DZD A

12-11-2021   
HWP A – DZD A

LAATSTE ZSB-WEDSTRIJD DIT JAAR?

In de auto, op weg naar Sas van Gent, hoorde ik Mark Rutte een beroep doen op de Nederlander om de komende weken een harde klap op Het Virus te gaan geven. En die harde klap bestond uit meerdere tikken, waarvan sluiting van de horeca om acht uur ’s avonds er eentje is. Het is voor drie weken, maar ik denk dat elke Nederlander er van uit gaat dat het misschien wel voor drie maanden is. Het zou dus zomaar kunnen dat HWP A – DZD A de laatste ZSB-wedstrijd dit jaar is.

Op alle borden had Het Witte Paard (met alleen Nederlanders!) een ratingoverwicht. Of het dat was of iets anders, feit is dat ze gewoon met 3-1 wonnen, maar daar moest wel hard voor gestreden worden, want het was pas tegen elven dat duidelijk was wie won.

Mijn conclusie is wel dat onze eerste bord speler er helemaal niks van kan. Van zijn eigen partij snapte hij niks, maar ook de situatie op de andere drie borden had hij compleet fout gezien. Hij dacht dat Ton in de opening geblunderd had, hij dacht dat Eric kansloos was na een openingsfout en dat Rinus met fijne, kleine zetjes zou gaan winnen door een mooie openingsopzet.

Ton van Vliet kwam in de opening een pion achter. Het was een offer, zei Ton. Ik zag alleen dat Tons stukken klem stonden, nergens naar toe konden en dat hij hoogstens misschien ooit iets had over de h-lijn. Maar de andere dag kreeg ik van Ton het volgende gemaild: de engine gaf mij na 18 zetten nog een mooie plus 2 ( als ik het paard in een andere volgorde dan ik nu helaas deed geofferd had). U leest het goed, Ton had na de pion ook nog een paard geofferd en had dus gewonnen gestaan als hij dat offer goed had uitgevoerd. Maar heel eerlijk: ook na de verkeerde offervolgorde stelde Ton Gert van Rij langdurig voor problemen en moest Gert op zijn tellen passen. Dat deed Gert en hij won: 2-0 voor HWP (op de 1-0 kom ik nog terug).

Eric Dek kwam in de opening een stuk achter na Manuel Colsens d5. Eric had zijn stukken zo opgesteld dat hij of een paard op c6 (d5xc6) of een loper op e7 (na wegspelen paard op c6 zou d5-d6 volgen en Erics loper was gevangen) zou verliezen. Behalve een pion stonden Erics stukken daarna wat actiever. Die nul telde ik al. Eric misschien ook al. Maar: in plaats van verder te ontwikkelen en al zijn stukken te gaan gebruiken wilde Manuel de winst forceren. Dat lukte niet en plots kwamen torens binnen, liep een d-pion onstuitbaar door en won Eric: 2-1 achter. Knappe remonte van Eric!

Toen was Rinus den Hollander nog bezig. Rinus was dus de enige waarvan ik vond dat hij vanuit de opening beter stond. Echt doorbreken kon hij niet, maar een keer zou hij materiaal moeten gaan winnen. Probleem was wel dat de tijd doortikt, voor zijn tegenstander Martin Stam, maar ook voor Rinus zelf. Nu weet ik dat ik veel materialistischer ben dan Rinus (die veel positioneler speelt), maar zettenlang kon Rinus een pion winnen op f4. Er ontstond dan wel een open g-lijn, maar dat leek me niet zo’n probleem. Die pionwinst kwam er niet, wel een ruil waardoor Stam plots twee onstuitbare verbonden pionnen kreeg, waardoor dit punt in Sas bleef: 3-1 nederlaag.

