Uitslag en Verslag Intern


 

12-9-2022
3e Ronde

1 Marko Burger Leon Zweedijk 1 0
2 Lennard Duynkerke Wouter Bliek 0 1
3 Peter van der Borgt William Duynkerke 1 0
4 Leendert van Klinken Eric Dek 0 1
5 Eric Clarisse Jan Capello 0,5 0,5
6 Ad van Klinken Herman Schoonakker 0 1
7 Alexander van ’t Hoff Rinus den Hollander 0 1
8 Riny Westveer Marco Baars 0 1
9 Ron Blok Wilmer Jacobusse 0 1
10 Wim Loomans Marius Leendertse 1 0
11 Krijn Saman Paring bye

Partij van de Avond

Het zal ergens in de zeventiger jaren zijn geweest dat in Wemeldinge een schaakclub werd opgericht (Scheldeschakers of was het nu De Scheldeschaker). Voor De Zwarte Dame was dat initieel niet fijn, want een deel van de oprichters was lid bij De Zwarte Dame. De onderlinge verhoudingen bleven echter goed en jaarlijks was er een match tussen beide clubs om de Wewico-beker. Wewico was de Wemeldingse Winkeliersvereniging (waar die “co” vandaan komt weet ik ook niet). Of die Wewico-beker nog ergens staat? Ik weet het niet, misschien wel bij mij in de garage waar ik een onwaarschijnlijke hoeveelheid “troep” heb verzameld. Niet dat De Zwarte Dame altijd won van Scheldeschakers. Zeker niet.

Het zal ergens in de negentiger jaren zijn geweest dat het met de Wemeldingse schaakclub minder goed ging. De clubavond werd steeds minder bezocht en de club ging ter ziele. Jammer, want toen resteerden op de Bevelanden maar twee clubs meer: De Zwarte Dame en Goes. Eerder was Kamperland (de club waarvan de vader van Marko Burger prominent lid was) al opgeheven en de opvolger (Colijnsplaat) was geen lang leven beschoren.

De opheffing van Scheldeschaker had voor De Zwarte Dame nog wel een positief effect: een aantal Scheldeschakers werd lid. Van hen zijn Jan Capello, Bram Boone en Marius Leendertse nog steeds lid. En dit voorjaar liep Wim Loomans plots bij ons binnen. Hij was voorzitter van die Wemeldingse club geweest en nu hij gepensioneerd was vond hij het een mooi moment om weer te gaan schaken. En: hij is het niet verleerd. In 8 partijen won hij 5 keer, verloor 2 keer en speelde 1 keer remise. Dit seizoen was zijn start niet geweldig: zowel zoon als vader Van Klinken wisten Wim op een nul te trakteren.

In de 3e ronde mocht Wim tegen Marius. Een duel der oud-Scheldeschakers. Een mooie reden om hun partij tot Partij van de Avond te bestempelen.

De opening (1.d4,d5 2.e3) is de opmaat naar positioneel spel. Een kleine onnauwkeurigheid kan al snel tot een aanknopingspunt voor de tegenstander leiden. Zo was na 9….b6 onvermijdelijk dat Marius met een ongedekte pion op d5 bleef zitten. Op zich niet erg. Misschien kan die pion door een keer naar d4 te gaan de witte pionnenstructuur (al dan niet ten koste van die pion) versplinteren.

Was 9….b6 zo erg nog niet, met 16….f6 bond Marius wel het spek op (helaas: zijn eigen) kat. Veel logischer was iets als 16…Lf6. De bedoeling van die pionzet is mij eigenlijk ook niet duidelijk. Je brengt zelf je d-pion (die al onder druk staat) in een penning. De consequenties daarvan werden pijnlijk duidelijk na 18…Df5. Marius kwam een stuk achter. Partij over, zou je denken.

Maar, maar: Wim ging even later ook in de fout. In deze stelling:

dacht Wim dat hij met 22.Pxb6 een pion ging winnen. En na 23….axb6 24.Lxb7 (wat Marius speelde) was dat ook zo en was het daarna snel uit. Maar hoe had Marius Wim kunnen verrassen en weer in de wedstrijd kunnen komen? Antwoord: iets verder.

