speelde daarna “Omgekeerde Toren a1-a8”. Mijn tegenstander (Leon Zweedijk) speelde zijn koning die op g2 (al dan niet dus door die Omgekeerde Toren schaak gezet) stond en vervolgens kon ik met “Omgekeerde Toren a8 x d8 de winst pakken. Maar kan een “Omgekeerde Toren” wel? Ik denk dat ik de klok stil had moeten zetten en ergens een “Echte Dame” had moeten vinden. Leon liet het toe en dan is het niet meer onreglementair, zullen we maar zeggen. Nog bonter maakte ik het tegen William Duynkerke. Ik speelde d7xc8D (waardoor ik twee dames op het bord had; ik had mijn lesje geleerd en nu ergens een tweede dame vandaan getoverd) zonder mijn pion op d7 weg te halen. Een soort Super-Promotie, want een zet later kon ik immers die d-pion weer laten promoveren, maar dan op d8. William had het niet gemerkt, dus kwam ik er weer mee weg. Overigens promoveerde ik niet opnieuw. Waarom niet? Ik zag zo snel geen derde witte dame!

Ongetwijfeld zullen er op de andere snelschaak- en rapidborden ook bijzondere, al dan niet afgestrafte, onreglementaire zetten zijn gedaan.

Traditioneel zijn er geen prijzen op het Winterschaak-toernooi. Maar met die traditie werd gebroken doordat oud-lid Leon Zweedijk wat schaakboeken en een schaak-dvd had mee genomen die op het eind als prijs gekozen konden worden. Hartstikke leuk!

Tenslotte kan gemeld worden dat het volgens mij een heel leuk toernooi was, waar zeker fel werd gestreden voor de winst, maar waar ook plaats was voor een grap en een grol.

Peter van der Borgt


SNELSCHAKEN OP WINTERSCHAAK BESLIST IN LAATSTE RONDE

Er waren maar liefst 16 spelers die wilden snelschaken. Om een round robin toernooi af te werken (oftewel: iedere speler speelt één keer tegen elkaar) betekent dit dus 15 ronden. Om dat toernooi in drie uur af te kunnen werken werd het min of meer officiële snelschaaktempo van 3 minuten per speler per partij + 2 seconden per zet (de increment) gehanteerd. Dat is vele malen sneller dan het vroeger meest gebruikelijke 7 minuten per speler per partij knock out (logisch, want increment was met analoge klokken niet te doen). In meerdere partijen was de increment hard nodig om een gewonnen stelling ook echt te winnen. Door de introductie van de digitale klok werd increment mogelijk en over deze innovatie is minder discussie dan over de VAR. Veel minder.

Laten we alle spelers maar eens doornemen, van de nummer laatst naar de kampioen.

Krijn Saman had zin in snelschaken gekregen na een succesvolle oefensessie op een Alternatieve Avond. Dat “resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst” bleek wel. Krijn kreeg in de 1e ronde te maken met een Nul doordat hij een claim aan zijn broek kreeg van Alexander van ’t Hoff nadat Krijn Alexanders koning had geslagen. Krijn was duidelijk even van slag en eindigde met één puntje.

Overigens was Alexander van ’t Hoff zelf net zo van slag, want die verloor partij na partij en ook nog heel vaak doordat hij, uiteraard steeds onbedoeld, een onreglementaire zet deed (wat hij tegen Krijn natuurlijk ook had gedaan). Alexander wist daarna zijn puntentotaal nog te verdubbelen, waarmee hij wel de Beste Brabander was.

“Ook niet als ik me opgeef voor snelschaken, mag je me ooit nog indelen voor het snelschaken” waren de (met een glimlach uitgesproken) woorden van Marco Baars op het eind. Hieruit concludeer ik dat het resultaat Marco tegenviel.

Marius Leendertse werd gedeeld Remisekoning. Drie keer liet hij ½ – ½ noteren, net als Gayan den Hollander. Samen met twee zeges leverde dat 3½ punt op en dat is voor een tijdvreter als Marius best knap.

