Chess.com

 

E-MAIL  13-11-2021

Beste mensen,

Zoals vandaag (13-01-2021)  gemaild, wordt er de komende drie weken niet “achter-het-bord-geschaakt”, maar wel online.

Hopelijk doen jullie mee. Weet dat er ook een chat-functie is. Die kun je gebruiken om je tegenstander succes te wensen, maar ook voor andere mededelingen tijdens de partij (bijvoorbeeld “wow, die zet zag ik niet aankomen”). Maar er is ook een chat-functie voor de hele groep. Soms roepen daar toeschouwers (Eric Clarisse kan dat goed ) van alles en nog wat. Zodoende lijkt zo’n online toernooi een beetje op een echt toernooitje waar ook nog wel eens wat gezegd wordt.

Voor komende maandag (15 november) staat een Rapid toernooi klaar op chess.com. Als je lid bent van de online schaakclub ‘De Zwarte Dame’ kun je meedoen. Als dat nog niet zo is, dan kan je onderin lezen hoe je lid kunt worden.

Toernooigegevens:

De aanvangstijd is 19.30 uur. Eindtijd ca. 21.45 uur

Aantal partijen: 4 (ervan uitgaand dat er minimaal 8 spelers meedoen)

Het toernooi is van het type ‘Zwitsers’.

Het tempo is: 15 minuten bedenktijd per speler per partij met 5 seconden increment per speler per zet vanaf de eerste zet.

De link naar het toernooi: https://www.chess.com/play/tournament/2734822

Als je lid bent en op de link hierboven klikt, dan kom je bij het toernooi uit, als het goed is. Je kunt vanaf 1 uur voor aanvang van het toernooi (half zeven dus) op de knop ‘Meedoen’ drukken.

Een nieuwe ronde begint pas nadat alle partijen van de vorige ronde gereed zijn. Als je dus snel klaar bent met je partij, dan kan je meekijken met een van de andere partijen, ook heel leuk om te doen.

Tot maandag!

 

Hoe kun je lid worden:

Als je mee wilt doen, dan kan dat als volgt:

 1. Als je nog geen account hebt op chess.com, dan moet je eerst via https://www.chess.com/nl/l/KNSB een account aanmaken. Heb je reeds een account op chess.com, dan is deze stap niet nodig;
 2. Geef na aanmaken van je account per mail je accountnaam (username) door aan mij;
 3. Je wordt daarna uitgenodigd om lid te worden van de club de-zwarte-dame-kruiningen;
 4. In de Berichtenbox van chess.com vind je dan (via Home -> Berichten) een uitnodiging van mij om lid te worden van de club de-zwarte-dame-kruiningen. Die uitnodiging moet je bevestigen.
 5. Ik heb in chess.com voor a.s. maandag 30 maart om 19.30 uur 2 toernooien aangemaakt. Een Rapid-toernooi (5 partijen, 15 minuten speeltijd per speler en 10 seconden increment) en een snelschaaktoernooi (15 partijen, 3 minuten speeltijd per speler en 2 sec. increment). Zoals dat volgens mij ook bij het laatste Kersttoernooi werd gedaan;
 6. Je kunt 1 uur vóór de start van het toernooi inschrijven op het toernooi waarin je mee wilt spelen. Dat gaat als volgt:
  1. Zorg dat je ingelogd bent in chess.com
  2. Ga in het menu links met de muis naar ‘Spelen’. Niet daarop klikken. Er verschijnt namelijk automatisch een menu ‘Nieuw spel’. Klik daarin op ‘Toernooien’
  3. Rechts op je scherm zie je nu een menu ‘Online schaaktoernooien’. Klik op ‘Komende Zwitserse toernooien’
  4. Je ziet nu een scherm met toernooien. Zoek in de lijst naar één van de twee DZD-toernooien op het geplande tijdstip 19.30 uur en klik erop:
  5. Klik op ‘Meedoen’Het toernooi start vervolgens vanzelf op het geplande tijdstip. Je moet dan uiteraard wel ingelogd zijn. 

 

Ik hoop dat je meedoet. In deze voor ons allen moeilijke periode leidt het misschien wat af van het corona-nieuws.
Met vriendelijke groeten en wellicht tot maandag 19.30 uur online,

Rinus

 


 14 juni 2021

 1.  


Dit keer geen chess.com toernooi, maar een gewone “thuis” toernooi in ons clubhuis.
WEER ACHTER EEN ECHT BORD !

Maandag 14 juni was de herstart van het seizoen 2020-2021 van De Zwarte Dame. En wat was het raar. Niet zozeer vanwege de mondkapjes die aan moesten als we van onze stoel opstonden. Ook niet zozeer omdat we om 10 uur het pand moesten verlaten.

Nee, het rare zat er voor mij in dat het bord er anders uit zag. In plaats van een tweedimensionaal bord op ooghoogte keek ik nu naar witte stukken, waarvan de pionnen niet helemaal zichtbaar waren omdat er andere stukken voor stonden en de zwarte stukken stonden gewoon een eind verder. Na een minuut of vijf was ik er al aan gewend, maar kwam ik ook tot de conclusie dat Freek Pruis de opening beter behandeld had dan ik. Pas tegen het eind toen Freek even gemist had dat een toren ook opzij mag, waarmee het slaan op h3 met een loper opeens een offer werd, wat na gedwongen dameruil weinig gevaarlijk was.

Het andere rare was dat het tempo 20 minuten knock out was, dus zonder increment. Dat was ik ook niet meer gewend. In alle drie de partijen kwam ik dan ook in tijdnood, waarbij mijn tegenstanders daar minder last van leken te hebben.

Ook raar, zeker voor mij, was dat je niet naar andere partijen ging kijken (zo min mogelijk bewegingen en als je dan toch opstaat mondkapje voor). Hoe het dus bij andere borden is gegaan weet ik niet. Wel dat in de 2e ronde er een salomonsoordeel nodig was voor de partij tussen Eric Clarisse en Jan Capello en Salomon oordeelde zoals we dat in polderNederland gewend zijn: remise.

Marco Baars had wel ervaring met spelen achter het bord, want hij speelt regelmatig met een collega: Klemen Pernatsusek. En die was ook van de partij. De eerste twee rondes waren nog onwennig, maar in de 3e ronde moest Marius Leendertse er aan geloven.

Na drie rondes is alleen Wouter Bliek nog zonder puntverlies en Dingnis Lokerse de enige die nog niet het zoet van de overwinning heeft gesmaakt.

Twaalf deelnemers lijkt niet veel, maar (eerlijk is eerlijk) ook “vroeger” was juni niet de meest favoriete schaakperiode. Het was gisteren ook nog warm en er schijnt een EK Voetbal te zijn. En (en dat is vervelend) een aantal leden heeft nog te maken met vervelende naweeën van Corona.

Maar de spelers die er wel waren genoten met volle tuigen, soms van hun zetten, maar vooral van het gewoon weer “normaal” schaken.

Peter van der Borgt

 

Uitslagen:

1e ronde: 

Leendertse-Bliek 0-1

Clarisse- Pernatsusek 1-0

Schouten-Capello 0-1

Schoonakker-Dies Lokerse 1-0

Dingnis Lokerse-Baars 0-1

van der Borgt-Pruis 1-0

 

2e ronde: 

Bliek-Schoonakker 1-0

Capello-Clarisse remise

Baars-van der Borgt 0-1

Dies Lokerse-Dingnis Lokerse 1-0

Pernatsusek -Schouten 0-1

Pruis-Leendertse 0-1

 

3e ronde:

Bliek-van der Borgt 1-0

Clarisse-Baars 1-0

Schoonakker-Capello 0-1

Schouten-Dies Lokerse 1-0

Leendertse- Pernatsusek 0-1

Dingnis Lokerse-Pruis 0-1


23-04-2021

Gisteren is de laatste partij gespeeld in het online toernooi. In een goede partij van beide spelers kon Peter van der Borgt revanche nemen tegen Gayan den Hollander voor de nederlaag die Peter in het eerste online toernooi leed tegen Gayan.

Dit is de eindstand (met tussen haakjes de positie in het eerste online toernooi):

1. Peter van der Borgt (2)
2. Herman Schoonakker (6)
3. Rinus den Hollander (7)
4. Marko Burger (1)
5. Ton van Vliet (deed eerste toernooi niet mee)
6/7 (onderling resultaat was remise)
Matthijs Schouten (5)
Bram Boone (8)
8. Gayan den Hollander (4)
9. Krijn Saman (9)
10. Marius Leendertse (10)

Peter was dit toernooi ongenaakbaar, net zoals Marko dat het eerste toernooi was. Alhoewel: in beide toernooien was met een andere uitslag in de 8e ronde partij (Peter tegen Marko) het mogelijk geweest dat Peter het eerste en Marko het tweede toernooi had gewonnen.

Herman speelde een erg goed toernooi: met 6,5 punt scoorde hij bijna 75% en dat is gewoon erg goed. Rinus was de enige die niet verloor van Peter. Marko liet in de loop van het toernooi wat halfjes liggen en werd in de laatste ronde op een nederlaag getrakteerd door Krijn.

Ton had wat opstartproblemen, maar speelde daarna een degelijk toernooi. Matthijs en Bram haalden een resultaat dat bij hun sterkte (op papier) past. Gayan zou hoger kunnen eindigen als hij wat langzamer zou spelen.

Krijn speelde eigenlijk prima partijen (kom ik zo nog op terug), maar maakte op het verkeerde moment foutjes. Bij Marius ging het vaak ergens in het middenspel mis.

Jullie kennen het wel van voetbal. Trainers die zeggen dat ze verdiend hadden te winnen, want ze waren dominant, hadden het meeste balbezit, schoten het meest op doel etc.. Interessant misschien, maar voor de uitslag doet het niet ter zake. Wie de meeste goals scoort wint bij voetbal. Bij het schaken houdt chess.com bij hoe goed de zetten zijn: 100% is dat al je zetten goed tot perfect zijn en 0% betekent dat je vooral of alleen slechte zetten hebt gedaan. Als we de percentages die de deelnemers behaald hebben optellen en delen door 9 kom je op een gemiddelde score en als dat de eindstand zou bepalen luidde die (tussen haakjes de positie in de echte stand):

1. Peter van der Borgt (1)
2. Ton van Vliet (5)
3. Rinus den Hollander (3)
4. Marko Burger (4)
5. Bram Boone (6/7)
6. Herman Schoonakker (2)
7. Krijn Saman (9)
8. Gayan den Hollander (8)
9. Matthijs Schouten (6/7)
10. Marius Leendertse (10)

Duidelijk is dat Herman de goede zetten deed op het moment dat het nodig was en de slechte toen het kon! En bij Ton en Krijn was het juist andersom: ze deden teveel goede zetten die niets opleverden en slechte die dodelijk waren. Om het in voetbaltermen te vertalen (NB: Ktijn zal dat als voetbaltrainer veel beter kunnen): Krijn en Ton speelden de bal achterin eindeloos foutloos rond, maar als ze voor de goal kwamen produceerden ze slechts slappe schoten. Herman daarentegen speelde ouderwets kick and rush en die ene keer dat de bal goed viel was hij dodelijk effectief.