Wil je de hele partij naspelen, dat kan:

Chess.com Wim-Marius

Ondanks dat de partij niet zo lang is, is het een leerzame partij.

 

Antwoord: In plaats van 22……axb6 was 22……Tc2 veel sterker. Zwart dreigt plots 23….Dxf2+ gevolgd door 24…. Dxg2 mat. Daar valt niet veel meer aan te doen dan 23.Tf1 en dan verliest wit dat paard na 23….Lxg2 24.Kxg2,axb6. Dan staat wit nog steeds materiaal voor (twee pionnen), maar Marius kan dan nog lang tegensputteren. Zo zie je: ook in (ogenschijnlijk) “straal” gewonnen stelling moet je oppassen en “de blunder-check” doen.

 


5-9-2022
2e Ronde

1 Wouter Bliek Peter van der Borgt 0,5 0,5
2 Lennard Duynkerke Jerry Ros 0,5 0,5
3 Leon Zweedijk Rinus den Hollander 1 0
4 Eric Dek Eric Clarisse 0,5 0,5
5 Ton van Vliet Jan Capello 0,5 0,5
6 Herman Schoonakker Leendert van Klinken 0,5 0,5
7 William Duynkerke Riny Westveer 1 0
8 Ad van Klinken Wim Loomans 1 0
9 Dingnis Lokerse Alexander van ’t Hoff 0 1
10 Marco Baars Freek Pruis 1 0
11 Wilmer Jacobusse Krijn Saman 1 0
12 Marius Leendertse Ron Blok 0 1
13 Dies Lokerse Bram Boone 0 1

Druk bezocht

13 partijen op deze clubavond, of dat een record voor DZD is, weet ik niet maar het is best wel veel. In het begin van de competitie krijg je vaak een speler van ongeveer gelijke rating en dat leidde ook tot een reeks remises.

Eerste klaar was Alexander van ’t Hoff die zelf al wel aardig snel kan zijn maar Dingnis Lokerse is vaak nog sneller en dat leidt helaas vaak tot mindere zetten. Zwart kon hier wit snel mat zetten.

Dat de andere Lokerse (Dies) wat meer tijd neemt, leidde tegen Bram Boone tot een partij die wel lang gelijk op ging maar met wat kleine foutjes Bram een plusje opleverde. In een moeilijke stelling kon Dies de juiste zetten niet meer vinden en met materiaalverlies ging de partij langzaam uit en Bram won.

De partij tussen Marius Leendertse en Ron Blok was een mooie clash van stijlen, Marius die een solide rustige speler is, zette ook met wit nu een prima opening op het bord maar werd toch erg geprest door Ron die een snelle en aanvallende stijl heeft. Door een gemene vork moest wit een kwaliteit geven en door de aanhoudende druk was het zwart die het punt mee naar huis kon nemen.

Gek genoeg ging de botsing der stijlen ook wel op in de partij van Krijn Saman. Krijn speelde met zwart een solide opening maar werd verrast door een loper offer op h7 van Wilmer Jacobusse. Pakt zwart die loper dan ga je mat en als je Kh8 speelt en die loper niet pakt …. ga je ook mat. Soms maken keuzes dus echt niets uit.

Marco Baars kon tegen Freek Pruis de zwarte koning naar voren dwingen en de wandelende koning kon nergens meer echt schuilen voor de witte stukken en dat ging dus helemaal fout voor zwart.

Ad van Klinken en Wim Loomans speelden een wat onconventionele partij waarbij het centrum een belangrijke rol had. Er ontstond een centrum met veel stukken en in deze tactische brei gaf Wim materiaal weg en dat was het einde.

William Duynkerke speelde tegen Riny Westweer uiteraard de London (d4 d5 Lf4) maar leek daar niet echt met voordeel uit te komen. Riny had met zwart gelijk spel maar verloor toch ergens een pion en die werd hem fataal.

Herman Schoonakker had met wit een pionnetje gesnoept tegen Leendert van Klinken en later kwam er nog eentje bij maar in het eindspel werd dat niet verzilverd. In een lange partij had zwart remise aangeboden en dat werd aangenomen terwijl wit een winnende voortzetting had. Na een lange partij kun je zoiets wel eens missen.