Lang geleden was Jaap Janse lid bij onze club. Jaap was een verdienstelijk speler. Maar 15 snelschaakpotjes (in een moordender tempo dan vroeger en met striktere claim-regels) is dan een uithoudingsproef, waarbij de behaalde 4½ punt vanuit mijn perspectief een prima prestatie is. Een prestatie die wat ons betreft meer dan voldoende is om gewoon lekker op maandag weer mee te gaan schaken .

Misschien wel de beste prestatie werd geleverd door Piet van Boven. Naar eigen zeggen haalde Piet op één avond meer punten dan de afgelopen zeven jaar samen. Of dat klopt zijn we niet nagegaan. Maar feit is dat Piet met vijf zeges en een remise prima voor de dag kwam.

Afgelopen zaterdag had William Duynkerke in het Kersttoernooi (waarover later meer) niet echt lekker gespeeld. Bij het Winterschaak ging het al beter en kon hij met de 10e plaats enigszins tevreden zijn.

Over Eric Dek valt niet veel meer te melden dat hij in de middenmoot eindigde, wat volgens de verwachting was. En datzelfde geldt voor Jan Capello. Opvallend was dat niemand precies 50% had. Eric met 7 uit 15 en Jan met 8 uit 15 waren het dichtst bij.

De tegenvaller van de avond was Gayan den Hollander. De laatste jaren eindigt Gayan altijd veel hoger dan op basis van zijn rating verwacht mag worden. Afgelopen zaterdag had hij op het sterk bezette Kersttoernooi met 6 uit 9 en de Ratingprijs een puik resultaat neer gezet. Nu was het allemaal wat minder.

Als u meer wilt weten over dat Kersttoernooi, kijk dan op Kersttoernooi 2019 voor de uitslagen en standen. Jari Groen, de sympathieke Goese jeugdspeler, heeft een leuk stukje geschreven op de website van Goes, zie Verslag Kersttoernooi. Ben benieuwd of winnaar Joey Grochal nog met een verslag komt. Met Joey weet je maar nooit hoe hij zijn eigen spel (en helaas ook dat van anderen) kan terug brengen tot “waardeloos” (om maar eens te beginnen met de meest positieve kwalificatie die uit Joeys digitale pen komt). Ook de PZC (internetversie) besteedde er aandacht aan: PZC.

Zoals eerder al gemeld, had William op het Kersttoernooi zijn dag niet. Lennard Duynkerke had op zich zijn dag wel: hij won of kwam gewonnen te staan. Alleen gingen die gewonnen stellingen te vaak verloren. Hij eindigde nog wel op 5 punten, maar gezien de tegentand was dat aan de magere kant. Peter van der Borgt had ook 5 punten, maar die waren behaald tegen aanzienlijk betere tegenstanders. Ook Peter had het een aantal keer laten liggen, waarbij zijn remise tegen FM René Tiggelman als resultaat goed lijkt, maar het eigenlijk een zege had moeten zijn, maar eerst verspeelde Peter een paard en daarna wist hij niet hoe “het bruggetje bouwen” in een toreneindspel ging. Maar wat aan het eind van de dag overheerste was dat we trots op Gayan waren die een mooi toernooi had.

Terug naar het Winterschaak. Op de 6e plaats eindigde Lennard Duynkerke. Best knap in je eerste snelschaaktoernooi met echte klokken (op internet heeft Lennard al genoeg gespeeld). Lennard was de enige die van Peter van der Borgt wist te winnen.