 

 

De eindstand is als volgt:


online  competitie
GESTART OP januari 2021

EINDSSTAND TOERNOOI 2


 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

TOT

PNT

TOT

PAR

EIND
STAND

1

Saman

 

½

0

0

0

0

0

0

0

0

½

9

9

2

Leendertse

½

 

0

0

0

0

0

0

0

0

½

9

10

3

Schouten

1

1

 

0

1

½

0

0

½

0

4

9

6

4

Schoonakker

1

1

1

 

1

1

1

0

½

0

9

2

5

G. den Hollander

1

1

0

0

 

½

0

1

0

0

9

8

6

Boone

1

1

½

0

½

 

1

0

0

0

4

9

6

7

Van Vliet

1

1

1

0

1

0

 

½

½

0

5

9

5

8

R. den Hollander

1

1

1

1

0

1

½

 

0

½

6

9

3

9

Burger

0

1

½

½

1

1

½

1

 

0

5 ½

9

4

10

Van der Borgt

1

1

1

1

1

1

1

½

1

 

9

1

 

 

 


31-03-2021

Beste mensen,

In de Tweede Online Competitie moeten nog vijf potjes gespeeld worden, maar Peter van der Borgt is niet meer te achterhalen. Gisteren speelde hij tegen Marko Burger, die bij winst gelijk zou komen in punten. Omdat onderling resultaat beslissend is bij gelijk eindigen zou Marko de laatste partij (tegen Krijn Saman) dan alleen nog maar te hoeven winnen. Marko kreeg één kans de partij naar zich toe te trekken toen Peter twee zetten verwisselde: eerst Le6 in plaats van Pbd5. Marko had toen op f6 kunnen slaan, zodat hij een mooie aanval op veld h7 kreeg. Marko deed echter een rustig zetje, waarna Peter met Pbd5 de angel uit de stelling haalde. Toen Marko even later uit (de overigens onterechte) angst een pion te verliezen op e4 terug sloeg met de toren verloor hij een kwaliteit. Weliswaar kreeg Marko aanvalskansen, maar die wist Peter goed te pareren en toen Peter dames kon ruilen was het pleit snel beslecht.

De resterende partijen worden voor half april gespeeld.
Groetjes
Peter


Beste mensen,

De 7e ronde is gespeeld. Bram Boone heeft ook zijn 8e en 9e ronde al afgewerkt zie hier onder de huidige stand:

Als Marko zijn laatste twee partijen wint is hij de winnaar. Bij gelijk eindigen beslist namelijk onderling resultaat. Ook als Peter dan zijn laatste rondepartij wint helpt hem dit niet, want Marko heeft dan van Peter gewonnen. Nu kunnen Herman, Peter en Marko ook nog gelijk eindigen, met 6 1/2 punt, maar ook dat kan alleen als Marko van Peter wint en ook dan zijn Marko’s resultaten tegen Peter en Herman het best.

Wie 3e tot en met 8e wordt is nog volstrekt onduidelijk en kan alle kanten op. Kortom: voldoende om voor te spelen.

groeten  

Peter17-03-2021 

 Beste mensen,

Gayan heeft zijn twee achterstallige partijen ingehaald en allebei gewonnen. In het eindspel bleek hij net iets vaardiger dan Krijn en Marius. Marius ruilde op het verkeerde moment dames op e3, waarna Gayans vrijpion de zaak besliste en Krijn dacht slim te zijn door een stuk te geven voor een paar pionnen, maar Gayans paard en een a-pin waren toch goed voor een zege.

In de 7e ronde spelen Herman en Peter tegen elkaar en Rinus en Marko. De nummers 1 tot en met 4 tegen elkaar dus. Spannend.

groeten Peter


Beste mensen, 

Het online toernooi is gevorderd tot en met de 6e ronde, op Gayan na, want bij de Mac is het topdrukte.

In het vorige online toernooi bleven Marko Burger en Peter van der Borgt tot aan de 8e ronde op 100%. Nu zeker niet. Marko heeft al drie keer remise gespeeld en Peter één keer. De meest bijzondere nederlaag in de 6e ronde kwam op naam van Matthijs Schouten die moest opgeven omdat hij vergeten was dat er een digitaal oudergesprek was van de school van zijn oudste zoon. “Gelukkig” stond Matthijs toen al slecht (kwaliteit + pion achter).

Onze online-nieuwkomer Ton van Vliet heeft nog maar 2 punten, maar met de (op papier) zwakste drie nog als tegenstander kan hij nog flink klimmen. Herman Schoonakker doet het prima en mag in de 7e ronde tegen Peter van der Borgt laten zien dat zijn score geen toeval of geluk is.

groeten Peter


Beste mensen,

Er zijn inmiddels drie rondes gespeeld en hierboven staat de stand:

De stand is nog redelijk gelijk aan de verwachte stand op basis van KNSB-rating. Dus staat onze voorzitter bovenaan. De nieuwkomer in deze competitie (eigenlijk ook “onze” voorzitter) moet er nog in komen en staat 8e. Gayan heeft zijn vader verslagen en daardoor een betere start dan in de vorige online competitie. Bij Marko hapert de machine een beetje, maar met 2 uit 3 is hij zeker nog in staat zijn titel te prolongeren. Als hij hierna alles wint is het al zover. Maar dat geldt ook voor Rinus den Hollander. 

Chess.com geeft ook de nauwkeurigheid weer van de spelers per partij. Eerlijk is eerlijk: ik ben het niet altijd eens met die nauwkeurigheidsscore. Zo kon ik Bram pas in het eindspel verslaan en lagen de nauwkeurigheidsscores van chess.com (89 versus 40) veel meer uit elkaar dan op basis van de partij zelf reëel zou zijn. Maar na 9 rondes zou die score misschien toch wel wat kunnen zeggen. Voor nu deel ik de cijfers nog maar niet.

groeten

Peter1 UUR KO ONLINE 
GESTART OP 26-10-2020 

   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Totaal

Totaal

Eind stand  

Saman

Leendertse

Schouten

Schoonakker

G den Hollander

Boone

Dek

R den Hollander

Burger

van der Borgt

punten

partijen

8

Saman

 

1

0

0

0

0,5

0

1

0

0

2,5

9

10

Leendertse

0

 

0

0

0

1

0

0

0

0

1

9

5

Schouten

1

1

 

0,5

0

1

0,5

1

0

0

5

9

6

Schoonakker

1

1

0,5

 

0

1

1

0

0

0

4,5

9

4

G den Hollander

1

1

1

1

 

0

0

0

0

1

5

9

9

Boone

0,5

0

0

09

1

 

0,5

0

0

0

2

9

3

Dek

1

1

0,5

0

1

0,5

 

1

0

0

5

9

7

R den Hollander

0

1

0

1

1

1

0

 

0

0

4

9

1

Burger

1

1

1 1 1 1 1 1   0,5

8,5

9

2

van der Borgt

1

1

1

1

0

1

1

1

0,5

 

7,5

9

Wil je meer van de partijen zien? Klik dan op deze link  


13-01-2021
Beste mensen,

De OHOKO (One Hour Online Knock Out) is afgerond.

Marius Leendertse haalde 1 punt uit 9 wedstrijden. Mijn gevoel is dat Marius vooral last heeft gehad van het tempo en dan vooral dat er seconden bijkomen als je een zet hebt gedaan. In het nieuwe Online toernooi, dat deze week gestart is, is het tempo 45 minuten + 30 seconden per zet. Het zal me benieuwen wat dit voor het puntenaantal van Marius gaat betekenen.

Bram Boone deed voor het eerst mee met een Online toernooi en haalde 2 punten. Wellicht dat Bram in het WITO (With Increment Tournament Online) beter kan scoren, nu hij meer ervaring heeft met online spelen.

Krijn Saman behaalde 2,5 punt en dat is beter dan verwacht mocht worden op basis van Krijns rating. Krijn behaalde een knappe zege op Rinus den Hollander.

En Rinus eindigde met zijn 4 uit 9 onder de 50%. En dat valt toch een beetje tegen. Of hier het tempo (zonder increment) mee te maken heeft weet ik niet. Dat Rinus zich wil revancheren is wel zeker.

Herman Schoonakker behaalde een keurige 50%. Ik heb het idee dat Herman de afgelopen tijd steeds minder tijdnoodproblemen heeft en in de afwerking “meedogenlozer” is.

Toch gaat de titel “dark horse” naar Matthijs Schouten. Matthijs haalde 5 punten, net zoveel als Gayan den Hollander en Eric Dek. Het onderling resultaat van Matthijs was het slechtst van deze drie. Vandaar zijn 5e plaats.

Vierde werd Gayan den Hollander, die met een enorme eindsprint zich naar boven speelde. In het begin van het toernooi speelde Gayan te snel. In de latere partijen was zijn focus veel beter. Oppassen dus, als je tegen Gayan mag spelen.

Eric Dek behaalde brons, maar zal misschien toch niet zo tevreden zijn. Hij had waarschijnlijk op meer punten gehoopt.

Peter van der Borgt was zich al aan het voorbereiden op een barrage met Marko Burger, maar speelde zichzelf naar de tweede plaats door in de laatste ronde te blunderen tegen Gayan.

Daardoor werd Marko Burger de terechte winnaar van dit toernooi. Marko speelde alleen remise tegen Peter en won de rest. En natuurlijk: ook Marko had in sommige partijen problemen, maar hij wist die toch telkens op te lossen.

Grappig is wel dat in dit Online Toernooi, waar woonplaats geen rol speelt, de bovenste drie allemaal in Kruiningen wonen. Toeval?

Peter


09-01-2021
Beste mensen,

Er staat nog 1 partij open in de OHOKO, de varensgezellen-derby: Matthijs Schouten – Bram Boone. Pas als de uitslag van die partij bekend is weten we wie er 5, 6, 8 en 9 is geworden. Wat we wel weten is dat Gayan den Hollander door een fenomenale eindsprint (3 punten ui de laatste 3 wedstrijden, alle drie in januari gespeeld) zijn vader is voorbij gestreefd en 4e is geworden.

 


03-01-2021
Beste mensen,

Het kost uw voorzitter een beetje moeite om deze mail te tikken, maar “het moet maar”. Ik heb net Marko Burger telefonisch gefeliciteerd met zijn zege in de OHOKO. Marko won acht partijen en speelde tegen mij remise. Ik hield lang gelijke tred met Marko, maar vanavond in de laatste ronde werd ik snel en hardhandig door Gayan den Hollander van het bord getikt. Niet om Gayans zege kleiner te maken, maar al in de openingsfase blunderde ik een paard weg zonder ook maar enige compensatie. Gayan hield het hoofd koel en gaf me geen kans meer.

Deze week zal de indeling bekend gemaakt worden van de nieuwe online competitie voor partijen met een langer tempo (45 minuten + 30 seconden increment). Inschrijven kan nog tot Driekoningen (voor de niet katholiek opgevoede heren onder ons: dat is 6 januari).

Nogmaals: de felicitaties voor Marko en misschien “zie” ik jullie morgen online bij de rapidwedstrijd.

Groeten

Peter van der Borgt

 30-12-2020
Beste mensen,
Marko Burger en Peter van der Borgt hebben afgesproken dat, wanneer ze gelijk zouden eindigen, het onderling resultaat beslissend zou zijn. Die afspraak is van een paar weken geleden toen steeds duidelijker werd dat Marko of Peter de enigen waren die konden winnen. Vanavond speelden ze tegen elkaar. Marko stond op 8 uit 8 en Peter op 7 uit 7. Duidelijk was de winnaar ook de OHOKO-winnaar zou zijn. Welnu, na een spannende strijd, waarin het in het middenspel door Peter gewonnen pionnetje onvoldoende bleek voor de winst. Met alleen twee koningen en een loper op het bord besliste de computer dat het remise was.
Nu ligt de druk bij Peter, die nog tegen Gayan den Hollander moet. Als Peter die partij wint volgt er een tweede wedstrijd tegen Marko (maar nu Peter met zwart). Wordt dat weer remise dan gaan Marko en Peter rapidpotjes spelen, net zolang tot er een partij geen remise wordt.
groeten
Peter

===================================
31-12-2020
Er staan een aantal zaken vast:

 1. Marius wordt 10e.
 2. Marko en Peter worden 1 en 2 (maar de volgorde weten we nog niet)
 3. Eric Dek kan 3e blijven, maar kan ook nog 5e worden als Matthijs en Herman 1 resp. 1,5 punt uit hun laatste twee partijen weten te peuren (Matthijs en Herman eindigen dan gelijk met Eric, maar de onderlinge resultaten zijn beter). Zo kan Gayan ook gelijk eindigen met Eric, maar daar is het onderlinge resultaat in Erics voordeel

1 UUR KO ONLINE 
7e  RONDE

Beste mensen,

 

U ziet het goed: Marko Burger en Peter van der Borgt blijven maar winnen, maar dat zal in de 8e ronde veranderen, want dan spelen ze tegen elkaar. De winnaar van die partij is ook meteen eindwinnaar, omdat het onderling resultaat beslissend is. Spelen ze remise en halen ze in de 9e ronde een zelfde resultaat dan volgen barrages. Maar nu lopen we wel erg vooruit.