Ton van Vliet had tegen Jan Capello een pion geofferd maar het initiatief was niet genoeg om zwart te vloeren en dan moet je op een gegeven moment dan maar voor remise gaan en dat gebeurde ook.

Ook het duel tussen de “Ericcen” Eric Dek en Eric Clarisse ging redelijk snel naar een remise. In een Pirc had zwart het openingsvoordeeltje van wit wel geneutraliseerd maar vond zwart het welletjes en bood remise aan.

Bij Leon Zweedijk kwam er een f4 opening op het bord maar Rinus den Hollander raakte niet in paniek door de wat aparte opening en nam wat tijd om een goed opening tegen te spelen. Het leek ongeveer gelijk tot Leon een donderslag kon plaatsen (grappig was dat het toen buiten ook flink aan het onweren was). Wit schoof d4 op en vernietigde daarmee zijn pionnenstructuur maar viel daarmee wel een dame op e5 aan en door het opschuiven ook met de lopen van e2 de ongedekte loper op a6. Stukverlies dus voor Rinus en dat werd netjes uitgetikt door wit.

Lennard Duynkerke die net als zijn broer ongeveer dezelfde stelling op het bord kreeg tegen Jerry Ros, kwam er prima uit. Magnifiek paard, open h -lijn en een zwarte koning die wat gammel was. Zwart leek verloren maar Jerry speelde prima tegen en het voordeeltje was gewoon niet genoeg om de zwarte koning om te leggen. Mooie partij om te zien maar het werd dus remise in het gelijkstaande eindspel.

Bij Wouter Bliek en Peter van der Borgt was het ook een beetje zo. Wit had een plusje uit de opening door de slechte loper van zwart maar het was niet genoeg, Peter gaf gewoon een pion om zijn loper te activeren en die pluspion was niks waard en na het zwarte remise-aanbod werd ook hier de vrede getekend.

 

Partij van de Avond

In een vlaag van verstandsverbijstering had ik gezegd dat ik, elke ronde als ik er ben, een Partij van de Avond zou uitkiezen, zonder de spelers vooraf in te lichten, en dat ik daar dan iets over zou schrijven. En de eerste keer dat ik dat mag doen zijn er 26 spelers en dus 13 potjes. Veel om uit te kiezen. Die van mezelf viel af. Dat zou wel erg aanmatigend zijn. Daarom had ik voor mezelf besloten een partij te kiezen van één van de spelers die die avond een beker hadden gekregen en niet tegen mij speelden.

Wouter Bliek viel af, want speelde tegen mij. Herman Schoonakker won al snel een belangrijke centrumpion en zou dus wel makkelijk van Leendert van Klinken gaan winnen. Herman viel dus ook af. Dan William Duynkerke. Die speelde tegen één van onze andere jongelingen, Riny Westveer. Dat leek me een saai potje te worden, wat “natuurlijk” in remise zou eindigen. William viel dus ook af. Resteerde zijn broer Lennard. Diens partij tegen Jerry Ros begon veelbelovend en zou zeker een winnaar opleveren. Dus werd Lennard Duynkerke – Jerry Ros de Partij van de Avond.

Op het eind van de avond had mijn inschattingsvermogen wel een deuk opgelopen:

William speelde geen remise, maar won. Herman won niet en al helemaal niet snel, want zijn partij was als laatste klaar en eindigde in remise. En Lennard en Jerry? Wie won er? Niemand dus. Dat werd remise. Maar de partij was interessant en mooi genoeg om Partij van de Avond te zijn. Zeker wel.

Chess.com geeft beide spelers een pluim: 90% nauwkeurigheid. Behalve een enkele uitschieter gaf de evaluatiebar zelden een score hoger dan 1.0. Toch zag je dat niet als je op het bord keek. Regelmatig dacht ik dat Lennard winstkansen had, waarbij ik overigens niet zag hoe hij die kansen in winst kon omzetten.