Lennard had 10 punten. Een halfje meer hadden Ton van Vliet en Leon Zweedijk. Tussen beide spelers had het verschil ook twee punten kunnen zijn (in Ton voordeel) als Ton wel op tijd zou zijn geweest en daardoor in de 1e ronde niet tegen een reglementaire nul zou zijn opgelopen (en wat Leon een forfaitzege opleverde). Ton meende misschien dat een Zwitsers Gambiet een goed idee was voor dit toernooi. Maar dat gambiet is nooit goed in een Round Robin toernooi. Overigens vond ik na Piet van Boven Leons positie en puntenaantal zeker zo bijzonder. Leon is er ook al weer jaren uit en dan is 15 ronden blitzen best een opgaaf. Leon was trouwens de enige die van Willy Meulblok won. Dat was ook nog een bijzondere zege, want Leons vlag was gevallen, maar Willy zag het niet of zei er niks van.

En zo komen we bij de Top-3, die op het eind zich echt had afgescheiden van de rest. Dat Wouter Bliek en Willy Meulblok bij die Top-3 was verwacht. Niet verwacht was dat Peter van der Borgt daar ook bij zat. Peter speelt al jaren een bijrol in de subtop van dit toernooi. Maar op de 23e december 2019 viel alles op zijn plaats. Onreglementaire zetten werden niet afgestraft, er was zelden tijdnood en er waren geen echte blunders (behalve dan tegen Lennard waar Peter een dubbele blunder produceerde door bij het op pakken van de pion g2 er achter te komen dat Pf3+ met damewinst zou volgen en dat oppakken van die pion ook nog te vergezellen van een geluid waardoor de tegenstander, mocht hij de vork gemist hebben, wel wist dat er geblunderd was).

Peter had overigens vlak na die nederlaag tegen Lennard gewonnen van Wouter Bliek. Die zege was wel een beetje vreemd. Peter had twee tempi verloren, kon met moeite mat voorkomen, maar moest wel toezien dat Wouters dame op h7 stond. De vraag was echter wat hij daar stond te doen: gevaar te stichten of buitenspel? Waarschijnlijk had de partij in remise moeten eindigen, maar op het eind ging Wouter in de fout.

Wouter bleef voor de rest foutloos en Peter en Willy hadden tegen elkaar remise gespeeld. Daardoor was dit de stand bij het ingaan van de laatste, 15e, ronde: 1. Wouter met 13 punten en gedeeld 2e Willy en Peter met 12½ punt. Ze konden dus nog alle drie winnen en er konden ook nog twee winnaars zijn. Uiteraard was de organisatie (Peter dus) weer eens vergeten een regel te bedenken voor het geval er meerdere spelers gelijk zouden eindigen.

Peter zorgde voor druk door met de Hongaarse verdediging van Jan Capello te winnen. En Wouter en Willy speelden tegen elkaar. En dat niet alleen: het was de laatste partij die nog bezig was (de rapidspelers waren ook al klaar). Spanning alom dus. In een eindspel dat (volgens een betrouwbare bron) in een remise had moeten eindigen, maakte Wouter een foutje.

Daardoor stonden Willy en Peter gelijk met 13½ punt en Wouter net daarachter met 13 punten. Omdat het al laat was en niemand op een play off zat te wachten, bedacht Peter dat Willy meer zwart had gehad dan Peter en dat dat alleen al voldoende was om de zege te kunnen opeisen.

Peter van der Borgt

 

Wil je meer details van de uitslagen?

Kijk maar in de tabel hieronder:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 totaal plaats
Gayan den Hollander 0,5 1 1 0 0 0 1 0 1 0,5 0,5 1 1 0 1 8,5 7
van Vliet 0,5 1 1 0 1 0 1 0 1 1 1 1 1 0 1 10,5 5
Leendertse 0 0 0,5 0 0 0 1 0 1 0 0 0,5 0,5 0 0 3,5 13
Janse 0 0 0,5 0 0 0 0 0 1 1 0 1 1 0 0 4,5 12
v/d Borgt 1 1 1 1 1 1 1 0,5 1 1 1 1 1 1 0 13,5 2
William Duynkerke 1 0 1 1 0 0 1 0 1 0 0,5 0 1 0 0 6,5 10
Bliek 1 1 1 1 0 1 1 0 1 1 1 1 1 1 1 13 3
van ’t Hoff 0 0 0 1 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 2 15
Meulblok 1 1 1 1 0,5 1 1 1 1 1 1 1 1 0 1 13,5 1
Saman 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 1 16
Capello 0,5 0 1 0 0 1 0 1 0 1 0 1 1 0,5 1 8 8
Dek 0,5 0 1 1 0 0,5 0 1 0 0 1 0 1 1 0 7 9
van Boven 0 0 0,5 0 0 1 0 1 0 1 0 1 1 0 0 5,5 11
Baars 0 0 0,5 0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 0 0 2,5 14
Leon Zweedijk 1 1 1 1 0 1 0 1 1 1 0,5 0 1 1 0 10,5 4
Lennard Duynkerke 0 0 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 1 1 1 10 6