En er zijn wellicht mensen die niet snappen dat Peter op 7 uit 7 staat, want als ze afgelopen vrijdagavond de wedstrijd Schoonakker – Van der Borgt hebben gevolgd, dan zagen ze dat een minuut of tien na 12. Dd2 zwart (Peter dus) verloren had. Duidelijk was dat het een cruciale stelling was. Wit leek goed te staan na een paardschaak op f6, maar als je beter keek zag je dat eigenlijk wit in gevaar was. Peter was na 12. Dd2 dan ok aan het nadenken over 12….h6. Belangrijkste punt was: kan Herman Peter mat zetten? Zo nee: dan komt Peter in het voordeel. En net toen Peter digitaal 12….h6 wilde spelen kwam de melding in beeld: “Zwart heeft verloren, want heeft de partij verlaten”. Na enig telefonisch overleg waarin Peter aangaf 12… h6 te willen gaan spelen (Hermans reactie: “tsja, ik was al aan het kijken wat mijn antwoord daarop zou zijn”) werd besloten de partij te herstarten. Maar misschien had hier een VAR een besluit moeten nemen. Wat wel vervelend was dat Hermans antwoord op 12….h6 fout was: Herman dacht na 13. Df4 een mataanval te hebben, maar na het slaan van de loper op g5 volgde Pf5 en zat er geen mat meer in en stond Herman een stuk tegen een pion achter.

Het gekke van de stand verder is dat het verschil tussen Marko en Peter en de nummers 3 groter is dan het verschil tussen nummer 3 en nummer laatst. Voor wat de plaatsen 3 tot en met 10 betreft kan nog zo’n beetje alles gebeuren, dus.

 


11-12-2020

1 UUR KO ONLINE 
6e + 7e  RONDE

Beste mensen,

 

De 6e ronde is nu ook afgewikkeld en er is al één partij uit de 7e ronde gespeeld.

Marko heeft zijn 7e ronde partij dus al gewonnen. Marko’s analyse: Het was een taaie partij waarbij ik kon profiteren van een zwakke d pion die ik dan ook won. Hierdoor kon ik een centrum aanval starten die niet meer tegen te houden was. Rinus probeerde nog tot tegenspel te komen maar dat kon ik allemaal net pareren.

Rinus’ zoon Gayan won van Marius, maar de uitslag had hier ook andere kunnen zijn. De opening was voor Marius. Hij drong met zijn toren binnen. Een paard kon vorkjes geven en Gayans pionnen op g6 en e6 waren zwak. Marius miste helaas een paar keer een tactische mogelijkheid materiaal te winnen, maar eerlijk is eerlijk Gayan miste ook een paar keer een tactische tegenzet. Uiteindelijk (tijdnood) liet Marius zich pardoes mat (achter de paaltjes) zetten.

Krijn Saman had overzien dat na Bram Boones De8 (ogenschijnlijk om zijn loper op d7 uit een penning te halen) ook Lxa4 mogelijk was. Krijn speelde het daarna prima tegen, had geluk dat Bram toestond dat er een dame-eindspel ontstond met weliswaar nog steeds een pluspion, maar wel met alle pionnen op de koningsvleugel. Dat was eenvoudig remise te houden.

groeten Peter


1 UUR KO ONLINE 
6e RONDE

Beste mensen,

De OHOKO (One Hour Online Knock Out) heeft er 6 rondes op zitten (op twee potjes na). Maar één ding is duidelijk: het wordt een tweestrijd tussen Marko Burger en Peter van der Borgt. Beiden staan op 6 uit 6. Marko won eenvoudig van Eric Dek, die in het Slavisch te snel het (meestal foute) Lf5 speelde. Eric wilde zich er tactisch uitredden, maar dat lukte niet. Integendeel: op zet 10 (of zo) stond Eric zelf mat. Peter moest harder werken om te winnen. Rinus speelde erg aanvallend, zijn koningspionnen gingen naar voren, waardoor hij pion d4 kon winnen. Peter voelde aan zijn water dat dat niet goed kon zijn en kon zijn ontwikkelingsvoorsprong met Lxa6 (gevolgd door Lb5) uitbouwen. Peter kon het toen met simpel Tc1 afmaken, maar zag alleen een paardoffer, waar Rinus niet adequaat op reageerde, waarna Peter het punt binnenhaalde. Matthijs Schouten en Herman Schoonakker remiseerden en dit was de analyse van Matthijs: Herman en ik hebben vanavond gelijk gespeeld. Op en neer gaande partij waarbij we het allebei af en toe behoorlijk hebben laten liggen. Uiteindelijk wist ik de remise knop deze keer wel te vinden. Die laatste zin refereerde aan de partij uit de vorige ronde waar Matthijs per ongeluk op de Opgeven Knop drukte.

Door die remise zijn Matthijs en Herman nog de enige twee spelers die Marko en Peter kunnen bijhalen, maar dan moeten Marko en Peter alles verliezen en hun onderlinge partij remise spelen en moeten Matthijs en Herman alles winnen. Theoretisch is het dus mogelijk dat we met 4 spelers tegelijk boven aan eindigen. Onwaarschijnlijk? Ja. Onmogelijk? Nee. Voor de oudjes onder ons: het Eurovisiesongfestival 1969 kende ook 4 winnaars! Vier vrouwen. Ik laat de ouderen maar even denken wie dat waren.

NB: voor het uitspelen van de 6e ronde en het spelen van de 7e ronde nemen we tot 20 december. Niet alles zal dan gespeeld kunnen zijn omdat Bram en Matthijs nu aan het varen zijn.


1 UUR KO ONLINE 
5e RONDE

23-11-2020

OHOKO …. dat is dus het One Hour Online Knock Out toernooi … met Kerst in aantocht is misschien iets als HoHoHo beter, maar met die afkorting kan ik niks.

Anyhow anyway (ja, ja …. de voorzitter kent zijn talen) het lijkt erop dat één van de twee Top Seeds (Marko Burger en Peter van der Borgt) met de OHOKO-titel er van door gaat. Beiden staan op 5 uit 5. Het lijkt dus alsof beiden met twee vingers in de neus hun potjes winnen. Welnu, dat is geenszins het geval.

Okay: tegen Bram Boone won Marko makkelijk. Bram overzag dat Mark met Lxh3 een pion won en (veel erger) dat de koningsaanval waar Marko al mee bezig was toen helemaal niet meer te stoppen was. De inhaalwedstrijd tegen Gayan den Hollander had voor Marko echter heel anders kunnen aflopen. Marko had wel druk over de b-lijn (hij kon ook gewoon een loper op a6 “en prise” zetten). Alleen na Marko’s Td6 kon Gayan die loper gewoon pakken. Gayan zag het niet, Marko haalde de loper vliegensvlug weg van a6 en won vervolgens toen Gayan wat ongelukkige zetten deed. Toch prima gespeeld van Gayan, die nog op 0 staat, maar ook alleen nog maar (op papier) sterkere tegenstanders heeft gehad.

Peter dan. Die won van Matthijs Schouten, die met twee pionnen minder opgaf. Logisch, denkt u. Helemaal niet, want Peter stond weliswaar twee pionnen voor, maar was al zetten lang niks opgeschoten en was van plan met h5 aan de andere kant van het bord wat te proberen. Matthijs was ook niet van plan op te geven, maar remise aan te bieden, maar drukte verkeerd. Nu had Peter dat remise-aanbod niet aangenomen. Niet zozeer vanwege die twee pionnen meer of de voorsprong in tijd, maar omdat Peter dacht dat dat andere plan (met h5) kansrijk was.

Matthijs staat er met 3 uit 5 eigenlijk nog best goed voor. Dat geldt ook voor Herman Schoonakker. Die won van Marius Leendertse. Eigenlijk had Herman in de opening niets bereikt. Hermans Pa4 verleidde Marius tot b5 en dat was het begin van het einde, want met een loper op g2 stond Marius’ paard op c6 op termijn gepend en met een open c-lijn was het (ongedekte en moeilijk te dekken) paard ook een potentieel aanvalsobject als er een toren op c1 zou komen (wat natuurlijk gebeurde).

 

Eric Dek won in de opening een pionnetje na een foutje van Rinus den Hollander. Eric maakte geen fouten meer en speelde het degelijk uit.

 

Dit is nu de stand (met nog een partij van Krijn Saman en Gayan te spelen):

 


1 UUR KO ONLINE 
4e RONDE

Beste mensen,

De vierde ronde zit er op. Er staan nog twee potjes open. We zijn dus al best een eindje gevorderd.

Marko Burger speelde niet deze week en staat nog steeds op 3 uit 3 en hoeft dus alleen de rest maar te winnen om OHOKO-kampioen te worden. Maar er zijn kapers op de kust.

Zo heeft Rinus den Hollander ook drie punten. Rinus heeft er alleen een wedstrijd meer voor nodig gehad. Bram Boone moest er deze week aan geloven. Bram werd zeker niet weggespeeld, maar Rinus kreeg een mooie aanval over de f-lijn. Toen Bram zijn paard wegspeelde naar c6 kon Rinus een dodelijke mataanval opzetten. Bram had eerder de week al van Peter van der Borgt verloren. Bram nam een pion op e5. Dat leek een lekker hapje, maar bleek een vergiftigd hapje.

Een andere kaper op de kust is Matthijs Schouten. Hij heeft, net als Rinus, 3 uit 4. Nu was Marius Leendertse het slachtoffer. Marius verloor op tijd en tegenstander Matthijs vroeg zich sportief af of dat wel reglementair was, want er was een stelling ontstaan waarin Marius eeuwig schaak kon geven. De jury moest er aan te pas komen. Voor Marius was dit niet nodig: zijn analyse was helder en simpel: ik ben door mijn vlag gegaan en dat is een Nul. En die analyse klopte. Toch nog even de feiten: er was nog geen drie keer dezelfde stelling geweest. Anders had Chess.com de partij zelf “remise” verklaard. Daarnaast was ook geen sprake van onontkoombaar eeuwig schaak. Nu deed dat er niet toe. Marius was door zijn vlag gegaan en dat is beslissend. Overigens zou in een partij met increment het hoogstwaarschijnlijk wel remise zijn geworden door eeuwig schaak, want pogingen dat te ontwijken zouden te kwalificeren zijn als “vragen om moeilijkheden”.

Nu komt Marius wel vaker in tijdnood. En met een knock out tempo is dat nog sneller “lastig”. Ook Herman komt vaak in tijdnood, maar die lijkt online daar veel minder last van te hebben. Nu won hij van Krijn Saman. De analyse van Krijn was simpel: “opening niet goed behandeld, te laat gerocheerd en wat foutjes” met als afsluiter “Herman heeft verdiend gewonnen”.

