Schaak Off

 
 


SCHAAK OFF 3
LANDELIJKE FINALE 

Op zaterdag 30 oktober was de landelijke finale van de Schaak Off in Amersfoort. Van onze club mochten Ton van Vliet, Lennard Duynkerke, Klemen Pernat Sušek en Riny Westveer meedoen. Ton en Lennard waren jammer genoeg verhinderd. De andere twee hebben het naar hun zin gehad. Klemen gaf per app het volgende aan: “Was fun, sadly played too quick in my last game and lost it”.

Riny had het ook naar zijn zin en in de trein terug naar Zeeland maakte hij en passant ook nog het volgende verslagje (dank je Riny):

 

Het eerste potje speelde ik als zwart. Wit opende met e4 en ik nam het Evans gambiet aan. Al vrij snel kwam ik nog een pion voor (wat geen gambiet was) maar deze verloor ik ook weer snel. In het middenspel vergat mijn tegenstander dat lopers ook achteruit kunnen lopen en daardoor won ik weer een extra pion in een combinatie. Helaas miste ik 2 zetten daarna dat hij weer een pion kon terugpakken met zijn paard omdat hierdoor ook een aanval op mijn loper ingezet werd. Het leek dus op remise uit te draaien, totdat ik in tijdnood een pion vastpakte die een andere pion dekte en ja, aanraken is zetten. Zo kwam wit in een eindspel met een toren en 3 pionnen tegen mijn toren en 2 pionnen (en mijn 30 seconden). Ik probeerde er nog pat uit te halen maar mijn tegenstander zag mijn trucje helaas, en speelde het netjes uit.

Het trucje waar ik het over had: als wit mijn toren neemt is het pat, althans dat dacht ik. Totdat wit mijn toren pakte en promoveerde naar een paard, in plaats van een dame.

 

 

 

 

 

Het tweede potje speelde ik weer zwart. Het was complete chaos en het potje was al binnen 20 zetten klaar. Aan het begin van de chaos dacht ik voorstond maar had over het hoofd gezien dat wit zijn zetten ook in een andere volgorde kon spelen. Ik had er nog eeuwig schaak uit kunnen halen maar omdat ik die niet gevonden had ging de evaluationbar (dat ding wat aangeeft hoever je voor-/achterstaat) van 0.00 naar +9.8. Helaas wist mijn tegenstander het gelijk af te maken waardoor ik niet meer terug kon vechten.

In deze positie kan ik eeuwig schaak geven door Dh4 14. gxa5 Dg3 te spelen. Ik had wel het idee gezien om mijn dame naar h4 te spelen maar kon geen vervolgzet vinden, ik had niet door dat de pion op f2 gepind stond.

5 zetten later gaf ik op.

 

 

 

 

Het laatste potje speelde ik wit. Direct na de opening kwam ik een pion voor, wat hier na volgde was een lang middenspel met veel tactieken die gedreigd werden. Er was een tactiek die ik miste waardoor ik dacht dat ik een kwaliteit (stuk voor een toren) achter kwam te staan. Maar ik kwam er mee weg omdat ik eerst 2 keer schaak kon geven met mijn toren en daarna kon ik mijn toren dekken met mijn loper. Mijn tegenstanders kon hier torens ruilen maar deed die niet omdat hij nog steeds een pion achter stond. Een zet of 10 later had ik precies dezelfde tactiek op mijn tegenstander, maar hij kon er op niet mee wegkomen, omdat er geen enkele manier was om zijn toren te dekken met zijn loper. Hij nam dus mijn loper waardoor ik een kwaliteit voor kwam te staan, in een eindspel met 4 tegen 3 pionnen. Ik forceerde wat pionnen van het bord en daarna ook zijn loper waarna ik schaakmat kon geven met mijn toren.

In deze positie speelde ik Lc3, een tactiek die ik eerder dit potje tegen me had gekregen. Lc5 was natuurlijk ook goed (en volgens de computer had ik nog meer even goede zetten maar ja, wat weet een computer nou van schaken?)

 

   

 

Hier even een vervolg op het verslag van Riny. De link naar de uitslagen: Eindstanden-finale-schaakoff 
 
en die link staat in: Finale-schaakoff

 
 
SCHAAK OFF 2
02-10-2021
VEEL WINNAARS BIJ REGIOFINALE SCHAAK OFF

De winnaars van de ZSB-voorrondes mochten op 2 oktober in Kruiningen de regiofinale spelen.
Er waren 15 winnaars (5 uit de voorronde in Souburg, 5 uit die in Zierikzee en 5 uit die in Kruiningen) uit 12 vierkampen.
De KNSB had namelijk besloten dat bij gelijk eindigen er geen barrage hoefde te volgen. Ook in de regiofinale was dat zo. En zo kregen de drie vierkampen in de regiofinale 7 (!) winnaars.
 