De gedetailleerde uitslag is:

De Zwart 1966 – Van der Borgt 1845 1-0

Van Rij 1913 – Van Vliet 1651 1-0

Stam 1741 – Den Hollander 1586 1-0

Colsen 1578 – Dek 1568 0-1

Dan de 1-0, de partij die ik verloor van de sympathieke Johan de Zwart. Ik had me voorbereid op het Frans van André Galle. Die voorbereiding was dus nutteloos en ook dom, want bij de opgegeven teams had ik kunnen zien dat Johan hun prima donna was. Johan had zich wel op mij voorbereid en in sneltreintempo speelde hij de volgende zetten (ik deed er langer over, want met mijn openingenkennis is – ook van openingen die ik zelf speel – het treurig gesteld):

  1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. d4 exd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 Bb4 6. Nxc6 bxc6 7. Bd3 d5 8. exd5 O-O Deze zet had ik dus nog nooit gezien, terwijl ik op internet toch vaak genoeg deze opzet hanteer. Of heb ik het wel vaker tegen me gehad en kan ik het gewoon niet onthouden?
  1. O-O Bg4 10. f3 Bh5 11. Bg5 cxd5

Hier gaf de teller van mijn tegenstander meer dan 1 uur aan. Gemiddeld had hij dus sneller dan een halve minuut per zet gespeeld. Die van mij begon al naar de 30 minuten terug te lopen. Hier heb ik nog nagedacht over: 12. Bxf6 Qxf6 13. Nxd5 Bc5+ (ik had wel gezien dat 13… Qd4+ 14. Kh1 Qxd5 niet goed was vanwege 15. Bxh7+) 14. Kh1 Qxb2. Ik kwam niet veel verder dan dat het dan gelijk stond en door zijn snelle spel vreesde ik dat ik ergens iets (één of ander tussenschaakje of dubbelaanvalletje) overzien had en ik materiaal zou verliezen. Vandaar dat ik een zet speelde die wel vaker wordt gespeeld in het Schots:

  1. Ne2 Bg6 13. c3 Be7 14. Nd4 Qd6

Tot hier hebben we allebei redelijk goede zetten gedaan. Nu zie ik echter opeens allerlei dreigingen met Pg4, waarbij zwart kan binnenvallen op h2 met mat als gevolg. Sla ik het paard dan gaat mijn loper eraf en dat wil ik niet. Dus (?) speel ik:

  1. Be3 Rfe8

En vanaf hier doe ik ongeveer elke zet niet de beste zet, niet de op één na beste zet, niet de op twee na beste zet, nee ik doen alleen mindere zetten en soms zelfs slechte zetten.

  1. Rb1 Waarom niet simpel Re1? c5 17. Nb5 Waarom naar daar? Dat paard gaat nu op a3 eindigen, alwaar hij nutteloos kan gaan toekijken hoe zwart gehakt van wit maakt. Qd7 18. Bxg6 hxg6 19. a4 Waarom? Zo wordt die pion een aanvalsobject. a6 20. Na3 Bd6 21. Bf2

Rab8 22. Qc2 Ik onthou me maar van commentaar en zie hoe de Zwart mij eenvoudig en doeltreffend de vernieling in speelt: Qb7 23. Rfd1 Re6 24. Rd2 Rbe8 25. Rbd1 Bf4 26. Bxc5 Bxd2 27. Rxd2 Re1+ 28. Kf2 Qc7 0-1

 

Mocht nu blijven hangen dat mijn tegenstander alleen won door mijn onkunde, dan is dat verkeerd. Johan speelde gewoon een goede partij en is de meer dan verdiende winnaar. Wil je hem naspelen en blijven nagenieten van zijn kunde en mijn onkunde:

https://www.chess.com/analysis/game/pgn/3yh9gqjq3L

Peter van der Borgt


04-10-2021
DZD A – TERNEUZEN  A

DIERENDAG GEEN THEMA VOOR DZD A

Op maandag 4 oktober, Dierendag, ontving De Zwarte Dame A het Zeeuwsvlaamse Terneuzen A. Omdat er minder teams hadden ingeschreven voor de ZSB-competitie had de nieuwe competitieleider ons vriendelijk verzocht te degraderen. Aan dat verzoek hebben we voldaan, al was het maar om de jaarlijkse inmaakpartijen tegen Goes A en Souburg A voor minstens een jaar te ontlopen.