Over een mindere openingsbehandeling kon Eric Dek ook mee praten. Vooraf had Eric aangegeven “iets” voorbereid te hebben. Dat bleek een fianchetto te zijn. Voor Peter van der Borgt was dat aanleiding de witte variant van “de stelling van Petrosjan” te spelen. Peter had ooit in een boekje van Hans Ree gelezen dat Petrosjan tien zetten had bedacht voor wit en zwart die je moeiteloos en blindelings in elke stelling als eerste tien zetten kan spelen. Peter weet zich al jaren de witte zetten te herinneren en speelt die nog wel eens. Overigens lukt dat na Erics vierde zet (d5) niet meer en daarna waren beide spelers op zich zelf aangewezen. Het resultaat was dat Eric met een ontwikkelingsachterstand uit de opening kwam. Na de 13e zet van Eric had Peter met Te5 kunnen (nee: moeten) consolideren, maar Peter zag een offermogelijkheid en kon niet meer logisch nadenken en besloot drie zetten achter elkaar te offeren. Het offer bleek redelijk te zijn en nog beter uit te pakken, omdat Eric niet de beste reactie had. Peter speelde het daarna vlekkeloos uit en kwam zo op 4 uit 4 en is daarmee op dit moment de grootste kaper op de kust1 UUR KO ONLINE 

3e RONDE
Beste mensen,

 

Het online 1 uur k.o. toernooi vordert gestaag.

Van de 1e en 3e ronde zijn alle partijen gespeeld. Van de 2e ronde nog niet allemaal.
Hierboven de tabel met Marko Burger als trotse leider met 3 uit 3, Rinus was in de 3e ronde te sterk voor zoon Gayan die te snel speelde.

In de Middeleeuwen versloegen de Hollanders de Engelsen al. In de 21e eeuw ook. Marko’s Hollandse reactie (f5) op Herman Schoonakkers Engelse opening (c4) leidde na Marko’s f4 (niet meteen hoor) en vooral na Hermans reactie (e5) tot een snel materieel overwicht voor Marko die de schwindelpogingen van Herman allemaal zag.

Peter van der Borgt staat ook op 100%, maar die loopt nog een partij achter. Peter won zijn 3e ronde partij van Marius Leendertse. En hoe logisch de uitslag ook is, de partij had zeker ook in remise kunnen eindigen nadat Peters koningsaanval niet doorzette. Marius had op de damevleugel een tegenaanval kunnen opzetten, maar dacht voor zekerheid te kiezen door de 2e rij te versterken. En dat was nu juist niet goed. Jammer.

Krijn Saman kwam te laat aan rocheren toe, waardoor hij een pionnetje verloor aan Matthijs Schouten. Er volgde nog wel een spannend en (door beide spelers) niet perfect gespeeld eindspel, maar uiteindelijk won Matthijs.

Eric Dek scoorde een plusremise, maar veel heb je daar niet aan, want ook daar krijg je maar een halfje voor, net als tegenstander Bram Boone.

Volgende week de vierde ronde en hopelijk worden dan ook de tweede ronde partijtjes uitgespeeld. Als alles goed gaat weten we dan op Kerstavond wie de winnaar is.

De potjes kun je naspelen via de link onder het tabel.


08-11-2020 2e ronde
Iedereen heeft nu een partij gespeeld en sommigen twee. Grootste verrassing is de zege van Matthijs Schouten op Rinus den Hollander. Een spannende partij, waarbij Matthijs een pionnetje won, maar vooral twee sterke verbonden vrijpionnen kreeg op de damevleugel.

Dit is het overzicht van waar we nu staan:


Tussenstand KO ONLINE

EERSTE RONDE
26-10-2020

Van de eerste ronde zijn 4 van de 5 partijen gespeeld.

De partij tussen Bram Boone en Gayan den Hollander was spectaculair, beide spelers lieten winstkansen liggen en Bram ging er met de zege vandoor.

Marius Leendertse speelde tegen Marko Burger in de opening b4, waardoor zijn paard op c3 ongedekt stond, waarvan Marko gebruik maakte.

Eric Dek en Herman Schoonakker speelden een spannende partij die in remise had moeten eindigen, maar Herman won door tijdoverschrijding van Eric. Jammer was dat Eric wat verbindingsproblemen had.

Vanmorgen hebben Krijn Saman en Peter van der Borgt gespeeld. Toen Peters loper op f6 kwam was het gedaan met Krijn. Zijn stukken konden eigenlijk nergens meer naar toe.

Ik had nog nooit een partij van 1 uur k.o. online gespeeld. Ik was bang dat de focus, de concentratie er niet zou zijn. In het begin was die er ook niet. Er waren ook geen andere potjes van DZD-ers te bekijken. Maar nadat ik steeds meer begon te twijfelen aan mijn plan en de tijd voortschreed kwam de concentratie automatisch.

Kortom: het is niet zo leuk als off-line schaken, maar het was zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar en dat moet ook, want ik mag nog 8 partijen!

Wil je meer van de partijen zien? Ga dan Chess.Com. Klik op Verbinden, vervolgens Clubs, dan op Leden en dan zie je de leden en kun je hun partijen naspelen (niet alleen deze). 

Een beetje overdreven misschien nadat 80% van ronde 1 gespeeld is, maar dit is de stand:

Groeten

Peter26-10-2020 maandag
2e online RAPID
 
Beste mensen,
 
Het Tweede Online Najaars Rapid Toernooi zit er op en de conclusie is dat de voorzitter het geluk aan zijn achterwerk had hangen. Hij haalde 3 1/2e punt (uit 4 potjes), maar dat hadden er net zo goed 1 1/2 kunnen (of moeten?) zijn.
 
De eerste ronde tegen Krijn Saman kwam ik materiaal voor en leek ik naar een eenvoudig gewonnen eindspel af te wikkelen, maar wat was het geval? Kon Krijn misschien zijn paard opofferen tegen mijn twee pionnen, waarna ik met loper en paard hem mat moest zien te zetten. Dat kan ik in een gewone partij al niet binnen 50 zetten en in een rapidpartij al helemaal niet. Zo ver kwam het niet, want ik kon Krijns paard ruilen, maar toen zag ik pas dat dat veel erger was. Krijn hoefde alleen mijn f-pion te ruilen en ik zou nooit meer kunnen winnen ondanks mijn zwartveldige loper + h-pion. Veld h1 is immers wit. In plaats van met zijn koning naar h1 te lopen en grijnzend te zien dat ik niet verder dan pat zou komen wilde Krijn mijn stukken stoppen door op g4 te gaan staan. Ik kon mijn koning naar g1 brengen en Krijn in tempodwang te brengen. Een gelukkig punt dus.
 
De partij erna was tegen Alexander van ‘t Hoff. Die had in de 1e ronde clubgenoot Ton van Vliet op een nederlaag getrakteerd door in een (door beide spelers niet altijd even goed gespeelde en door meerdere toeschouwers bekeken en becommentarieerd) eindspel aan het langste eind te trekken. Die partij had blijkbaar Alexander teveel energie gekost en leverde mij mijn enige terechte winst op.
 
De derde ronde mocht ik met wit tegen Marko Burger en dan spelen we meestal de Jachtvariant van de Aljechin. Telkens als we die spelen leidt het tot complexe stellingen met veel tactische kansen (en dus kans op missers). Mijn g4 bleek uiteindelijk te optimistisch en met pijn en moeite kon ik afwikkelen naar een eindspel van ongelijke lopers en allebei een toren en 5 pionnen voor Marko en 3 voor mij. De ongelijke lopers en mijn actieve toren moesten de remise veilig stellen. Heel eerlijk: ik denk dat Marko had kunnen winnen, maar dat lukte niet. Een (voor mij) gelukkige remise dus.
 
Maar in de laatste ronde zou ik nog meer geluk hebben. Tegen Wouter Bliek leek ik redelijk kansloos van het bord geveegd te worden. Wouter wikkelde af naar een eindspel met een pion meer. Dat had hij misschien beter niet gedaan, want daardoor kreeg ik goede remisekansen. En jullie snappen hem al (want hoe kwam ik anders aan 3 1/2e punt) door een (in de tenniswereld gehanteerde term) unforced error kreeg ik zelfs de volle winst nog in de schoot geworpen.
Toernooitje gewonnen dus. Trots? Nee, was geen enkele reden toe. Verdiend? Al helemaal niet.
Misschien had Herman Schoonakker de winst wel het meest verdiend. Hij produceerde prima winstpartijen tegen Marius Leendertse, Rinus den Hollander en Ton van Vliet. Alleen Wouter bleek een maatje te groot. Mooie derde plaats voor Herman.
 
Met vriendelijke groeten
 
Peter van der Borgt
https://www.chess.com/tournament/live/dzd-rapid-26-okt-tempo-155-1643525

19-10-2020
CHESS.com

 
Beste mensen,
Tijdens mijn partijen heb ik ook geprobeerd andere potjes te volgen. Dat is niet zo goed gelukt, al was het maar omdat ik zelf alles uit de kast moest halen in mijn eigen partijen. Maar gelukkig kan ik achteraf zien hoe de potjes zijn gegaan.
1e ronde

Wouter Bliek won met wit van Rinus den Hollander in een partij met geen blunders en geen gemiste winstzetten en maar één foutje. Dat foutje werd door Rinus gemaakt, zodat Wouter won. Zelf won ik met moeite van Eric Dek, die op het eind van me had kunnen winnen. Twee keer zelfs, de eerste keer zag ik (nadat ik gezet had; Eric gelukkig niet). De tweede keer zag ik niet: Eric kon mat-in-1 geven!
Tussendoor had ik bij Ton van Vliet tegen Krijn Saman gezien dat Krijn na een fout in de opening die een stuk kostte het Ton na Lf3 verdraaid moeilijk maakte, maar uiteindelijk toch verloor. Bij Matthijs Schouten en Gayan den Hollander draaide het uit op een remise door herhaling van zetten.
2e ronde

Ton van Vliet kreeg een lelijke dubbelpion en die deed hem de das om in een (voor zover ik kon zien) door Wouter Bliek weer degelijk gespeelde partij. Gayan den Hollander leek op pad naar een zege tegen pa Rinus. Maar toen kreeg de toren van Gayan blijkbaar een positieve Corona-test, want de toren ging op a5 in een soort zelfisolatie, want na Rinus’ Lb5 kon de toren niet meer van a5 weg. Loper en toren stonden daar nu vast en zo was er van het kwaliteitsvoordeel niks meer over. Eric Dek won nu wel, van Matthijs. Zelf kon ik winnen doordat een penning over de d-lijn Marius Leendertse fataal werd.
3e ronde

Van deze ronde heb ik van de andere partijen niks mee gekregen. Marius won door gebruik te maken van Gayans open koningsstelling. Zelf stond ik de hele tijd minder en op een gegeven moment verloren tegen Wouter. Een schwindel in grote tijdnood redde me: remise.
4e ronde

Ton dacht dat het toernooi drie rondjes duurde en beantwoordde mijn 1. e4 met niets. Makkelijke zege dus en een gedeelde eerste plaats als Wouter ook zou winnen en dat deed hij. Rinus werd derde.
Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen!

Zie uitslagen en partijen op:

https://www.chess.com/tournament/live/dzd-rapid-19-okt-2020-155-1639894


Hallo DZD-ers,

A.s. maandag 24 augustus staat er weer een Rapid toernooi klaar op chess.com. Link naar het toernooi: https://www.chess.com/live#t=1524459

Aanvang 19.30 uur.

Tempo 15 minuten per speler, 5 seconden increment.

Aantal partijen: 4

Fijn weekend en groeten,

Rinus


 Dag schaakvrienden van DZD,

 

Morgen( maandag 10-08-2020)  staat (ondanks de hittegolf) Blitz weer op het programma van DZD. Ik heb 2 toernooitjes aangemaakt. Het tempo is 3 minuten bedenktijd met 2 seconden increment. Er zijn maximaal 4 ronden per toernooi (als er 8 of meer deelnemers zijn, ingeval van 4 t/m 7 spelers worden er 3 ronden gespeeld).

Aanvang deel 1: 19.30 uur

Aanvang deel 2: 20.30 uur

 

Met vriendelijke groeten,

Rinus

 

 31-07-2020

Hallo DZD-ers,

A.s. maandag 3 augustus staat er weer een Rapid toernooi ingepland op chess.com. Link naar het toernooi: https://www.chess.com/live#t=1428744

Aanvang 19.30 uur.