Dan de partij zelf: Chess.com Lennard-Jerry

Natuurlijk speelt Lennard zijn geliefde Londen-systeem en krijgt hij op de 7e zet zijn gewenste open h-lijn. Maar dat levert eigenlijk alleen op dat zwart niet rokeert en na 18.The8 de optie open houdt kunstmatig te rokeren (door Kf8 te spelen). Er ontstaat dan deze stelling met wit (Lennard) aan zet:

Natuurlijk kun je 19.Pe5 doen met aanval op c4, maar na 19….b5 20.a4,a6 heb je niet veel. Toch is 19.Pe5 de beste kans. Maar een “gewone” schaker van “vlees en bloed” wil misschien aanvallen over de e-lijn. In twee zetten kan je een toren op e1 krijgen:

 1. 0-0
 2. 0-0-0
 3. Kf1
 4. Kd1
 5. Kd2

Aan elke zet zitten voor- en nadelen:

 1. Door te rokeren (of Kd2) dekken de torens elkaar.
 2. Na korte rokade is de aanval over de h-lijn weg en kan zwart gerust zijn koning naar f8 spelen.
 3. Na lange rokade krijgt zwart aanvalsmogelijkheden op de damevleugel.
 4. Na lange rokade krijg je een toren op d1 en kun je ook denken aan het opspelen van de d-pion. En met een andere toren op e2 heb je controle over beide centrumlijnen.
 5. Kd2 ziet er gevaarlijk uit met een zwart paard dat (mits gedekt) naar e4 kan.
 6. Kf1 is logischer dan Kd1, want het liefst heb je een toren op e1 en eentje op h1.

Misschien heeft Lennard dat ook allemaal bedacht en wie weet nog veel meer.

Even later staat het zo met zwart (Jerry) aan zet:

Zoals jullie zien heeft Lennard lang gerokeerd. In deze stelling geeft de evaluation bar Jerry een voordeel van bijna 2. Ziet u welke zet Jerry dan moet doen? Gelukkig voor Lennard speelde Jerry het minder goede (maar niet slechte) 22….Tac8 en ontwikkelde de partij zich naar steeds meer remise, wat het uiteindelijk ook werd.

 

Jerry had met 22….f6 een mooie aanval kunnen ontwikkelen. Waarom? Omdat de pion op b5 dan niet meer nodig is om pion c4 te dekken. De b-pion kan dan naar b4, waarna er altijd een open lijn ontstaat (a- of b-lijn) die door zwart gebruikt kan worden. Het lijkt simpel, maar f6 spelen doe je niet zomaar. Veld g6 komt dan vrij voor het paard. Alleen dat is niet erg. Maar overzie dat allemaal maar eens.

Over de partij zelf zegt Lennard: Zelf had ik inderdaad ook het idee dat ik in het begin wat beter stond, maar ik zag geen manier om dit te verzilveren. Nadat ik gerokeerd had kwam Jerry heel sterk terug met tegenspel op de damesvleugel en was mijn voordeel snel verdwenen. Maar ook voor hem was het voordeel dat hij toen behaalde te weinig om er een winst uit te halen en hebben we uiteindelijk afgewikkeld naar een remise toreneindspel. Al met al zeker een interessante en scherpe partij! En Jerry’s reactie daarop: Ik sluit mij geheel aan bij Lennard. In de opening heb ik te snel gespeeld en daar 2 a 3 positionele mindere zetten gedaan. Lennard maakte daar goed gebruik van. Door mijn koning naar het centrum te spelen en een tegenaanval op de damevleugel op te zetten werd het een leuke partij. Een plusremise voor Lennard.

 

Peter van der Borgt

 


 

29-8-2022
1e Ronde

 

1 Herman Schoonakker Eric Clarisse 0,5 0,5
2 Marko Burger Marco Baars 1 0
3 Freek Pruis Lennard Duynkerke 0 1
4 Rinus den Hollander Wilmer Jacobusse 1 0
5 Krijn Saman Eric Dek 0 1
6 Jan Capello Marius Leendertse 1 0
7 Leendert van Klinken Wim Loomans 1 0
8 Riny Westveer Ron Blok 1 0
9 Dies Lokerse Ad van Klinken 0 1
10 Dingnis Lokerse Paring bye

 

Visits: 425
Today: 10
Total: 43592