Jammer was wel dat van de 15 voorrondewinnaars er 6 hadden aangegeven niet beschikbaar te zijn en 2 niet kwamen opdagen. Die laatste twee zorgden er wel voor dat in de eerste twee groepen iedereen een bye had. Voor de 6 afmelders hadden 3 spelers een “wildcard” gekregen.
 
In groep 1 speelden Ton van Vliet en Lennard Duynkerke een spectaculaire partij. Lennard had een mooie half open c-lijn die hem materiaal ging opleveren. Alleen moest Lennard geduld hebben. Dat had hij, heel lang. Maar in wederzijdse tijdnood had Lennard nog één koningszetje moeten doen in plaats van Tons loper te slaan. Nu kon Ton Lennard mat zetten.
 
De 2e partij won Lennard met weer vol in de aanval. Lennards aanval sloeg echter niet door en erger nog: tegenstander Alex Jonkheer kon zijn dame vangen. Toen hadden beide mannen al weinig tijd meer. En in die tijdnood blunderde Alex zijn dame weg. Lennard kon toen met twee torens en een paard Alex mat zetten.
 
Ton hoefde dus in de laatste partij alleen maar remise te spelen tegen Alex. Zover kwam het echter niet. Alex had het initiatief, stond dat niet af, won wat pionnen en ook het toreneindspel voerde hij keurig naar winst, ondanks een stug tegenspartelende Ton.
Alle drie dus één keer gewonnen en één keer verloren: drie winnaars.

In groep 2  was de openingspartij tussen Klemen Pernat Sušek en Marco Baars ook spectaculair. Marco had al vroeg in de partij met f7-f5 de knuppel in het hoenderhok gegooid. Die knuppel ging niet meer weg, maar op het eind kon Klemen toch het volle punt bijschrijven.

Vincent Sleuter speelde goed tegen Klemen. Hij kwam ook een pion voor, leek een stuk te winnen, maar door zich zeer creatief te verdedigen kon hij de schade tot die ene pion te beperken. Er ontstond een toreneindspel, waarin Vincent zijn koning niet bij zijn twee verbonden pionnen kreeg. Zo kon hij die niet uitnutten en werd het remise.

Marco kon zijn collega Klemen aan de ongedeelde groepswinst helpen door niet van Vincent te verliezen. Vincent won weer een pion, Marco speelde goed tegen, maar nadat de torens geruild werden was die ene pion meer Marco toch teveel. Klemen en Vincent stonden dus met 1 ½e punt bovenaan.

Groep 3 was wel compleet. In die groep speelden twee aanvalsspelers, beiden tactisch sterk en beiden snel spelend: Wilmer Jacobusse en Martjan Romijn. De andere twee (Erik de Vrieze en Riny Westveer) gebruikten meer tijd en probeerden ook hun eigen verdediging op orde te hebben. 
 
Zo kwam Erik (clubspeler van Zierikzee) tegen zowel Wilmer als Martjan verloren te staan. Tegen Martjan redde hij zich met een loperoffer wat alleen maar goed was als Martjan het aan zou nemen. En dat gebeurde.
Tegen Wilmer kreeg hij een prachtig loperoffer tegen. Dat had tot mat moeten leiden, maar Wilmer zag alleen maar torenwinst. Later in de partij overzag Wilmer dat een loper die op a2 staat helemaal terug kan naar f7. Zo verloor hij materiaal en uiteindelijk ook de partij.

Riny won al snel materiaal tegen Martjan en speelde het keurig uit. Tegen Erik in de tweede ronde dacht Riny met een offer materiaal te kunnen ruilen, maar dat bleek verkeerd berekend. Hij leek te gaan verliezen, maar bleef ook lastige schaakjes geven en had ook nog promotiedreigingen. Beide spelers raakten enorm in tijdnood en daarin lukte het Riny eeuwig schaak te geven.

Omdat Erik in de laatste ronde al gewonnen had van Martjan moest Riny van Wilmer winnen om gelijk met Erik te komen. Dat lukte, maar kostte heel veel moeite. Wilmer gebruikte zijn tijd nu veel beter. Zowel hij als Riny hadden onderste-rij-dreigingen. Beiden zorgden voor allerlei tactische grapjes in de stelling. Prachtig om te zien. Wilmer verloor (mogelijk onnodig) zijn loper en ondanks heel weinig tijd en creatief tegenspel van Wilmer wist Riny de partij binnen te halen.

En zo eindigden Erik en Riny met 2 ½e punt gelijk.
Peter

20-09-2021
Schaak Off 1

De KNSB had besloten om een landelijk rapid toernooi te organiseren om de herstart van het schaken te vieren. Clubs konden een voorronde houden en de winnaars daarvan zouden dan mee (kunnen) doen in de regionale finale en die finale is op 2 oktober in Kruiningen. Voor de winnaars van die regionale finale wacht blijkbaar nog een landelijke finale.