Tempo 15 minuten per speler, 5 seconden increment.

Aantal partijen: 4

Tot maandag!

Fijn weekend en groeten,


24-07-2020

Dag schaakvrienden,

Afgelopen maandag 20 juli was er iets mis gegaan met het instellen van het aangekondigde Chess 960 toernooi. We konden wel spelen, maar het bleek een ‘gewoon’ Rapid toernooi te zijn.

A.s. maandag 27 juli om 19.30 uur staat nu opnieuw een DZD Chess960 toernooi gepland. Tempo 15 minuten met 5 seconden increment.

Link naar toernooi: https://www.chess.com/live#t=1342706

 

Met vriendelijke groeten,

Rinus


18-07-2020

Beste mensen,

Maandag (20-07-2020) spelen we weer On line,

Klik op de link dan om je direct op de juiste pagina
https://www.chess.com/live#t=1326525

dit keer Chess 960 (openingen voorbereiden heeft dus niet veel zin). Hopelijk doen er veel mensen mee. Het leuke van On line is dat je je eigen partijen nog eens kunt naspelen (en dat chess.com er ook een analyse bij geeft).

Het inspireerde Eric Clarisse om een verslagje te maken wat ik graag deel:

Online rapid op maandag de 13e. (ja, dat is in mijn geval vragen om moeilijkheden)

Net op tijd om Peter te horen zeggen “als er nog iemand binnenstapt doe ik mee”. Ok!

Eerste potje tegen Marius met wit. Een hongaarse partij, het werd een ketenstrijd die op de diagonaal a1-h8 werd beslist.

Online is voor mij meestal onge-inspireerde blitz, en veel potjes raffel ik af in 20 seconden. Maar dit is rapid!
In de eerste paar zetten ook heel bewust wat tijd besteed aan een speelstijl, wat ga ik spelen, zoals ik meestal doe of iets anders.
Gekozen om met loperpaar in een keten te spelen, meestal geeft dit weinig kans op spectaculair spel, veel manouvreren en zien of er iets gebeurt.
Marius kreeg de eerste kans om schade toe te brengen, de witte loper op g5 was een doelwit na de matige zet Rg1. Zwart kon met Nf6xd5 ipv Nf5-h5 een belangrijke pion pakken. Enkele zetten later werden de dames geruild en kon wit het spel openen voor het loperpaar, de diagonaal a1-h8 werd zwart uiteindelijk fataal.

Aardige pot, Marius verbaasd mij altijd door goed uit de opening te komen, helaas kiest Marius ook vaak een opzet die niet goed uitpakt. Zie maar eens Marius’ derde partij van de avond tegen Rinus ! )

Tweede potje was tegen Peter met zwart, en net zoals in eerste potje probeerde ik een spelstijl te zoeken wat niet wou lukken. Koos uiteindelijk voor paard+loper tegen loperpaar in tegenstelling tot eerste partij. Ik had wat afleiding nodig om niet te vervallen in te snel zetten en rapid is daar ideaal voor. Zodoende op zoek naar een film om na het rapid te kijken. Dat was niet zo handig en het resulteerde zelfs in een soort mouse-slip in een hele slechte stelling. Wit had na veel ruil (de laatste ruil op d7 was niet goed) een pion weten te winnen.

De be-oogde zet was Bf6-g7 maar het werd g6-g5??? waardoor de loper op f6 pardoes genomen kon worden.
Dat krijg je als je te snel wisselt tussen verschillende applicaties en de windows af en toe verschuift.

Derde potje, en de laatste vanwege het gering aantal deelnemers was tegen Alexander, een partij die heel snel vergeten moet worden.
Alex gaf snel een dame weg in een standaard italiaanse partij, daarna werd er van beide kanten nog wat stukken geblunderd maar wit won. Een dame is wel erg veel.

Al met al, 2 uit 3 is geen slechte score, maar dat is niet het belangrijkste, leuke potjes is belangrijker en daarom ook een oproep aan andere leden, meedoen!

Nog wat aanvullingen: Marius won op een mooie manier van Jan Capello. Zelf had ik een “bijzonder potje” (woorden van mij en Wouter) tegen Wouter Bliek. Dit was het oneliner oordeel van Chess.Com: SCHERPNadat de rook was opgetrokken, stond het gelijk. En daar ben ik het helemaal mee eens. Leuk potje om na te spelen. Al is het maar om te zien dat zowel Wouter als ik ook fouten (inderdaad: meervoud) maken.

groeten en wie weet tot maandag!

Peter


Dag schaakvrienden,
Op a.s. maandag 20 juli om 19.30 uur staat een DZD-Chess960 toernooi gepland. Tempo 15 minuten met 5 seconden increment.
https://www.chess.com/live#t=1326525
Met vriendelijke groeten,
Rinus

Hallo DZD-ers,

A.s. maandag (13 juli 2020) staat een Rapid toernooi ingepland op chess.com.

Aanvang 19.30 uur.

Tempo 15 minuten per speler, 5 seconden increment.

Aantal partijen: 4

Wellicht tot maandag!

Fijn weekend en groeten,

Rinus


04-07-2020

Dag schaakvrienden van DZD,

Nu het Zomer Rapid toernooi achter de rug is willen we in de komende weken toch nog het online schaken blijven aanbieden. Het idee is om afwisselend Blitz, Rapid en Chess960 te doen. Uiteraard als er voldoende spelers zijn die meedoen.

Voor a.s. maandag 6 juli heb ik een 2-tal Blitz-toernooitjes van 4 potjes per toernooi aangemaakt, ervan uitgaand dat er 8 of meer spelers meedoen.  Als we met minder dan 8 spelers zijn, dan duurt elk toernooitje slechts 3 speelrondes.

Het tempo is 3 minuten met 2 seconden increment.

19.30 uur – ca. 20.15 uur toernooi deel 1 https://www.chess.com/live#t=1306239

Ca. 20.15 uur – 20.45 uur Pauze (en inchecken voor deel 2)

20.45 uur – ca. 21.30 uur toernooi deel 2 https://www.chess.com/live#t=1306240

 

Hopelijk tot maandag!

Met vriendelijke groeten,

Rinus


29-06-2020

BLIEK DUIDELIJK DE BESTE

Na twee nederlagen op de eerste avond bleek Wouter Bliek de volgende vier avonden genadeloos: clean sheet. Uit de eindstand blijken de verhoudingen vrij duidelijk:

 

1

xafixxia

Bliek

10

2

krusemart

van der Borgt

14

3

okramregub

Burger

23,5

4

Lennardd

L. Duynkerke

23,5

5

egan566

Clarisse

24

6

jancapello

Capello

25,5

7

rinusdenhollander

R. den Hollander

26,5

8

Masterdiggie

de Graaf

27,5

9

Feyenoord29

G. den Hollander

30,5

10

Dapelman

van Vliet

31

11

Schouten84

Schouten

31,5

12

ericdzd

Dek

33

13

leenmari

Leendertse

33,5

14

Hermanus53

Schoonakker

34

15

alexanderabc

van ’t Hoff

40

16

Schelde01

Saman

40

Nu moeten we wel er eerlijk bij vertellen dat Wouter, net als Peter van der Borgt en Rinus den Hollander, elke avond van de partij was. Dat geeft een kleine nuance aan de eindstand, maar danog: Wouter was duidelijk de beste. Hij maakte weinig fouten en (nog belangrijker) van de foutjes van de tegenstander profiteerde hij prima. En dat is knap, want als ik mijn eigen partijen door de Analyse gooi dan zie ik veel fouten van mezelf en mijn tegenstander, maar ook dat ik veel kansen onbenut heb gelaten (maar mijn tegenstanders vaak ook).

Jammer was ook dat bij een oneven aantal de spelers met de minste punten / de laagste rating een bye kregen. Dat is iets wat we voor de komende weken moeten proberen te wijzigen.

En natuurlijk was het ook leuker geweest als we meer deelnemers hadden gehad, maar voor sommige leden is Online Schaken nu eenmaal minder leuk dan het Echte Werk. Dat Echte Werk mag weer vanaf komend seizoen. De komende weken zullen jullie daar meer over horen. En …. we blijven in elk geval tot eind augustus online toernooitjes organiseren op de maandagavond. Hou je mail in de gaten.

Peter van der Borgt

 


22-06-2020

Op 26 jun. 2020 om 17:49 heeft Peter van der Borgt het volgende geschreven:

Beste mensen,

Jullie hebben misschien al gekeken op de website of op facebook wat de stand is na de 4e rapidavond. En die staat er nog niet. Laat staan een verslag. De reden? Te warm, te weinig inspiratie en ook nog te druk met werk.

Maar dit is de stand op dit moment:

 

1

xafixxia

Bliek

9

2

krusemart

van der Borgt

12

3

okramregub

Burger

18,5

4

rinusdenhollander

R. den Hollander

19

5

egan566

Clarisse

19

6

Lennardd

L. Duynkerke

19

7

jancapello

Capello

20,5

8

Masterdiggie

de Graaf

22,5

9

Feyenoord29

G. den Hollander

25,5

10

leenmari

Leendertse

26

11

Schouten84

Schouten

26,5

12

Dapelman

van Vliet

26,5

13

ericdzd

Dek

28

14

Hermanus53

Schoonakker

29,5

15

alexanderabc

van ’t Hoff

31

16

Schelde01

Saman

35,5

Het lijkt er op dat alleen een computerstoring Wouter van de zege kan afhouden.

Maar dat is geen reden om maandag niet mee te doen.

groeten

Peter


Beste mensen,

Morgen 22-06-2020) de 4e ronde van het Rapid Online. Zoals bekend: inloggen uiterlijk om 19.30 uur. Wil je het beter doen dan de vorige rondes? Wil je je voorbereiden? Het kan: de partijen zijn allemaal terug te vinden.

groeten en hopelijk tot morgen

Peter   


15-06-2020

BLIEK HERSTELT DE ORDE

Ook in de 3e ronde haalde Wouter Bliek 4 op 4. Omdat Peter van der Borgt niet verder kwam dan 2 punten is Wouter nu de trotse leider.
Jammer genoeg hadden we dit keer een oneven aantal deelnemers. En toen Eric Dek het laatste potje mee wilde doen was Lennard plots offline.
Ik ben er inmiddels achter dat Chess.com in de analyse modus met een oneliner het partijverloop aangeeft. Als er dan Één speler was aan het winnen, maar verpestte alles met een blunder. staat ben je niet blij als je die “ene” speler bent. Die ene speler was Krijn Saman die een paar keer met het dame-offer De1 de genadeklap had kunnen uitdelen in zijn partij tegen Matthijs Schouten. Krijn zag het niet of durfde het offer misschien niet aan, maakte nog een fout en Mathijs ging er met de bloemen vandoor.
Omgekeerd had Matthijs een prachtige (maar ook wel standaard) offerkans laten liggen tegen Ton van Vliet. In het chatverkeer dat Ton en ik daarna hadden bleek dat Ton het offer had gezien (nadat hij f3 had gespeeld). Met het paard slaan op f3 had Matthijs winnend materiaal bezorgd. Chess.com kwalificeerde die partij overigens als “WILD”.
Zelf won ik dus twee potjes en beide keren omdat mijn tegenstander te gretig was. Ton van Vliet dacht met h5 mijn koningsstelling op te kunnen blazen, maar na Pf6 viel die pion gewoon. Rinus den Hollander speelde het verleidelijke f5. Hij dreigde f4 met vork. Alleen volgde Lg5 met kwaliteitswinst. Je zou verwachten dat Rinus dat geen tweede keer zou overkomen. Maar warempel: tegen Dig de Graaf deed hij het weer: f5 en dat kostte nu een pion.
Diezelfde Dig had de eerste partij van mij gewonnen. Ik wilde te graag en in plaats van dames ruilen en remise aanbieden dacht ik een pion in te kunnen laten staan. Mooi niet dus. Dig verloor verder alleen van Wouter, die weer genadeloos was. Zijn partijen oogden niet echt spectaculair, maar maken duidelijk dat ogenschijnlijk simpele zetten, indien planmatig uitgevoerd, tot de beste resultaten leidt. Ik heb ze snel nagespeeld en ervaren dat eenvoud jaloersmakend mooi kan zijn. In de vierde partij was ik overigens het slachtoffer.
Niet jaloersmakend, maar wel mooi, kunnen de “van dikhout zaagt men planken” potjes zijn en nog mooier wordt als een pursang aanvalsspeler op eigen terrein wordt verslagen en nog wel door iemand die meer van het rustige spel is. Wil je wie dat is? Marius Leendertse! Marius wist met twee krachtzetten zijn tegenstander na 12 zetjes tot opgaaf te dwingen. Eerst won Marius een stuk en na het onvermijdbare (maar je moet het wel zien) loperoffer Lb5 gaf zwart gedesillusioneerd op. En de stelling (zie hierna) gaf daar ook alle aanleiding toe.