RAPID WINTERSCHAAK PROOI VOOR KRIJNSEN

Terwijl 16 man bezig was met een uitputtingsslag (15 ronden snel schaken) speelden 8 anderen vier ronden rapid (20 minuten per speler per partij). Toch was er wel eens een partij die nog sneller klaar was dan een blitzpartij. Tsja, ook in rapidpartijen wordt geblunderd.

Op papier waren Rinus den Hollander en Wilco Krijnsen de favorieten. Rinus kwam in de 1e ronde niet verder dan een halfje tegen Matthijs Schouten en in de 3e en 4e ronde moest hij in het stof bijten tegen Wilco en Herman Schoonakker. Rinus maakte zijn favorietenrol dus niet waar. Wilco daarentegen wel. Vier keer op rij voerde hij met strakke hand zijn tegenstander het bos in. Of dat klopt (van die straffe hand) weet ik eigenlijk niet, want behalve van mijn eigen partijen heb ik van de rest weinig mee gekregen.

De tweede plaats was verrassend voor Herman. Herman is zo’n speler die alle tempo’s onder een uur per speler snelschaken vindt. En 20 minuten per speler per partij is in zijn wereld al snel blitzschaak. Maar behalve een nederlaag tegen Matthijs won hij zijn andere drie potjes. Hieruit kan meteen geconcludeerd worden dat Herman en Wilco elkaar niet ontmoet hebben. Tsja, dat kan zomaar gebeuren in een (overigens handmatig) ingedeeld Zwitsers toernooi.

Ook best verrassend was het optreden van Matthijs. Die is er al een jaar uit vanwege een opleiding tot loods. Hij had nauwelijks geschaakt, in elk geval niet in clubverband. Maar blijkbaar verleer je het schaken nooit.

Tenslotte mag de naam van Kasper Zweedijk niet onvermeld blijven. Kasper was met pa Leon mee gekomen. Als (t)huisschaker deed Kasper het zeker niet slecht.

Peter van der Borgt

 

Hieronder volgen de uitslagen en de eindstand:

 

1e Ronde:

Schouten – Rinus den Hollander remise

Krijnsen – Dies Lokerse 1-0

Dingnis Lokerse – Boone 0-1

Kasper Zweedijk – Schoonakker 0-1

 

2e Ronde:

Boone – Krijnsen 0-1

Schoonakker – Schouten 0-1

Rinus den Hollander – Dingnis Lokerse 1-0

Dies Lokerse – Kasper Zweedijk 0-1

 

3e Ronde:

Krijnsen – Rinus den Hollander 1-0

Schouten – Kasper Zweedijk 1-0

Schoonakker – Boone 1-0

Dingnis Lokerse – Dies Lokerse 0-1

 

4e Ronde:

Schouten – Krijnsen 0-1

Rinus den Hollander – Schoonakker 0-1

Kasper Zweedijk – Dingnis Lokerse 1-0

Boone – Dies Lokerse 1-0

 

Eindstand:

  1. Wilco Krijnsen 4
  2. Herman Schoonakker 3
  3. Matthijs Schouten 2 ½
  4. Bram Boone 2
  5. Kasper Zweedijk 2
  6. Rinus den Hollander 1 ½
  7. Dies Lokerse 1
  8. Dingnis Lokerse