Dierendag dus. Wie De Leeuw had verwacht, wie een Egelstelling had verwacht kwam bedrogen uit. En geen enkele witspeler durfde de Orang Oetang te spelen. Zelfs fantasiedier De Draak kwam niet op het bord.

Het werd wel een razend interessante team match.

Eric Dek speelde tegen Barish Valipoor, die uit de startblokken schoot en de hele wedstrijd bleef sprinten. Het leek wel alsof hij met zijn tijd niet onder de 1.00 wilde komen. Hij offerde ook meteen al een pion in de opening. En ja, hij kreeg wel wat spel, maar toch te weinig om dat pionoffer te rechtvaardiegn. Eric speelde degelijk tegen en na zijn Df3 waren de problemen over en kon Eric zijn voordeel uitbouwen en zelfs een stuk winnen en ook nog een vrijpion die dra zou gaan promoveren. Wel zat Eric inmiddels al een poosje onder 5 minuten. Nu is dat voor Eric zeker niet abnormaal en meestal ook geen probleem. Hij zag ook wel dat de enige kans voor zijn tegenstander nog eeuwig schaak was, maar of het nu kwam omdat hij constant “aan zet” was of omdat Eric dacht dat “elke zet gewonnen was” weet ik niet, maar pardoes was dat eeuwig schaak daar en moest Eric, balend als een Stier (het blijft wel Dierendag) het halfje aanvaarden.

Hij baalde voor zichzelf, maar ook voor het team, want Ton van Vliet leek verloren te staan en bij Peter van der Borgt en Rinus den Hollander waren er zeker mooie kansen voor De Zwarte Dame-spelers, maar hun tegenstander hadden zeker ook (al dan niet schwindelachtige) tegenkansen. 

Diagram 1

Peter had in de opening tegen zijn (ook snel,

maar minder snel dan Erics opponent, spelende) tegenstander,

Willem Frouws, een kwaliteit gewonnen doordat Willem na Peters

10….Da5 in deze

 

 

 

 

 

 

f4 speelde. Dat 11….Pb3 volgde zal geen verrassing zijn.

Maar Peters tegenstander bleef goede tegenzetten doen en

Peter reageerde niet altijd adequaat. Een zet of 15 later

ontstond deze stelling met Peter (zwart) aan zet:

Peter had berekend dat hij na 23…. dxc5, 24. Lxc5 met 24…..Pd5 de loper op c5 en de toren op c3 zou aanvallen en dat wit dus niet met de loper op c5 mocht terug slaan. Dat deed wit toch en toen zag Peter pas wat er op 24…. Pd5 tegen was. Zien jullie het ook? Antwoord onderin.

Peter zag het “op tijd” en speelde 24…. De6. Na 25. Te3, Dc6 gaf de engine aan dat wit licht in het voordeel was. Die speelde bijna à tempo 26. Le7 met dubbelaanval op het paard op f6 en aanval op de toren op d8. Hij dacht zo de kwaliteit terug te winnen, maar had overzien dat na 26…. Txe7 27. Txe7 een dameschaak op c5 zou volgen met verlies van de toren op e7 tot gevolg. Wit had het niet gezien, Peter wel en de stukken konden in de doos: 1 ½ – ½ voor DZD.

Wil je de partij naspelen: https://www.chess.com/analysis/game/pgn/L5mR9ccQW.

 

Peter blij en Eric ook wel. Zeker ook omdat Rinus er steeds beter voor kwam te staan.