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Stand na 3 rondes (NB: hoe minder punten hoe beter!):

1

xafixxia

Bliek

8

2

krusemart

van der Borgt

10

3

okramregub

Burger

13,5

4

rinusdenhollander

R. den Hollander

14

5

egan566

Clarisse

14

6

Lennardd

L. Duynkerke

14

7

jancapello

Capello

15,5

8

leenmari

Leendertse

17,5

9

Masterdiggie

de Graaf

17,5

10

Schouten84

Schouten

18

11

Feyenoord29

G. den Hollander

20,5

12

Dapelman

van Vliet

21,5

13

ericdzd

Dek

23

14

Hermanus53

Schoonakker

24,5

15

alexanderabc

van ’t Hoff

26

16

Schelde01

Saman

30,5

 


12-06-2020

maandag 15-06-2020

3e avond rapidschaak

Beste mensen,

Hierbij de uitnodiging om maandag weer mee te doen, ook als je de eerste twee sessies gemist hebt.

Inloggen voor 19.30 uur, want dan gaan de partijen van start.

Voor verslagjes, standen zie ook:

https://www.facebook.com/groups/192367271536511/?ref=bookmarks

groeten en hopelijk tot maandag

Peter


 

09-06-2020

GOLFERS KUNNEN NIET SCHAKEN

Ooit heb ik voor het clubblad van Vlissingen een artikel geschreven met de titel “Martin de Smit kan niet schaken”. Die titel was ironisch bedoeld, want ik werd van het bord weggespeeld door Martin, maar door een schwindel won ik toch nog. Inderdaad, toen al, was de schwindel mijn sterkste wapen.

Toen stelde Vlissingen als schaakclub nog veel voor. En hadden veel clubs nog een hard copy clubblad. En toen was golfen echt nog voor de “happy few”. Ik ben daar een paar jaar geleden ook mee begonnen. En warempel: mijn golfclub heeft nog twee andere leden die ook in clubverband schaken. Eén daarvan is de Dig de Graaf, één van de steunpilaren van Denk en Zet. Op de ZSB-vergadering hoorde Dig dat niet-leden op maandag ook welkom zijn in ons rapidtoernooi. En hij was er maandag. En dat heeft hij geweten ook!

Dig heeft een KNSB-rating van 1814, maar sneakte ons toernooi binnen met een rating van 1200 en dan ook nog met de verhullende naam masterdiggie. Nu ik Dig heb zien spelen zal dat “master” ook wel ironisch bedoeld zijn.

De eerste ronde won hij nog in een heus tijdnoodduel van Rinus den Hollander, maar als het einde illustratief was voor de hele partij, dan was dat een “close call”, lees het had net zo goed andersom kunnen zijn.  De tweede ronde werd Dig door Wouter Bliek redelijk hard van het bord gezet. Dat is het nadeel van online; je kunt achteraf de partij nog helemaal naspelen. En in de laatste ronde wist Lennard Duynkerke een pluspionnetje na veel manoeuvreren tot een zege te promoveren.

Dan zijn derde partij; die werd door Chess.com becommentarieerd met De partij ging op en neer… en werd vreedzaam afgesloten! Dat is een eufemisme voor “zo nu en dan deden beide spelers een goede zet, maar meestal niet, sommige zetten waren evidente blunders, en omdat ze fouten en blunders netjes verdeelden werd het remise”. Nog korter: “slechte partij”. En de conclusie is dan eenvoudig: “Golfers kunnen niet schaken”. Want zijn tegenstander in die derde partij was Peter van der Borgt (KNSB-rating: 1848).

Kunnen ze dan wel golfen? Ja (Dig, handicap: 12.4) en Nee (Peter, handicap: 28.8).

Hebben ze er lol in? Ja en de onderlinge schaakpartij vonden ze ook best leuk. Speel hem gerust na. De partij is vermakelijk, maar niet leerzaam.

Voor een leerzame partij zou ik de vierde ronde partij van Peter nemen. Wouter geeft daar een masterclass “How to beat Peter”. Conclusie van Chess.com: Dit keer werd je overklast. En daarmee is geen woord teveel gezegd.

Dat Wouter dan ook deze ronde won met een clean sheet was dan ook zeer verdiend. Ook Gayan den Hollander en Marko Burger werden op een snelle 0 getrakteerd.

Peter blijft nog wel bovenaan. In de eerste partij verloor Herman een pionnetje (of was het een offer?). Ondanks Hermans loperpaar bleken de paarden van Peter op d4 en f3 zeker zo sterk. In de tweede ronde was er een foutje van Ton van Vliet nodig voor Peter om te winnen.

      punten   punten   totaal na
      ronde 1 ronde 1 ronde 2 ronde 2 ronde 2
               
1 krusemart van der Borgt 4 1 2,5 4 5
2 xafixxia Bliek 2 6 4 1 7
3 okramregub Burger 2 6 3 2,5 8,5
4 rinusdenhollander R. den Hollander 3 2,5 2 6,5 9
5 egan566 Clarisse 3 2,5 niet 6,5 9
6 Lennardd L. Duynkerke niet 6,5 3 2,5 9
7 jancapello Capello 2,5 4 2 6,5 10,5
8 leenmari Leendertse 2 6 niet 6,5 12,5
9 Dapelman van Vliet niet 6,5 2 6,5 13
10 Feyenoord29 G. den Hollander 1,5 9 2 6,5 15,5
11 Masterdiggie de Graaf niet 6,5 1,5 9 15,5
12 ericdzd Dek 0,5 11,5 niet 6,5 18
13 Hermanus53 Schoonakker 1,5 9 1 10,5 19,5
14 alexanderabc van ’t Hoff 1,5 9 0 12 21
15 Schelde01 Saman 0,5 11,5 1 10,5 22

Heb ik nog andere partijen gezien? Ja, twee van Dapelman (Ton dus). Tegen Herman Schoonakker was het alleen te wijten aan de vingervlugheid (of eigenlijk de vingertraagheid) van Herman dat Ton won. Die 5 seconden increment is ervoor bedoeld dat straal gewonnen stellingen ook gewonnen worden. Alleen moet je dan wel binnen 5 seconden een zet doen. Marko Burger kan dat wel: snel spelen en hij ramde Ton van het bord en na Marko’s Db1 was het over:


 

1 juni 2020

Beste mensen,
Afgelopen maandag was de 1e ronde van het jaarlijkse rapidtoernooi. Dit keer online. Er waren blijkbaar mensen die dachten dat ik in de group chat ook nog commentaar zou gaan geven. Dat is een misverstand. Ik heb al mijn tijd en focus nodig om a. op tijd een zet te doen, b. daar geen mouse slip mee te maken en c. me niet mee te laten slepen in de muziek op mijn koptelefoon (die ik ook af kan doen, maar dan moet ik luisteren naar iets op tv).
Wie wel tijd heeft gehad partijen te volgen zal hebben kunnen (nee: moeten) concluderen dat de enige persoon met een clean sheet zoveel geluk heeft gehad dat, als dat nog een keer gebeurt, dat een indicator van internetfraude moet zijn. Ik heb de partijen van de nummer 1 na de 1e rapidronde wel kunnen volgen. In de 1e ronde bereikte die speler weer helemaal niks tegen Jan Capello. Op de “normale” interne competitie lukt dat ook nooit. Maar nu online nog minder. Een vergiftigde pion bleek helemaal niet vergiftigd. Zodoende kwam Jan een pion voor. Enige compensatie was een mogelijke koningsaanval. En warempel, die kwam er en plots stonden Jans stukken zo verkeerd dat die koningsaanval winnend was. Dit zou later de minst gelukkige zege van onze Nummer Een blijken te zijn.
Daarna mocht hij (jammer genoeg alleen mannen) tegen Alexander van ’t Hoff. Daar onderschatte hij een toreninval van Alexander. Met pijn en moeite en het verlies van een in de opening gewonnen gambietpion wist hij verder materiaalverlies te voorkomen met de manoeuvre Pa6-c7-b5. Een manoeuvre die nodig was na Alexanders Ta7. Die dacht waarschijnlijk dat Pb5 nodig was om een pion te dekken. Ook, maar dat paard viel ook die toren op a7 aan. Alexander miste dat en hoppa: toren kwijt, partij zo goed als uit.
Dat zou niet de eerste toren zijn die Nummer Een in de schoot geworpen kreeg. Daarna kwam hij weer eens materiaal achter tegen Wouter Bliek. Enige kans op tegenspel (lees: kans op een schwindel) boden drie verbonden pionnen op de damevleugel. Met Te6 had Wouter die aanval kunnen stoppen. Tenminste als die zet op het juiste moment gespeeld werd. Na Kd3 was dat niet het juiste moment: Pc5+ met … inderdaad … torenverlies.
De laatste ronde tegen Marko Burger kwam niet de Jachtvariant van de Aljechin op het bord. Ik ben vergeten wat dan ook weer wel, maar in elk geval was het een spannend potje waarbij na wits afwikkeling de torens van wit zo onhandig stonden dat Marko pionnen (ik meen twee pionnen) kon gaan roven. De enige hoop was dat Marko ergens in de fout zou gaan. Daarvoor was wat breekwerk nodig. En jawel hoor: met een loperschaakje viel de Nummer Een ook een ongedekte toren aan.
Nu weten we dat Nummer Een als achternaam een verbastering van Burcht is, maar om hem dan drie torens kado te doen. Overdreven. Dat hij dan ook niet met zijn eigen naam mee doet zal met schaamte te maken hebben. Maar na 1 ronde staat Krusemart bovenaan met 1 punt (zoals aangegeven: hoe minder punten hoe beter). Als tweede (ex aequo) eindigde Rinus den Hollander met egan566. Wie is dat dan weer? Geen idee had ik, tot ik onderstaande mailtje (cursief) ontving.

Maandag DZD rapid online.

2e verslag:
 
Ha, ik ben precies op tijd voor rapid!
Weliswaar geen enkele voorbereiding en knallende koppijn. Ben benieuwd want ik heb eigenlijk een hekel aan langer dan 5 minuten online ongeacht increment. Het is dat Peter aangaf commentaar te gaan geven, nou dat kan leuk zijn, we zullen zien!

Achteraf gezien 3 totaal verschillende potjes, waar is dan die 4e gebleven vraagt u zich af, nou ik ook, geheugen totaal blanko. Kenmerkt een beetje hoe serieus ik deze opzet ervaar. De chat bleef ook verdacht leeg, of zat ik in de verkeerde chat .. heb diverse nagekeken maar kon niet een levendig verslag opmerken.

De eerste pot was een bizar moeizame overwinning op “schelde01” die waarschijnlijk wel gewonnen was maar kan me geen duidelijk pad voor de geest halen. Probeerde ook de andere partijen te volgen, het eerste probleem was hoe werkt dat ook al weer. Afgeleid en matige zetten resulteert in matige partijen mag duidelijk zijn.

