DZD B

Zierikzee B – DZD B 

01-11-2021

Een brug te ver….

Maandag 1 november mocht DZD B aantreden in de uitwedstrijd tegen Zierikzee B. Vroeger speelde Zierikzee in het UVV gebouw (als ik me de naam goed herinner). Hier kwamen we op de weg van de parkeerplaats nog langsgelopen. Tegenwoordig speelt Zierikzee in de Veste. Voorzitter Fokko Baakman heette het team van Denk en Zet van harte welkom. Correctie, we zijn van De Zwarte Dame.

Toen dat was rechtgezet en het wedstrijdformulier was voorzien van de namen van de spelers met hun bondsnummers kregen we onze borden toegewezen. In Zierikzee wordt geschaakt met schermen boven het bord, waarschijnlijk sinds een tegenstander naar de ander had proberen te spugen. Of toch vanwege corona. We mochten ook maar met maximaal twee personen in de keuken. Drinken halen bleek zelfbediening en achteraf contant betalen.

Op papier had het team van de Zwarte Dame de sterkere rating. Maar in de praktijk blijkt dat rating ook niet alles zegt en dat onze tegenstanders over voldoende schaakervaring beschikten. Of het nu kwam omdat het vrij lang rumoerig bleef, of omdat de verlichting niet helemaal optimaal was of toch ook vanwege die spatschermen, feit was dat we al snel niet heel lekker stonden op de borden.

Na 10 jaar schaakpauze probeerde ik op bord 1 een dame-gambiet te spelen tegen Marco Vieveen, maar mijn tegenstander week al heel snel af met h6 op zet 3. Op de vijfde zet stond ik een gezonde pion voor, maar liet vervolgens toe dat deze weer terug werd genomen, na een simpele misrekening. En zo ging het ongeveer de hele partij, waarin ik steeds slechter kwam te staan. Op een gegeven moment zag ik nog maar 5 minuten voor mij op de klok staan (denk dat 40 zetten in 2 uur, daarna 30 in een uur en dan een kwartier knock out niet meer opgaat). Hierop begon ik snel te spelen. Te snel. In deze stelling (zie diagram 1) heb ik net 18. Tac1 gespeeld om lange rokade te ontmoedigen vanwege de simpele dreiging 19. Pe4+. Ook een soort wachtzet, want zwart zal uit de penning willen.

Diagram 1

 

 

 Ik had namelijk gezien dat na korte rokade de zet De4 mat dreigt en het paard aanvalt op d4. Mijn tegenstander speelde (na 18….0-0, 19. De4) daarna 19. … Lf5 en a tempo sloeg ik deze loper met mijn toren??. Na 20. … Pxf5, 21. Dxf5 kwam het (voor mij) onthutsende 21. … Dxc1+. Niet gezien. Er volgde 22. Kf2 (gedwongen, want h2 is geen vluchtveld vanwege de loper op d6), Lc5+. 23. Kf3, g6. 24. Pf6+, Kg7 (zie diagram 2).

 

 

 

 

Diagram 2

 

 

 

In deze stelling had ik Dame 25. Dxc5 moeten spelen, want de koning kan dan het paard niet terugnemen wegen 26. Pe4+ met dameverlies. Ook gemist. Ik speelde echter 25. De5, waarna wit na 25. …. De3 zo ongeveer op kan geven, maar mijn tegenstander was zo aardig om 25. … Tad8 te spelen. Ziet u hoe wit daarna eenvoudig won? Zie stelling diagram 3.

 

 

 

Diagram 3

 

 

 

 

 

Al met al geen schoonheidsprijs, maar wel een punt binnen voor DZD.

 

Gayan den Hollander op bord 3 speelde een Italiaanse opening, werd verrast door een pionoffer van Paul Greefhorst en kreeg veel druk tegen zijn stelling, waardoor hij niet meer kort kon rokeren. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond hij teveel materiaal achter en gaf op.

Op bord 2 kreeg Marco Baars (in een Siciliaanse opening met Pc3 op zet 2), een remise aanbod van tegenstander Fokko Baakman (jawel, toen ik nog 5 minuten op mijn klok had). Er gebeurde trouwens nog iets raars met hun klok, deze sloeg op tilt toen beiden nog iets van 40 minuten hadden.

Het remise aanbod mocht Marco nog niet aannemen, omdat Gayan toen al minder stond en bij Klemen op bord 4 was de afloop van de partij ook nog erg onduidelijk.

Marco speelde dan ook door en er werden veel stukken geruild. Waarna het al snel naar een toren eindspel ging wat er erg remise achtig uitzag. In de auto terug vertelde Marco dat hij een pion had kunnen laten promoveren waarna hij een kwaliteit voor was gekomen, wat zijn winstkansen aanzienlijk had vergroot. Maar hij had zijn hoofd ook niet helemaal bij de partij door familie omstandigheden. Hij had wel de langste partij.

Klemen vertelde later dat hij had geprobeerd zijn remise achtige stelling te forceren. Omdat er wederzijdse dreigingen in zaten, ging hij te ver en kreeg daardoor het deksel op de neus. Dat was jammer want voor Marco bleek er toen echt niet meer in te zitten dan remise.