Het toernooi was voor leden, maar zeker ook voor niet-leden. Voor de voorronde in Kruiningen (verder in Zeeland alleen in Souburg en Zierikzee) hadden zich 6 niet-leden aangemeld. Opgevuld met 10 leden konden we 4 vierkampen indelen met spelers van vergelijkbare sterkte. Dat bleek wel, want geen enkele speler eindigde puntloos.

Naar de regionale finale zou iedereen gaan die zijn groep won en bij gelijk eindigen volgde geen barrage, maar mocht iedereen naar die finale.

Groep A en groep B waren ongeveer even sterk, net als groepen C en D. Het tempo was 20 minuten + 5 seconden increment.

Laten we met groep A beginnen. Pensionado Rinus den Hollander mocht het opnemen tegen “jongelingen” Marco Baars, Lennard Duynkerke en Juanjo Torroglossa Miñarro.

Aan Juanjo’s naam is af te lezen dat hij Spaans is, maar werkzaam in het Zeeuwse. Juanjo was de week ervoor op de club geweest en bleek zeker goed genoeg voor deze groep. Dat bleek wel in zijn eerste partij waarin hij met 5 seconden op de klok het eindspel tegen Lennard Duynkerke rustig (nou ja, ogenschijnlijk dan) wist te winnen. De volgende ronde tegen Marco Baars bleek dat Juanjo ook door zijn vlag kon gaan.

Na twee rondes had elke speler 1 punt. Oftewel: als de derde ronde twee remises zou opleveren zou iedereen winnaar zijn. Maar de spelers gingen er vol voor. Lennard won mooi van Marco en Juanjo (dit keer met 20 seconden op de klok) kon ondanks een positioneel betere stelling de verdediging van Rinus niet breken en berustte in remise.

Eindstand: Lennard: 2, Juanjo en Rinus: 1 ½ en Marco: 1.

Dan groep B. Jongeling William Duynkerke moest het opnemen tegen de krasse senioren Ton van Vliet, Eric Dek en Bram Boone. De eerste ronde in deze groep kende louter remises. In de tweede ronde verloren Eric en Bram. Ton en William hadden door (misschien kregen ze het idee door een opmerking van de wedstrijdleider) dat een remise hen de gedeelde eerste plaats (en dus een plaats in de regionale finale) zou opleveren. En verhip: ze speelden remise. Eric ging weer door de vlag en zou hiermee de enige speler zonder zege worden.

Eindstand: William en Ton: 2, Bram: 1 ½ en Eric: ½.

In groep C zaten twee niet-leden. Anton Nooijen was samen met Vincent Sleuter afgereisd vanuit Walcheren om lekker een avondje te schaken. En ook Martjan Romijn, die we vaker op onze club gaan zien, deed mee in de C-groep. Uiteindelijk werd deze groep gewonnen door Klemen Pernat Sušek. Klemen won al zijn partijen, maar zeker tegen Krijn Saman was daar geluk voor nodig. Hij kwam een stuk achter en begon toen te schwindelen. Dat leverde in eerste instantie niets op, behalve dat Krijn veel tijd moest gebruiken en in tijdnood ging Krijn in de fout.

Na twee rondes was de stand zo dat Klemen, Martjan en Anton gelijk konden eindigen met 2 punten. Martjan moest dan van Klemen winnen en Anton van Krijn. Martjan speelde weer mooi aanvallend, maar na Pxc3 met kwaliteitsverlies en dreigingen op g2 moest Martjan opgeven. Anton ging te ver in zijn winstpogingen na een prima gespeelde opening. Krijn verdedigde zich keurig en toen Anton Dc7 speelde kwam Krijn met een dameschaakje vernietigend binnen.

Eindstand: Klemen: 3, Krijn, Anton en Martjan: 1

Tenslotte groep D met maar liefst drie niet-leden: Vincent Sleuter dus, Riny Westveer en Albert van Zeist. Hier konden ook drie spelers met 2 punten boven aan komen. Dan moest in de laatste ronde Herman Schoonakker van Albert winnen en Riny van Vincent.

Bij Riny en Vincent was er sprake van een evenwichtige stelling. Riny probeerde wat door Vincents toren met f3 weg te jagen en zijn centrumpionnen naar voren te zetten. Door allerlei penningen was dat evenwel in Vincents voordeel. Vincent won een pion en tikte het mooi uit. Herman stond beter, maar de stelling was “vreemd” en Herman had op het eind veel tijd nodig. Albert wees hem (heel sportief) nog wel op zijn tijdnood. Dat hielp eventjes, maar drie zetten later viel toch echt Hermans vlag.

Eindstand: Vincent: 3, Albert, Riny en Herman: 1

Ik denk dat iedereen kan terugkijken op een geslaagde avond. Leuk was ook dat er nog 6 leden van De Zwarte Dame belangstelling toonden voor de diverse partijen.

Peter van der Borgt

Visits: 327
Today: 1
Total: 30857