Tweede potje begon met een mouse-slip e2-e3 ipv e2-e4 .. grote vloek, zal ik meteen opgeven? Tegen wie speel ik eigenlijk? Wie zit achter “Xafixxio”, sterk of zwak?. Maakt niet uit, ik start youtube op mn tweede scherm en doe af en toe een zet. Tja, totaal geen animo en na enkele zetten materiaal blunderen en toch snel opgegeven.

Derde en laatste pot (die ik kan herinneren) tegen “feyenoord29” (sorry, dan heb ik altijd het gevoel dat wordt een 1-0 in mijn voordeel, tja, ook ik heb gevoetbald) begon met een vlotte pionwinst en de weg naar winst was makkelijk. “feyenoord29” werkte mee aan snel en saai einde.

Na het laatste potje had ik mogelijk de smaak te pakken en was aan het wachten op de volgende … die niet meer kwam, en dus geen kans meer op een eerste plek.

Eind oordeel … nee, dit tempo is niets voor mij. Tenzij ik uitgerust ben en er werkelijk voor ga zitten. Zal ik het nog eens proberen?!
Ik had 3/4 en kan me dus een winst partij niet herinneren — dan maar eens terugkijken hoe en wat .

regards “egan566”
Het mailtje kwam van ene Eric Clarisse. Weer een mysterie opgelost.
En Eric: je kan je partijen terugzoeken en Chess.Com de analyse laten doen. Ik heb dat een paar keer gedaan en dan is de conclusie helder: ik kan er niks van!
Groeten en tot volgende maandag!
NB: bijgevoegd is de stand (in excel) met ook “echte” namen

1 krusemart  van der Borgt 4 – 1

2 rinus den hollander  R. den Hollander 3 – 2,5
3 egan566  Clarisse 3 – 2,5
4 jancapello  Capello 2,5 – 4
5 xafixxia        Bliek 2 – 6
6 okramregub   Burger 2 – 6
7 leenmari     Leendertse 2 – 6
8 Feyenoord29    G. den Hollander 1,5 – 9
9 Hermanus53    Schoonakker 1,5 – 9
10 alexanderabc    van ’t Hoff 1,5 – 9
11 ericdzd     Dek 0,5 – 11,5
12 Schelde01    Saman 0,5 – 11,5
 
 

29 mei 2020
 
Beste mensen,
We gaan vijf maandagen op rij rapid spelen. Zelfde tempo als afgelopen maandagen: 15 minuten + 5 seconden increment en 4 potjes op een avond.
We maken ook een totaalklassement over die 5 maandagen. En degene met de minste punten wint.
Hoe werkt het?
Welnu: de winnaar van een avond krijgt 1 punt, nummer 2 2 punten enzovoorts. Bij gelijk eindigen wordt het gedeeld (dus als de nummers 4, 5 en 6 evenveel punten hebben krijgen ze elk 5 punten). En in het eindklassement worden die scores opgeteld.
Dit lijkt in het voordeel van spelers die niet elke week meedoen. Daar hebben we iets op gevonden. Toen we nog live speelden kreeg je 2 punten voor een bye (en 5 voor een zege). Nu lossen we het zo op: Je krijgt evenveel punten als het aantal deelnemers die avond gedeeld door 2. Dus 11 deelnemers betekent 6,5e punt erbij.
Overigens spelen we natuurlijk vooral voor de eer!
Daarom is er ook ruimte voor Eervolle Vermeldingen. Hoe je die kunt krijgen weet ik nog niet. Op welke avond: ik weet het nog niet. Hoeveel. Geen idee. Het zal vooral afhankelijk zijn van het humeur van de voorzitter
De voorzitter zal ook verslag proberen te doen, waarbij hij vooral zijn eigen spel zal fileren. Ook zal natuurlijk de tussenstand vermeld worden.
groeten en hopelijk tot maandag
PS: de start is weer om 19.30 uur … log op tijd in
PS2: en uiteraard regelt Rinus weer dat alles in Chess.Com komt

27 mei 2020

Internet-wedstrijd tegen Zierikzee

Op 20 april hadden we al een keer gespeeld. Op elk bord hadden we toen een ratingoverwicht en dat leidde tot een “monsterzege” van 13-3. Opvallend genoeg werd 2 ½ punt gescoord tegen de den Hollanders. Voor meer info, zie: https://www.chess.com/nl/news/view/dzd-wint-met-ruime-cijfers-tegen-sv-zierikzee

Op 27 mei (een woensdag) was er een revanche. Dit keer hadden we het zo gestuurd dat het om een viertal-wedstrijd ging en hadden we getracht op voorhand de ratings wat meer overeen te laten komen. En dat had succes, want het werd spannend en 4-4.

Het concept was hetzelfde als de keer ervoor: twee potjes van 30 minuten bedenktijd per speler en een keer met wit en een keer met zwart. Er wordt gestart om klokslag 20 uur. Dat is een voordeel ten opzichte van live schaak: er wordt altijd op tijd begonnen!

Op het virtuele 1e bord speelde Rinus den Hollander tegen Sjaak Spiegels. Herman Schoonakker speelde op 2 tegen Martin Krijger, Ton van Vliet op 3 tegen Peter de Vrieze en Marius Leendertse op het laatste bord tegen Paul Greefhorst. Ton had een ratingoverwicht, bij de andere drie borden was het ratingverschil in het voordeel van de eilandbewoners.

Bij Rinus ging het al in de eerste tien zetten mis. Hij verblunderde een stuk. Ton offert uiteraard voor aanval. Bij Marius ontstaat een cruciale fase na Marius’ dxe5. Gelukkig speelt Paul Greefhorst f6 in plaats van Td8. Herman komt een pion voor, maar nadat hij zijn paard op c5 laat slaan verliest hij die weer en neemt Martin het initiatief over.

Om half negen valt de eerste beslissing: Rinus geeft op en kan meteen beginnen aan de tweede pot tegen Sjaak. Ton was (tenminste zo zag ik het) zijn aanval aan het verknallen. Paul offert op f3, maar dat is niet goed en zorgt ervoor dat Marius zijn betere stelling direct in winst kan omzetten. Om kwart voor negen is het dus 1-1.

Ton komt terug en Herman ziet het niet meer en blijft maar denken. De vlag bij Herman valt om 20.50 uur. Ton wint nog op vlag door een eindspel dat door tijdnood geteisterd werd, oftewel: beide spelers produceerden meerdere mindere zetten, maar die van Ton waren het minst erg. Om negen uur is het dus 2-2.

Ton speelt in zijn tweede partij een gambiet. Verrassend? Nee dus. Rinus komt een pion achter, maar krijgt enorme druk op de pion op d6. Martin geeft zomaar een toren weg. Hij heeft wel schwindelkansen, maar na zijn Lxa6 zie ik het toch echt niet wat Martin nog heeft na Txa6? Maar goed: Herman speelt iets anders.

Paul staat inmiddels een pion voor. Rinus en Sjaak die al om half negen aan de tweede partij zijn begonnen komen in tijdnood. En Sjaak steeds meer nadat Rinus de pion op d6 eindelijk te pakken heeft. Rinus staat nu ook positioneel beter.

Peter geeft een stuk weg in een voor hem al moeilijke stelling. Na g4 van Paul verliest Marius ook nog een stuk. Marius moet opgeven, maar tegen Paul heeft hij knap gelijk gespeeld.

Sjaak had juist daarvoor al door vlag verloren. Ook die tweekamp is dus gelijk geëindigd.

Herman raakt steeds meer verstrikt, zijn voordeel verdwijnt en hij komt in een matnet wat alleen door dameverlies voorkomen kan worden: een nul dus en het wordt 4-3 voor Zierikzee. Maar Ton staat inmiddels ruimschoots gewonnen en geeft het niet meer uit handen. Om 21:35 is de match over: 4-4! Een mooie uitslag.


25 mei 2020

Beste mensen,

Afgelopen maandag hebben we weer rapid gespeeld. Elke keer neem ik me voor ook andere partijen te bekijken. Welnu, daar kwam de eerste twee rondes niets van terecht. Helemaal niets. Ik kreeg zelfs niet eens tijd Lennard te feliciteren (heb je nu weer van Lennard verloren? jaaaa, ik heb weer van hem verloren) of daarna met Marko te chatten over onze wildwestpartij.

De eerste ronde probeerde ik eens Hollands te spelen. Patriottisme is altijd meer aan de orde in tijden van crisis. Lennard Duynkerke gooide weliswaar de beuk erin, maar deed dat zo driftig dat hij materiaal verloor. En vervolgens speelde hij prima tegen. Hij ruilde niets, hield de dames op het bord en toen ik torens ging ruilen had hij opeens een vrijpion, waarvan ik dacht dat ik die makkelijk kon stoppen. Nee dus. Normaal schwindel ik me naar winst; nu was het Lennard. Weer een mooie zege van hem.

Toen mocht ik tegen Marko (met een k, dus Burger). Telkens als we tegen elkaar moeten heeft Marko zwart en komt de Jachtvariant van de Aljechin-verdediging op het bord en wordt er tactisch veel van ons gevraagd. Op een gegeven moment was een loperoffer te verleidelijk om niet te doen. Mijn onderbuik vertelde me dat het offer wel winnend zou zijn. Nee dus. Verder dan twee pionnen voor het stuk kwam ik niet. Het waren wel twee verbonden vrijpionnen. Blijkbaar had ik iets van Lennard geleerd, want nu kreeg ik het voor elkaar dat die niet gestopt konden worden. Ook hier zal Marko het bij momenten beter hebben kunnen doen. Maar dat telt niet.

Na twee tactische partijen volgde een positionele partij tegen Matthijs Schouten. Matthijs speelde mijn Kalashnikov op dezelfde manier tegen als Jan Capello (we hebben je gemist Jan!) altijd doet en ook nu bereikte ik weer niks. Door een verkeerde torenzet van Matthijs (Td1 in plaats van Te1) kwam ik weliswaar een pion voor, maar het eindspel met ongelijke lopers was remise te houden als Matthijs “niets” had gedaan, zijn loper op c3 had gezet en de pionnen op b2 en a3 had laten staan. Matthijs deed echter wel “iets” en toen kon ik toeslaan. Een gelukkige zege dus.

Tegen Wouter Bliek weer een zwartpartij en weer Hollands. Ondanks dat de beginzetten anders verliepen dan tegen Lennard ontstond er toch een stellingsbeeld dat leek op de partij tegen Lennard. Door een slimmigheidje kwam Wouter een pion voor, waarbij ik dacht ik met een slimmigheidje van mijn kant kon terugslaan. Niet dus. Ik werd juist klem gezet en kon niet anders da afruilen en lijdzaam toezien hoe binnendringende torens mijn koning en torens in een ijzeren greep hielden. Mooie zege van Wouter.

Kortom: 2 uit 2. Vier leuke en ook bij vlagen leerzame partijen!

Vanavond speelt een DZD-viertal tegen Zierikzee. Ik ben toeschouwer. We hebben gepoogd een team bij elkaar te hebben dat ongeveer van gelijk niveau met Zierikzee is, zodat er niet weer een monsterzege volgt.

Groetjes,

Peter


18 mei 2020

Beste mensen,

Afgelopen maandag hadden we 15 deelnemers. Een mooi aantal. Ik heb relatief weinig andere partijen gezien. Wat ik me nog herinner was een gevalletje “oppositie” en die had Krijn tegen Eric (Dek) en dus remise. En verder een mooi eindspel van Matthijs tegen Ton. Over mezelf kan ik kort zijn. Niet rocheren werd door Lennard heel erg hard afgestraft in de eerste ronde. Overigens keurig gedaan door Lennard. Tegen Eric (Dek dus) moest ik de schwindelmodus aanzetten en warempel die werkte nog ook. De volgende partij was een wild-west-Koningsgambiet-partij tegen Gayan die ik won, waarbij de conclusie was dat materiaal blijkbaar niet belangrijk was en dat we allebei te snel speelden. De laatste ronde wist Wouter de c-lijn te bezetten en zeer gedisciplineerd voerde hij die stelling tot winst. Mooi om te zien; alleen vervelend als je (figuurlijk gezien) aan de andere kant van het bord zit. Toen begon de hond te piepen en die heb ik toen maar uitgelaten, waardoor ik de eindstand gemist heb, maar ik denk dat Wouter gewonnen heeft. Na die zege op mij had hij in elk geval 4 uit 4.