Op de weg terug kregen we een nieuwe verrassing, Zeelandbrug dicht tot 5 uur in de ochtend. Dus moesten we omrijden via de Oosterscheldekering (vandaar die brug te ver) en zag ik mijn bed pas weer rond half 1.

Zierikzee B

DZD B

1278

1530

 

 

Marco Vieveen

Leon Zweedijk

1337

1672

0

1

Fokko Baakman

Marco Baars

1317

1466

½

½

Paul Greefhorst

Gayan den Hollander

1311

1451

1

0

Erik de Vrieze

Klemen Pernat Susek

1147

****

1

0

Eindstand

 

 

 

 

Oplossing van het mat in 2: Diagram 3: 26. Ph5+ (dubbelschaak), Kg8 27. Dg7#

Leon Zweedijk


 

DZD B WINT VAN DZD C
04-10-2021

 

Logisch, dat het B-team wint van het C-team. Toch? Nou, het had zomaar 2-2 kunnen zijn.

Bij voetbal is het zaak dat je je kans pakt als die zich voor doet en dat je niet treuzelt als je als spits alleen voor de vijandelijke doelman komt te staan: hoek uitkiezen en met het binnenkantje de bal in het net schoppen voordat een verdediger je de schietkans ontneemt. Bij het schaken is tijd gebruiken als je een scoringskans hebt juist wel handig; je tegenstander mag toch niks doen als jij aan zet bent. Nog beter is je zet die je van plan bent niet één keer, maar meerdere keren door te rekenen en zeker de “blundercheck” te doen. Als je achter staat daarentegen kun je snel spelen in de hoop dat je tegenstander daarin mee gaat.

Helaas hanteerde Martjan Romijn de voetbaltactiek toen hij in het middenspel gewonnen kwam te staan tegen Klemen Pernat Sušek. Klemens enige troef was een e-pion die hij tot veld e7 had gebracht. Martjan hoefde alleen maar zijn koning naar f7 te spelen om die pion onschadelijk te maken en zijn materiële voorsprong om te zetten in een vol punt, maar dacht zijn kans te pakken en speelde à tempo Te6. Deze toren kon door Klemen meteen geslagen worden en in plaats van een snelle zege boekte Martjan nu een snelle nederlaag. Jammer voor Martjan en een meevaller voor Klemen. Beiden zullen hun debuut in een teamwedstrijd anders hebben voorgesteld.

Na de 1-0 voor het B-team duurde het lang voor er een volgend resultaat was. Krijn Saman speelde een puike pot tegen Herman Schoonakker. Krijn had allerlei dreigingen op Hermans koningsvleugel en die werden Herman fataal: 1-1.

Helaas voor het C-team was in de andere twee partijen de B-speler vanaf het begin “in the lead”. Leon Zweedijk en Marco Baars gebruikten minder tijd, deden iets vaker de beste zet, wonnen wat materiaal en uiteindelijk de partij ondanks heftig tegenstribbelen van tegenstanders Flip Meijaard en Marius Leendertse.

Van Leon kreeg ik de volgende korte analyse:

Het was een London opening waarbij Flip zijn paard van b1 op d2 had geplant. Hierdoor viel de aanval op de b pion wat tegen.

In deze stelling speelde Flip echter a3 en overzag daarmee dat het paard op d4 kon slaan.

Overigens dacht ik hier, wat als hij het paard toch slaat? Paard en toren tegen pion en dame. Gevoelsmatig niet fijn en Flip speelde het dan ook niet. De vervolgzet van Flip na 13. …. Pxd4 was b4. Intuïtief speelde ik hier Da6, omdat Dd8 wat te passief leek. Daarna dacht ik Pc5 is dan vervelend na Lxc5 en cxd4, waarna de loper hangt omdat de toren onbeschermd is. Echter dreigt zwart uiteraard gewoon mat op e2 als het paard op d3 beweegt. Iets teveel naar de dreiging gekeken en te weinig naar mijn tegenkansen. Misschien moet ik wat meer schaakpuzzels doen. Mogelijk had ik het in de partij alsnog gezien als hij werkelijk Pc5 had gespeeld.

 Hij speelde echter 15. Pf3, dus na 15. .. Pxf3+ ging het paard op d3 verloren en daarmee ook de partij. De rest was historie aldus Flip in de nabeschouwing.

 

 

 

 

De Zwarte Dame B

Rating

 

De Zwarte Dame C

Rating

Ronde 1

 

Zweedijk, L.J.A. (Leon)

1672

 

Meijaard, P.J. (Flip)

1379

1 – 0

 

Baars, M.S. (Marco)

1466

 

Leendertse, M. (Marius)

1310

1 – 0

 

Schoonakker, H.A. (Herman)

1434

 

Saman, K. (Krijn)

1172

0 – 1

 

Pernat Sušek, K. (Klemen)

0

 

Romijn, M.J. (Martjan)

0

1 – 0

 

Gemiddelde Rating:

1524

 

Gemiddelde Rating:

1287

3-1