Bij Rinus (met zwart) ook een Siciliaan, de Sveshnikov (waarvan de naamgever pas overleden is aan de gevolgen van Corona):

1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 e5 5. Nb5 d6 6. N1c3 a6 7. Na3 Nf6 8. Bg5 Be7 9. Bxf6 gxf6 10. Nd5 b5

Nu is de Siciliaan vaak spectaculair, maar in deze variant zeker, want in deze stelling:

 

 

 

 

 

 

 

 

begon tegenstander Kees Freeke het spel direct op scherp te zetten door op b5 te slaan met zijn loper. Daardoor ontstond wel een lastige stelling met allerlei dreigingen voor Rinus. Die actie leverde Kees 2 pionnen en een kwaliteit op tegen een paard en een loper; niet al teveel verschil dus.

De partij ging verder met dat offer dus: 11. Bxb5 axb5 12. Nxb5 Ra7 13. Nxa7 Nxa7 14. Qh5 Be6 15. O-O-O Nc6 16. c3 Qa5 17. Kb1 f5, waarna deze stelling ontstond:

Kees ging hier de fout in door met zijn sterke paard de loper op e7 te slaan in plaats van f3 te spelen om de pion op e4 te dekken. Kees raakte zo niet alleen dat bere (ja, ja, Dierendag) sterke paard kwijt, maar het gevolg was ook dat Rinus met zijn dame op a2 kon slaan met schaak. Rinus won zo materiaal en bleef in de aanval.

In het vervolg werden er wel over en weer foutjes gemaakt maar Rinus’ materiaalvoordeel gaf uiteindelijk de doorslag; kijk maar mee: 18. Nxe7 Qxa2+ 19. Kc2 Qa4+ 20. Kd2 Nxe7 21. exf5 Qf4+ 22. Ke1 Nxf5 23. g3 Qe4+ 24. Kd2 Qb7 25. b4 Qd5+ 26. Kc1 Qc6 27. Kb2 Ke7 28. Ra1 Bd7 29. g4 Qf3 30. Rhc1 Qxf2+ 31. Rc2 Qh4 32. Ra7 Qxh5 33. gxh5 Rg8 34. b5 Ne3 35. Rf2 Rb8 36. c4 Nxc4+ 37. Kc3 d5 38. Rfa2 Nd6 39. b6 Rxb6 40. Rc7 Nb5+
en hier gaf Kees op en kwam het A-team op 2 ½e punt.

 

 

 

Ton van Vliet en Martijn Dobbelaar waren dus nog voor de eer bezig. Ton van Vliet verloor in de opening al snel pion e4 door een handigheidje van tegenstander Martijn Dobbelaar of was het een misser van Ton? Ach, allebei een beetje. Feit was wel dat Ton de hele partij achter de feiten aanliep. Zijn beste kans was afwikkelen naar een eindspel met een pion minder, maar de dames nog op het bord om zo ergens eeuwig schaak of zo te forceren. Het logische De4 (dekt pion g2 en bestrijkt de e-lijn) werd echter afgestraft met het zwarte antwoord (De2), waarna dameruil onvermijdelijk was en het resterende toreneindspel (pion meer en een pionnengroepje minder) voor zwart eenvoudig gewonnen was.

 

De Zwarte Dame A

Rating

 

Terneuzen A

Rating

Ronde 1

 

Borgt van der, P.B.F. (Peter)

1853

 

Frouws, W. (Willem)

1685

1 – 0

 

Vliet van, A. (Ton)

1657

 

Dobbelaar, M. (Martijn)

1667

0 – 1

 

Hollander den, R. (Rinus)

1594

 

Freeke, K. (Kees)

1631

1 – 0

 

Dek, E. (Eric)

1568

 

Valipoor, H. (Barish)

1616

½ – ½

 

Gemiddelde Rating:

1668

 

Gemiddelde Rating:

1650

2½-1½

O ja, jullie hebben het antwoord van Peters partij nog tegoed: na 24….Pd5 zou wit 25. Ta3! spelen