Dan iets anders. De namen die we gebruiken. Bij mezelf is Krusemart voor de echte Kruiningers wel duidelijk. Wouter heeft blijkbaar fascinatie voor de letter x. Ton heeft zich Dapelman genoemd. Hij is jurist, zou het soms iets zijn als De Appèl Man. Sommige spelers hebben (denk ik) hun geboortejaar in de naam staan. Waarom er dan bij Herman een ster achter staat weet ik niet en ook niet of hij die van Chess.com heeft gekregen. En wat die 29 bij Gayan doet weet ik niet, behalve dat je niet eeuwig 29 jaar oud kan blijven. En dan zijn er ook mensen die gewoon hun echte naam gebruiken. Maar wie verschuilt zich in godsnaam achter James Duffy? Na wat googelen gok ik dat ik moet zoeken in Hansweert.

groeten en tot maandag!!


08 mei 2020

Beste mensen,

Bij het Online schaken hebben we een trouw publiek. Jammer genoeg doet niet elk lid mee. We hebben het idee dat rapid het meest in de smaak valt en dan vooral Zwitsers. Kortom: dat gaan we de komende maandagen (in mei en juni) doen. Wij (of eigenlijk Zierikzee) willen nog wel een revanche wedstrijd tegen Zierikzee. Die richten we dan wel zo in dat beide teams vooraf een opstelling hebben die we delen, zodat er sprake is van a. even veel spelers en b. met ongeveer gelijkwaardige ratings. Wanneer die wedstrijd is horen jullie nog.

In juni willen we online ons “zomerrapid” spelen. Met dus na 5 weken ook een eindwinnaar. Helaas is het niet mogelijk, voor zover wij (lees Rinus) weten, om het zo in te richten dat het één toernooi is dat 5 weken duurt en dat je in die 5 weken maximaal twee keer tegen elkaar moet (NB: mocht iemand wel weten hoe dat moet: meldt het Rinus). Het zullen dus 5 tornooitjes worden en degene die het het best heeft gedaan is “rapid”kampioen. Hoe we dat precies gaan inregelen weten we nog niet. Bijvoorbeeld: hoe hou je rekening met mensen die niet alle 5 weken mee doen.

Het lijkt er op dat voor Blitz minder animo is, tenminste minder animo om dit in DZD-verband te doen. We hadden / hebben het plan dit elke donderdag te doen, maar dan moet er wel voldoende mensen echt geïnteresseerd zijn en met echte interesse bedoelen we ook “echt meedoen als je beschikbaar bent”. We horen jullie reactie graag.

Wellicht dat we in juli en augustus doorgaan met Online toernooitjes. Al is het maar om op 1 september “in vorm” te zijn voor het “ouderwetse” werk weer mag binnen, tenminste als de Routekaart n stad blijft. Daar kunnen we nu over gaan filosoferen en ook hoe over dat schaken in de Anderhalvemeter-samenleving er uit ziet, maar dat is nu niet zo zinvol.

Als jullie ideeën hebben voor de komende maanden om de verenigingsband in stand te houden (of liever nog: te versterken): laat het weten.

Als er toernooitjes zijn en in de uitnodiging staat geen aanvangstijdstip, dan is het 19.30 uur. Let er wel op dat je op tijd inlogt!

Maar bovenal: Blijf gezond!

groeten

Peter


30 april 2020

Dag DZD-ers,

A.s. dinsdag 5 mei gaan we weer snelschaken.
We spelen 2 toernooien van 4 partijen met daartussen een half uur pauze om even te ontspannen. Een toernooi duurt ca. drie kwartier.
Programma:
19.30 uur – ca. 20.15 uur toernooi deel 1 https://www.chess.com/live#t=1209140
Ca. 20.15 uur – 20.45 uur Pauze (en inchecken voor deel 2)
20.45 uur – ca. 21.30 uur toernooi deel 2 https://www.chess.com/live#t=1209705
Je kunt inschrijven (‘Meedoen’) vanaf 1 uur vóór aanvang van de toernooien.
Voor deel 1 dus vanaf 18.30 uur, voor deel 2 vanaf 19.45 uur, kan dus ook nog tijdens de pauze.

28 april 2020

Beste mensen,

Gisteren hebben we met 12 spelers 4 rondes gespeeld (15 minuten + 5 seconden increment). Ik had me voorgenomen niet alleen mijn partij, maar ook die andere 5 elke ronde, goed te volgen. Wat is daarvan terecht gekomen? Bijna niks. Van de derde ronde zag ik het eind van Wouter tegen Rinus. Ik snapte maar niet dat Rinus niet gewoon h2-h1D speelde totdat Wouter opeens een witte pion opschoof: de stukken liepen een andere kant op dan ik dacht en toen ik dat doorhad was de partij remise. In de laatste ronde zag ik weer een partij van Rinus, ik meen tegen Eric (Dek) en die eindigde in herhaling van zetten (ook remise dus).

Marko Burger won met 3,5 uit 4 en nummer laatst (ben even kwijt wie dat was) had 1 uit 4. Oftewel: niemand won alles en niemand verloor alles. Dan is waarschijnlijk leuk geweest. Marko won dus. Knap, alhoewel Marko zelf aan gaf een paar keer goed te zijn weg gekomen. Ach, wie niet? Ik zeker.

In mijn eerste partij bereikte ik tegen Jan Capello niets. Integendeel: door een waardeloze dubbelpion kon Jan op winst spelen. Of die er ook was weet ik niet. Ik hou mezelf er maar aan vast dat ik door goed verdedigen en Jans tijdnood toch nog een halfje mocht bijschrijven. Tegen Ton van Vliet ging het al beter: ik kwam zelfs een pion voor. Toen ik dacht het te kunnen afmaken bleek ik een ordinaire rekenfout te hebben gemaakt, want Ton kon “in het vierkant” komen. Weg pluspion en volgens mij kon Ton winnen. Hij zag het niet: weer remise.

Tegen Krijn Saman bereikte ik niet veel totdat Krijn met zijn paard aan een voor mij onbegrijpelijke reis begon. Die kostte tempi en gaf me uiteindelijk de kans een pionnetje te winnen. Vervolgens bracht Krijn truc na truc in de stelling, maar gelukkig liep ik me niet foppen. Maar een walk-over was het zeker niet.

Dan de laatste ronde, tegen Herman Schoonakker, die met 2,3 uit 3 gedeeld eerste stond. Herman leek op pad naar (gedeelde) toernooiwinst, want ik had wel het ongevaarlijke Pc4 gezien, maar niet het kwaliteitwinnende  Pb3. Herman wel en onder het mom van “door op te geven is nog nooit een partij gewonnen” bleef ik actieve zetjes doen. Toen Herman met d5 zijn witveldige loper beperkt had in speelruimte werden die actieve zetjes zelfs kansen en na g5 werd het zelfs een alleen door dameverlies te voorkomen matnet. Potjandrie: weer gewonnen, maar verdiend? Zeker niet.

groetjes en tot dinsdag 5 mei voor snel schaken (nadere berichten volgen)

Peter

NB: 4 mei vonden we niet zo geschikt om te schaken


 


23 april 2020

Beste schaakvrienden van DZD,

Op a.s. maandag 27 april is een Rapid toernooi ingepland. Tempo 15 minuten met 5 sec. increment. Aantal partijen: 4

Omdat we volgens het systeem ‘Zwitsers’ spelen, speelt iedereen evenveel partijen. Een nieuwe ronde/partij start zodra alle partijen in de voorgaande ronde zijn geëindigd.

Ingeval van een oneven aantal spelers is er uiteraard in elke ronde iemand die niet mee kan doen. Chess.com bepaalt dat zelf. Je scoort dan een remise. En je kan dan meekijken naar de andere partijen die gespeeld worden, dat is ook heel leuk. In die partijen kan je ook de zetten voorspellen.

Graag tot maandag online,

Rinus


 


17 april 2020

Hallo schaakvrienden van DZD,

Aanstaande maandag 20 april 2020 spelen we online tegen Schaakvereniging Zierikzee.

Aanvang: 20.00 uur

We spelen automatisch in volgorde van rating op chess.com.

Je speelt 2 keer tegen dezelfde speler, een keer met wit en een keer met zwart.

Om een maximale speeltijd van 2 uur te bereiken is in overleg met Sjaak Spiegels (‘beheerder’ van SV Zierikzee) afgesproken om een halfuur knockout te spelen.

We willen liefst zoveel mogelijk leden mee laten doen, maar uiteraard moeten er wel evenveel spelers aan beide zijden zijn.

Het verzoek is om je uiterlijk 19.45 uur aan te melden via de ‘Meedoen’-knop, dan kunnen we via de chat eventueel afspreken wie er dan afvalt ingeval er minder spelers aan Zierikzee-kant zijn dan aan onze kant. Ik vind het zelf niet erg om in dat geval niet mee te doen, want kijken naar partijen vind ik ook leuk.

Ik zal aan Sjaak Spiegels vragen of de deelnemers van SV Zierikzee zich ook uiterlijk 19.45 uur willen aanmelden.

Met vriendelijke groeten en tot maandag,

Rinus


11 april 2020

Beste mensen,

Vandaag was het Open Zeeuws Snelschaakkampioenschap. Online uiteraard!

Elf rondes (3 minuten + 2 seconden per zet) in twee uur. Ik had een lamme arm na afloop, maar was met 6,5 uit 11 (12e plek van de – geloof ik – 46) niet ontevreden. Willy Meulblok had evenveel punten. Ton van Vliet had er 4,5 en Gayan die was na zes rondes plots verdwenen. Of het digitale of mentale problemen waren weet ik niet.

Maar omdat zo’n beetje niemand onder eigen naam speelde kan het best zo zijn dat er meer DZD-ers meededen. Mocht dat zo zijn meld het even.

Het was overigens een leuk toernooi. Ik heb alleen Willy (als DZD-er) als tegenstander gehad. Ik won in een partij waarbij we allebei ons best leken te doen zoveel mogelijk blunders te doen.

Groeten en hopelijk tot maandag

Peter

 


9 april 2020

Op zaterdag 11 april 2020

organiseert Schaakklub Souburg het

ONLINE

37e Open Zeeuws Snelschaakkampioenschap

Aanvang: 13.00 uur

Plaats: In je eigen huis, achter je pc, laptop, tablet of telefoon

Inschrijfgeld: Gratis

Opzet: 11 ronden (Zwitsers), 3 minuten per persoon per partij, plus 2 seconden per zet.

Inschrijven kan via het site van Chess.com, via de link https://www.chess.com/c…/open-zeeuws-snelschaakkampioenschap

Je moet even lid worden van het ‘Open Zeeuws snelschaakkampioenschap’ en dan komt het toernooi vanzelf in beeld. Je kunt je één uur voor aanvang van het toernooi aanmelden via het toernooi.

Mochten er nog vragen zijn of je hebt eventueel wat suggesties of er zijn andere zaken dan kunnen jullie contact opnemen met Roeland Alders op 06-50494671 of via roelandalders@hotmail.com.

We zien jullie graag meespelen op 11 april 2020 om 13.00 uur bij ons online toernooi.

Met vriendelijke groeten,

Roeland Alders

Namens de toernooicommissie van Schaakclub Souburg.


 

Visits: 582
Today: 1
Total: 43610