DZD C – 3e klas avond


05-11-2018

C-TEAM WINT WEER

 

Was bij het A-team eindspeltechniek in combinatie met het snelle tempo bepalend. Bij het C-team was het anders. Op papier was het een makkie:

DZD C 1468 Zierikzee C 1270 3 1
Capello 1561 Greefhorst 1351 1 0
Schoonakker 1451 Baakman 1364 0 1
Den Hollander 1461 Van Dalsen 1240 1 0
Meijaard 1399 De Vrieze 1124 1 0

In de praktijk ging het helemaal niet zo makkelijk. Jan bereikte niet veel tegen Paul Greefhorst en Jans wat wilde actie (g5 gevolgd door Th6) leverde meer ellende op dan goeds. Greefhorst kon met een petite combinaison een pion winnen, maar dat werd hem ook meteen fataal. Paul denkt in deze stelling (waarin hij dus een pion meer heeft)

 


Analyse link

met het net gespeelde Tf5 (gevolgd door slaan op g4) de pion voor te blijven, maar wat speelt Jan hier? Antwoord: zie hierna. Ik zal alvast verklappen dat Jan won.

Bij Jan dus nog net geen eindspel; bij Herman al helemaal niet. Herman kwam wel beter uit de opening, maar kon er niet door heen komen. Feit was wel dat Herman veel tijd verbruikte en zelfs een loper offerde. In elk geval was het de vlag waardoor Herman verloor, maar eerlijk is eerlijk: de stelling op het bord was ook verloren voor hem.

Gayan kwam op bord 3 niet goed uit de opening. Hij had echt de hulp van zijn tegenstander nodig die in het middenspel meerdere malen niet de beste (en waarschijnlijk zelfs niet de op één na beste) zet deed. Gayan kwam materiaal voor en won (nog voordat sprake was van een echt eindspel), zodat we op 2-1 kwamen of was het nu Flip die de 2-1 op het bord bracht? Bij Flip was het lang compleet gelijk. Maar hier ging Erik de Vrieze wel de fout in, in het eindspel. Zijn loper stond opeens klem en doordat hij a6 had gespeeld kon Flip makkelijk een pion winnen. Het vervolg was “techniek” en omdat Flip tijd genoeg had kwam Flips zege niet meer in gevaar.

Nu willen jullie nog weten wat Jan deed: gxh3! en in plaats van te slaan op h3 sloeg Paul de loper om na Ke6 er achter te komen dat hij of de toren verloor of Jans h-pion niet van promotie kon afhouden. Na g4 (dekt de toren), h2 gaf Paul dan ook op.

 


08-10-2018

 

DZD D 1159 DZD C 1465 1 3
Leendertse 1266 Capello 1561 0 1
Van Oosten 1109 Schoonakker 1451 0 1
Van Boven 1103 Den Hollander 1448 0 1
Saman Meijaard 1399 1 0

 


21-09-18

Middelburg C – DZD C (1,5 – 2,5)

 

INVALLERS HELPEN DZD C AAN ZEGE 

Na een toeristische route (zowel van chauffeur Marco Baars en motard Freek Pruis) zijn we toch nog op tijd in Middelburg aangekomen. Marco heeft verder weinig van de partijen gezien, maar heeft er toch nog een mooi verslag van gemaakt (maar dat kwam misschien ook door de uitslag). 

Middelburg is een klein zaaltje en Freek zat in het begin de klok van bord 1 in te drukken, de tegenstanders van Freek en Alexander stopten opeens met noteren. Soreid speelt nog niet zo lang bij de Middelburgse club en dacht dat hij na een aantal zetten niet meer hoefde te noteren en de tegenstander van Alexander was een paar zetten vergeten te noteren en dacht toen van “laten we maar helemaal stoppen met noteren, want dat had toch geen zin meer”. Hier werd natuurlijk op gewezen bij hun teamleider en zijn ze toch verder gegaan met de notatie van hun partij. 

Wat ik heb gezien van de partij van Freek tegen Soreid, is dat ze beide gelijk uit de opening kwamen (geen idee van welke opening). Freek kwam een kwaliteit achter kwam door een paard vorkje op zijn torens. Freek sleepte er uiteindelijk een remise uit doordat ze in een oneindige zettenreeks terechtkwamen, waarbij Freek met zijn toren op de 3e rij de dame op de 2e lijn aanviel die niet van de 2e lijn mocht, omdat het anders mat zou worden. Soreid bleef zijn dame naar links en rechts schuiven en de toren van Freek ging vrolijk mee: 0,5 – 0,5. 

Daarna kwam Alexander naar me toe met de mededeling dat hij gewonnen had. Van deze partij heb ik helemaal niks meegekregen: 0,5 – 1,5.

Laten we maar niet beginnen over mijn eigen partij. Ik kwam een pion achter na een gewone opening met e4-e5. Qua stelling stond ik met mijn koning in ‘t midden niet lekker. Als ik zo door zou gaan, zou ik sowieso verliezen. Remise werd niet geaccepteerd na aanbod (en terecht). YOLO! (you only live once) en dat pakte net niet goed uit: 1,5 – 1,5. 

Toen kwam de druk op Marius zijn schouders die nog bezig was. Ik heb het einde wel gezien van die partij. Marius had al 5x remise aangeboden. Zijn tegenstander nam het telkens niet aan. Qua stukken was de stelling gelijkwaardig, maar Marius stond qua stelling veel actiever. Met nog 1,5 minuut op de klok en zijn tegenstander nog ruim 6 minuten probeerde Marius een laatste remiseaanbod, dat weer niet geaccepteerd werd. Door een paar goede zetten kwam Marius een pion voor. De tijd van de tegenstander ging in snel tempo naar beneden en die voelde toen de druk toenemen. Marius ruilde zijn loper af voor de loper van zijn tegenstander die een belangrijke verdediger was om een doorgang te creëren tot de koning. Marius kwam met zijn toren op de 7e rij.  De zet erna kreeg zijn toren hulp van de dame en was het mat in 2. Alexander en ikzelf sprongen met de armen in de lucht uit blijdschap dat de matchpunten mee teruggingen naar huis. 

Middelburg C 1280 DZD C 1245 1,5 2,5
Batman 1481 Baars 1359 1 0
Soreid Pruis 1292 0,5 0,5
Boone 1242 Leendertse 1266 0 1
Jacobse 1118 Van ’t Hoff 1063 0 1

Ondertussen was het 23.30 uur en zijn we zonder de toerist uit te hangen weer teruggereden. Ook al heb ikzelf verloren, naar huis rijden met de matchpunten is een stuk leuker dan als je verloren zou hebben.